PDA

Zobacz pełną wersję : karta pamięci w D90 - nie widać, nie można sformatować

yorky
12-07-2010, 12:25
Witam,

Zaobserwowałem dziwne zjawisko.
Nagle D90 zaczął mi wariować i nie widział karty pamięci - żadnej (włożyłem kilka).
Po kilku godzinach zaczął mi czytać karty z możliwością zapisu poza jedną.
Ta jedna nie działająca karta pamięci normalnie w komputerze jest widoczna - po sformatowaniu w kompie D90 dalej jej nie rozpoznaje i nawet nie pozwala sformatować w aparacie. Inne karty normalnie działają w aparacie i nie ma z nimi żadnych problemów.

Czy to jest popsuta karta czy coś z aparatem nie tak - czy ktoś może tutaj zaradzić lub miał podobny przypadek?

Dzięki z góry

Marcin Borkowski
12-07-2010, 12:33
Jakie to karty?
O ile pamiętam d90 jest na karty SD, a one po lewej stronie maja taki mały jakby przełącznik, może przez przypadek go przestawiłeś, służy on właśnie do zabezpieczenia karty przed zapisem.

yorky
12-07-2010, 15:59
Nic z tych rzeczy niestety - przetestowałem na wszytskie sposoby.
Jest to Lexar 8GB...

slabik
14-07-2010, 15:09
Miałem to samo kiedys z sandiskiem 8GB Extreme III. Karta była widoczna z kompa, natomiast aparat jej nie widzial i nie bylo mozliwosci sformatowania z jego poziomu. Pomogło usunięcie calej partycji na karcie magicznym programikiem - niestety nie pamietam nazwy- byl to jakis HEX editor, w ktorym wszystkie informacje trzeba bylo usunac ( zastapic zerami)
Program znalazlem o ile pamietam na dobreprogramy.pl , zreszta bylo tam jeszcze kilka innych programow do podobnych operacji.

yorky
14-07-2010, 15:37
Dziwne bo inny aparat (małpa Panasonic Lumix) powiadomił o błędzie karty i kazał sformatować. Po wykonaniu formatu na Panasonicu karta działa normalnie a na Nikonie dalej niestety nie...

Może ktoś przypomni sobie nazwę programu :o)

piotrox
16-07-2010, 21:57
Dziwne bo inny aparat (małpa Panasonic Lumix) powiadomił o błędzie karty i kazał sformatować. Po wykonaniu formatu na Panasonicu karta działa normalnie a na Nikonie dalej niestety nie...

Może ktoś przypomni sobie nazwę programu :o)
a na wyświetlaczu wyskakuje error?
gdzieś ktos napisał że servis nikona kazal sformatowac karte w kompie fat 32 potem w aparacie i potem jeszcze raz w kompie albo na odwrot ale dokładnie nie pamiętam musisz poszukac temat był error w D90

yorky
17-07-2010, 10:36
Sek w tym że nawet po formacie w kompie aparat - nikon nie rozpoznaje karty i nie ma możliwości jej formatu.

piotrox
17-07-2010, 18:34
Sek w tym że nawet po formacie w kompie aparat - nikon nie rozpoznaje karty i nie ma możliwości jej formatu.

D90 ładny zgraby pięknie leży w dłoni dużo funkcji ładnie i solidnie zrobiony kilkakrotnie bawiłem się nim w rożnych sklepach i już miałem go kupić, ale po przeczytaniu kilku wątków na tym forum zrezygnowałem, a to za sprawa wlaśnie tego problemu doszedl do tego jeszcze problem, że czasami nie widzi obiektywu i te wyskakujące errory, a co mnie dziwi to te problemy ma tylko a przynajmniej w większości tylko ten model
poczytaj jeszcze ten wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=151056
i ten http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=81378
może coś znajdziesz?

