PDA

Zobacz pełną wersję : Blue Screen - prośba o pomoc w rozszyfrowaniu przyczyny

Strus
11-07-2010, 20:38
Ano wywaliło. System postawiony 4 dni temu. Wywaliło w czasie pracy z PSem. W tle Winamp i Firefox.

Niestety kompletnie nie znam się rozszyfrowywaniu takich zagadek.

W załączeniu pliki z minidumpa

plik .dmp (www.rafalmrozowski.com/071110-17472-01.dmp)

plik sysdata.xml (http://www.rafalmrozowski.com/WER-35958-0.sysdata.xml)

Z góry dziękuję za znalezienie żródła

GLaF
12-07-2010, 14:23
Nie umiem interpretować dumpa, ale Blue Screen sam w sobie zawiera najważniejszą informację. Spójrz na przykład:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/07/Windows_XP_BSOD-2.png
źródło (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a8/Windows_XP_BSOD.png)
Tutaj problemy sprawia plik spcmdcon.sys (drugi i ostatni akapit).
Najprawdopodobniej u Ciebie też jest wypisany problemowy plik, wystarczy go wygooglać i będzie wiadomo z jakim programem jest związany.

Strus
12-07-2010, 17:14
Ale jak mam zobaczyć blue screena 2 dni po tym jak go miałem ?

Ja-NOS
12-07-2010, 17:19

to zrób zdjęcie następnym razem jak się pojawi :)

dzejms
12-07-2010, 17:32
to zrób zdjęcie następnym razem jak się pojawi :)

Dziennik Wydarzen Systemu. Tam bedzie. Opisany tak samo jak na BSOD.

prezio
12-07-2010, 17:44
Sprobuj tego - moze pomoze:
"Spcmdcon.sys errors are easy to repair. By downloading and running the registry repair tool PC Health Advisor, you can quickly and effectively fix registry problems and optimize your computer's performance and speed. Click the button below for your free download."

http://www.diagnoseyourpc.com/files/?t202id=92452&t202kw=spcmdcon.sys&gclid=CJHjhpOm15YCFQVfFQodiw9I3A

A jezeli jest problem z bootowaniem to przeczytaj ten artykul - moze pomoze
http://support.microsoft.com/?kbid=307545

a i jeszcze to
http://forums.techguy.org/windows-xp/230778-corrupt-missing-config-system.html

dzejms
12-07-2010, 17:46
"Spcmdcon.sys errors are easy to repair. By downloading and running the registry repair tool PC Health Advisor, you can quickly and effectively fix registry problems and optimize your computer's performance and speed. Click the button below for your free download."

Przeciez to byl przyklad, a nie BSOD Strusia.

docxxx
12-07-2010, 20:55
Przeciez to byl przyklad, a nie BSOD Strusia.

:mrgreen:

prezio
12-07-2010, 21:13
sorki - zaspany dzisiaj jestem i nie zwrocilem uwagi ;)

prezio
12-07-2010, 21:13
Nastepnym razem jak bedziesz miec zrob fotke

Strus
12-07-2010, 21:59
Ja go miałem przez sekundę na ekranie. Aż taki szybki nie jestem.....

prezio
12-07-2010, 22:04
Czasami jest dluzej np. jak robi full dumpa

prezio
12-07-2010, 22:05
Ja ajk szukalem rozwiazania to w wiekszosci przypadkow telefonem komorkowym udalo mi sie strzelic fote

Greg77
12-07-2010, 22:26
Strusiu WIn XP? Jezeli tak to juz wiesz czemu Blue scren....:D:D:D
A na serio to i bez tego powiem ze mozliwoscia sa drivery, tym bardziej ze swierzy system!

prezio
12-07-2010, 22:30
Drivery swoja droga le rowniez moze byc walniety jakis plik systemowy - nie koniecnie drivery - rowniez z aplikacji a nie systemu.
Kwestia co jest wyswietlane.
Napewno jest to problem z plikiem ktory odwoluje sie sprzetowo do hardware np pamieci, dysku, i innyc h podzespolow.
Ale zeby to stwierdzc musi byc screenshot ewentyalnie jakas informacja o jakie pliki chodzi np tak jak na ekranie przykladowym ostatnia linia.

Strus
12-07-2010, 22:30
Seven jest Panie, seven

prezio
12-07-2010, 22:31
A ktora wersja Beta czy juz RTM ?

Strus
12-07-2010, 22:34
bety nie tykam nigdy w przypadku systemów. Przed reinstalką ani razu się nie wywalił. A na 7 siedzę juz ze 3 miesiące

Greg77
12-07-2010, 23:14
bety nie tykam nigdy w przypadku systemów. Przed reinstalką ani razu się nie wywalił. A na 7 siedzę juz ze 3 miesiące

A bios zaktualizowany do najnowszego??? W7 jest czuly na starszy bios.......czasami tez jakas aktualizacja potrafi sie grysc z hardwarem....
Tez na Siedem siedze......wczesniej Vista, i od czasu przesiadki z XP skonczyly sie wszelakie Blue screny u mnie......
Poza tym mozesz miec sprzetowy problem......zasilka, nowy sprzet....hmmm?

Strus
12-07-2010, 23:38
wszystko to samo co przed reinstalacją systemu. I to mnie ciekawi

dzejms
12-07-2010, 23:42
Zajrzyj w dziennik systemu/event viewer. Poszukaj System Error i wklej tutaj, bo na razie to mozna sobie gdybac.

Strus
12-07-2010, 23:51
Ni cholery nie mogę znaleźć :(

Władca Pixeli
13-07-2010, 00:51
Niestety nie mam wersji polskiej

Prawy klawisz na My Computer
- Advanced
- Trzecia dolna grupa Startup and Recovery i klawisz Settings
- Automatically Restart (Jak kratka jest pusta to windows nie restartuje po blue screen) :razz::mrgreen:

Greg77
13-07-2010, 03:33
Strusiu jak nie pokazesz bledu to nic konkretnego sie nie dowiesz a na 99,9% musi byc w dzienniku!
Ale skoro po reinstalce masz jaja to ja bym stawial na driver, napewno aktualizowales niektore po reinstalce tak?
Wysypalo sie przy pracy z PSem, czy PS nie kozysta teraz z procesora karty?? Moze grafika?!

dzejms
13-07-2010, 05:02
OFFTOP ON

swierzy

kozysta

grysc

:o

OFFTOP OFF

Event Viewer is an advanced tool that displays detailed information about significant events on your computer. It can be helpful when troubleshooting problems and errors with Windows and other programs.

