Zobacz pełną wersję : PS - zmiejszanie zdjęcia szybkie pytanie
goblinos
13-07-2010, 08:47
Witam
Chcę napisać akcję, w której na początku ma nastąpić zmiana rozmiaru obrazka, a ponieważ część zdjęć jest skadrowana w pionie, część w poziomie nie mogę tego zrobić za pomocą Edit/Image Size
Stąd pytanko - jak w PS zmienić rozmiar obrazka, w ten sposób, żeby podając rozmiar większego boku zmniejszyć rozmiar zachowując proporcje?
pzdr
goblinos
Karl Johansson
13-07-2010, 14:41
Menu File->Scripts->Image Processor. Tam ustawiasz, skąd ma wziąć pliki (czy z katalogu czy otwarte w programie), gdzie je zapisać potem, z jaką jakością zapisać JPG (może być też PSD albo TIFF) i masz opcję "Resize to fit" i ustawiasz maksymalny rozmiar w pionie i w poziomie - zachowuje proporcje.
goblinos
13-07-2010, 15:36
To jeszcze nie jest to co chcę osiągnąć. Tym narzędziem mogę zmienić rozmiar pliku lub grupy plików i zapisać go na dysku w podkatalogu.
Po uruchomieniu File->Scripts->Image Processor, ustawiam odpowiednie parametry, klikam RUN, zdjęcie (lub zdjęcia) obrabia mi się w tle i zapisuje do pliku, a na tapecie photoshopa zostaje mi zdjęcie prze uruchomieniem skryptu.
Ja bym chciał, żeby na na tapecie zostało mi zdjęcie pomniejszone.
Na przykładzie:
Mam grupę zdjęc, 5 jest rozmiaru 1000x1500px, 5 rozmiaru 1500x1000.
Ładuję pierwsze zdjęcie, wykonuję funkcję XXX która zmniejsza mi zdjęcie do rozmiaru 534x800 (dla pierwszych 5 zdjęć, a 800x534 dla kolejnych), robię na nim wyostrzanie, ramkę coś tam jeszcze i zapisuję.
Następnie łąduję drugie zdjęcie i robię to samo i tak z wszystkimi pozostałymi.
Karbulot
14-07-2010, 07:55
Rozumiem, że chcesz aby PS orientował się, czy zdjęcie jest pionowe czy poziome? Bo jak ustawisz poziom aby zmniejszyl do np 300x200, to pion też zmniejszy do 300x200 zamiast 200x300?
goblinos
14-07-2010, 08:00
dokładnie
Karbulot
14-07-2010, 20:16
Nie sadze aby byla taka opcja. Probawalem zmniejszac za pomoca rozdzielczosci, ale tam to juz jest zupelnie skopane. O ile zdjecia 1200x800 i 800x1200 maja taka sama rozdzielczosc, to po zmniejszeniu samej rozdzielczosci wymiary sa juz nieproporcjonalne (pionowa fotka jest mniejsza). Cuda panie dziejku, cuda.
Pozostaje Ci chyba podzielic zdjecia poziome i pionowe na dwa foldery i nagrac dwa makra. Chyba że masz naprawdę dużo zdjęć (kilka tysięcy), to wtedy będzie trochę roboty.
goblinos
14-07-2010, 20:21
Zwykle jest to kilkanaście zdjęć w jednej serii, choć czasem trafi się i kilkadziesiąt.
No szkoda, miałem nadzieję, że to prosta sprawa, tylko nie mogę sobie znaleźć tego w PS
w każdym razie dzięki :) Popytam jeszcze gdzieś indziej, może jest jakiś sposób na okrętkę
pzdr
goblinos
ThomasVoland
14-07-2010, 21:19
Ja robię tak, że osobna akcja do pionowych i osobna do poziomych. Przed uruchomieniem skryptu wrzucam pionowe kadry do innego folderu i tyle (3 kliknięcia w Bridge)
goblinos
14-07-2010, 21:34
Aż dziwne, że w takim kombajnie jak PS nie ma takiej funkcji
Ano dziwne. Może CS5 ma, bo dodali tam troche bajerków, ale wątpię...
Ja robie jak poprzednik osobny folder i akcje dla pionowych kadrów i osobno dla poziomych.
zainstaluj irfanview ;) tam ustawisz rozmiar dla dluzszego boku i po klopocie :)
ThomasVoland
16-07-2010, 17:04
Ale to się sprawdzi tylko czasami. Np. ja kadry poziome zmniejszam do 1024px (dłuższy bok), a pionowe do 915px (dłuższy bok)
jest w PS coś takiego jak zmieść zdjęcie
wiem bo korzystam z tego
Dokładnie. Plik --> automatyzuj --> zmieść zdjęcie. Można to stosować jako polecenie z akcji. Można i dla aktualnie obrabianej fotki, która zostaje otwarta w PS.
goblinos
16-07-2010, 21:31
Dokładnie. Plik --> automatyzuj --> zmieść zdjęcie. Można to stosować jako polecenie z akcji. Można i dla aktualnie obrabianej fotki, która zostaje otwarta w PS.
O właśnie o to chodziło :-)
Dzięki
pzdr
goblinos