Zobacz pełną wersję : T 70-200 vs. pompka vs. S 100-300
Robię zdjęcia "pompką" 80-200 v. D.
Zastanawiam się nad zmianą na Tamrona 70-200/2.8 albo Sigmę 100-300.
Chciałbym zapytać tych, którzy mieli do czynienia z tymi szkłami: czy rezygnując z pompki zyskuje lepszy AF?
Jednak nie on jest moim priorytetem. Najważniejsza jest dla mnie jakość zdjęć.
Cenię sobie jasne szkła dlatego skłaniam się ku Tamronowi, ale czytałem że Sigma jest świetna jakościowo, ma świetną plastykę i ciekawy bokeh.
Poza tym Sigma jest dłuższa na końcu, choć niestety cięższa.
Który z tych szkieł da najlepszy obraz?
wasilewk
12-07-2010, 21:57
Nie cuduj ! Masz dobre szkło, lepsze od T i S. Jak chcesz szybko, to zmień na AF-S (gabarytowo nieco dłuższe).
Do czego Ci to szkło potrzebne? Portret, reportaż, sport, ptaki (przyroda), krajobraz? T70-200 i S100-300 to naprawdę cholernie różne szkła o bardzo różnym przeznaczeniu... potrzeba więcej info żeby coś doradzić.
Pawlus86
13-07-2010, 00:55
Pompka kladzie tamrona na leb na szyje. Ja mam N80-200 D ED i nie zamienilbym go na zaden inny:)
Photoartbox
13-07-2010, 07:41
Pompka kladzie tamrona na leb na szyje.
Ale chyba nie masz na mysli wlasciwosci optycznych... szczegolnie w przedziale ca. 130-200/2.8
W zasadzie z wymienionych przez ciebie:
Portret, reportaż, sport, ptaki (przyroda), krajobraz?
regularnie nie robię tylko ptaków, bo pozostałe rzeczy, częściej lub rzadziej robię.
T70-200 i S100-300 to naprawdę cholernie różne szkła o bardzo różnym przeznaczeniu... potrzeba więcej info żeby coś doradzić.
Ja wiem że nie ma szkła uniwersalnego, ale na razie nie stać mnie żeby mieć jasne szkło do reportażu i np. do krajobrazu czy na ptaki. Coś chciałbym wybrać, choć być może pozostanę ze swoją "pompką", w której dokucza mi chociażby brak mocowania statywowego, a wszelkiego rodzaju ersatze - jak dla mnie - się nie sprawdziły.
pioter m
13-07-2010, 19:15
I tamron, i sigma sa lepsze optycznie od 'pompki'. Koledzy beda zaraz truc o jakiejs mitycznej plastyce, ktora ma to do siebie, ze jest subiektywna i niemierzalna.
Tamron to plastikowy badziew, a sigma to swietny obiektyw, tyle ze nieco inne zastosowanie.
Oba maja lepszy AF niz pompka.
Ja mam afs 80-200/2.8. Warto. Jesli ma byc dluzej to sigma bedzie rownie swietnym wyborem.
Oba maja lepszy AF niz pompka.
Nie do końca to prawda, zależy jaka pompka, jak wersja z D (ma przełącznik zakresu AF a nie pierścień) to ma poprawiony AF i jest całkiem całkiem, wydaje mi się że nawet szybszy niż tamrona. Nie robiłem bezpośredniego porównania ale bawiłem się każdym wymienionym szkłem i tak mi w odczuciach zostało.