*

Open Event Viewer by clicking the Start button Picture of the Start button, clicking Control Panel, clicking System and Maintenance, clicking Administrative Tools, and then double-clicking Event Viewer.* Administrator permission required If you are prompted for an administrator password or confirmation, type the password or provide confirmation.

EW. sprobuj tego

http://www.resplendence.com/whocrashed

Greg77
13-07-2010, 06:36
OFFTOP ON
:o
OFFTOP OFF

Dobra, masz mnie, znowu pisze po nocach i robie sobie obciach:D

rainer
18-07-2010, 22:34
Nie znam się na tym kompletnie,
ale tyle od siebie napiszę, że jak pojawiał mi się blue screen właśnie podczas pracy z PS (także występował podczas grania;)),
to okazało się, że mam RAM do wymiany.

iroyork
18-07-2010, 23:01
Tez mialem ten problem i gdzies tutaj na forum pytalem o to. Odpowiedziano mi albo zasilacz albo plyta glowna i ...okazalo sie, ze plyta padla.

costi
21-07-2010, 16:09

http://www.diagnoseyourpc.com/files/?t202id=92452&t202kw=spcmdcon.sys&gclid=CJHjhpOm15YCFQVfFQodiw9I3A

Czesciej korzystajcie z takich "rozwiazan", studenci zarabiajacy na reinstalkach systemu beda wam wdzieczni ;)

W zaawansowanych ustawieniach systemu alezy odhaczyc "automatycznie uruchom ponownie", wtedy BSOD zostaje na ekranie az sie samodzielnie zrestartuje kompa.

Strus
02-08-2010, 13:08
No to mam BSa kolejnego

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img824.imageshack.us/my.php?image=dscn5549d.jpg)

I jak teraz dojść do tego co mi się wywala ?

Ja-NOS
02-08-2010, 16:53
Ja tam zawsze jak mi się pokazują za często BLu... to sprawdzam pamięci i dysk twardy :)

costi
02-08-2010, 18:56
Podaj cala konfiguracje kompa, lacznie z zasilaczem.

Strus
02-08-2010, 21:45
Gigabyte MA770-UD3 / Phenom II X4 950 BE (kręcony) / Radeon HD4730 512DDR5 / Corsair 4X1GB 800Mhz / Coolermaster Hyper TX 2 / Artcic Fan 9L / Scythe Kaze Jyu 100mm / Chieftec 400W + 3 dyski

BSy zaczęły się po reinstalce systemu. Przed było wsio to samo. To samo było też z XPekiem. Nigdy nie było problemów. Zaczęło się dopiero po formacie twardego i ponownym postawieniu systemu

nobi85
02-08-2010, 22:59
Sprawdzałeś na jakimś innym dysku? Być może któryś z tych 3 zdycha. Inna opcja to może jakieś najnowsze sterowniki które się automatycznie zainstalowały razem ze świeżym systemem i się z czymś gryzą.

Strus
02-08-2010, 23:02
Znaczy żeby system na innym dysku niż teraz postawić ?
Stery do płyty takie same jak przed formatem. Nowe są do grafy

nobi85
02-08-2010, 23:06
Tak, spróbuj na jakimś innym postawić Windowsa, jeśli nadal będzie wywalało BS to przynajmniej wykluczysz uszkodzony dysk.

costi
02-08-2010, 23:19
Moje teorie:
- jest goraco i podkreconemu prockowi robi sie za cieplo
- jesli przesiadles sie na Win7, to jest on bardziej wrazliwy na podkrecanie CPU i moze sie wywalac przy ustawieniach, na ktorych XP smigal bez problemu.
- pamieci do przeskanowania memtestem spod dosa (dowolne LiveCD linuksa, ew. plytka z memtestem); kreciles je?
- byc moze dyski, ale je bym sprawdzal w drugiej kolejnosci, tego typu BSOD swiadczy raczej o problemach tercetu plyta-proc-pamieci; oczywiscie sprawdzenie parametrow SMART wszystkich dyskow nie zaszkodzi
- jaka wydajnosc pradowa ma ten zasilacz na linii 12V? I ile ma lat? Moze jakis kondensator w zasilaczu nie trzyma parametrow i w konsekwencji napiecia podawane przez zasilacz nie trzymaja normy? Ew. linia 12V nie wyrabia przy podkreconym CPU. Sprawdzales przy obciazonym kompie (co najmniej Orthos, a najlepiej Orthos + Furmark) napiecia wychodzace z zasilki (szczegolnie linie 12V, latwa do sprawdzenia w zlaczu Molex)?
- od biedy moze to byc blad ukladu graficznego, ale wtedy raczej najpierw dostawalbys komunikaty o VPU recovery, ew. znikalby Ci chwilami obraz.

Jestes w stanie powiedziec co robiles na kompie gdy wyskoczyl BSOD?

Na poczatek polecilbym odkrecic CPU do ustawien standardowych i patrzyl, co sie bedzie dzialo. Jesli BSOD nadal wystapi, wyjalbym jedna pare kosci pamieci i znowu obserwowal (niektore plyty bardzo nie lubia miec obsadzonych wszystkich bankow pamieci).

Greg77
03-08-2010, 05:46
Moje teorie:
- jest goraco i podkreconemu prockowi robi sie za cieplo

Strusiu nie mieszka w chlodziarko peikarniku jakim jest niestety Polski klimat (czasami stety)......nie ma takich upalow jakie Wy macie;)

Na poczatek polecilbym odkrecic CPU do ustawien standardowych i patrzyl, co sie bedzie dzialo. Jesli BSOD nadal wystapi, wyjalbym jedna pare kosci pamieci i znowu obserwowal (niektore plyty bardzo nie lubia miec obsadzonych wszystkich bankow pamieci).

