PDA

Zobacz pełną wersję : Tablica testowa do FF i BF

Smurfetka
13-07-2010, 23:31
Witam Kolegów. Mam prośbę, potrzebuję zrobić test obiektywów stałek na FF i BF. Możecie mi podesłać link do wydruku takiej tablicy? Serdeczne dzięki.

downunder
13-07-2010, 23:48
TUTAJ (http://focustestchart.com/focus21.pdf) masz link do pdf'a z opisem karty testowej, a na stronie 18 jest i sama karta testowa do wydrukowania. :D

sznuras
14-07-2010, 07:26
Jeszcze jedna strona z inna wersją tablicy:

http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart

Smurfetka
14-07-2010, 22:34
Jeszcze jedna strona z inna wersją tablicy:

http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart

Dzięki :-)

Skibek
28-02-2011, 20:38
A tu wersja dyferencjalna (http://www.skibek.pl/zts/2010/11/lenscal”-kalibracja-obiektywu/), czyli trochę inna ;)

maku500
28-02-2011, 21:20
a oto link po polsku http://www.accord-foto.pl/index.php?artykul=110

Thades
01-03-2011, 16:55
a nie lepiej polozyc tasme miernicza na stole / podlodze i mierzyc w np 20 cm, ktore zawsze jest innego koloru i wtedy porownac?

Skibek
01-03-2011, 17:08
a nie lepiej polozyc tasme miernicza na stole / podlodze i mierzyc w np 20 cm, ktore zawsze jest innego koloru i wtedy porownac?
No średnio...
1. Gorzej ustawić ostrość (nie ma punktu odniesienia). Na LensCalu masz dużą, kontrastową płaszczyznę.
2. Trzeba aparat ustawiać pod kątem 45st. Jak masz 8 obiektywów do przetestowania to zaczyna się zabawa ;)
3. odległość 1mm widziana pod kątem 45st staje się (chyba) odległością 1/1,41mm. To nie jest jakąś przeszkodą, ale zawsze trudniej cokolwiek obliczyć ;) Choooociaż... Jak kto woli.

JK
01-03-2011, 17:12
Nooo. Znów się zaczyna. Znów zalew testów będzie. :-D

Skibek
01-03-2011, 17:14
Nooo. Znów się zaczyna. Znów zalew testów będzie. :-D
I dwieście postów typu: "Jak wyłączyć BF w D60", albo "Jaki serwis Nikona w Gozdowie Górnym polecacie, bo mam FF?"

Nowy miesiąc - nowy śmietnik ;) (a raczej :( )

Innervoice
01-03-2011, 19:08
I dwieście postów typu: "Jak wyłączyć BF w D60", albo "Jaki serwis Nikona w Gozdowie Górnym polecacie, bo mam FF?"

Nowy miesiąc - nowy śmietnik ;) (a raczej :( )
To ja inaczej, dzięki Skibek za tablicę :)

Władca Pixeli
02-03-2011, 05:24
Film na YouTube bardzo dobrze pokazuje jak się robi test i do czego to prowadzi :mrgreen:

0toBw68L5Y4

http://www.youtube.com/watch?v=0toBw68L5Y4
źródło (http://www.youtube.com/watch?v=0toBw68L5Y4)

anghan
23-10-2012, 21:25
Właśnie skorzystałem z jednej z tablic testując nowo nabyte szkło NIKKOR 24mm/2.8D. Teraz zastanawiam się co ja tu robię źle. Kąt wyglada OK, odległość też. Poprzedni obiektyw SIGMA 17-70 miał BF około 2mm. Dziś ma około 30. Nabyty NIKKOR podobnie. Myślałem co jest grane. Zrobiłme zdjęcie czterech baterii, jedna stała lekko za drugą. I jestem zadowolony z rezultatu. Nie ma BF łapie na właściwą i BF mieście się w 10mm. Nie ma jakiegoś bardziej ludzkiego testu by się upewnić, że zestawienie z nowym obiektywem nie jest skopane. To trochę kasy jest, mogę oddać.

GonzoG
23-10-2012, 22:12
Właśnie skorzystałem z jednej z tablic testując nowo nabyte szkło NIKKOR 24mm/2.8D. Teraz zastanawiam się co ja tu robię źle. Kąt wyglada OK, odległość też. Poprzedni obiektyw SIGMA 17-70 miał BF około 2mm. Dziś ma około 30. Nabyty NIKKOR podobnie. Myślałem co jest grane. Zrobiłme zdjęcie czterech baterii, jedna stała lekko za drugą. I jestem zadowolony z rezultatu. Nie ma BF łapie na właściwą i BF mieście się w 10mm. Nie ma jakiegoś bardziej ludzkiego testu by się upewnić, że zestawienie z nowym obiektywem nie jest skopane. To trochę kasy jest, mogę oddać.

A można po polsku napisać, bo nie bardzo można zrozumieć...

rychu_cmg
23-10-2012, 22:31
A można po polsku napisać, bo nie bardzo można zrozumieć...
Wydaje mi się, że chodzi o to, że przy testach z tablicami jest BF, a przy teście z robieniem zdjęć baterią jest ok.

anghan
24-10-2012, 09:25
Wydaje mi się, że chodzi o to, że przy testach z tablicami jest BF, a przy teście z robieniem zdjęć baterią jest ok.