Duder
20-07-2010, 02:05
Boszszsze!Setki ludzi ,setki razy pisało,że nie ma żadnych problemów z D90 - a ten dalej swoje.
W tym konkretnym przypadku prawdopodobnie na karcie został zapisany jakiś shit tak, że D90 nie rozpoznaje w ogóle co to jest.Pewnie w jakimś boot sektorze albo co.Prawdopodobnie stało się to w komputerze,bo raczej aparat błędów nie dopisuje chyba,że np.chwilowo zabrakło prądu w czasie zapisu(wstrząs?).Przyczyn może być setka ,co nie znaczy,że to wina aparatu.Przypuszczalnie pomóc może gruntowne wyczyszczenie karty,jak już slabik wspominał.

piotrox - Ty masz jakąś obsesję na punkcie D90 ? Czy co ?

piotrox
20-07-2010, 17:05
Boszszsze!Setki ludzi ,setki razy pisało,że nie ma żadnych problemów z D90 - a ten dalej swoje.
W tym konkretnym przypadku prawdopodobnie na karcie został zapisany jakiś shit tak, że D90 nie rozpoznaje w ogóle co to jest.Pewnie w jakimś boot sektorze albo co.Prawdopodobnie stało się to w komputerze,bo raczej aparat błędów nie dopisuje chyba,że np.chwilowo zabrakło prądu w czasie zapisu(wstrząs?).Przyczyn może być setka ,co nie znaczy,że to wina aparatu.Przypuszczalnie pomóc może gruntowne wyczyszczenie karty,jak już slabik wspominał.

piotrox - Ty masz jakąś obsesję na punkcie D90 ? Czy co ?
Sam chyba masz obsesje i wmawiasz sobie że jest wszystko Ok a niedawno pisałeś że ci się też zawiesił czy zawieszał Dlaczego uzytkownicy D5000 nie maja tych problemów?
A wracając do tematu to facet pisze że na początku d90 nie widział mu żadnej karty a po jakimś czasie sam z siebie z niewyjaśnionych przyczyn zaczą łwidzieć, poza jedną, czy to jest normalne zjawisko?
A tą jedną co nie widzi, inny aparat widzi

piotrox
20-07-2010, 20:46
Sam chyba masz obsesje i wmawiasz sobie że jest wszystko Ok a niedawno pisałeś że ci się też zawiesił czy zawieszał Dlaczego uzytkownicy D5000 nie maja tych problemów?
A wracając do tematu to facet pisze że na początku d90 nie widział mu żadnej karty a po jakimś czasie sam z siebie z niewyjaśnionych przyczyn zaczą łwidzieć, poza jedną, czy to jest normalne zjawisko?
A tą jedną co nie widzi, inny aparat widzi
11

yorky
21-07-2010, 10:08
Z ta obsesją się nie wyznaje ;) ale rzeczywiście dziwne - ogólne wrażenie to padnięta karta. Natomiast wszystkie inne urządzenia - komputer, inne aparaty widzą tą kartę a D90 nie.

Proóbuje wszystkich rad podanych w tym wątku i nic nie pomaga.
Sprawa zaczęła się podczas wielkich upałów na moich wakacjach (42 st C) i podobny chwilowy problem wystąpił z innymi kartami również SanDisk. Jednak po powrocie do normalnych temperatur wszystkie inne karty działają a Lexar dalej niestety nie.

piotrox
21-07-2010, 22:55
W tym konkretnym przypadku prawdopodobnie na karcie został zapisany jakiś shit tak, że D90 nie rozpoznaje w ogóle co to jest.Pewnie w jakimś boot sektorze albo co.Prawdopodobnie stało się to w komputerze,bo raczej aparat błędów nie dopisuje chyba,że np.chwilowo zabrakło prądu w czasie zapisu(wstrząs?)
Duder elektroinik!!! czy do Ciebie nie dociera, że w innych modelach nikona niema tego problemu? i u innych producentów też niema
Człowieku Ty się obudź!!!! zastanów się co dalej!! czy chcesz cały czas poruszać obiektywem i czyścić styki , czy raczej wolisz robić zdjęcia?

