PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektywy

fahur
13-12-2006, 13:29
Witam!

W moim poprzednim watku (click) (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=14997) dowiedzialem sie, ze powinienem nabyc D50, a jeszcze lepiej D70s (takie przynajmniej sa moje wnioski ;) ).

A jakimi obiektywami powinienem sie zainteresowac?

Wiem, ze na pewno chciabym miec jakis szeroki kat i tele - czy te Nikonowe sa OK?

Z gory dziex za info...

--
Pozdr
fahur

jasiu102
13-12-2006, 13:34
Jeżeli nie zależy ci na świetle, a chcesz mieć i szeroki kąt i tele w jednym to polecam sigma 18-200 koszt to 1300 ale obiektyw w dobrych warunkach oświetleniowch jest bardzo uniwersalny

fahur
13-12-2006, 13:58
Jeżeli nie zależy ci na świetle, a chcesz mieć i szeroki kąt i tele w jednym to polecam sigma 18-200 koszt to 1300 ale obiektyw w dobrych warunkach oświetleniowch jest bardzo uniwersalny

Myslalem bardziej o dwoch obiektywach :-)

--
Pozdr
fahur

jasiu102
13-12-2006, 14:25
to może napisz co byś chcia robic tymi obiektywami krajobrazy sport w hali czy na swieżym powietrzu, czy fotki z koncertów

fahur
13-12-2006, 14:30
to może napisz co byś chcia robic tymi obiektywami krajobrazy sport w hali czy na swieżym powietrzu, czy fotki z koncertów

Racja...

Portrety, krajobrazy, sport (snowboard, zeglarstwo), zgromadzenia ludzi - spotkania.

To, co mi przychodzi na szybko do glowy...

--
Pozdr
fahur

spiritchaser
13-12-2006, 15:04
było wielokrotnie na forum - poszukaj zamiast zaczynać nowy wątek

na przykład:

http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=13471
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=13964
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=13478
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=13604
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12308

a najlepiej zajrzyj tutaj:

http://www.forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=12

Ghq
13-12-2006, 23:13

do zdjec na hali... 50mm/1,8 sie nada ?? ogniskowa mi odpowiada

downandout
13-12-2006, 23:56
do zdjec na hali... 50mm/1,8 sie nada ?? ogniskowa mi odpowiada

50 to troszkę mało w hali. coś z zakresu 70-200 jest bardziej odpowiedniego.
chociaz zalezy coz w tej hali chcesz robic i jaki charakter temu nadac.

fahur
14-12-2006, 10:33
OK. Dzieki za odpowiedzi.

Moze jeszcze inaczej...

Czy obiektywy Tamron i Sigma sa czegos warte oraz jak to sie ma do obiektywow Nikon'a?

Dziex...

--
Pozdr
fahur

stig
14-12-2006, 11:58
Czy obiektywy Tamron i Sigma sa czegos warte oraz jak to sie ma do obiektywow Nikon'a?A czy Ople sa czegos warte w porownaniu do VW? ;)
Rozumiesz aluzje? Jesli chcesz sensownej odpowiedzi musisz poporosic o porownanie konkretnych obiektywow, a nie marki. :)

fahur
14-12-2006, 13:29
A czy Ople sa czegos warte w porownaniu do VW? ;)

No tak srednio wlasnie :-) VW sa zdecydowanie lepsze...

[...] Jesli chcesz sensownej odpowiedzi musisz poporosic o porownanie konkretnych obiektywow, a nie marki. :)

Rozumiem...

Czyli szybko sobie nie kupie kompletu lustrzankowego ;-)

Dziex...

--
Pozdr
fahur

stig
14-12-2006, 13:38
No tak srednio wlasnie :-) VW sa zdecydowanie lepsze...
Taaak? VW Polo jest lepszy od Opla Vectry, albo VW Golf od Opla Omegi? :)
Chyba nadal nie rozumiesz aluzji...

fahur
14-12-2006, 13:48
Taaak? VW Polo jest lepszy od Opla Vectry, albo VW Golf od Opla Omegi? :)
Chyba nadal nie rozumiesz aluzji...

