Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Moje walki z delikatnym pomemlaniem.....
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)
2.
Jak dla mnie jedynka lepsza kadrowo i też woda ciekawiej wyszła.
Kolorystyka jak zawsze świetna. ;)
Master95
12-07-2010, 21:32
Jedynka jest piękna :)
borregaard
12-07-2010, 21:38
Ładnie rozmemłane,bo nie na maksa...
Ładnie rozmemłane,bo nie na maksa...
Widzisz Andrzeju ND o,9 polowka i czasy w granicach 1/10s. jak widac wystarczaja;)
Dzieki;)
borregaard
12-07-2010, 21:46
Widzisz Andrzeju ND o,9 polowka i czasy w granicach 1/10s. jak widac wystarczaja;)
Dzieki;)
Spokojnie wystarczy ,chyba że przyjdzie ochota zamrożenie całego świata,bez opamiętania...:wink::lol:
Spokojnie wystarczy ,chyba że przyjdzie ochota zamrożenie całego świata,bez opamiętania...:wink::lol:
Czekaj, czekaj tylko Big Stopera dostane:D:D:D
Dobre prace - fajna dynamika z nich przebija...
T_P_
Jedynka bardzo przyjemna. 2 MZ odrobinę zbyt ciasna.
Nikonozaur
12-07-2010, 22:50
Jedynka, ale z falą z dwójki. ;)
Jedynka, ale z falą z dwójki. ;)
Mowisz i masz:D
Proac150
12-07-2010, 23:25
Jedynka z falę z jedynki :) jest bardzo ładna.
ostrytux
13-07-2010, 00:18
Dla mnie 1 i 3 pion jakoś mi tu nie gra :)
Zdecydowanie jedynka... z TĄ falą! Technicznie no cóż... znowu bardzo dobrze ;-)
Nawet fajne,ale...skały i brzeg przeostrzone no i wyglądają na deko przekontrastowane(przynajmniej skały)a napewno na przesaturowane(zresztą widać to też na twoich kilku poprzednich fotach).,na dwójce widać też niedokładne odkrycie maski?po wyostrzeniu na styku brzegu i fal.
ps.uuu a na 3 to już dałeś z kontrastem ostro na skałach(smoła) i chyba leci tyci,tyci w lewo,tak na deser :-)
nie odbieraj tego co pisze jako jakiś tam odwet-to by była dziecinada(ale tak na wszelki wypadek wyjaśniam) ja zdanie na temat moich fot mogę zmienić jedynie nieznacznie,nie ugnę sie nawet pod wpływem miliona na liczniku:-D-ale sam sie prosisz "posuwając" masę fot innych,a to że ogólnie bądz z bardzo przesadzone,bądz to za mało "żywe",bądz ogólnie tu i tam niedopracowane-wymagasz tego od innych,wymagaj i od siebie.
Nawet fajne,ale...skały i brzeg przeostrzone no i wyglądają na deko przekontrastowane(przynajmniej skały)a napewno na przesaturowane(zresztą widać to też na twoich kilku poprzednich fotach).,na dwójce widać też niedokładne odkrycie maski?po wyostrzeniu na styku brzegu i fal.
ps.uuu a na 3 to już dałeś z kontrastem ostro na skałach(smoła) i chyba leci tyci,tyci w lewo,tak na deser :-)
nie odbieraj tego co pisze jako jakiś tam odwet-to by była dziecinada(ale tak na wszelki wypadek wyjaśniam) ja zdanie na temat moich fot mogę zmienić jedynie nieznacznie,nie ugnę sie nawet pod wpływem miliona na liczniku:-D-ale sam sie prosisz "posuwając" masę fot innych,a to że ogólnie bądz z bardzo przesadzone,bądz to za mało "żywe",bądz ogólnie tu i tam niedopracowane-wymagasz tego od innych,wymagaj i od siebie.
Nie masz racji kolego......zdjecia nie sa przesaturowane ale chyba nie do konca to widzisz co zreszta bylo widac po twoim ostatnim zdjeciu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=150888), bylo blade i bez koloru co moze swiadczyc o zbyt intensywnym odwzorowaniu kolorow przez twoj monitor;)
Co do przeostrzenia, ogladam to teraz na kompie w pracy przy rozdzielczosci 1280x1024 i moze wydawac sie przeostrzone, nie upieram sie ze nie ale u mnie na 1920x1080 to zdjecie wyglada zupelnie inaczej;)
Co jeszcze ciekawe to tylko Ty jak narazie widzisz to przeostrzenie, poza tym podloga jest pokryta glonem, niektorzy potwierdza jak ciezko jest go normalnie wyostrzyc, ale Ty tego nie wiesz i masz prawo mi to wytknac.....
