Zobacz pełną wersję : Spamerstwo na forum
Witam
Wiecie co ?
Otwieram Forum Nikoniarze, czytam wątek o Rapidshare i co? i połowa odpowiedzi to o jakimś PSP.
Denerwuje mnie to że jeżeli jest rozpoczęty jakiś tam wątek na konkretny temat to jeden z drugim bezmózgowcem wypisują jakieś pierdoły nie na temat. Jeżeli ktoś ma ochote porozmawiać na temat PSP (to tylko przykład) to załóż sobie odzielny wątek a nie wcinaj się między wódkę i zakąskę.
Jest to bardzo dziwne zjawisko dla mnie i świadczy o bezmózgowiu niektórych użytkowników.
Ja nie wiem czy tego nie można kontrolować jakoś? Zapewne to pytanie jest skierowane do moderatorów.
Na forum u nas jest dużo takich wątków, gdzie połowa odpowiedzi jest kompletnie nie na temat.
Czy można z tym coś zrobić?
Nie wiem czy ktoś kojarzy forum elektroda.pl? Tam moderacja jest bardzo restrykcyjna i większość rozmów, które idą w krzaki, kłótnie czy docinki - poprostu są usuwane z wątku. Samo jednak to się nie zrobi, potrzebna jest odpowiednio duża liczba moderatorów, aby to sprawnie (w sensie szybko) działało, no bo przecież ktoś musi siedzieć i przeglądać posty użytkowników/reagować na raporty.
Więc mój post też będzie nie na temat, bo to o czym piszesz to nie jest spamerstwo tylko tzw. oftopy :)
Ale wracając do meritum - walczyć z tym oczywiście można tylko pytanie czy warto. Musiałyby lecieć cały czas ostrzeżenia, posty byłyby kasowane, a moderatorzy traciliby mnóstwo swojego czasu i nerwów. Na pewno wpłynęło, by to również negatywnie na atmosferę na forum.
Więc mój post też będzie nie na temat, bo to o czym piszesz to nie jest spamerstwo tylko tzw. oftopy :)
Musiałyby lecieć cały czas ostrzeżenia, posty byłyby kasowane,
No i dobrze, poczekamy. Cierpliwosc jest cnota ;)
a moderatorzy traciliby mnóstwo swojego czasu i nerwów.
Tu sie zgodze, ale od czego oni sa, od czego sa oni, od czego sa! :mrgreen:
Na pewno wpłynęło, by to również negatywnie na atmosferę na forum.
Na pewno pozytywnie. Moze w koncu byloby normalnie, bo teraz nie dziwie sie, ze ludzie od razu pytaja o cos, co bylo niby juz 20 razy. Tak, bylo, ale nie ma sensu przekopywac sie przez 95% OT.
Rafał_Sz
12-07-2010, 08:53
Po pierwsze jak już wspomniano mylisz pojęcia, bo to typowy oftop. Za Wikipedią: Off-topic (w skrócie OT, off-top; ang. (http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_angielski) nie na temat) - używane powszechnie na stronach internetowych (http://pl.wikipedia.org/wiki/Strona_internetowa), forach dyskusyjnych (http://pl.wikipedia.org/wiki/Forum_dyskusyjne), IRC-u (http://pl.wikipedia.org/wiki/Internet_Relay_Chat) etc. określenie tekstu, który nie jest zgodny z narzuconym uprzednio tematem rozmowy.
Po drugie. Sam łamiesz zdecydowanie bardziej zasady, ubliżając w dość chamski sposób innym użytkownikom.
Po trzecie. 4 posty nie na temat to jeszcze nie zbrodnia, tym bardziej, że wątek został założony w Cafe, a ściąganie pirackich gier jest niejako powiązane z Rapidshare, choć piractwo na tym forum jest słusznie tępione.
Po czwarte wyluzuj.
pozdrawiam Rafał
Sorki za pomylenie pojęć.
Rafał jestem wyluzowany, ale jest strasznie męczące jeżeli masz już wątek który cię interesuje i szukasz odpowiedzi na swoje pytanie problem ale nie możesz znaleźć tej odpowiedzi bo musisz przeczytać mase bzdurnych odpowiedzi zanim do czegokolwiek konkretnego sie dokopiesz. Czasami czytając wątki jestem zmuszony poszukać odpowiedzi na innych forach bo sie nie da czytać tych bzdur.
Rafał_Sz
12-07-2010, 09:14
Zawsze możesz raportować zły post. Zauważyłem, że jeśli faktycznie temat jest zaśmiecony, "zieloni" (chyba) chętnie to sprzątają. Jednak w Cafe nie oczekiwałbym ścisłej gadki wyłącznie na temat.
Kargulo, równie dobrze można by traktować rozmowę o Rapidshare jako zaśmiecanie foto-forum. A tak nie jest....