Aluzje, rozumiem... Natomiast nie chcialem sie juz wdawac w dyskusje o samochodach na forum dotyczacym obiektywow ;)

Szczerze sie przyznam, ze oczekiwalem odpowiedzi typu:

"Jako (prawie) poczatkujacy wez sobie obiektyw ten i ten, lub ten i ten, a jak wiecej kasy to ten. Tego to nie warto, bo to, a ten jest zajebysty, bo tak".

Rozeznam temat, poczytam i przyjde z konretami :-D

Thx anyway...

--
Pozdr
fahur

stig
14-12-2006, 13:54
"Jako (prawie) poczatkujacy wez sobie obiektyw ten i ten, lub ten i ten, a jak wiecej kasy to ten. Tego to nie warto, bo to, a ten jest zajebysty, bo tak". W ten sposob mozna by pisac caly dzien. A forum nie ma etatu pomocy technicznej, zeby ktokolwiek mial az tak drobiazgowo rozwinac temat. Dobor szkiel zalezy od wielu czynnikow: ilosci kasy, jasnosci szkiel i wlasciwosci optycznych, napedu AF, gabarytow, srednicy mocowania filtra, itp., itd.

Rozeznam temat, poczytam i przyjde z konretami :-D Oooo... I to jest najsensowniejsze podejscie.

fahur
14-12-2006, 15:27
W ten sposob mozna by pisac caly dzien. A forum nie ma etatu pomocy technicznej, zeby ktokolwiek mial az tak drobiazgowo rozwinac temat. Dobor szkiel zalezy od wielu czynnikow: ilosci kasy, jasnosci szkiel i wlasciwosci optycznych, napedu AF, gabarytow, srednicy mocowania filtra, itp., itd.

Hmmm...

Wiesz, nie przyszedlem tutaj po pomoc techniczna, tylko poradzic sie ludzi, ktorzy siedza w temacie na codzien, przy zakupie dosyc drogiego sprzetu (czyt. kupic najlepszy sprzet w danej kategorii cenowej).

Wchodzac na allegro, sklep fotograficzny online, czy nawet zwyklego w galerii handlowej, widze mnostwo obiektywow i poza tym, ze sa roznej ogniskowej (i innych parametrach), to roznia sie wlasnie marka.

Stad moj pomysl na pytanie/dyskusje na tym forum.

Prawie rok temu kupilem D50 z kicie z dwoma obiektywami i robilo mi sie nimi naprawde fajnie fajne zdjatka. Tamtego zestawu juz nie mam, ale chcialbym jednak miec lustrzanke :-) Wtedy moj wybor byl prosty - lepiej lezy w dloni, fajniej wyglada niz reszta, no i najwazniejsze b dobra oferta z 2 szklami - kupione.

Byly to 18-55 i 55-200 - mi i na moje wystarczaly. Teraz postanowilem troche zglebic temat i podejsc do tego troszeczke swiadomiej :-)

Oooo... I to jest najsensowniejsze podejscie.

He... Tak sobie teraz pomyslalem, ze jak juz rozeznam temat, to juz pytan tutaj nie bede musial zadawac, bo:
1. pomocy technicznej nie uzyskam i tak;
2. jak juz sie rozeznam, to nie bede mial pytan (chyba) ;)

Pojde wiec do jakiejs szkoly foto, przeczytam pare ksiazek i sobie wtedy kupie obiektywy :D bo aparat juz wiem jaki... przynajmniej na chwile obecna :D

--
Pozdr
fahur

stig
14-12-2006, 15:47
Wiesz, nie przyszedlem tutaj po pomoc techniczna, tylko poradzic sie ludzi, ktorzy siedza w temacie na codzien, przy zakupie dosyc drogiego sprzetu (czyt. kupic najlepszy sprzet w danej kategorii cenowej). Pojmij wreszcie, ze nie uzyskasz satysfakcjonujacego Cie opracowania na pytanie ktore tak obrazowo zaprezentowales nam nieco wyzej. Tu nikt nie ma tych kilkudziesieciu interesujacych Cie szkiel, zeby je wszystkie opisac! Musisz wybrac konkretne szkla i wtedy szukac -- co i tak nie bedzie latwe, bo ludzi ktorzy mieli (maja) szkla roznych firm w tym samym zakresie ogniskowych mozna na palcach policzyc! Nie rozumiesz tego?