A na 3 nie dalem z kontrastem tylko ratowalem zdjecie ktore zostalo pokazane raczej jako bonus a nie jako zdjecie tytulowe bo wiedzialem ze popelnilem blad juz robiac to zdjecie, skala nie jest "pojechana kontrastem" tylko wyciagnieta z kompletnej ciemnicy a chodzilo tylko o pokazanie Nikozaurowi takiej fali o jaka prosil.....a co do tego ze leci, mozliwe, zdjecie robilem na szybko jako tylko ciekawostke i nie zwrocilem na to uwagi....masz punkt!
Kolejnym jest to co napisales o zdjeciu nr dwa i o "niedokladnym odkryciu maski"..........nie wiesz jak to robilem wiec jak mozesz to nie opowiadaj wymyslonych bzdur, na styku brzegu i fal jest odkryte rowno, tak samo dla brzegu i tak samo dla fali, inaczej jest dopiero dla nieba.....ale Ty chyba wiesz lepiej;) A oprocz tego podloga jest ostra a woda rozmyta bo jak pewnie "zauwazyles" to jest na dluzszym czasie.....
A co do mojego "posuwania" fot, coz tak sie nauczylem tego co umiem a wciaz mi wiele brakuje.......i powiem Tobie jeszcze cos, sa tutaj ludzie ktorym pomagam i sa tacy ktorzy pomagaja mnie, licze sie ze zdaniem ludzi ktorzy mnie krytykuja ale Ty niestety i tutaj zacytuje ciebie "wymagasz tego od innych,wymagaj i od siebie" mysle ze sam powinienes przemyslec te slowa.....
Poza tym kolego nie jestes dla mnie zadnym autorytetem i sam tez czepiasz sie zdjec, roznica jest taka ze ja nie raz koresponduje z taka osoba i staram sie pomagac jak umiem.........i naprawde ja wiem u kogo widac moja pomoc i ciesze sie z tego;)
Dokladnie sprawdz co pokazuje twoj monitor bo od slowa podsaturowane do przesaturowane jest kawalek marginesu w ktorym sie mieszcze, zwlaszcza tutaj......jak daje landryne to o tym pisze.....
A pokazuje te zdjecia tutaj bo wciaz sie ucze i oczekuje rad, wiec jezeli juz mnie "dorwales" na bledach to poradz co powinienem poprawic zeby bylo dobrze.........aaaa moze podesle Tobie NEFa i pokazesz jak bys to zrobil......zapraszam!
Ucze sie robic zdjecia z filtrami i chetnie uslysze pare rad, sam juz mam kilka spostrzezen ktore bede wprowadzal przyszlosci, na "3" popelnilem blad i dlatego skala jest jaka jest ale nie jest przekontrastowana......
Powodzenia i oczekuje twoich prac co by zobaczyc jaki bezbledny jestes........jedna juz pokazales i po tym co napisales juz wiem czemu byla taka bladzia!
wojtek6308
13-07-2010, 08:16
Dla mnie też nr 1 wiedzie prym w tym zestawie, ... ładnie rozmemłane :-) .
Jak dla mnie to 1, 3, 2 w takiej kolejności.Pozdrawiam
Nie masz racji kolego......
Dziekuję za tak obszerną odpowiedz,nazbyt sie chyba unosisz.Moje tezy podtrzymuję,a wyjaśnienia o tym czemu nie trzymasz standardów-wysoko przez siebie podniesionych zresztą, uznaję za niepoważne-albo je trzymasz albo nie.
Uwaga o tym że moje ostatnie zdjęcie dowodzi iż mój wyswietlacz to kupa złomu,jest smieszna chyba nie do końca zrozumiałeś koncepcje kolorystyczną owej,no ale to już nie twoja wina...
(gwarantuję ci ze mój VAIO mieści sie w granicach kolorystycznego rozsądku-wiem bo jestem już na forum 2 lata i porównałem ze sobą tyśiące koncepcji kolorystycznych i opini o nich),Jak mówie foty niedopracowane(jak na Ciebie powtarzam) i bez tematu.
Zrób z tą opinią co chcesz bo ja wyrażam opinie negatywne,tylko po to by albo autor zaakceptował choć częśc moich spostrzeżeń,bądz je odrzucił...a nie jadę po nich,jak to sugerujesz.Poprostu jak widzę że ktoś zarzuca komuś to czy owo a sam prezentuje coś bez wyrazu,to o tym mówie i takie moje święte prawo.