melissa
21-07-2010, 23:41
A czy ktoś miał problem z tą kartą w d90 http://www.sandisk.pl/Products/ProductInfo.aspx?ID=2873 ?
czy będzie śmigała dobrze?

yorky
22-07-2010, 18:55
W tym konkretnym przypadku prawdopodobnie na karcie został zapisany jakiś shit tak, że D90 nie rozpoznaje w ogóle co to jest.Pewnie w jakimś boot sektorze albo co.Prawdopodobnie stało się to w komputerze,bo raczej aparat błędów nie dopisuje chyba,że np.chwilowo zabrakło prądu w czasie zapisu(wstrząs?)
Duder elektroinik!!! czy do Ciebie nie dociera, że w innych modelach nikona niema tego problemu? i u innych producentów też niema
Człowieku Ty się obudź!!!! zastanów się co dalej!! czy chcesz cały czas poruszać obiektywem i czyścić styki , czy raczej wolisz robić zdjęcia?

No tak ale jak go skasować - próbowałem wszytskiego - szkoda bo to ponad stówa do wyrzucenia.

Dantenius
23-07-2010, 11:18
HP USB Disk Storage Format Tool - tym się formatuje pendrivy, moze łyknie też kartę. Ale trzeba szukać poza HP bo oni juz tego nie udostępniają.....

Fiod
23-07-2010, 11:29
Skopana karta, kup nową.

yorky
23-07-2010, 12:40
Skopana karta, kup nową.

Mam w zapasie pare kart ale jednak szkopuł tkwi w "w innych urządzeniach normalnie pracuje - testowałem dość długo".

Jeszcze zrobie test i pójde do sklepu i sprawdze w innym nikonie... oczywiście poinformuje o BIG teście ;o)

Fiod
23-07-2010, 13:00
Sformatujesz, wyzerujesz, będzie działać, tylko czy:
jesteś w 100% pewny że ci nie strzeli znowu jakiegoś bzika i poleci setka zdjęć?
takie problemy rozwiązuje się w 5 sekund, nie daje się sformatować, nie działa w aparacie, do kosza, do sklepu po nową, sam sobie odpowiedz czy twoje foto warte jest 50 zł

yorky
23-07-2010, 14:14
To jest już problem wtórny :).
Nie lubie po prostu wyrzucać pieniędzy w błoto. Macie chyba racje - dam sobie spokój. Tylko Lexara już nie kupie.

A co do wartości moich zdjęć to mam nadzieję że niedługo będą chodzić za miliony ;)

Fiod
23-07-2010, 18:05
A co do wartości moich zdjęć to mam nadzieję że niedługo będą chodzić za miliony ;)

To tym bardziej zainwestuj w sandiska :)

Duder
28-07-2010, 13:45

Po pierwsze bądź łaskaw nauczyć się,że jak się kogoś cytuje to trzeba to zaznaczyć.
Po drugie nie trzeba być elektronikiem,żeby zaobserwować typowe(częste) zjawiska dotyczące urządzeń elektronicznych.Napisałem wyraźnie,że to moje domysły i "przyczyn może być setka".A poza tym skąd wiesz,że nie jestem elektronikiem?
Po trzecie - ja wyłącznie robię zdjęcia zamiast ciągle narzekać i psioczyć na D90 jak to robisz TY.

Ja NIGDY nie miałem ŻADNEGO problemu z kartami pamięci w D90.