Wchodzac na allegro, sklep fotograficzny online, czy nawet zwyklego w galerii handlowej, widze mnostwo obiektywow i poza tym, ze sa roznej ogniskowej (i innych parametrach), to roznia sie wlasnie marka.
Stad moj pomysl na pytanie/dyskusje na tym forum. Czyli jednak nie rozumiesz, ze nie znajdziesz tu takiej osoby, ktora ma wiedze na temat wszystkich tych szkiel? Myslisz, ze fotografowie nie robia nic innego tylko testuja przez polowe swojego zycia rozne szkielka? Nawet, jakby znalazl sie taki, co przetestowal ich mase, to:
-- po jakims czasie nie bedzie pamietal wielu szczegolow,
-- jego opinia na niektore aspekty moze byc tak osobista, ze nie ma sensu sie tym kierunkowac,
-- moze akurat ma inne potrzeby niz Ty i to co on uwaza za wade lub zalete, moze sie nijak miec do Twoich oczekiwan.
A jesli znajdziesz rozne osoby, z ktorych np. Kowalski ma Tamrona xxx, a Iksinski odpowiadajaca mu Sigme, z kolei John Doe podobnego Nikkora, to czyja opinia sie ukierunkujesz w wyborze? :) Temu, ktory jest dluzej uzytkownikiem forum? :D

Byly to 18-55 i 55-200 - mi i na moje wystarczaly. Teraz postanowilem troche zglebic temat i podejsc do tego troszeczke swiadomiej :-) Przejrzyj oferty sklepowe w zakresie interesujacych Cie marek, wybierz kilka modeli na podstawie Twoich oczekiwan co do np. swiatla, zakresu ogniskowych i ceny, a nastepnie poszukaj podobnego u konkurencji. Wtedy podaj typy i modele tutaj i zadaj pytanie. Inaczej sie nie da.

jasiu102
14-12-2006, 16:06
Fotoreporterzy z tak zwanej średniej półki uzywają dwóch rodzajów obiektywów chodzi mi o zakres ogniskowych. Pierwszy to 18lub24-70 i 70-200 oczywiście obydwa ze stałym światłem 2.8. Chyba że idą na super mecz piłkarski to biorą 300 za 18 tysięcy na którą przeciętnego zjadacza chleba nie stać. na zestaw o którym napisałem trzeba sporo wydać jak wybierzsz sigmę to zapłacisz około 5 tysięcy. Na halę mozesz również sobie kupić nikora stałoogniskowego 50mm f/1.8. ten kosztuje zaledwie 500 zł dlatego na początek polecam sigma 24-70/2.8 EX DG Macro

fahur
15-12-2006, 09:42
Pojmij wreszcie, ze nie uzyskasz satysfakcjonujacego Cie opracowania na pytanie ktore tak obrazowo zaprezentowales nam nieco wyzej. Tu nikt nie ma tych kilkudziesieciu interesujacych Cie szkiel, zeby je wszystkie opisac! Musisz wybrac konkretne szkla i wtedy szukac -- co i tak nie bedzie latwe, bo ludzi ktorzy mieli (maja) szkla roznych firm w tym samym zakresie ogniskowych mozna na palcach policzyc! Nie rozumiesz tego?

ROTFL

Whatever...

Czyli jednak nie rozumiesz, ze nie znajdziesz tu takiej osoby, ktora ma wiedze na temat wszystkich tych szkiel? Myslisz, ze fotografowie nie robia nic innego tylko testuja przez polowe swojego zycia rozne szkielka? Nawet, jakby znalazl sie taki, co przetestowal ich mase, to:
-- po jakims czasie nie bedzie pamietal wielu szczegolow,
-- jego opinia na niektore aspekty moze byc tak osobista, ze nie ma sensu sie tym kierunkowac,
-- moze akurat ma inne potrzeby niz Ty i to co on uwaza za wade lub zalete, moze sie nijak miec do Twoich oczekiwan.
A jesli znajdziesz rozne osoby, z ktorych np. Kowalski ma Tamrona xxx, a Iksinski odpowiadajaca mu Sigme, z kolei John Doe podobnego Nikkora, to czyja opinia sie ukierunkujesz w wyborze? :) Temu, ktory jest dluzej uzytkownikiem forum? :D

Wydawalo mi sie, ze juz napisalem (moze nie bezposrednio), ze takiej osoby nie szukam i nigdy nie zamierzalem.

