Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wstaje swit......
............zapraszam
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.imageshack.us/img695/7835/dsc6151kopiakwadrtkopia.jpg)
pozdrawiam :)
Nikonozaur
14-07-2010, 11:43
Elegancko, bardzo elegancko Panie Kolego. :)
Podobają się Orłowskie kamienie. Powiem nawet, że w ogóle w tym zdjęciu nie brakuje mi chmur. Bardzo ładnie. Gratuluję.
.... dopieszczone :smile: ....... podoba się
Bardzo ładny ten świt, ekstra kolorki :-)
Bardzo ładny świt i kolorki. ;)
Proac150
14-07-2010, 12:21
Ładny świt, ładne kolorki, ładnie zrobiona ładna fota.
piękny dzionek się zapowiada, adekwatny do fotki
a może wolicie poziom :)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.imageshack.us/img15/2435/dsc6151kopiarc.jpg)
Kwadrat lepszy. Choć poziom oczywiście trzyma fason.
Ładnie, wybiorę poziom. ;)
Elegancko, bardzo elegancko Panie Kolego. :)
tylko poprzec wypada .
jurek1906
14-07-2010, 17:51
Wybiorę kwadrat,jak dla mnie bardziej pasuje do tej miejscówki :).
Technicznie obie sa bdb, jednak kwadrat mz duzo bardziej tutaj pasuje ;)
Poooodoba sie! :D
Ja znowu bede inny ale kompletnie mi to zdjecie nie lezy. Pod zadnym katem niestety.
Ja znowu bede inny ale kompletnie mi to zdjecie nie lezy. Pod zadnym katem niestety.
a ja ponownie Ci odpowiem, że to nic nowego nie napisałeś Strusu :|:mrgreen:
No widzisz..... I tak w kolko..... Czyli jest powtarzalnosc :mrgreen: Niestety na tym zdjeciu nic nie przyciaga. Takich zdjec sa tysiace. Najczesciej pochodza z kompaktow i powstaja w czasie spacerku po plazy. Wybacz ale tak to widze
No widzisz..... I tak w kolko..... Czyli jest powtarzalnosc :mrgreen: Niestety na tym zdjeciu nic nie przyciaga. Takich zdjec sa tysiace. Najczesciej pochodza z kompaktow i powstaja w czasie spacerku po plazy. Wybacz ale tak to widze
ale przecież masz prawo patrzeć tak jak Ci się to podoba, ja Ciebie a wiem ze nie tylko postrzegam trochę inaczej - mianowicie jako malkontenta szukającego w fotografii błędów, Twoich pozytywnych komentarzy na tym forum jest jak na lekarstwo, natomiast czepialstwa całe mnóstwo, z tego co wiem taki sam byłeś na forum Fuji a dlaczego z niego odszedłeś wiesz dobrze sam - prawda
to nie jest http://1x.com/photos/latest-additions/ to jest forum na którym ludzie się uczą fotografii i co ważne, z robienia zdjęć czerpią przyjemność
pozdrawiam Strusu :)
Ja nikomu nie bronie postrzegac mnie w taki czy inny sposob. I bledow nie szukam. Patrze globalnie. Nie rozbieram zdjecia na czynniki pierwsze. Jak mi sie cos globalnie podoba to pisze. Jak nie to tez pisze. A ze jak widac mniej mi sie podoba.... Sprawa gustu, prawda? To ze sie podoba 15 osobom, albo ze pisze sie ze fajnie bo ktos jedzie na opinii, to mnie niestety w zaden sposob nie sklania do pisania tego co wszyscy. Niestety jestem czarna owca i mnie osobiscie z tym dobrze. Przynajmniej nie wciskam komus ze super jak uwazam ze super nie jest.
A o powodach mojego odejscia s forum Fuji to akurat wiesz tyle co nic, bo wgladu w zakulisowe rozgrywki nie masz. Wiec poruszanie tej kwestii uwazam srednio trafione.
Aż strach coś złego napisać... ;-)
Tym nie mniej zaryzykuję.
Dla mnie te zdjęcia są niestety nudne...
Co z tego, że zrobione o świcie... gdy rozpoczyna się gra światła poranka z cieniami nocy... skoro praktycznie nic z tej gry nam nie pokazują... Szczególnie kwiczy szaro bury pierwszy plan... nie ma w nim nic interesującego... ani przyciągających wzrok refleksów na wodzie... ani gry światła na kamieniach, które robią w kadrze za smętne szaro czarne plamy...
Dlatego tym razem jestem zdecydowanie na nie. Potrafisz znacznie lepiej. Masz markę na tym forum. Nie rozmieniaj jej na drobne zbyt płytką selekcją kadrów.
PS. Oczywiście to tylko wyłącznie moje zdanie, jako fotografa pejzażysty...