No wlasnie po przeczytanieu ze Strusiu kreci proca to sie nieco wyjasnia.....
Dobrze by bylo go nieco odkurzyc w srodku;)

Calkiem niedawno mialem problemy z kompem bo zaczal przegrzewac sie Chipset......pomogl maly wentylatorek.

Strusiu nie dolozyles w ostatnim czasie czegos do kompa (dysk, nowa grafa etc.), chipset moze sie grzac......

Co do zasilki to te Chiefteci sa dobre i stabilne i jedyny problem tutaj to moze byc ilosc dyskow, moze byc troche malo wat na tyle sprzetu, mowa o obciazeniu.
No i jak wiadomo te Phenomy (tez mam z tej serii) biora troche pradu (dokladnie nie pamietam ale chyba 80W), dodatkowo grafe tez masz taka ktora "uzywa" pradu;)

Docelowo wyczyscil bym kompa z kurzu, zasilacz w miare mozliwosci tez.......po czym zobacz co bedzie sie dzialo......pasta pod radiator procka tez by sie pewnie nowa przydala;)

Strus
03-08-2010, 07:28
costi - komp w tej samek konfiguracji, z tak samo podkreconym prockiem chodzil nie tylko z XPekiem ale i z 7, przy czym z 7 jakies 4-5 miesiecy. Problemow nie bylo.
BSOD wywalil sie 2 razy kiedy odpalony byl PS CS5 i winamp.
Zasilka i procek wytrzymywaly testy po podkreceniu do 3.8. Teraz procek chodzi na 3.6 i nic sie nie grzeje. Ma standardowe dla siebie temperatury. Pamieci nie sa krecone. Nawet po reinstalce systemu odkrecilem :) grafe bo nie bylo potrzeby jej zylowac.

Grzes - odkurzyc nie zaszkodzi hehe. Moza zaczne od wyciagniecia pamieci i przeczyszczenia slotow. Tak profilaktycznie :) Chlodzenie to ja mam w miare dobre bo zapelnilem wszystkie mozliwe miejsca na wentylatorki. Zasilke planuje zmienic ale nigdy nie ma pieniedzy akurat, tym bardziej ze chcialem sie przesiac na obudowe full tower a to juz pod 100 funciakow podchodzi bez zasilki.

manfred
05-08-2010, 16:32
Miałem to samo witaj w klubie. Wymieniłem ram nic nie pomogło. Zmieniłem kartę grafiki tez nie pomogło. Wymienili płytę nie pomogło. Dopiero jak zmienili mi dyski ponoć jakieś błędy były wszystko sie unormowało. Powiem tak daleka droga przed tobą.

costi
06-08-2010, 11:15
Strus - sprawdziles SMART dyskow i zasilacz?

Strus
06-08-2010, 11:17
Niet bo nie za bardzo wiem jak :( Ja mogę sobie kompa poskładać ale jeśli chodzi o takie sprawdzania to moja wiedza jest gdzieś na poziomie zera

Strus
09-08-2010, 17:10
Dzisiaj się 2 razy wywalił. Co robić Panowie? Jak eliminować poszczególne elementy?

KaeF
09-08-2010, 17:21
Hmm.. Windowsa daaawno nie miałem, ale zrobiłbym tak, że każdy jeden podzespół odłączałbym i sprawdzał jak system działa bez niego. Zacząłbym od RAMU. Masz na pewno dwie albo więcej kości, więc po jednej możesz odłączać. Jeśli masz dodatkową grafikę, to sprawdź jak system działa na zintegrowanej.

I w ogóle, to nikt nie zaczął od najbardziej podstawowych podstaw - zainstalowałeś wszystkie łatki i wszelkie inne aktualizacje systemu?

Slon
09-08-2010, 17:41
no i u mnie jedna kość padła :( z dnia na dzień...
wczoraj BS, dziś już nie ruszał komp.

posprawdzaj poszczególne podzespoły jak kolega wyżej radzi

costi
09-08-2010, 18:03
Niet bo nie za bardzo wiem jak :( Ja mogę sobie kompa poskładać ale jeśli chodzi o takie sprawdzania to moja wiedza jest gdzieś na poziomie zera

Sciagnij z sieci Memtest liveCD, wypal na plyte i uruchom z niej kompa, niech pochodzi ze dwie godziny (przynajmniej jeden pelny test).

SMART (stan dysku twardego) pokaze Ci bardzo wiele problemow, wystarczy poggoglac. Na pewno potrafi to Everest, HD Tune chyba tez.

Co do zasilacza: zorganizuj sobie miernik. Otworz kompa, znajdz wtyczke molex (taka jak do starych HDD), wloz sondy miernika w owa wtyczke (zolty kabel +12V, czerowny +5V, czarne masa) - sonda goraca w +12 lub +5 a masa do masy.
Odpal na kompie program Orthos i patrz jak wyglada napiecie na mierniku. Norma ATX przewiduje odchylke +- 5%, wiec dla linii 12V dopuszczalne jest 11.4 - 12.6 V (aczkolwiek spadki ponizej 11.8 to juz powod do niepokoju), dla linii 5V dopuszczalny zakres to 4.75 - 5.25 V.
Jak wszystko bedzie ok, to powtorz operacje na podkreconym procesorze.

