PDA

Zobacz pełną wersję : M/A A/M w 70-200VR2

deep
13-07-2010, 15:12
Niech ktoś mi wytłumaczy na chłopski rozum różnicę, teoretyczną znam, ale praktyczną nie mogę się dopatrzyć, dla mnie nie ma różnicy, w jednym i drugim działa AF i można ręcznie przeostrzać, precyzja ta sama bo sprzęgło działa tak samo więc?

lok_men
13-07-2010, 15:16
dołączam się do pytania:)

messer
13-07-2010, 15:16
"Nowy przełącznik A/M pozwala na zachowanie priorytetu autofokusa, nawet jeśli podczas fotografowania użytkownik korzystał z pierścienia ustawiania ostrości."

Cokolwiek miałoby to w praktyce oznaczać. ;)

deep
13-07-2010, 15:23
"Nowy przełącznik A/M pozwala na zachowanie priorytetu autofokusa, nawet jeśli podczas fotografowania użytkownik korzystał z pierścienia ustawiania ostrości."

Cokolwiek miałoby to w praktyce oznaczać. ;)

No nie...prosiłem przecież :)
Tą formułkę znam na pamięć, podawana jest na każdej stronie z opisem szkła, oczywiście bez komentarza autora :)
Więc ktoś to rozgryzł?

messer
13-07-2010, 15:33
No nie...prosiłem przecież :)
Tą formułkę znam na pamięć, podawana jest na każdej stronie z opisem szkła, oczywiście bez komentarza autora :)
Więc ktoś to rozgryzł?

Ale skoro już wątek powstał, to warto, żeby i w nim ta formułka się pojawiła. A nóż ktoś tu kiedyś trafi z szukajki i będzie mądrzejszy niż my i mu formułka temat wyjaśni? ;)

IMO - zbędny gadżet i tyle. Tak jak cały ten AF w ogóle.
;D

Rafał_Sz
13-07-2010, 15:46
W/g mnie to jedno i to samo. Zamieniono tylko literki. Działa jak działało. Albo też czegoś nie kumam.

deep
13-07-2010, 15:50
No musi do do czegoś służyć, może jest tak samo jak z AF-ON, myślałem że bzdura a tu okazuje się pomocne przy śledzeniu obiektów i na dodatek nie marnuje prądu z VRa. Dobra wracamy do tematu, czyli jaka jest PRAKTYCZNA różnica między A/M a M/A?

pmpmwd
13-07-2010, 16:18
Jeszcze jeden przelącznik do serwisowania? no jak się zepsuje tak jak dzieje się to często w 24-85/2,8-4,0 to zarobią na naprawie?

remos
13-07-2010, 16:31
Może jest tak, że w klasycznym A/M ustawia nam obraz automatyka a my sami możemy sobie dodatkowo ręcznie podostrzyc/przeostrzyc/niedoostrzyć
Natomiast w M/A taki bajer, że kręcimy sobie pierścieniem "dla zabawy"? by potem i tak automatyka zdecydowała za nas <- ot taki żart :D

deep
13-07-2010, 16:45
Fajnie że żartujecie, ale pytam na serio

raider
13-07-2010, 17:20
Wg. Kena Rockwella M/A standardowo jak w innych AFS - lekkie muśnięcie pierścienia ostrości powoduje zatrzymanie AF w aparacie, natomiast przy A/M trzeba bardziej zdecydowanie ruszyć pierścieniem żeby AF się wyłączył. Nie sprawdzałem bo nie posiadam:)

http://www.kenrockwell.com/nikon/70-200mm-ii.htm

nickt
13-07-2010, 17:49
A nie jest czasami tak, że jak masz AF-C włączony to w trybie M/A ustawi Ci ostrość na dany obiekt który się porusza i będzie go śledził, a jak przekręcisz pierścieniem to przestanie śledzić pomimo wciśniętego do połowy spustu migawki, natomiast w A/M będzie śledził dalej jak obiekt zmieni położenie ?? Również nie wiem bo nie posiadam, ale wydaje mi się mieć to sens, skoro jest to odpowiednio priorytet A lub priorytet M.

markB
13-07-2010, 18:03
Koledzy raider i nickt są b. blisko celu. Tryb M/A zastępuje teraz te przyciski, które były w pierwszej wersji obiektywu, a które po wciśnięciu zatrzymywały autofokus. Teraz starczy, że przytrzyma się pierścień w tym trybie i autofokus jest wyłączony (priorytet ręcznego ostrzenia). Przytrzymując pierścień w trybie A/M nie wyłączamy af, żeby go obejść trzeba zdecydowanie ruszyć pierścieniem ostrości.

deep
13-07-2010, 18:12
No dobra, sprawdziłem, więc w A/M jak jest AF ustawiony na C to faktycznie zdecydowanie trzeba przekręcić pierścień aby obiektyw przełączył się na MF, delikatne zmiany nie wyłączają AF a nawet ten lekko koryguje moje zmiany. W trybie M/A delikatna zmiana pierścienia powoduje wyłączenie AF-u. Ale czy to jedyne różnice? Trochę trudno mi sobie wyobrazić gdzie może mi się to przydać. Może ma ktoś jeszcze doświadczenie w tym temacie?