Gratuluję też misji edukacyjnej,myśle jednak że jest to zabawa dla dużych chłopców i nie koniecznie wszyscy tu musza wszystkim tłumaczyć jak krowie na granicy co jest be a co nie,masz takie ciągoty to luz.Ja nie mam i nic ci do tego.
Ja Ciebie chłopie nawet cenię-nie koniecznie za kadry-ale za całokształt,nierozumiem natomiast dlaczego tak alergicznie reagujesz na moją osobę(może sie mylę-nie wiem),może i trochę sie rozpycham łokciami,ale przynajmniej walę prosto z mostu,bo nie powiesz mi że łączenie fale/brzeg na dwójce wygląda dobrze...hehe.
ps.no dobra jest poprawne z minusem
jurek1906
13-07-2010, 14:17
Poziom według mnie lepszy ,woda super wyszła :)
gwarantuję ci ze mój VAIO mieści sie w granicach kolorystycznego rozsądku
laptop? no to sobie odpowiedziales......
Tak sie sklada ze mam drugiego Vaio z kolei jako drugi komputer, matryca dobra ale nigdy nie zobaczysz tego co widzisz na monitorze, wystrczy lekko odchylic ekran i juz widzisz inny kontrast a co za tym idzie inne nasycenie kolorow;)
Sprawa laczenia, prosze tu masz cropa
Nie bedzie nigdy wygladac naturalnie bo zdjecia na dluzszych czasach nigdy nie wygladaja naturalnie....
co do kolorków nie ma co pisać, bo zawsze sa bdb. Kadrowo bardziej mi się podoba jedynka - może dlatego, że więcej się dzieje ;)
Jedynka kadrowo najlepsza.
Za to na pionie fajnie woda i podłoga wyszły :smile:.
...no to sobie odpowiedziales
Za to Ty odpowiedziałeś mi tak,że wykończenie fala/brzeg muszę porównać z mniej dosaturowaną(tą wolę) i niewyostrzoną,o większym rozmiarze wersją :
http://img8.imageshack.us/img8/2463/dlagrega77.jpg
Więc jak mam je porównać...nieładmie,kolego nieładnie :p ;-)
Poprostu podczas lokalnego wyostrzania,nie wypędzlowałeś dokładnie tych miejsc,ale mówie mi to bardzo słabo by przeskadzało(w zasadzie zerowo)ale przy ciekawym kadrze.
Co do monitora,laptopów itd... ,to dla mnie jako amatorowi zupełnemu ,upgrade oprogramowania i sprzętu jest na końcu moich życzień.Kadry,dobre szkło lub dwa,filtry-to,po pierwsze .Dlatego wystarcza mi narazie to co mam,Sony zastosował elementy techniki telewizyjnej w swioch wyświetlaczach które są jakościowo naprawdę wspaniałe-lepsze od większości monitorów z najniższej półki i kilku modeli z półki średniej.Kontrast,ciepłe kolory,idealna jasność...klarowność.Zmiana jakości obrazu po zmianie kątów patrzenia przestaje być do przyjęcia dopiero po ok 40-45 st.kąt(zresztą patrze zawsze pod kąt.90 st do pł.wyświetlacza zawsze-chyba oczywiste?),więc nie mów mi że jak chcę ugotować smaczną potrawe to muszę gotować w Zepterze,odmierzając co do grama produkty...!
jadowita żmija
20-07-2010, 15:47
Drapieżna fotka.Podoba się!!!:):):)
Grzesiu, co prawda obiecałem, ale powiem że tutaj jest dokładnie to samo co na pamiętnym zdjęciu po którym przestałem Twoje prace komentować. JAk mi znów będziesz chciał wmówić że skała nie jest przekontrastowana i nie ma tam czarnych plam to lepiej nic nie pisz i przemilcz moją wypowiedź :mrgreen:
Grzesiu, co prawda obiecałem, ale powiem że tutaj jest dokładnie to samo co na pamiętnym zdjęciu po którym przestałem Twoje prace komentować. JAk mi znów będziesz chciał wmówić że skała nie jest przekontrastowana i nie ma tam czarnych plam to lepiej nic nie pisz i przemilcz moją wypowiedź :mrgreen:
Sa czarne plamy.....:D:D:D Ale jak zaznaczylem wciaz sie ucze focici z filtrami i nastepnym razem zrobie takie zdjecie inaczej;)
super memlance , ale dwa mi sie bardziej podoba