I w ogóle, to nikt nie zaczął od najbardziej podstawowych podstaw - zainstalowałeś wszystkie łatki i wszelkie inne aktualizacje systemu?
Blue screen jest objawem problemu sprzetowego, aktualizacje systemu, choc wskazane, nic tu nie pomoga.

bialogardzianin
15-06-2011, 22:12
Witam! Podpinam się pod wątek. Zaliczyłem już kilka BSów. Wyskakują jak obrabiam nefy/ tify w Lightroomie. Pojawia się na sek. blue screen, potem niby wyłącza się komp, ale coolery chodzą nadal, gaśnie dioda monitora i komp nie reaguje nawet na twardy reset. Jedyne co pomaga to wyłączenie kompa przyciskiem on/off (trzymając 7 sek.). Wysyłam komunikat o błędzie do MS, ale nie dostaję na otwierającej się stronce żadnych konkretów. System WinXP HE SP3 aktualizowany na bieżąco. Ponoć to wina nie wydalającego na obciążenie lajtrumowe zasilacza. Przeczytałem wątek, ściągnąłem WhoCrashed i taka oto diagnoza wyskoczyła:

On Tue 2011-06-14 20:29:43 GMT your computer crashed
crash dump file: C:\WINDOWS\Minidump\Mini061411-02.dmp
This was probably caused by the following module: ntoskrnl.exe (nt+0x21A6B)
Bugcheck code: 0x1000000A (0xFFFFFFFF80670A40, 0x1C, 0x0, 0xFFFFFFFF804F8A6B)
Error: CUSTOM_ERROR
file path: C:\WINDOWS\system32\ntoskrnl.exe
product: System operacyjny Microsoft® Windows®
company: Microsoft Corporation
description: Jądro i system NT
The crash took place in the Windows kernel. Possibly this problem is caused by another driver which cannot be identified at this time.

On Tue 2011-06-14 20:14:38 GMT your computer crashed
crash dump file: C:\WINDOWS\Minidump\Mini061411-01.dmp
This was probably caused by the following module: win32k.sys (win32k+0x1229)
Bugcheck code: 0x1000000A (0xFFFFFFFFF0602EB4, 0x1C, 0x1, 0xFFFFFFFF80502386)
file path: C:\WINDOWS\system32\win32k.sys
description: Współużytkowany sterownik Win32
The crash took place in a standard Microsoft module. Your system configuration may be incorrect. Possibly this problem is caused by another driver on your system which cannot be identified at this time.

On Mon 2011-06-13 20:55:49 GMT your computer crashed
crash dump file: C:\WINDOWS\Minidump\Mini061311-01.dmp
This was probably caused by the following module: ntoskrnl.exe (nt+0x1879A)
Bugcheck code: 0x10000050 (0xFFFFFFFFBB8C000F, 0x0, 0xFFFFFFFF804EF79A, 0x1)
The crash took place in the Windows kernel. Possibly this problem is caused by another driver which cannot be identified at this time.

On Tue 2011-06-07 15:24:53 GMT your computer crashed
crash dump file: C:\WINDOWS\Minidump\Mini060711-01.dmp
This was probably caused by the following module: ntoskrnl.exe (nt+0x2B302)
Bugcheck code: 0x1000000A (0x4, 0x1C, 0x1, 0xFFFFFFFF80502302)

--------------------------------------------------------------------------------
Conclusion
--------------------------------------------------------------------------------

4 crash dumps have been found and analyzed.
Read the topic general suggestions for troubleshooting system crashes for more information.

Note that it's not always possible to state with certainty whether a reported driver is actually responsible for crashing your system or that the root cause is in another module. Nonetheless it's suggested you look for updates for the products that these drivers belong to and regularly visit Windows update or enable automatic updates for Windows. In case a piece of malfunctioning hardware is causing trouble, a search with Google on the bug check errors together with the model name and brand of your computer may help you investigate this further.

Nie mam żadnej teorii na tą przypadłość. HD Tune nic nie wykazał, Norton Internet Security też nic, SpyBot S&D również. 1-2 mies. temu wymieniłem dyski na dwa nowe Samsungi F3 500GB i F4 320GB. 3. dysk to Caviar kilkuletni, ale żaden nie daje o sobie znać (poza wibrującym F3 podpiętym na gumach w przedziale na cd-romy). Z góry dziękuję Wam za wsparcie.

EDIT: Dodam, że miałem to też, kiedy kopiowałem nefy ponad 20-megowe z CF do katalogu windowsowego.

Johanan
15-06-2011, 23:30
Według mnie, winne za taki stan są wadliwe moduły pamięci.

Niestety na nasz rynek trafia straszny szajs i mało która firma toto sprawdza, tylko sprzedają jak leci.

Do profesjonalnych zastosowań większość tego gówna w ogóle się nie nadaje.

manfred
16-06-2011, 07:09
U mnie winą były dyski Samsunga. Zostały wymienione i od roku cisza (odpukać)

bialogardzianin
16-06-2011, 09:26
U mnie winą były dyski Samsunga. Zostały wymienione i od roku cisza (odpukać)

Takiej załamującej mnie odpowiedzi nie spodziewałem się. :( Czy ktoś jeszcze na forum miewał problemy z dyskami S w kontekście blue screenów? Co oznacza "zostały wymienione"- zareklamowałeś je? Na F4 mam system, na F3 mam nefy.

EDIT: ale to BSy pojawiły się niedawno, od 1-2 tyg., wcześniej nie było takich zonków. :(

manfred
16-06-2011, 09:32
Tak zareklamowałem je i młody człowiek sprawdził gdzieś tam że te moje dyski już nie pamiętam gryzą się z systemem i że to w ogóle szajs. Nie wiem czy się znał czy nie ale wszystko u mnie działa. Można wymienić tylko systemowy i zobaczyć jak działa.

robin102
16-06-2011, 15:30
Się nie ma co załamywać w środku sezonu ;) tylko porządny zasilacz na podmiankę wykombinować celem weryfikacji problemu.
Masz w tej chwili prawie 5 letni "wyschnięty" zasilacz byle jakiego producenta o małej mocy kupiony w cenie obudowy ;).
Dołożyłeś ostatnio jakieś kręciołki do chłodzenia budy oraz tuningowy wiatrak do proca, dołożyłeś chyba 1 dysk, czy dwa ? dołożyłeś dodatkowe prądożerne 2 kości RAMu ( masz 4 kości ?). Pobór prądu wzrósł w stresie o 30-40 wat to dla Twojego zasilacza w którym powysychały tanie elektrolity, a inne elementy R, L też pod wpływem temperatury straciły swoje parametry. Ten nie duży wzrost pobory prądu może być ponad możliwości starego zasilacza.
Nie ruszaj dysków tylko pomyśl co wcześniej zrobiłeś co mogło przynieść takie efekty, na początek odłącz jakieś odbiorniki prądu
technologos ;)

