Zobacz pełną wersję : Nikkor 20, 24, 28 2.8
jonkipur
13-07-2010, 07:00
Mam okazję otrzymać w rozliczeniu jeden z obiektywów Nikkora: 20 2.8, 24 2.8, 28 2.8 - mam wybrać, który chcę. Nie będę miał możliwości przetestowania, po prostu mam się na jeden zdecydować i zostanie do mnie wysłany. I tu moje pytanie: jak te obiektywy sprawują się z D90 (to, że pod pełną klatką są świetne to wiem). Bardzo proszę wszystkich, którzy używali/używają powyższych szkieł o opinie, bo jest niewiele informacji w necie o tych szkłach.
Photoartbox
13-07-2010, 07:40
28/2.8 mozesz odrzucic juz na wstepie, czy wszystkie sa swietne na FF tego bym nie powiedzial. Nie wiemy jakie obiektywy juz posiadasz, to mogloby byc kryterium decydujacym. Osobiscie sklanialbym sie do N24/2.8
jonkipur
13-07-2010, 07:59
A dlaczego 28/2.8 jest taki słaby? Chcę wybrać najlepszy z tych trzech szkieł i nie ma znaczenia, jakie obiektywy już posiadam.
Photoartbox
13-07-2010, 08:14
A dlaczego 28/2.8 jest taki słaby?
Z tym pytaniem musisz sie udac do Nikona.
Chcę wybrać najlepszy z tych trzech szkieł i nie ma znaczenia, jakie obiektywy już posiadam.
Ciekawe stwierdzenie, to tak jakbym sie zapytal: co jest najlepsze Scania R 470 6x2*4, czy Nissan Z350. W takim wypadku niestety nie potrafie Ci pomoc.
PS. Rozmawiamy o Nikorrach w wersji AF?
jonkipur
13-07-2010, 08:19
28/2.8 mozesz odrzucic juz na wstepie
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
Tak, chodzi mi o AF z D. I proszę użytkowników tych szkieł o konstruktywne opinie (a nie nabijanie nic nie wnoszących postów). Zależy mi na najlepszym optycznie szkle a nie na "nissanie czy scani", bo odkąd wszedłem w Nikona tego dylematu nie mam.
Photoartbox
13-07-2010, 09:27
O, lenistwo polaczone z brakiem taktu - jesli nie potrafisz zrozumiec tego co napisalem, to uzyj w takim razie opcji szukaj (wszystko co dotyczy tych obiektywow zostalo na tym forum omowione wielokrotnie). Z mojej strony to tyle.
jonkipur, opanuj trochę emocje bo nie za ciekawie zaczynasz przygodę z forum...
Photoartbox odpisał Ci najszybciej jak się da, a ja go tylko poprę: 28 odrzuć, 24 chyba najlepszy, ale 20 najszerszy...
Z mojego doświadczenia:
20 trafiłem słabą optycznie, nawet bardzo słabą, o wiele gorszą od tokiny 12-24/4
24 miałem kilka, wszystkie praktycznie takie same optycznie co dobrze świadczy o szkle, najlepsze szkło z wymienionych. Na bliskich odległościach bardzo dobre optycznie, na większe odległości troszkę słabsze. W centrum ostro już od pełnej dziury, brzegi dość miękkie, przymknięcie do f/5.6 albo troszkę mocniej powoduje wyrównanie z centrum.
28 Też miałem kilka i były słabe (trzeba pamiętać że są różne wersje, z D ma inną formułę optyczną ale która lepsza to trudno powiedzieć), jedną trafiłem super sztukę ale lewa strona była całkowicie mydlana, gdyby była tak dobra jak prawa to normalnie jakością szkiełko nie odbiegało 14-24/2.8, no ale to pewnie wynik skrzywionej osi optycznej.
Podsumowanie:
Jak nie masz możliwości przetestowania to brałbym 24.
marciing
13-07-2010, 10:52
28 bym odrzucił i wybierałbym między 20 a 24. 28 jest powiedzmy sobie szczerze - słaba
quietstorm
13-07-2010, 11:06
Miałem 28/2.8 bez D i był słaby, naprawdę, nawet w centrum.
Teraz mam 24/2.8D i tak jak napisał deep, centrum (na D700) ostre od pełnej ale ja dla wyrównania ostrości brzegów przymykam nawet do f/8-f/11.
20/2.8 - bardzo fajna ogniskowa, na FX szeroko, jasno i lekko.
Wybierałbym spośród dwóch ostatnich (20 i 24), przy czym 20/2.8 prezentuje chyba najwyższą wartość rynkową przy ewentualnej odsprzedaży.