Dokładnie o to chodzi. Przepraszam, jeśli zbyt pośpiesznie napisałem i było niezrozumiałe. Chodzi mi o to, na ile test z kartą testową do badania BF/AF może być mylący. Wydaje mi się, że ustawiłem aparat prawidłowo i dostałem wynik BF rzędu 30mm. Następnie tak jak opisałem wyżej sfotografowałem Nikkorem 24mm/2.8 (który testuję) cztery baterie, które ustawiłem z drobnym przesunięciem odległości w rzędzie (stały w linii pod pewnym kątem do obiektywu). W tym teście wyszło mi, że obiektyw ostrzy zawsze na baterie, która ostrą być powinna, bo na nią ustawiłem FOCUS.

Kiedyś z kartą testową BF/FF sprawdzałem mój obiektyw SIGMA 17-70 i miał on problemy rzędu 2-4mm na różnych ogniskowych. Wczoraj porównywałem ogniskową 24mm i też wyszedł BF 30mm na tym obiektywie.

Czy też mieliście problemy z tymi kartami testowymi. Jak najlepiej sprawdzić, że szkło jest OK. Jaką dać mu tolerancję na FF/BF. Chciałbym wiedzieć czy nie powinienem szukać nowego Nikkora 24mm/2.8D a tego zwrócić

Remol71
24-10-2012, 22:27

Gdzie napisał, że robi zdjęcia baterią ?

anghan
24-10-2012, 22:41
Zrobiłme zdjęcie czterech baterii, jedna stała lekko za drugą.

Tutaj

Następnie tak jak opisałem wyżej sfotografowałem Nikkorem 24mm/2.8 (który testuję) cztery baterie, które ustawiłem z drobnym przesunięciem odległości w rzędzie (stały w linii pod pewnym kątem do obiektywu). W tym teście wyszło mi, że obiektyw ostrzy zawsze na baterie, która ostrą być powinna, bo na nią ustawiłem FOCUS.

i tutaj

Chcesz pomóc?

rychu_cmg
24-10-2012, 22:42
Gdzie napisał, że robi zdjęcia baterią ?

O tutaj

robin102
27-10-2012, 10:30
Nie ma jakiegoś bardziej ludzkiego testu by się upewnić, że zestawienie z nowym obiektywem nie jest skopane. To trochę kasy jest, mogę oddać.
Jest. Rób zdjęcia w plenerze, w domu, takie normalne zdjęcia jak ludzie robią i wtedy będziesz widział co się dzieje ze szkłem. Czasem małe problemy z FF czy BF na rzeczywistych zdjęcia są niewidoczne. Miej też baczenie na to, że to tylko auto ustawianie ostrości i niestety jak każde auto może się mylić.

Endryou
27-10-2012, 16:07
Nie ma jakiegoś bardziej ludzkiego testu by się upewnić, że zestawienie z nowym obiektywem nie jest skopane. To trochę kasy jest, mogę oddać.

Możesz jeszcze spróbować kalibracji wg kolegi Skibka:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=191673

U mnie się to sprawdziło znakomicie.

Pzdr

anghan
29-10-2012, 09:00
Działa rzeczywiście super. Ta karta jest bardzo pomocna. Polecam to rozwiązanie innym uzytkownikom.

cwirek
05-11-2012, 23:26
Kalibracja wg. Skibka jest profesjonalnie perfekcyjna.
Brawo Skibek!

Skibek
05-11-2012, 23:40
Kalibracja wg. Skibka jest profesjonalnie perfekcyjna.
Brawo Skibek!
Dziękuję i polecam się na przyszłość ;)

Na pulpicie mam jeszcze kilka "patentów", tylko musze je dopracować i opublikować ;)

Szamano1985
21-02-2018, 14:35
No i już wiem, dlaczego większość zdjęć wychodzi mi nieostra - w obu przypadkach obiektywów bf. A wystarczyło powięcić kilka minut na proste testy.

misie0077
13-07-2020, 14:57
Hej
Masz jeszcze dostępne tablice do kalibracji szkielek? :)

Skibek
13-07-2020, 16:33
Hej
Masz jeszcze dostępne tablice do kalibracji szkielek? :)
Jasne.
Napisz do mnie na priv.

Obrazek2000
14-07-2020, 11:13
Witam, też bym się chętnie dowiedział jak to zrobić, ale na Twojej stronie nie mogę znaleźć...

Skibek
14-07-2020, 13:33
Witam, też bym się chętnie dowiedział jak to zrobić, ale na Twojej stronie nie mogę znaleźć...

No właśnie od jakiegoś czasu na stronie wprowadziłem płatną subskrybcję lub jednorazowe opłaty za pliki. Są to groszowe sprawy, ale pozwalają utrzymać serwer.

Jak mi się uda edytować pierwszy post, to zaktualizuję link dla Nikoniarzy, gdzie FocCal będzie za darmo. Dajcie mi jeszcze chwilkę czasu.

EDIT: A nie... To nie jest mój wątek, więc nie edytuję :P
Gdzieś na forum jest wątek odnośnie do FocCala. Chyba nawet powyżej był link.