Johanan
16-06-2011, 21:41
To co mówi robin ma sens, jako że nadmierna temperatura w "puszce" z pewnością źle służy jej stabilnemu działaniu, ale
weź do siebie temat modułów pamięci, bo mam silne przeświadczenie, że to właśnie tam tkwi problem.

mirekkania
16-06-2011, 22:11
Stawiam w obu przypadkach na dysk systemowy. Wszystkie moje BSOD miały tą sama przyczynę, czyli dysk. Gdyby to był zasilacz, komputer by się restartował.
Strus, Twoje BSOD zdarzają się na 99% przy zapisywaniu plików w trakcie obróbki w PS, prawda? Wtedy, kiedy zapisywane były duże ilości danych?
Pada mechanika dysku.
Postaw system na nowym/innym dysku.

robin102
16-06-2011, 22:57
U Białogardzianina właśnie restarty też wystąpiły niestety :(
Dyski są bardzo wrażliwe na nie stabilne napięcie na linii 12 V chyba nawet najbardziej wrażliwe z podzespołów.
Sypią błędami. HD Tune pokazał, że wszystko OKEJ. Kolega ma zasilacz 350 Wa 5 letni FEEL czy jak mu tam ;)
RAMU jako przyczynę bym nie skreślał, ale mało prawdopodobne , bo ma kości wystarzone i dość przyzwoite PATRIOTY LLK

bialogardzianin
17-06-2011, 09:22
Dziękuję Wam za zaangażowanie. Wczoraj wyciągnąłem dualowe patrioty 2x 2GB i zamieniłem je miejscami. Uruchomiłem kompa, LR i zacząłem kasować odrzuty, nietrafione i takie tam. Odpukać, BS nie pojawił się, ale dziś ciąg dalszy kasowania zbędnych nefów, więc nic nie przesądzone. Ponadto, dziś przykręcę pokrywę obudowy, bo może to się działo od temperatury, sam już nie wiem. To dziwne by było, żeby przełozenie kości ram dało rozwiązanie problemu, więc nie zamykam jeszcze sprawy i napisze Wam co dalej. Objaw jest taki, że kiedy zrzucałem nefy z CF do katalogu windowsowego, lub w LR kasowałem nefy, pojawia się BS, potem gaśnie monitor tak jakby sygnał przestał iść (dioda zmienia kolor), coolery pracują, ale kom nie reaguje. Nie ma żadnych bipów z biosu, które pozwoliłyby zdiagnozować problem. Naciśniecie resetu nic nie daje i muszę wyłączyć kompa przyciskiem 7 sek. Zdarzyło się to ok 8 razy, w tym ze 3 razy, po ponownym włączeniu kompa, windows nie startował i była sytuacja jak po BS, czyli coolery pracują, ale nic poza tym- czarny ekran. W pozostałej większości były restarty systemu. Wydaje się, jakby duże nefy obciążały system powodując BS i przejście w nieznany mi stan. Kiedy nie zajmuję się nafami, system normalnie funkcjonuje, jest internet, działa edytor tekstu i takie tam. :(

thorcik
17-06-2011, 10:16
To dziwne by było, żeby przełozenie kości ram dało rozwiązanie problemu, więc nie zamykam jeszcze sprawy i napisze Wam co dalej.

Nie takie dziwne, jak składałem od nowa kompa to dopiero za czwartym podejściem udało mi się tak ustawić RAM w slotach żeby całość chciała się odpalić i żeby obie kości były "widziane" w BIOSie.

maly5
17-06-2011, 11:17
ja zadalbym jeszcze pytanie kontrolne - jak duza masz obudowe i czy jest dobrze wentylowana. ostatnio sie cieplo zrobilo i wielu osobom cuda sie dzieja. mozesz odpalic jakies programy do monitorowania temp procesora i dyskow twardych ewentualnie. co do pamieci to taka zamianka czasem tez moze wystarczyc zeby wszystko dzialalo poprawnie.

raptor88
17-06-2011, 13:33
Ściągnij program do przetestowania pamięci, możesz użyć prime95 i wybrać odpowiedni test. Dodatkowo, memtest ale wersja pod dosem i zrobić kilka przejść żeby była pewność. MHDD pod dosem i zrobić pełny skan dysku, bodajże F4. Po tych testach masz już jakieś pojęcie. Problemem może też być zasilacz, który podaje niestabilne napięcia. Podmienić i sprawdzić.

bialogardzianin
17-06-2011, 18:19
ja zadalbym jeszcze pytanie kontrolne - jak duza masz obudowe i czy jest dobrze wentylowana. ostatnio sie cieplo zrobilo i

wielu osobom cuda sie dzieja. mozesz odpalic jakies programy do monitorowania temp procesora i dyskow twardych ewentualnie. co do pamieci to

taka zamianka czasem tez moze wystarczyc zeby wszystko dzialalo poprawnie.

Obudowa średniej wielkości, w niej 3 dyski twarde

źródło (http://www.iv.pl/)
Ponadto: Athlon II X2 250 chłodzony Alpine 64GT, Patriot 2x2 GB DDR2 800Hz PDC24g6400LLK, GeForce 6600 GT- nic nie podkręcone, więc prądu aż tak strasznie nie ciągnące.

z uwagi na denerwującą wibrację F4 zastosowałem patent podpatrzony na jednym z overclockerskich blogów.

(dysk niewidoczny, zasłonięty zaslepkami napędów CD/DVD), na obudowie na wierzchu klocek drewniany dociążający obudowę żeby jeszcze bardziej zniwelować wibracje.

