PDA

Zobacz pełną wersję : Sesja TFP a wykorzystanie zdjec przez wizazystke

Strus
13-07-2010, 13:31
Robilismy sesyjke TFP. Ja , modelka i wizazystka. Umowe, jako fotograf spisalem z modelka. Umowy z wizazystka nie spisalem bo jak szperalem po necie to ani zadnych wzorow, ani co powinno byc zawarte.... Generalnie pusto na ten temat.

I teraz wizazystka otwiera wlasny business i zdjecia z owej sesji wyladowaly na stronie wizazystki. I czy ja dobrze kombinuje ze strona, ktora jest oferta z cennikiem za uslugi, jest komercyjna i te zdjecia nie powinny sie tam znalezc bez uzgodnienia tego ze mna ?

Sprawa o tyle delikatna, ze jestesmy w trakcie planowania kolejnych sesji ....

freefly
13-07-2010, 14:52
Jeśli współpracujesz z wizażystką, to nie rób z tego afery. W końcu te fotki to poniekąd wasze wspólne dzieło. Interweniuj jak z jakiegoś powodu znajdą się w obrocie gospodarczym.
Albo płać wizażystce, a one niech kupuje od ciebie prawa lub licencję.

mkl
13-07-2010, 21:30
Robilismy sesyjke TFP. Ja , modelka i wizazystka. Umowe, jako fotograf spisalem z modelka. Umowy z wizazystka nie spisalem bo jak szperalem po necie to ani zadnych wzorow, ani co powinno byc zawarte.... Generalnie pusto na ten temat.

Moim zdaniem wystarczy zwykła umowa, że w trakcie sesji zdjęciowej dnia tego i tego wizażystka wykona modelowi X stylizacji makijażu za określoną opłatą lub za darmo. Oczywiście na takiej umowie muszą być wymienione dwie strony, pytanie tylko czy stroną jest fotograf czy model. W ogólności umowa powinna zawierać:
1) Wymienione strony (usługodawca, usługobiorca).
2) Przedmiot umowy (szczegóły usługi, sposób wykonania, miejsce i data wykonania).
3) Zobowiązania stron (inne, dodatkowe, lub też kara umowna - jeżeli taka jest przewidywana).
4) Miejsce i data podpisania umowy, podpisy

I teraz wizazystka otwiera wlasny business i zdjecia z owej sesji wyladowaly na stronie wizazystki. I czy ja dobrze kombinuje ze strona, ktora jest oferta z cennikiem za uslugi, jest komercyjna i te zdjecia nie powinny sie tam znalezc bez uzgodnienia tego ze mna ?
Sprawa o tyle delikatna, ze jestesmy w trakcie planowania kolejnych sesji ....

O ile nie mieliście pomiędzy sobą jakiś rozliczeń to moim zdaniem układ jest zdrowy, jeżeli ona robi wizaż za free, a Ty udostępniasz jej swoje fotki do jej portfolio. Ja bym sprawę odpuścił, jeżeli jest to dobra wizażystka i współpraca wam się układa.