PDA

Zobacz pełną wersję : Czy da sie 'skalibrowac' kolorowa kopiarke ?

HYPER
12-07-2010, 17:23
Padlo takie zadanie u mnie w pracy. Kopiarka to Ricoh C6000. Do dyspozycji Colormunki. Czy da sie spowodowac zeby taka kopiarka choc troche byla zgodna z tym co na monitorze? Oczywiscie wiem, ze cudow nie mozna wymagac, ale...

Czornyj
12-07-2010, 17:27
Da się. Nie jestem pewien jak CM sprawdzi się w przypadku laserówki, która z natury rzeczy jest dość nieliniowa, ale powinno być zdecydowanie lepiej.

HYPER
12-07-2010, 17:31
no to super wiadomosc. rozumiem, ze proces kalibracji nie bedzie sie wcale roznil od kalibrowania drukarki atramentowej, czy mam racje?

Czornyj
12-07-2010, 17:37
O ile drukarka nie ma RIP-a i akceptuje dane w RGB to nie powinno być problemu, problematyczne jest potem jedynie drukowanie, bo aplikacja musi mieć opcje zarządzania barwą w oknie dialogowym druku (tak, jak Photoshop).

HYPER
12-07-2010, 17:40
O ile drukarka nie ma RIP-a i akceptuje dane w RGB to nie powinno być problemu, problematyczne jest potem jedynie drukowanie, bo aplikacja musi mieć opcje zarządzania barwą w oknie dialogowym druku (tak, jak Photoshop).

kurcze. skad wziac te informacje? znasz jakies programy, ktore obsluguja pdfy i maja opcje zarzadzania barwa w oknie druku?

Czornyj
12-07-2010, 19:31
Acrobat Pro ma w oknie Advanced możliwość dokonania konwersji do profilu wskazanego urządzenia wyjściowego. Co do ustawień sterownika, to należy znaleźć opcję, która puszcza do drukarki czyste RGB - czyli unikamy trybów "Office", sRGB/AdobeRGB, "Żywy", "Piękny", "Fotograficzny", "Majestatyczny" itp. a szukamy czegoś, co będzie się nazywać "bez korekty" i zwykle jest gdzieś zagrzebane na samym końcu dostępnych opcji.