Opisane wyżej 2 dyski na zasoby

chłodzone od przodu bequiet SilentWings USC (zaciągającym powietrze z otworu w spodzie przedniej osłony obudowy- na potrzeby wizualizacji odczepionej)

Zasilacz jak i obudowa stare, ile lat mam nie pamiętam, 6, 7 lub 8.

Temperatury przy zamkniętej obudowie (wg everesta) w st. C
Samsug F4 (ten na gumach)- 40
WDC- 37
Samsung F3 (ten na samym dole)- 34
Pł. gł- 36
Pamięć procesora graf.- 52
GPU Diode- 54
Procesor graficzny- 53

bialogardzianin
17-06-2011, 19:03
Testy dysków twardych wykonane HD Tune nic złego nie wskazały:
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

iroyork
17-06-2011, 20:25
U mnie przyczyna BS byla zwalona plyta glowna po wymianie na nowa wszelki slad po BS zagina i trwa to juz ponad rok

Johanan
17-06-2011, 22:43
Kol. bialogardzianin, jest wiele istotnych punktów, których temperatury nie znasz, a przegrzewanie się tych podzespołów może powodować niestabilną pracę komputera.

I tak dla przykładu przegrzewanie się modułów pamięci może generować błędy, szczególnie, kiedy są one upakowane ciasno i tak jak u Ciebie jest ich maksymalnie wiele.

Nie każda płyta pracuje dobrze ze wszystkimi rodzajami pamięci na wszystkich zajętych slotach i trzeba się przede wszystkim starać, żeby były to przynajmniej identyczne kości, jeśli już nie są one selekcjonowane.

Często również za niestabilną pracę komputera odpowiada przegrzewający się zasilacz i warto to sprawdzić, rozkręcić, wyczyścić z kurzu, obejrzeć dokładnie kondensatory, ewentualnie wymienić wentylator.

maly5
17-06-2011, 23:41
generalnie przyczyna BSow moze byc wszystko. pytanie czy po przelozeniu pamieci sie uspokoilo. oby tak.
tak czy siak mozna przedmuchac z kurzu zasilacz w wolnej chwili tak jak zaproponowal Johanan. ja bym proponowal dolozyc jeszcze z tylu jakis wiatrak wyciagajacy z tylu obudowy. aktualnie jedyne co wyciaga powietrze z kompa to zasilacz .. slaba opcja przy tej ilosci komponentow w cieply dzien w takiej budzie. ogolnie lepszym rozwiazaniem jest zawsze jeden wentyl wyciagajacy wiecej, niz wpychajacy powietrze do obudowy. z zewnatrz zawsze sie jakos to powietrze dostanie do srodka. temperatury niby ok, ale pewnie nie bylo to po pol godzinnym obciazeniu proca w goracy dzien. a ze wsio idzie przez zasilacz to pewnie w nim kolo 50 stopni masz niestety.

bialogardzianin
18-06-2011, 23:03
Kol. bialogardzianin, jest wiele istotnych punktów, których temperatury nie znasz, a przegrzewanie się tych podzespołów może powodować niestabilną pracę komputera.
To prawda, wydaje mi się, że mam dwa czujniki wyprowadzone, ale pewności nie mam, więc te temperatury podane przez everesta to nie wiem czy rzeczywiste, czy fikcyjne. :)

I tak dla przykładu przegrzewanie się modułów pamięci może generować błędy, szczególnie, kiedy są one upakowane ciasno i tak jak u Ciebie jest ich maksymalnie wiele.
Oj nie, mam dwa moduły wpięte w 1. i 3. slot. Jedynie gdzie widzę ciasnawo, to przy dyskach twardych, ale tam wwiewa powietrze od przodu bequiet. Z uwagi na fakt, że ciepło idzie w górę, bardziej martwię się o górne pokłady kompa, szczególnie dysk systemowy na gumach, tam jest cieplej jak na dole.

Nie każda płyta pracuje dobrze ze wszystkimi rodzajami pamięci na wszystkich zajętych slotach i trzeba się przede wszystkim starać, żeby były to przynajmniej identyczne kości, jeśli już nie są one selekcjonowane.
Jasne, płytę mam Asusa M4N78 a ram wyżej przedstawiony. Wcześniej chodziło wszystko na dwóch kompletach geila 2x512mb ddr2 667Mhz. Chciałem jednak przyspieszyć kompa, więc kupiłem używane patrioty.

Często również za niestabilną pracę komputera odpowiada przegrzewający się zasilacz i warto to sprawdzić, rozkręcić, wyczyścić z kurzu, obejrzeć dokładnie kondensatory, ewentualnie wymienić wentylator.
O to najbardziej się boję, a że to serce komputera, które pompuję energię do wszystkich organów, najprawdopodobniej zmuszony będę kupić jakiś pow. 400W na następne dobrych parę lat.
Dziękuję za spostrzeżenia.

bialogardzianin
18-06-2011, 23:16
generalnie przyczyna BSow moze byc wszystko. pytanie czy po przelozeniu pamieci sie uspokoilo. oby tak.
Jakby się uspokoiło. Mówię Wam, dziwna sprawa, nie wiem co napisać. Nie odpuszczajcie mnie sobie jednak, bo licho nie śpi. Przede mną jeszcze test zrzutu 8gb nefów z CF na dysk, wówczas tez mi wywalało, nie tylko w lajtrumie. :(

tak czy siak mozna przedmuchac z kurzu zasilacz w wolnej chwili tak jak zaproponowal Johanan.
Ostatnio jak zmieniałem ram i dyski, odkurzyłem kompa, m. in. zasilacz (nie rozkręcałem go, żeby nie sp...szyć czegoś), raczej tam nie ma kurzu więcej niż u przeciętnego użytkownika komputera, który nigdy nie otwierał obudowy. ;)

