PDA

Zobacz pełną wersję : CS3 szybkie usuwanie przebarwień/przepaleń

hipcio_stg
12-07-2010, 13:07
Witam!

Czy jest opcja w PS CS3 szybkiego usuwania przepaleń? Kiedyś czytałem w jakieś książce z warsztatami, ale nie pamiętam już w jakiej. Jeżeli możecie mi pomóc będę wdzięczny.

dzejms
12-07-2010, 13:09
CS3 szybkie usówanie przebarwień/przepaleń

:mrgreen:

JPG czy RAW?

hipcio_stg
12-07-2010, 13:23
Faktycznie walnąłem się w tytule, a w poście już mam dobrze ;)

Wracając do tematu JPG. Wysłałem żonę na fotki na ślub do znajomych (sam nie mogłem być). Krótki instruktaż i większość zdjęć jest ok, jednak niektóre posiadają przepalenia. Robiła w JPG i nie robiła tego zarobkowo, tylko dla nas. Oprócz tego młodzi mieli fotografa ;)

de Fresz
12-07-2010, 13:35
Jeśli jest to prawdziwy przepał, czyli 255/255/255, to nic z tym nie zrobisz, chyba że jesteś zdolnym rysownikiem i potrafisz sam coś ładnie domalować. Jeśli jest tam jakaś informacja w pikselach, to co nieco idzie uciągnąć (wszelkie narzędzia do koloru, np. krzywe), ale to będzie trochę rzeźby - usuwanie przebarwień, maskowanie itp.

Pebal
12-07-2010, 13:52
Najlepiej będzie jak pokażesz jakąś przykładową fotkę.

hipcio_stg
12-07-2010, 14:04
Fotka możliwa dopiero po powrocie do domu. Na razie jestem w pracy.

grudzinsky
13-07-2010, 03:36
otwirze foty w Bridge, prawy myszy na focie i rozwinie sie menu. wybierz opcje "otworz w camera raw" (o i le dobrze pamietam) JPG wywolujesz jak RAW ;) powinno pomoc

hipcio_stg
13-07-2010, 08:15
Mam wreszcie fotkę poglądową. Chodzi mi np o przepalone witraże.
http://yfrog.com/msdsc1450zj

PS. Jak na złość żona wczoraj spaliła mi komputer :evil:

stock
13-07-2010, 09:35
ja bym się witrażami nie przejmował. Bardziej wypracuj kolorystykę bo suknia PM leci w niebieski i zastanów się nad kadrem - bo masz poucinane nogi i jest krzywo. Witraże to detal.

hipcio_stg
13-07-2010, 09:55
Ja nie robiłem fotek (pisałem o tym). Ja staram się lepiej kadrować (z głową). Żona w zasadzie nie robiła zdjęć tym aparatem. Oglądając exif-y wiem, że nie słuchała dokładnie :( Bardziej mnie interesuje prostowanie takich przepaleń jak na witrażach. Szczegół, ale wolałbym wiedzieć jak ich unikać/poprawiać.

stock
13-07-2010, 10:01
tak jak pisali - otwórz jpg w ACR jako NEF. Potem suwak recovery i coś powinno się udać. Ewentualnie wywołujesz takiego jpg ze 2 lub 3 razy jako obiekty inteligentne i w szopie maskujesz i malujesz. Innego wyjścia chyba nie ma. Znaczy się jest - nie wysyłac żony i robić w RAWach. Ale w tej chwili to musztarda po obiedzie :)

hipcio_stg
13-07-2010, 10:12
Nie da się nie wysyłać żony, bo ja gram w soboty. Udało mi się pójść dopiero na poprawiny i tam już ja robiłem. Coś pokombinuję.

stig
13-07-2010, 18:40
Bardziej mnie interesuje prostowanie takich przepaleń jak na witrażach. Szczegół, ale wolałbym wiedzieć jak ich unikać/poprawiać.Sorry, ale jak Ty bys chcial zrobic to zdjecie, zeby nie bylo przepalen na witrazu, ktory jest widziany z pomieszczenia, i w ktorego z drugiej strony wali slonce? :)
Zeby to zrobic poprawnie to musialbys te scene niedoswietlic o kilka EV, ktore pozniej wyrownalbys blyskiem (jedna lampka to raczej byloby za malo).

jabu66
24-07-2010, 10:51
Ja nie robiłem fotek (pisałem o tym). Ja staram się lepiej kadrować (z głową). Żona w zasadzie nie robiła zdjęć tym aparatem. Oglądając exif-y wiem, że nie słuchała dokładnie :( Bardziej mnie interesuje prostowanie takich przepaleń jak na witrażach. Szczegół, ale wolałbym wiedzieć jak ich unikać/poprawiać.

Folia przyciemniająca na witraże od zewnątrz (o odpowiednio dobranej gęstości) powinna rozwiązać problem. Pozostaje tylko kłopot z jej wielkością , ilością i (być może) pewna trudność w zainstalowaniu. Ale to drobiazgi...:wink:- i raczej nierealne.

Możesz wspomóc się (żonę) lampą , a jeszcze lepiej kilkoma - też niełatwe (kilka lamp,ich rozmieszczanie...).

Bezpośrednio po "prawidłowym" zdjęciu naświetlić drugą klatkę , kilkukrotnie skracając czas (tylko czas !) naświetlania - to samo kadrowanie , ogniskowa (zoom) i przysłona oraz ustawienie ostrości. Tak , aby uzyskać prawidłowo naświetlony witraż - najlepiej szybki bracketing ekspozycji.Oczywiście RAW , aby w jeszcze większym stopniu mieć z czego "brać".Uzyskasz materiał do łatwego podłożenia w "wypalony" fragment "poprawnego" - sposób najprostszy i najmniej "kosztowny".

Sposób "komiksowy" - po prostu dorysuj , czego brakuje :D.

Powodzenia.