Zobacz pełną wersję : Nikon D5000 plus tamron 70-300. Pytanie.
Witam.
Chciałbym wyposażyć swojego Nikona D5000 w obiektyw Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD Makro (1:2).
Mam w związku z tym parę pytań.
Czy ten obiektyw jest kompatybilny z moim korpusem?
Czy działa AF, pomiar światła, tryb auto aparatu?
Czy ogólnie warto zawracać sobie głowę obiektywami tej marki?
Z góry dziękuję za rady i wyrozumiałość.
ad1. tak, z mocowaniem Nikona.
ad2. tak, jeśli chodzi o AF, to musi mieć silnik (info na pudełeczku).
ad3. tak, ale może niekoniecznie akurat tym obiektywem >>test (http://www.optyczne.pl/56.1-Test_obiektywu-Tamron_AF_70-300_mm_f_4-5.6_Di_LD_Macro-Wstęp.html)<<.
patryk_wawa
13-07-2010, 09:26
Osobiście bym odradzał ten obiektyw.
Też szukałem jakiegoś taniego szkła do 300mm, więc podpiąłem go sobie w FJ i porobiłem kilka zdjęć.
AF baardzo powolny i mało celny.
od 200mm bardzo słaba jakość i problemy z ostrością.
Mnie zdenerwował nawet podczas pstrykania w sklepie, więc sobie odpuściłem i zbieram na jakiś używane szkiełko Nikona 70-300.
No i właśnie tak to jest... Najlepiej używać obiektywów Nikkor, tylko że sporo kosztują. Dzisiaj widziałem taki 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR NIKKOR za 1777 pln.
A tak ogólnie to możecie polecić jakiś obiektyw o podobnych parametrach i za w miarę rozsądne pieniądze? Czy jednak lepiej nie zawracać sobie głowy?
W budżetowym segmencie 70-300 wyboru zbyt wielkiego nie ma. Do 1000 zł niby jest Sigma (wersja bez oraz z APO) oraz wspomniany, podobny jakościowo (no może o większych aberacjach) Tamron - ale darowałbym je. Później, za 1399 możesz zanabyć sigmę z OS, a dalej to już tylko Nikkor VR za jakieś 1700 zł. I to by było na tyle. Można poszukać używki Nikkora, co za jakieś 1300 da się wyrwać. Jakościowo, to leci w odwrotnej kolejności. Testy wszystkich wymienionych obiektywów możesz znaleźć na optycznych.
Ps. Ludzie kupują sigmę APO i robią foty. Do 200 mm daje radę, a powyżej...
No i właśnie tak to jest... Najlepiej używać obiektywów Nikkor, tylko że sporo kosztują. Dzisiaj widziałem taki 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR NIKKOR za 1777 pln.
A tak ogólnie to możecie polecić jakiś obiektyw o podobnych parametrach i za w miarę rozsądne pieniądze? Czy jednak lepiej nie zawracać sobie głowy?
To ja się wypowiem choć jestem amatorem po maksie i dopiero się uczę, w zeszłym tygodniu kupiłem Sigme 70-300 APO bez silnika za 350zł stan jak nowa, którą miałem okazje używać już wcześniej. Robiłem nią zdjęcia w lutym na torze kielce tak dla zabawy bo aparat miałem od 2 miesięcy. Dla mnie jako amatora który chciał mieć takie szkło w sumie na razie do zabawy jest super. Oto efekty http://picasaweb.google.pl/Janusz.Pietrasik/1RajdoweFotki#5453304413888691186 pogoda była jaka była a zdjęcia są jakie są robiłem pierwszy raz tego typu zdjęcia, większość jest po cropie i nie koniecznie z dobra obróbką :)
Kupiłem wczoraj 70-300mm f/4-5.6G Zoom-Nikkor (http://www.nikon.pl/pl_PL/products/product_details.page?ParamValue=Discontinued&Subnav1Param=Nikkor%20Lenses&Subnav2Param=0&Subnav3Param=0&RunQuery=l2&ID=1063). Powiem tak, mi się nim cyka przyjemnie, AF nie uświadczę bo nie ma silnika w obiektywie, VR niestety też nie, ale to nie jest problem. Zdjęcia wychodzą przyzwoite, jak na mój poziom i potrzeby jest wystarczający.