Ja całkiem niedawno kupiłem w dobrej cenie 24/2.8 (używam z FX) i jestem ogromnie zadowolony, więc ja z czystym sumieniem mogę rekomendować to szkło.
Zależy do czego to ma być. Do reportażu, 24mm wydaje się być fajnym pomysłem. Do landszaftów być może warto skłonić się w kierunku szerokości (20mm).
N28/2.8 to rzeczywiście nie jest najlepszy obiektyw -- miałem przez krótką chwilę (choć możę trafiłem na słaby egzemplarz?)
LordRamzes
13-07-2010, 11:26
28 w kosz i bierz 24 :)
jonkipur
13-07-2010, 17:02
O, lenistwo polaczone z brakiem taktu - jesli nie potrafisz zrozumiec tego co napisalem, to uzyj w takim razie opcji szukaj (wszystko co dotyczy tych obiektywow zostalo na tym forum omowione wielokrotnie). Z mojej strony to tyle.
Photoartbox, przeszukałem forum, ale np. na temat 28/2.8 niewiele znalazłem, bardzo niewiele. I dlatego poprosiłem o pomoc.
jonkipur, opanuj trochę emocje bo nie za ciekawie zaczynasz przygodę z forum...
Photoartbox odpisał Ci najszybciej jak się da, a ja go tylko poprę: 28 odrzuć, 24 chyba najlepszy, ale 20 najszerszy...
Otóż tu się mylisz. Co prawda niedawno się zarejestrowałem i mam niewiele postów, ale to wcale nie znaczy, że tu nie bywam. Zaglądam tu regularnie od jakiś 2 lat. I prawie zawsze znajdowałem odpowiedzi na moje pytania. Zarejestrowałem się dopiero, gdy tutaj nic nie znalazłem i musiałem w końcu zadać pytanie. I chyba tak właśnie powinno być. Nie jestem z tych, co piszą posty tylko po to, żeby coś (nie zawsze mądrego) napisać.
deep, bardzo dziękuję za Twoją odpowiedź - prawdziwy profesjonalista z Ciebie i kolega, który rzeczywiście chce i potrafi pomóc.
Otóż tu się mylisz. Co prawda niedawno się zarejestrowałem i mam niewiele postów, ale to wcale nie znaczy, że tu nie bywam. Zaglądam tu regularnie od jakiś 2 lat. I prawie zawsze znajdowałem odpowiedzi na moje pytania. Zarejestrowałem się dopiero, gdy tutaj nic nie znalazłem i musiałem w końcu zadać pytanie. I chyba tak właśnie powinno być. Nie jestem z tych, co piszą posty tylko po to, żeby coś (nie zawsze mądrego) napisać.
Słabo szukałeś, niedawno było kilka wątków o każdym z tych szkieł, są dość dokładnie omówione. Mimo wszystko podtrzymuję swoją opinię o słabym starcie...
Pozdrawiam, Kuba
pioter m
13-07-2010, 19:28
Kolega qooba ma racje z tym startem i szukaniem...
Oprocz tego afd 28/2.8 to faktycznie kiepscizna. To stara konstrukcja budzetowa z nikon E series. Manualne Ai oraz AiS sa lepsze.
Nikon 20/2.8 ma wieksza wartosc rynkowa, choc jakosc tej optyki nie powala na brzegach kadru.
jonkipur
13-07-2010, 20:00
Słabo szukałeś, niedawno było kilka wątków o każdym z tych szkieł, są dość dokładnie omówione. Mimo wszystko podtrzymuję swoją opinię o słabym starcie...
Pozdrawiam, Kuba
W takim razie kolego qooba podaj kilka linków, gdzie jest dokładnie omówione szkło 28/2.8, bo ja nie znalazłem takich, które by to szkło opisywały. Pomóż mi proszę!
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=130090
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=112658
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1766726
Przy wyszukiwaniu pomogło - uwaga, tu niespodzianka - google!
Szczerze polecam 24/2.8. Focę tym szkłem od miesiąca, jestem bardzo zadowolony.
ja bym wzial 20mm. to najdrozszy obiektyw, wiec jesli Ci nie podejdzie to sprzedasz bez problemu i kupisz inne szklo. jesli sie zdecydujesz na zakup 24mm to po sprzedazy 20mm jeszcze Ci starczy na jakis polar B+W czy Heliopana.
staroszc
09-08-2010, 13:11
mam 28 2.8, ale kupiłem go za czysta PLN i trafiłem na bardzo przyzwoitą sztukę,
ale bierz 24, albo 20, bo to zupełnie inna półka cenowa (jeżeli szkło będzie w dobrym stanie to powinieneś powyżej tysia zgarnąć).