Owszem zdarzyło się kilkakrotnie,że aparat nie widział podpiętego obiektywu(N18-105VR),ale TYLKO kiedy były zupełnie nowiutkie-jestem przekonany ,że to sprawa styków.Od tamtej pory ZERO PROBLEMÓW,a zrobiłem prawie 10 000 zdjęć.
Skończ z tymi bredniami.Nie podoba Ci się D90 to go nie kupuj i tyle.

piotrox
01-08-2010, 21:08
Po pierwsze bądź łaskaw nauczyć się,że jak się kogoś cytuje to trzeba to zaznaczyć.
Po drugie nie trzeba być elektronikiem,żeby zaobserwować typowe(częste) zjawiska dotyczące urządzeń elektronicznych.Napisałem wyraźnie,że to moje domysły i "przyczyn może być setka".A poza tym skąd wiesz,że nie jestem elektronikiem?
Po trzecie - ja wyłącznie robię zdjęcia zamiast ciągle narzekać i psioczyć na D90 jak to robisz TY.

Ja NIGDY nie miałem ŻADNEGO problemu z kartami pamięci w D90.

Owszem zdarzyło się kilkakrotnie,że aparat nie widział podpiętego obiektywu(N18-105VR),ale TYLKO kiedy były zupełnie nowiutkie-jestem przekonany ,że to sprawa styków.Od tamtej pory ZERO PROBLEMÓW,a zrobiłem prawie 10 000 zdjęć.
Skończ z tymi bredniami.Nie podoba Ci się D90 to go nie kupuj i tyle.
Ale musisz przyznać jedno, że z innymi modelami nikona czy innych firm nie ma tyle problemów co z d90 (a ilość sprzedanych np D80 czy D5000 lub nalbardziej popularnego D40 nie odbiega od sprzedanych D90) Czyżby D 90 trzeba docierać JAK SAMOCHÓD? Może nikon w modelu D90 wprowadził jakieś ograniczanie w rozpoznawaniu kart orginalnych od podróbek? Na marginesie w olympusie e-510 wymieniałem obiektywy co chwila i nigdy mi się nie zdażyło aby korpus nie widział obiektywu a trwalo to dwa lata
klient kupuje aparat wydaje grubą kase a za to producent powinien mu zagwaratować prawidłową funkcjonalnoć i bezbłędną
a kontrola jakości w nikonie to chyba nie istnieje lub nie panuje nad sytuacją

Fiod
01-08-2010, 21:44
a kontrola jakości w nikonie to chyba nie istnieje lub nie panuje nad sytuacją

Miałeś/masz problem z D90 ? opowiedz o tym bo mam zamiar kupić i wolę info od osób które go użytkowały.

piotrox
01-08-2010, 22:07
Miałeś/masz problem z D90 ? opowiedz o tym bo mam zamiar kupić i wolę info od osób które go użytkowały.
ja mialem zamiar kupić ten model, ale po przeczytaniu wątków co do zwiechów wstrzymałem sie i nie kupię tego modelu
przeraziłem sie po przeczytaniu tego: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=82162 Nie chcę oczerniać tego modelu bo go nigdy nie miałem i nie użytkowałem, ale jakieś wątpliwości są!! zależy jak trafisz?

PyRaS
01-08-2010, 22:14
Miałem nie robić off topa ale muszę, czytając Ciebie piotrox mam wrażenie, że lubisz szukać dziury w całym. Od początku jak użytkuje D90 nie mam z nim problemów, natomiast miałem wspomnianego przez Ciebie olka e-510 i miałem z nim same problemy od AF-a po źle działający stabilizator po 4 naprawie serwis Olka stanął na wysokości zadania i wymienił mi na nową sztukę która zaraz sprzedałem . Nikt mi nie wmówi że D90 jest wadliwym aparatem bo jak z każda rzeczą, kupisz walniętą sztukę to się będziesz z nią użerać.
A co do karty to używaj tych z którymi jest najmniej problemu: sandisk

