Zobacz pełną wersję : Czy karta CF jest wykrywalna przez wykrywacz metalu?
Tak, wiem, że dziwne pytanie : )
Chodzi o to, że będąc na plaży w mojej ukochanej mieścinie, "zgubiło mi się" w piachu kartę CF 8 gb. W związku z tym mam dwa pytania:
a)czy karty CF mają w sobie na tyle dużo metalu, żeby wykryć go wykrywaczem metalu;
oraz
b)czy nie rozmagnesuje to jakkolwiek karty, w związku z czym stracę zdjęcia na karcie?
Dzięki za odpowiedzi : )
Nie rozmagnesuje się. To nie dyskietka. Ale wątpię, żeby wykrywacz wykrył kartę.
Nie rozmagnesuje się. To nie dyskietka. Ale wątpię, żeby wykrywacz wykrył kartę.
Dzięki za odpowiedź : ) Wolałem się upewnić, bo nie wnikałem kiej diabły siedzą w środku tego plastikowego pudełeczka :)
Dobrze gada, zapis w CF nie jest magnetyczny. Tam są tranzystory.
Moje karty metalu mają całkiem sporo, więc jeśli tylko nie będzie zakopana głęboko, wykrywacz spokojnie wyłapie :)
Moje karty metalu mają całkiem sporo, więc jeśli tylko nie będzie zakopana głęboko, wykrywacz spokojnie wyłapie :)
Na lotnisku na bramce nic nie piszczało. Kartę miałem w kieszeni.
Za chwilę idę na plażę próbować, jako sample mam pozostałe karty CF więc niedługo się okaże :)
Za chwilę idę na plażę próbować, jako sample mam pozostałe karty CF więc niedługo się okaże :)
Daj znać, czy zadziała.
O ile pamiętam, to plaże są codziennie przeczesywane przez ludzi z wykrywaczami metalu. :)
O ile pamiętam, to plaże są codziennie przeczesywane przez ludzi z wykrywaczami metalu. :)
Wiem, robiliśmy z nimi ostatnio wywiad do lokalnego radia, dlatego też ich popytam :)
nie używałem wykrywacza do metalu, ale wykonywałem pomiary podatności magnetycznej gleby (w sumie zasada podobna do wykrywacza metalu). Karta metalowa - np. pretec - zostałaby wykryta bez problemu. Te bardziej plastikowe raczej też. Ogólnie to można powiedzieć, że do głębokości jakiś 10 cm od przyłożenia sensora wykryje się bez problemu malutką szpileczkę. Przy czym ja mówię o przyrządach o sporej czułości (nie o klasycznym wykrywaczu metalu) i ograniczonym zasięgu penetracji (do około 10 cm). Na podłożu piaskowym (np. plaża) skuteczność będzie bardzo duża, ze wzgledu na silną diamagnetyczność piasku, a na torfie to już wogóle;P
mój pretec jest metalowy :):) i zapewne by zapiszczał w bramce:)
Kartę bez problemu wykryje ci pożadny wykrywacz. Miałem ten sam problem z kartą do telefonu i bez problemu znalazłem. Pozdrawiam