Jak widac sa osoby, ktore maja cos do powiedzenia cos w temacie, ktory wlasnie tutaj mnie interesuje (patrz posty wyzej). Nie napisalem na tym forum, zeby dyskutowac zupelnie poza tematem (czyt. z Toba). Uwazam, ze jezeli nie chcesz (nie chciales) udzielic w tym watku jakiejkolwiek _tworczej_ odpowiedzi, a jednynie udowadniac mi, ze na poczatku swojej drogi z fotografia, powinienem wiedziec _wszystko_ na ten temat i co mi jest potrzebne, to NIE powinines wogole tutaj odpisywac. Ale oczywiscie forum jest otwarte, wiec jak najbardziej masz do tego prawo :D

Pytajac na forum, szukam _subiektywnej_ oceny odnosnie danego tematu - jest to dla mnie zupelnie naturalne.

Przejrzyj oferty sklepowe w zakresie interesujacych Cie marek, wybierz kilka modeli na podstawie Twoich oczekiwan co do np. swiatla, zakresu ogniskowych i ceny, a nastepnie poszukaj podobnego u konkurencji. Wtedy podaj typy i modele tutaj i zadaj pytanie. Inaczej sie nie da.

Jak widac powyzej kolega jasiu102 (dzieki) potrafil odpowiedziec (jeszcze raz to podkresle) _tworczo_ i juz wiem troszeczke wiecej.

Proponuje nie ciagnac juz tej dyskusji dalej, bo nie zmierza w dobrym kierunku, a skonczyc sie dobrze nie moze.

--
Pozdr
fahur

stig
15-12-2006, 10:09
Uwazam, ze jezeli nie chcesz (nie chciales) udzielic w tym watku jakiejkolwiek _tworczej_ odpowiedzi, a jednynie udowadniac mi, ze na poczatku swojej drogi z fotografia, powinienem wiedziec _wszystko_ na ten temat Czlowieku! Gdzie tak napisalem? Gdzie Ci cokolwiek udowadniam? Z mila checia pomoge, jesli pytanie jest sprecyzowane, ale niestety tego nie potrafisz zrobic. Nie potrafisz przejrzec oferty interesujacych Cie firm, wybrac (skoro juz na poczatku watku wymieniles nam interesujace Cie ogniskowe) szkiel, na ktore Cie stac i wtedy zadac pytanie o porownanie wybranych obiektywow. Tak jest Ci trudno? Czy taki leniwy jestes? Wyboru dokonuje sie na podstawie wlasnych preferencji i oczekiwan -- a my to mamy zrobic za Ciebie? Jak pojdziesz do sklepu z farbami, to tez bedziesz prosil sprzedawce, zeby Ci dobral kolor dla Twoich scian -- nie mowiac mu jednoczesnie czy lubisz kolory intensywne czy stonowane, ciemne czy jasne, itd.?

Jak widac powyzej kolega jasiu102 (dzieki) potrafil odpowiedziec (jeszcze raz to podkresle) _tworczo_ i juz wiem troszeczke wiecej.
Tworczo? To, ze wymienil 1 (slownie: JEDEN) konkretny obiektyw, to jest dla Ciebie tworcze? Bo chyba zwykle wspomnienie o najczesciej uzywanych ogniskowych nie bylo dla Ciebie odkryciem, prawda? O ile sie nie myle, to oczekiwales porownania roznych obiektywow roznych firm. Teraz nagle zmieniasz zdanie? Sam nie wiesz czego w koncu chcesz.
A jak chcesz konkretow, to prosze bardzo:
Nikkor 12-24
Nikkor 28-70 2.8 AF-S
Nikkor 70-200 2.8 VR
I nie podam Ci alternatyw marki Sigma czy Tamron, bo ich nie posiadam ani nigdy nie uzywalem.
Ta odpowiedz Cie satysfakcjonuje? Raczej nie sadze...