ja bym proponowal dolozyc jeszcze z tylu jakis wiatrak wyciagajacy z tylu obudowy. aktualnie jedyne co wyciaga powietrze z kompa to zasilacz .. slaba opcja przy tej ilosci komponentow w cieply dzien w takiej budzie.
Pomysł z coolerem wyciągającym z tyłu uważam ze wszech miar słuszny, pomyślałem o tym w fazie kupna dwóch samsungów i coolerów (do proca i na przód obudowy), bałem się jednak zbyt dużego obciążenia zasilacza, co niewykluczone może zemści się na mnie. :(

ogolnie lepszym rozwiazaniem jest zawsze jeden wentyl wyciagajacy wiecej, niz wpychajacy powietrze do obudowy. z zewnatrz zawsze sie jakos to powietrze dostanie do srodka. temperatury niby ok, ale pewnie nie bylo to po pol godzinnym obciazeniu proca w goracy dzien. a ze wsio idzie przez zasilacz to pewnie w nim kolo 50 stopni masz niestety.
To fakt, z boku obudowy mam otwór, do którego przymocowana jest tuba prowadząca do coolera procesora, więc na tą chwilę bilans niekorzystny, dwa wciągające i jeden zasilaczowy (pewnie ledwie dychający) wyciągający. To się pewnie skończy w najbliższym przypływie gotówki kupnem jakiegoś zasilacza i bequieta wyciągającego- chodzi o ciszę (i koszty- wiem, że są zasilacze bezgłośne z radiatorami za 1000 zł ;) ). temperatury z everesta podane po ponad godzinnym używaniu. Ta temp. ok. 50 st to za dużo? :(

bialogardzianin
18-06-2011, 23:21
U mnie przyczyna BS byla zwalona plyta glowna po wymianie na nowa wszelki slad po BS zagina i trwa to juz ponad rok

Po tym, jak jeden kondensator piszczał i spuchł, wymieniłem z rok temu niecały płytę, więc tu jestem spokojny, ale każdemu radze bacznie obserwowac co jakiś czas płytę główną, by nie dopuścić do opuchlizny! ;)

Greg77
19-06-2011, 15:32
Te Feele serii pierwszej jak ten sa fatalne i niestabilne, stawial bym na zasilacz, dobrze jest tez sprawdzic paste na procku.....

bialogardzianin
19-06-2011, 15:56
Te Feele serii pierwszej jak ten sa fatalne i niestabilne, stawial bym na zasilacz, dobrze jest tez sprawdzic paste na procku.....
Dzięki za uwagę. :( Co do pasty, to niecałe 2 mies. temu zmieniałem coolera procka, a ten miał preaplikowaną pastę, montaż przeszedł raczej sprawnie. Przed montażem, procek i wszystkie elementy odkryte po zdjęciu starego coolera przeczyściłem IPA.

Johanan
19-06-2011, 16:10
No niestety, kupowanie z Polsce w ogóle przypomina rosyjską ruletkę, gdzie pięć komór jest pełnych, a tylko jedna pusta, tak więc nie stresuj się, bo wszyscy tubylcy mają te same problemy.

Niektórzy są tylko bardziej nieufni i uważni przy dokonywaniu wyborów.;)

Greg77
19-06-2011, 16:19
Dzięki za uwagę. :( Co do pasty, to niecałe 2 mies. temu zmieniałem coolera procka, a ten miał preaplikowaną pastę, montaż przeszedł raczej sprawnie. Przed montażem, procek i wszystkie elementy odkryte po zdjęciu starego coolera przeczyściłem IPA.

Nie mowie, ze tak jest, ale te pasty z coolerow nie sa najlepszej jakosci, jak proc sie grzeje to ta pasta silikonowa z coolera juz mogla sie zrobic twarda....
Mnie nie podoba sie ten zasilacz, jak masz mozliwosc podpiac inny i to wystrczy 400W tyle, ze jakis markowy, to sprawdz, wymieniles RAM i napiecie wzroslo....zasilacz moze nie wyrabiac bo nie trzyma stabilnych napiec.

bialogardzianin
20-06-2011, 09:10
Nie mowie, ze tak jest, ale te pasty z coolerow nie sa najlepszej jakosci, jak proc sie grzeje to ta pasta silikonowa z coolera juz mogla sie zrobic twarda....
Mnie nie podoba sie ten zasilacz, jak masz mozliwosc podpiac inny i to wystrczy 400W tyle, ze jakis markowy, to sprawdz, wymieniles RAM i napiecie wzroslo....zasilacz moze nie wyrabiac bo nie trzyma stabilnych napiec.

Dzięki. Będę musiał sprawić sobie nowy zasilacz, myślę, że do 300 zł kupię nie najgorszy, co?
jak najlepiej sprawdzić temperaturę procesora? Nie znam się na tym, mam kupić czujnik temperatury, wpiąć w płytę i skierować go najbliżej jak się da procesora? Pasta preaplikowana była równomiernie rozłożona, to pasta producenta tego coolera procka, sprzedawana również w małej tubce oddzielnie, miała dobre oceny w jakimś artykule jakiegoś komputerowego pisma. Przecież nie będę popadał w paranoję (super hiper pasty, itd.), w końcu mój komp to nie jakiś wyżyłowany, overclockerski kombajn. ;) Jak mierzysz/-cie temperatury w newralgicznych miejscach?

thorcik
20-06-2011, 09:17
Ściągnij sobie HWMonitor i zobacz, czy nie masz czujników "w standardzie" ;o)
Dobra pasta nie musi być droga, ja smarowałem Zalman*ZM-STG2, możesz też ustrzelić np. Arctic Silver Ceramique. Zapłacisz nie więcej niż 20-25 zł a masz spokój. I do tego pasta nie przewodzi prądu, także nie ma strachu żadnego ;o) A super-hiper pasty są ze 2 razy droższe a zbijesz góra 1-2 stopnie.