Niestety ten rodzaj wymiany opinii jakim są fora internetowe, niesie za sobą wiele problemów.
Nawet jeśli szukasz u nas odpowiedzi na konkretne pytanie, dostajesz listę setek tematów, w których tak naprawdę ok 10-20% treści ma konkretny sens.
Sam wiem jak bardzo [...], monotonne i długotrwałe jest ich filtrowanie...
A mówię tu o wątkach tematycznych!
Cafe rządzi się swoimi prawami i nawet pojawiający sie czasem Mandarynkowy desant nie powinien zaskakiwać ;)
Dokładnie, za Frostic. To jest dział do luźnych pogaduszek. Kargulo, jak idziesz do knajpy pogadać ze znajomymi/przyjaciółmi przy piwku na jakiś konkretny temat, to co, nigdy z niego nie schodzicie i nie zaczynacie w pewnym momencie gadać o czymś zupełnie innym, żeby przyjemnie spędzić czas?
A mi nie chodzilo nawet o dzial Cafe! Wszedzie jest OT
superkomornik
12-07-2010, 09:56
Idzcie sobie na forum Pentaxa, tam sie dzieje..w porównaniu do nich na naszym forum jest porządeczek ;)
andrzej_suse10
12-07-2010, 10:02
Jestem mało aktywnym uzytkownikiem forum ale uważam, że gdzie jak gdzie, ale w CAFE powinien być dozwolony lekki offtopic. Tu się prowadzi luźne rozmowy ...
A mi nie chodzilo nawet o dzial Cafe! Wszedzie jest OT
i to jest najprawdziwsza prawda :)
rozumiem, Dział Cafe to swego rodzaj u śmietnik (wszystko i nic), rozumien OT
Ale to forum to forum tematyczne, konkretne, wchodze tutaj aby się dowiedzieć czegoś w konkretnej sprawie, konkretnej odpowiedzi.
Kiedyś się natkąłem na temat oceny zdjęć, jest rozmowa itp a tu nagle jakiś typ wyskakuje z ogłoszeniem bo coś ma do sprzedania. To wybaczcie nie można nazwać go normalnym.
No i dobrze, poczekamy. Cierpliwosc jest cnota ;).
Wiesz, jakiś czas temu na Twoim forum paszkwil na mój temat wisiał długo i nie widziałeś powodu, aby go usunąć.
Festina lente...?
Lekkie (lub mniej lekkie) dryfowanie od tematu jest chyba tradycją naszego forum i to się nie zmieni. Czteropostowy (chyba) OT na temat PSP nie jest czymś strasznym, a wątek samoistnie wrócił na główny tor.
Jeśli ktoś uważa, że w konkretnych przypadkach niezbędna byłaby interwencja moderatora - prosimy o kliknięcie ikony raportowania, a na pewno ktoś się temu przypadkowi przyjrzy. Dobrze byłoby, gdyby się dało trzymać ściśle tematów, zwłaszcza w działach technicznych, ale ludzie są różni, zwłaszcza na tak dużym forum.
Mam nadzieję, że osoby miłujące porządek pomogą w jego utrzymaniu.
Te offtopy, mimo iż potrafią irytować, dają poczucie naturalności prowadzonej konwersacji - bardzo ciesze się, że mam nawyk przerzucania spojrzeniem tekstów, które mnie nie interesują :)
Chociaż umieszczanie zdjęć z 35/1.8 w wątku z 24/1.4 moim zdaniem jest bezsensowne ;)
Ja dodam tylko, że jak byśmy mieli wycinać w pień każdego posta odbiegającego od tematu (nie ważne w jakim stopniu), to prawdopodobnie użytkownicy, których teksty byłyby kasowane zasypali by nas setkami PM-ek, czemuż to złośliwi i przebrzydli moderatorzy usuwają ich wpisy... Kolejnym krokiem pokrzywdzonych obywateli Nikolandii byłoby założenie wątku w Cafe, który traktowałby o zielonych potworach grasujących na forum. Dlatego ciężko pogodzić dobrą i luźną atmosferę panującą na forum z bardzo restrykcyjnym moderowaniem. I tak moim zdaniem źle nie jest bo większe OT-y są wywalane, zwłaszcza jak dochodzi do przepychanek.
Kargulo... Ty chyba OT nie widziałeś ;) A wyzywanie użytkowników od bezmógowców jest naprawdę nie na miejscu. Proponuję ochłonąć troszkę i rozkoszować się tym poniedziałkowym, upalnym popołudniem :twisted:
Mi to szczerze mówiąc nie przeszkadza, choć to już zależy od konkretnego przypadku. Miałem okazję być userem pewnego forum, na którym na początku była "rodzinna" atmosfera, a później zmienił się admin na nienawidzącego offtopów i nawet drobnych błędów. Na forum leci kilka banów dziennie i w ogóle strach się odezwać, żeby żaden moderator się do czegoś nie przyczepił. Atmosfera się popsuła do granic możliwości. A było to takie fajne forum, na którym się "wychowałem". :-?