fahur
15-12-2006, 12:22
Czlowieku! Gdzie tak napisalem? Gdzie Ci cokolwiek udowadniam? Z mila checia pomoge, jesli pytanie jest sprecyzowane, ale niestety tego nie potrafisz zrobic. Nie potrafisz przejrzec oferty interesujacych Cie firm, wybrac (skoro juz na poczatku watku wymieniles nam interesujace Cie ogniskowe) szkiel, na ktore Cie stac i wtedy zadac pytanie o porownanie wybranych obiektywow. Tak jest Ci trudno? Czy taki leniwy jestes? Wyboru dokonuje sie na podstawie wlasnych preferencji i oczekiwan -- a my to mamy zrobic za Ciebie? Jak pojdziesz do sklepu z farbami, to tez bedziesz prosil sprzedawce, zeby Ci dobral kolor dla Twoich scian -- nie mowiac mu jednoczesnie czy lubisz kolory intensywne czy stonowane, ciemne czy jasne, itd.?

OK. Masz racje!! Skad wiedziales?! Jestem leniwy (olsnienie) :D

Tworczo? To, ze wymienil 1 (slownie: JEDEN) konkretny obiektyw, to jest dla Ciebie tworcze? Bo chyba zwykle wspomnienie o najczesciej uzywanych ogniskowych nie bylo dla Ciebie odkryciem, prawda?

Hmm... Dla mnie jako laika bylo - dla Ciebie wcale nie musi takie byc.

O ile sie nie myle, to oczekiwales porownania roznych obiektywow roznych firm. Teraz nagle zmieniasz zdanie? Sam nie wiesz czego w koncu chcesz.
Nikkor 12-24
Nikkor 28-70 2.8 AF-S
Nikkor 70-200 2.8 VR
I nie podam Ci alternatyw marki Sigma czy Tamron, bo ich nie posiadam ani nigdy nie uzywalem.
Ta odpowiedz Cie satysfakcjonuje? Raczej nie sadze...

No i wszystko. Dla mnie to jest konretna informacja. W polaczeniu z odpowiedzia jasiu102, wiem juz, ze uzywasz profesjonalnych (drogich) obiektywow. Jezeli tak jest, to sa to pewnie jedne z lepszych szkiel dostepnych.

Dodatkowo odpowiedzi na forum sugeruje jednak obiektywy Nikon - reszta sa zamiennikami o czasami zblizonych parametrach.

Idac dalej, juz na chwile obecna wiem, ze chcialbym miec AF-S NIKKOR 18-70/3.5-4.5G ED DX, czy jakos tak i tele o ogniskowej 70-200(300), tez pewnie Nikona.

Anyway.

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i prosze moderatora o zamkniecie watku - z gory dziekuje...

--
Pozdr
fahur

jasiu102
15-12-2006, 14:07
"Tworczo? To, ze wymienil 1 (slownie: JEDEN) konkretny obiektyw, to jest dla Ciebie tworcze? Bo chyba zwykle wspomnienie o najczesciej uzywanych ogniskowych nie bylo dla Ciebie odkryciem, prawda? O ile sie nie myle, to oczekiwales porownania roznych obiektywow roznych firm. Teraz nagle zmieniasz zdanie? Sam nie wiesz czego w koncu chcesz.
Nikkor 12-24
Nikkor 28-70 2.8 AF-S
Nikkor 70-200 2.8 VR
Ta odpowiedz Cie satysfakcjonuje? Raczej nie sadze.."

Po pierwsze wymieniłem dwa (słownie DWA) obiektywy, a po drugie kolega fahur pytał o poradę i ujawnił swoje preferencje. Jak by powiedział, że chce jeżdzić bo górkach to bym mu powiedział żeby kupił terenówkę, bo może nie znając się kompletnie na autach kupił by wrc, albo limuzynę, myśląc, że po górach da radę jeżdzić takim autem.