Aż strach coś złego napisać... ;-)
Tym nie mniej zaryzykuję.....
wobec tego ja żeby nie potęgować elementów horroru i grozy, zostawię kolegi wypowiedż dotyczącą odbioru fotografii bez komentarza :)
dodam tylko że kolega jest bardzo pamiętliwy a komentarze ubiera w bardzo sugestywny sposób przekazu tak żeby nikt nie pomyślał ze to coś osobistego
jeżeli nasze wypowiedzi maja mieć status bezstronności to po co takie przepychanki słowne o baniu się - koledze udzielił się nastrój ostatnich wydarzeń politycznych ?, to jest forum fotograficzne
pisałem już we wcześniejszych naszych polemikach, że każdy ma prawo odbierać fotografię po swojemu i wyrażać o nich opinię - nie rozumiem jednak takiego stanowiska, kiedy szuka się u autora tylko słabszych fotografii wyrażając o nich opinię, a nie wpisuje się nigdy pozytywnych komentarzy kiedy fotografia jest trochę lepsza, to się zdajsie nazywa " uprzedzeniem "
a ponieważ kolega ma bardzo specyficzny sposób realizowania się w fotografii, to nie wiem czy mogę kolegi opinię traktować jako wskazówkę dla tego typu fotografii jaką ja uprawiam, zostańmy więc ze swoimi gustami w obrębie swoich zainteresowań
chłodnego dnia życzę, a raczej nocy i proszę naprawdę bez obaw :)
nie podoba się? nie musi.... mnie się podoba.
nie jest to zdjęcie roku, ale jest - prawdziwe.
czegoś więcej trzeba?
licencji na zabijanie czy dyplomu ASP?
czegoś więcej trzeba?
licencji na zabijanie czy dyplomu ASP?
Może po prostu szczypty fantazji w patrzeniu na świat... :-) AMEN! z mojej strony.
PS. Jak chwaliłem to słowa nie było... ;-)
Kwadracik lepsiejszy jest :smile:.
to ja poproszę...
więcej :-)
przemo1978
14-07-2010, 22:12
a pokażesz bez obróbki ??
a pokażesz bez obróbki ??
a po co ? :) co chciałbyś wiedzieć pytaj odpowiem, w tym wątku jest już trochę rożdżwięków więc żeby ich nie pogłębiać zostawmy to tak jak jest - chcę tylko dodać że fotografia powstała przed wschodem słońca kiedy światła było bardzo mało, bo właściwie była to jeszcze noc :) sadzę że na warunki jakie tam były poradziłem sobie należycie
anonymos
14-07-2010, 23:04
No to ja zabiorę głos :D .
Kadr zdecydowanie poziom pomimo faktu, iż kwadrat to forma idealna :D .
Kolorystyka i obróbka charakterystyczna dla Ciebie i w tym wypadku ją akceptuję i nie uważam, by było coś źle.
Sam obrobiłbym to zdjęcie nieco inaczej ale to nie oznacza, że zdjęcia innych chcę by wyglądały jak moje bo wtedy jakoby podobać mogłyby mi się najbardziej - ale tak nie jest i całe szczęście.
Na tym forum co widzę od dawna to fakt, że ludzie za bardzo subiektywnie oraz sugestywnie pod wpływem nastroju oceniają zdjęcie. A zdjęcia można oceniać w sposób wieloraki, począwszy na skupieniu się tylko na aspekcie technicznym gdy cała reszta nas nie urzeka czy po prostu na zwykłej ocenie warsztatu pracy osoby, która nawet jeśli męczy od dawna i przynudza to ciągle ma to służyć pogłębianiu własnych umiejętności. Dlatego nie potępiam żadnego nudziarza, który katuje takim czy innym motywem. Podstawa to dystans do samego siebie oraz..., do innych.
Czepiać się można ale z sensem i zwłaszcza w taki sposób by mieć na uwadze, że podejmując bądź co bądź takie ryzyko nikogo się nie skrzywdzi, no chyba, że na prawdę się już kogoś nie lubi :D .
Ale wracając do samego zdjęcia to elegancka praca i na ścianę. I ważne, że jest tu coś nowego w dorobku kolegi :D .
ps
Z pokazywania zrzutek z rawów ja już się wyleczyłem. Nic to nie daje a tym bardziej właścicielowi rzeczonego rawa. A postawione tak obcesowo pytanie o pokazanie rawa zahacza mocno o nieładny tupet.
przemo1978
14-07-2010, 23:17
A dlaczego ?? Bo co ??? BO na obróbce polega robienie zdjęć ??? Tylko ??? Taki duży i wciska kity
anonymos
14-07-2010, 23:25
A dlaczego ?? Bo co ??? BO na obróbce polega robienie zdjęć ??? Tylko ??? Taki duży i wciska kity
?
ja zadałem Ci grzecznie pytanie, sugerując zadanie kolejnego bardziej sprecyzowanego, jednocześnie dodając komentarz, więc po co ta irytacja :)
ostrytux
14-07-2010, 23:35
Dla mnie zdecydowanie wersja numer dwa, podobny kwadrat chyba niedawno tu widziałem ;)
Dla mnie zdecydowanie wersja numer dwa, podobny kwadrat chyba niedawno tu widziałem ;)
tak ze wspólnego pleneru z Nikonozaurem, z tą różnicą że Andrzej robił trochę inny układ kamieni, oraz w tworzeniu fotki brał udział ND 400 :) czyli krajobraz rozmemłany
ostrytux
14-07-2010, 23:41
tak ze wspólnego pleneru z Nikonozaurem, z tą różnicą że Andrzej robił trochę inny układ kamieni, oraz w tworzeniu fotki brał udział ND 400 :) czyli krajobraz rozmemłany
Tak mi się właśnie wydawało, skojarzyłem po tonacji fotografii :)
krzysztofz24
14-07-2010, 23:46
To ja bede za poziomem, podoba sie, fajne kolory...
Ja tez wole poziom, kolorki, klimat.....ladnie porannie!
Harb...bronisz jak Iker Casillas:D
Zdjęcie z pięknym światłem i kolorem.
Poziom.
borregaard
15-07-2010, 07:21
W poziomie b.ładnie wyszło,z kolorkiem i klimatem porannym..
Dla mnie poziom, bardzo ładnie, nastrojowo. :-)