PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsza kamera APS-C

superkomornik
14-07-2010, 08:44
Co prawda to forum foto, ale informacja wydaje się być ciekawa. Jeśli mod uzna to niech przeniesie do cafe.

Sony prześcignęło Panasonica. I już wiemy, czemu nie wsadzali filmowania do lustrzanek :)

http://www.optyczne.pl/3092-nowo%C5%9B%C4%87-Sony_Handycam_NEX-VG10E.html

Szkoda, tylko że 1080 jest z przeplotem :( A napisali, że niby full hd...
I ciekaw jestem ceny.

Co ciekawe rejestruje zdjęcia o rozdzielczości do 14mpx, jakość będzie zapewne jak z lustrzanek :)

W zasadzie to jedyna kamera, której jakość zbliża się do Reda, Sony F35, czy Arriflexa D21.

mkl
14-07-2010, 09:11
Dwa znaki zapytania mi się pojawiają:
1) Wygoda użytkowania w momencie gdy dużo operuje się zoomem na pierścieniu?
2) Czy tak duża matryca rzeczywiście podniesie jakość filmu (za którą warto zapłacić)? Bo jednak robiona jest operacja 14Mpix-->2Mpix.

superkomornik
14-07-2010, 09:23
Dwa znaki zapytania mi się pojawiają:
1) Wygoda użytkowania w momencie gdy dużo operuje się zoomem na pierścieniu?
2) Czy tak duża matryca rzeczywiście podniesie jakość filmu (za którą warto zapłacić)? Bo jednak robiona jest operacja 14Mpix-->2Mpix.

Wygoda jest, jak w każdej kamerze. Prawa ręka łapie za prawa stronę kamery, lub za górny uchwyt, lewa kręci pierścieniem i jest ok.
A skalowanie jest w canonach 5D, 7d, 1d mk IV a jakość jest nadal świetna :)

xMAREKx
14-07-2010, 18:45
Skalowanie z 14 na 2 powinno dać lepszy efekt niż natywne 2 ale to będzie zależało od procesora i oprogramowania wewnętrznego.

Chciałbym doczekać się kamery amatorskiej (pólprofesjonalnej chociaż), która zapisuje 25/30 JPEGów czy czegoś innego plus ściężka audio i dopiero później następuje montaż na kompie.
Formaty AVCHD, H.264 i inne MPEGi to nie to czego pragnę. Marzy mi się zapis, w którym każda z 25/30 klatek jest kluczowa i zapisywana osobno w strumieniu 90MB/s (nie mylić z Mb/s).
To by dało jakieś 325GB/h. Wierzę że to się kiedyś spełni :D

quietstorm
14-07-2010, 19:01
I ciekaw jestem ceny.

Jak podają zachodnie serwisy, cena kamery wraz z obiektywem Sony E18–200mm f/3.5–6.3 w Stanach Zjednoczonych ma wynieść poniżej 2000 USD.

MobyDick
16-07-2010, 23:10
W Polsce cena ma być w okolicach 8 tyś.

bogdi64
16-07-2010, 23:23
ale się teraz ubawiłem, takie dziwne zbieżności, czyli mamy nową kamerę sony z matrycą aps 14,2 i mamy nowy aparat sony nex z matrycą 14,2, w zapowiedziach do nexa jest obiektyw 18-200 i nie zgadniecie, ale o dziwo z tym samym światłem i możemy oczywiście stosować optykę od nexa i z przejściówką od alfy, czyli dostajemy dwie nowości - sony nex - aparat z możliwością HD i kamerę z możliwością fotek, czyli te same bebech w dwóch różnych puszkach - no i jak łatwo zarobić na kliencie robiąc dwa razy to samo z inną filozofią :)

MobyDick
16-07-2010, 23:55
Na tym świat polega, nie zauważyłeś dotąd?

superkomornik
17-07-2010, 09:15
Popatrz, że często różne samochody ( i często różnych marek) posiadają wspólne komponenty (płyta podłogowa, silnik, itd) ale ich przeznaczenie jest inne. To jest dokładnie to samo.
Tu chodzi o nasze priorytety: chcemy kręcic filmy a czasami zrobić dobre zdjęcie - kupujemy kamerę. Proste :)

qbic
18-07-2010, 00:56
Skalowanie z 14 na 2 powinno dać lepszy efekt niż natywne 2 ale to będzie zależało od procesora i oprogramowania wewnętrznego.

Z sampli na Vimeo wynika raczej ze jest robiony line skipping (widać mocny aliasing na włosach) lub tanie obliczeniowo skalowanie, nie wróży to dobrze jakości przy słabym oświetleniu (będzie po prostu na poziomie VDSLR APS-C).