Zgadzam się w 100% z kol. Majkiem, a nawet w działach technicznych drobny offtop nie zaszkodzi, a można się wiele nowego dowiedzieć. Trochę luzu nie zaszkodzi. :) Byle tylko nie przekroczyć pewnych granic, jak Mavierk tutaj powiedział, dodając zdjęcia z 35/1.8 do wątku o 24/1.4.
Marian K
12-07-2010, 12:33
Witam1
Wiecie co?
Wchodzę na Forum Nikoniarze i co? ulga ,dalej można pisać a właściwie rozmawiać tak jak rozmawiają normalnie ludzie.
Pedanci zawsze budzą moją podejrzliwość,gdyż w trosce (chorobliwej) o drobiazgi nie widzą istoty sprawy.
Ten post nie ma konkretnego adresata,ale jak ktoś weźmie go do siebie to... b.dobrze.:)
Podobno było/jest gdzieś (na prerii krańcach) takie miasteczko: jeden moderator na jednego mieszkańca.
Pytanie ,czy mieszkańcy tego miasteczka:byli/są szczęśliwi?!.Odpowiedzi nie przysyłać adm.forum ma i tak od cholery roboty.
przede wszystkim powinniśmy sobie uzmysłowić, co jest celem istnienia forum.
Otóż:
Celem istnienia forum NIE JEST spokój i porządek ! Bo gdyby tak było, to najlepszy byłby cmentarz.
Celem forum jest podnoszenie jakości naszych fotografii i poziomu naszej wiedzy.
Forum nie powinno też być prywatnym folwarkiem kilku osób, bo wtedy tworzy się towarzystwo wzajemnej adoracji.
Powinien być dopuszczony inny punkt widzenia, a nawet inny sposób wyrażania swojej ekspresji.
Wtedy forum będzie otwarte na nowe osoby, a to oznacza objawianie się co jakiś czas prawdziwych talentów, które tylko w ten sposób mogą zaistnieć.
Niech rozkwita tysiąc kwiatów !
Marian K
12-07-2010, 19:22
przede wszystkim powinniśmy sobie uzmysłowić, co jest celem istnienia forum.
Otóż:
Celem istnienia forum NIE JEST spokój i porządek ! Bo gdyby tak było, to najlepszy byłby cmentarz.
Celem forum jest podnoszenie jakości naszych fotografii i poziomu naszej wiedzy.
Forum nie powinno też być prywatnym folwarkiem kilku osób, bo wtedy tworzy się towarzystwo wzajemnej adoracji.
Powinien być dopuszczony inny punkt widzenia, a nawet inny sposób wyrażania swojej ekspresji.
Wtedy forum będzie otwarte na nowe osoby, a to oznacza objawianie się co jakiś czas prawdziwych talentów, które tylko w ten sposób mogą zaistnieć.
Niech rozkwita tysiąc kwiatów !
Brawo kolego,pozwolisz że Cię uhonoruję takim drobiazgiem.
No i mamy dowód, choć nie z nieba lecz morza odmętu -na objawienie się prawdziwego talentu.:)
Przesadziłeś trochę z tym prywatnym folwarkiem i zap[omniałeś dodać: "Żeby Polska rosła w siłę a ludziom żyło się dostatniej"
Pozdrawiam-były ob.PRL :)
To wszystko przez panujące upały. Manifest PKWN ,też powstał w lipcu ;)
Zrobmy z tego forum elektrode.pl, na pewno wszyscy beda przeszczesliwi...
Idzcie sobie na forum Pentaxa, tam sie dzieje..w porównaniu do nich na naszym forum jest porządeczek ;)
Bo pewnie mniejsza społeczność to i więcej osób zna się osobiście. :)
Wydaje mi się, że po prostu na forum panuje miła atmosfera, wielu ludzi utrzymuje ze sobą stały kontakt i przez to wdają się w różne rozmowy. Traktuje się forum jako miejsce rozmów z ludźmi o tych samych lub podobnych zainteresowaniach i prowadzi rozmowy prawie jak w realu. Jeden temat przeradza się w kolejny.. ;) To nie encyklopedia, że wszystko musi być pod odpowiednimi hasłami. Osobiście wolę taką 'rodzinną atmosferę' niż oficjalny ton i wypowiedzi ściśle moderowane by koniecznie były na temat.
Marian K
13-07-2010, 21:26
[QUOTE=Sabvel;1990288]To wszystko przez panujące upały. Manifest PKWN ,też powstał w lipcu ;)[/QUOT
Kolego masz rację,to pewnie przez ten upał widziałem kilka postów w tyum wątku a teraz ich nie ma.
Chyba że to nie ja mam omamy,tylko któryś mod się przegrzał.Szkoda,akurat ten wątek powinien mieć więcej luzu.