piotrox
01-08-2010, 22:27
Miałem nie robić off topa ale muszę, czytając Ciebie piotrox mam wrażenie, że lubisz szukać dziury w całym. Od początku jak użytkuje D90 nie mam z nim problemów, natomiast miałem wspomnianego przez Ciebie olka e-510 i miałem z nim same problemy od AF-a po źle działający stabilizator po 4 naprawie serwis Olka stanął na wysokości zadania i wymienił mi na nową sztukę która zaraz sprzedałem . Nikt mi nie wmówi że D90 jest wadliwym aparatem bo jak z każda rzeczą, kupisz walniętą sztukę to się będziesz z nią użerać.
A co do karty to używaj tych z którymi jest najmniej problemu: sandisk
przecież napisałem to zależy jaki trafisz egzemplarz Mnie zrazilo jedno dlaczego buble sie zdarzają? i to dużo bubli!! A co za tym świadczy to brak kontroli ze strony nikona oni nie panują nad tym a przecież to nie tylko w polsce poczytajcie zagraniczne fora sytuacja jest podobna A co najwięcej ? dlaczego tylko model D90?
Jak trafiłeś na dobry egzemplarz to życze powodzenia i to jest twoj fart ale wczuj sie w tych co wydali kase i bluzgają
A czytałeś o podejściu Nikona do tego problemu? taki wątek też był Nikon do niczego się nie przyznaje , a ten servis nikona? wiele znakow zapytania, i w dodatku uciekli do czech tak więc w Polsce praktycznie nie mamy servisu nikona

ekonet
01-08-2010, 22:51
Misio Fiod wyfrunął na tydzień.
Miłego wieczoru.

Duder
02-08-2010, 14:55
Piotrox - podjąłeś swoją decyzję i OK.Ale po kiego grzyba zatruwasz atmosferę wokół tego modelu z uporem maniaka?
Zaczynam podejrzewać nieczyste intencje.Pracujesz dla innego systemu?

piotrox
02-08-2010, 22:10
Piotrox - podjąłeś swoją decyzję i OK.Ale po kiego grzyba zatruwasz atmosferę wokół tego modelu z uporem maniaka?
Zaczynam podejrzewać nieczyste intencje. Pracujesz dla innego systemu?
nie pracuje dla innego systemu!!! i nie zatruwam atmosfery, ale każdy nabywca puszki i czy to będzie Nikon d90 czy canon np:50D czy inny model i inna firma, szukając w necie , ma prawo dowiedzieć sie, że zdarzają się buble.
ja również szukałem i czytałem i nie twierdze że canon 50D to ideał bo też ludzie mają z nim kłopoty , również olympus i pentax, też wypuszczają buble
Podsumowując te wszystkie fora mogę stwierdzić że najwięcej problemów i wątków na forach mają posiadacze nikona d90
Dodam jeszcze , że posiadacze (jak wcześniej pisalem) innych modeli nikona mają dużo mniej problemów niż posiadacze D90 ja osobiście czytałem fora od lutego tego roku i nie tylko na temat nikona, ale również canona, pentaxa i olympusa , był nawet okres że wybrałem olympusa E-3, ale jednak zrezygnowalem bo np: D90 oferował lepsze parametry (pomijając AF) Jeżeli chodzi o możliwości D90 to nadal uważam ten aparat za jeden z lepszych
Jest tylko to Ale? , o którym pisalem wcześniej
Dodam jeszcze jedno , że mój canon 50D pomimo, że leży idealnie w dloni to mógłby być lżejszy i do końca też nie jestem w pełni zadowolony, bo naprawdę jest co dźwigać Ale nie ma idealnego aparatu każdemu zawsz coś nie będzie pasowało

A tak nawiasem mówiąc to dyskusja odbiegła daleko od tematu

michalek1214
18-08-2010, 12:18
Pozwolę sobie zabrać głos w tej dyskusji ;)
Na Nikona D90 patrzę krytycznie ponieważ wybieram body a chce znaleźć wszelkie + i - aparatów między którymi wybieram. Problemy z body są w każdym systemie i jakby nie patrzeć to może i D90 jest często ale inne systemy to problem bardzo podobne w mniejszej skali. Często widzę ostre krytyki i po tym można poznać że ludzie zapominają że to tylko elektronika która może się zepsuć bo wieczna nie jest. :)
Być może jako amatora zmyjecie mnie ale to tylko moje zdanie :)