PDA

Zobacz pełną wersję : optyka Voigtlander i potwierdzenie ostrosci

Modron
14-07-2010, 10:43
Witam,

czytam sobie na necie o tych nowych szklach Voigtlander SL II bo zastanawiam sie nak kupnem szerokiego kata i ich nalesnik 20mm f3.5 wyglada kuszaca zastanawie mnie tylko to potwierdzenie ostrosci....
na czym to niby polega? jak dobrze ustawie w danym punkcie to mi aparat zapipczy? a co jak ustawie wszystki punkty aktywne? bedzie pipczal i podswietlal ktore sa ostre w miare krecenia?
wiecie moze jak to dziala?

Ebeb
14-07-2010, 12:40
W zależności od tego jak postrzegasz świat, to w lewym dolnym rogu wizjera pojawi Ci się zielona albo żółta kropka w momencie, kiedy w wybranym polu będziesz miał ostrość. Jeśli wybierzesz wszystkie, to się zaświeci jeśli ostrość będzie w którymkolwiek.

Modron
14-07-2010, 15:19
na tej ogniskowej jak wybiore wszystkie to zawsze sie bedzie sie swiecic ;)

dzieki za info

marcin_G
15-07-2010, 08:15
Jeśli przynajmniej jedno Twoje oko odbiera bodzce świetlne, to obserwuj ostrość obrazu na matówce. Potwierdzenie ostrości kropką nie jest dobre: jeśli jest ostro, kropka się świeci. Ale jeśli kropka się świeci nie zawsze jest wystarczjąco ostro

Modron
15-07-2010, 16:09
Jeśli przynajmniej jedno Twoje oko odbiera bodzce świetlne, to obserwuj ostrość obrazu na matówce. Potwierdzenie ostrości kropką nie jest dobre: jeśli jest ostro, kropka się świeci. Ale jeśli kropka się świeci nie zawsze jest wystarczjąco ostro

wiem Marcin ale niestety mam wade wzroku tak dziwna ze potrafie widziec (mowie o wizjerze)
-ostro gdy jest nieostro
-nieostro gdy jest ostro
-ostro gdy jest ostro
-nieostro gdy jest nieostro

powaznie, ze wzgledu na wade wzroku niewierze swoim oczom no i tu jest problem

MYSZ
15-07-2010, 16:24
Witam,

czytam sobie na necie o tych nowych szklach Voigtlander SL II bo zastanawiam sie nak kupnem szerokiego kata i ich nalesnik 20mm f3.5 wyglada kuszaca zastanawie mnie tylko to potwierdzenie ostrosci....
na czym to niby polega? jak dobrze ustawie w danym punkcie to mi aparat zapipczy? a co jak ustawie wszystki punkty aktywne? bedzie pipczal i podswietlal ktore sa ostre w miare krecenia?
wiecie moze jak to dziala?

Na szkłach manualnych po wyborze punktu ostrości w body i ustawieniu ostrości na owej, zapali się zielona lampka. Ale... aktywny punkt nie będzie podświetlany w wizjerze i nie "zapipczy"
Po wyborze "wszystkich" ostrzenie manualne zupełnie dowolne i przypadkowe - lampka zapali się "kiedy bedzie chciała" ;)

wojtas0009
15-07-2010, 17:16
taki mały ot... w Pentax'ie K7 jest świetny patent według mnie ;) aparat sam pstryka gdy dobrze ustawimy ostrość we wskazanym przez nas punkcie :) kręcimy pierścieniem powoli trzymając przycisk- trafiamy na ostrość, a aparat robi zdjęcie...
Może to wiecie, może nie. Może was to nie interesuje, ale mnie się to spodobało... ;)

Modron
15-07-2010, 18:08
MYSZ - dzieki za info.juz wiem o co chodzi

taki mały ot... w Pentax'ie K7 jest świetny patent według mnie ;) aparat sam pstryka gdy dobrze ustawimy ostrość we wskazanym przez nas punkcie :) kręcimy pierścieniem powoli trzymając przycisk- trafiamy na ostrość, a aparat robi zdjęcie...
Może to wiecie, może nie. Może was to nie interesuje, ale mnie się to spodobało... ;)

a co jak chcemy zrobic zdjeciwe nieostre? ;)

marcin_G
15-07-2010, 21:33
MYSZ - dzieki za info.juz wiem o co chodzi

a co jak chcemy zrobic zdjeciwe nieostre? ;)
...wyjmujemy z torby Nikona :D

wojtas0009
16-07-2010, 11:11
...albo nie trzymamy specjalnego przycisku ;)