Zobacz pełną wersję : optyka Voigtlander i potwierdzenie ostrosci
Witam,
czytam sobie na necie o tych nowych szklach Voigtlander SL II bo zastanawiam sie nak kupnem szerokiego kata i ich nalesnik 20mm f3.5 wyglada kuszaca zastanawie mnie tylko to potwierdzenie ostrosci....
na czym to niby polega? jak dobrze ustawie w danym punkcie to mi aparat zapipczy? a co jak ustawie wszystki punkty aktywne? bedzie pipczal i podswietlal ktore sa ostre w miare krecenia?
wiecie moze jak to dziala?
W zależności od tego jak postrzegasz świat, to w lewym dolnym rogu wizjera pojawi Ci się zielona albo żółta kropka w momencie, kiedy w wybranym polu będziesz miał ostrość. Jeśli wybierzesz wszystkie, to się zaświeci jeśli ostrość będzie w którymkolwiek.
na tej ogniskowej jak wybiore wszystkie to zawsze sie bedzie sie swiecic ;)
dzieki za info
marcin_G
15-07-2010, 08:15
Jeśli przynajmniej jedno Twoje oko odbiera bodzce świetlne, to obserwuj ostrość obrazu na matówce. Potwierdzenie ostrości kropką nie jest dobre: jeśli jest ostro, kropka się świeci. Ale jeśli kropka się świeci nie zawsze jest wystarczjąco ostro
Jeśli przynajmniej jedno Twoje oko odbiera bodzce świetlne, to obserwuj ostrość obrazu na matówce. Potwierdzenie ostrości kropką nie jest dobre: jeśli jest ostro, kropka się świeci. Ale jeśli kropka się świeci nie zawsze jest wystarczjąco ostro
wiem Marcin ale niestety mam wade wzroku tak dziwna ze potrafie widziec (mowie o wizjerze)
-ostro gdy jest nieostro
-nieostro gdy jest ostro
-ostro gdy jest ostro
-nieostro gdy jest nieostro
powaznie, ze wzgledu na wade wzroku niewierze swoim oczom no i tu jest problem
Witam,
czytam sobie na necie o tych nowych szklach Voigtlander SL II bo zastanawiam sie nak kupnem szerokiego kata i ich nalesnik 20mm f3.5 wyglada kuszaca zastanawie mnie tylko to potwierdzenie ostrosci....
na czym to niby polega? jak dobrze ustawie w danym punkcie to mi aparat zapipczy? a co jak ustawie wszystki punkty aktywne? bedzie pipczal i podswietlal ktore sa ostre w miare krecenia?
wiecie moze jak to dziala?
Na szkłach manualnych po wyborze punktu ostrości w body i ustawieniu ostrości na owej, zapali się zielona lampka. Ale... aktywny punkt nie będzie podświetlany w wizjerze i nie "zapipczy"
Po wyborze "wszystkich" ostrzenie manualne zupełnie dowolne i przypadkowe - lampka zapali się "kiedy bedzie chciała" ;)
wojtas0009
15-07-2010, 17:16
taki mały ot... w Pentax'ie K7 jest świetny patent według mnie ;) aparat sam pstryka gdy dobrze ustawimy ostrość we wskazanym przez nas punkcie :) kręcimy pierścieniem powoli trzymając przycisk- trafiamy na ostrość, a aparat robi zdjęcie...
Może to wiecie, może nie. Może was to nie interesuje, ale mnie się to spodobało... ;)
MYSZ - dzieki za info.juz wiem o co chodzi
taki mały ot... w Pentax'ie K7 jest świetny patent według mnie ;) aparat sam pstryka gdy dobrze ustawimy ostrość we wskazanym przez nas punkcie :) kręcimy pierścieniem powoli trzymając przycisk- trafiamy na ostrość, a aparat robi zdjęcie...
Może to wiecie, może nie. Może was to nie interesuje, ale mnie się to spodobało... ;)
a co jak chcemy zrobic zdjeciwe nieostre? ;)
marcin_G
15-07-2010, 21:33
MYSZ - dzieki za info.juz wiem o co chodzi
a co jak chcemy zrobic zdjeciwe nieostre? ;)
...wyjmujemy z torby Nikona :D
wojtas0009
16-07-2010, 11:11
...albo nie trzymamy specjalnego przycisku ;)