robin102
25-06-2011, 22:55
BS mogą być od setek przyczyn. Ta co u Ciebie przełożenie ramu to powiem szerze, że to standardzik :) jak się ma więcej niż 2 kości czasem trzeba pożonglować. Ale najlepsze źrodło BS miałem kiedyś od jakiegoś niby bardzo dobrego firewalla i żeby nie było to co go odinstalowałem to było OKi, jak go znów zainstalowałem to BS powracały. Czary, normalnie czary. Kilka razy instalacja -odinstalowanie. Nie mogę se przypomnieć jaki do firewall był.
Co do pasty w ogóle bym tego tematu nie ruszał. Mój służbowy komputer pracował bez pasty na szczelinie powietrznej przez kilka lat i przeżył normalną biurowa eksploatacje. Zasilacz koniecznie wymień. Może nie od razu na jakiś drogi, ale ten co masz to powiem szczerze nie do profesjonalnych zastosowań jest. Kup choćby Amcroxa 400W za 170zł.
http://allegro.pl/zasilacz-amacrox-warrior-nastepca-ax-450-pnf-m80-i1671238575.html
Zdrowy stabilny prądzik z porządnego zasilacza bardzo lubią HD co dla fotografa chyba najważniejszym elementem w PCcie są ;)

thorcik
26-06-2011, 10:17
@robin: w sumie racja, mój stary blaszak był ordynarnie pomazany silikonem, tym razem zainwestowałem w duet pasta+chłodzenie bo żal nie wycisnąć siódmych potów z i7 ;oP

A'propos BS - mi ostatnio notorycznie wywalało jak miałem dwa dyski (systemowy i "zbiorczy") podpięte pod kontroler Marvell'a na płycie. Po przepięciu jednego dysku mam spokój.

bialogardzianin
10-05-2012, 10:14
Pozwólcie, że sprostuję moją wcześniejszą wypowiedź w tym wątku:

... 1-2 mies. temu wymieniłem dyski na dwa nowe Samsungi F3 500GB i F4 320GB. 3. dysk to Caviar kilkuletni, ale żaden nie daje o sobie znać (poza wibrującym F3 podpiętym na gumach w przedziale na cd-romy).....
Problem wibrującego dysku nie dotyczy mojego egzemplarza Samsunga 320 gb (F4 a nie F3, jak mylnie napisałem). Wibrującym dyskiem okazał się zakupiony w 2009 r. WD 500GB. Nieumiejętnie określiłem sprawcę wibracji przenoszonych na budę i nie ten dysk podwiesiłem na gumach co trzeba. Sprawdziłem to podczas długiego weekendu. Czując się odpowiedzialnym za swe wypowiedzi, musiałem o tym napisać. Dziękuję za wyrozumiałość i jeśli wprowadziłem kogoś swą wypowiedzią w błąd, to przepraszam bardzo. Mam dwa Samsungi F4 i F3 i są naprawdę cichymi dyskami w porównaniu do poczciwego WD, który zanim zaczął wibrować i tak głośniej pracował. Do dziś nie dowiedziałem się skąd miałem BSy, moze to była wina WD, od tygodnia odpięty, na razie przypadłości nie stwierdziałem. Dziękuję.

bialogardzianin
10-05-2012, 10:40
... I do tego pasta nie przewodzi prądu, także nie ma strachu żadnego...

Przepraszam za mały OT, ale ta wypowiedź mnie zaintrygowała. Niebawem montuję coolera Prolimatecha wyposażonego w pastę termoprzewodzącą PK-1. Nie zwróciłem na ten bonus uwagi i domówiłem Zalmana ZM-STG1. Wyczytałem na forach komputerowych, że pasta Prolimatecha przewodzi prąd (podczas testu kapnęła na mobo i komp nie chciał uruchomić się, a po wyczyszczeniu jej ponoć nie było problemu). Moje pytanie jest następujące: jeśli nałożę tą pastę umiejętnie, może ona zaszkodzić, a jeśli tak to w jaki sposób (i5, lga 1155)?

M_J
10-05-2012, 10:58
, od tygodnia odpięty, na razie przypadłości nie stwierdziałem.

Jeden odbiornik do zasilenia mniej - może to potwierdzać kiepski zasilacz.

bialogardzianin
10-05-2012, 11:05
Jeden odbiornik do zasilenia mniej - może to potwierdzać kiepski zasilacz.
Możliwe. 6-letni ModeCom 350W sprzedany z budą Harry, nadal działa. :)

M_J
10-05-2012, 11:07
Do czasu podpięcia następnego odbiornika - to ja dziękuję za takie działanie ;)

manfred
08-04-2013, 17:58
Witam serdecznie podpinam się z pytaniem. Zakupiłem ostaniu nową baterię do laptopa DV5 no i zaczęły sie cyrki z BS. Moze ktoś pomoże rozszyfrować problem
Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.256.48
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

Dodatkowe informacje o problemie:
BCCode: 124
BCP1: 0000000000000000
BCP2: FFFFFA8003631038
BCP3: 00000000B6000000
BCP4: 0000000000000181
OS Version: 6_1_7601
Service Pack: 1_0
Product: 256_1

Pliki pomagające opisać problem:
C:\Windows\Minidump\040813-55910-01.dmp
C:\Users\Administrator\AppData\Local\Temp\WER-91572-0.sysdata.xml

Przeczytaj w trybie online nasze zasady zachowania poufności informacji:
http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=104288&clcid=0x0415

Jeśli zasady zachowania poufności informacji w trybie online nie są dostępne, przeczytaj nasze zasady zachowania poufności informacji w trybie offline:
C:\Windows\system32\pl-PL\erofflps.txt

kolas
08-04-2013, 18:33
Nie wróży to nic dobrego. Zdarzyło mi się ze na dwóch laptopach (Acer i Asus) padła tak bateria że nie pozwalała uruchomić Windowsa. Komputer działał poprawnie tylko bez baterii.

manfred
08-04-2013, 18:34
No ale bateria jest nowa czyli co mam ją reklamować?

kolas
08-04-2013, 18:38
Najlepiej jest porównać do jakieś innej, bo bez tego trudno powiedzieć. Ale jeśli laptop działa poprawnie bez baterii to raczej trzeba reklamować.
Jakiego systemu używasz XP W7?

freefly
08-04-2013, 18:42
Plik 040813-55910-01.dmp wrzuć tu: http://www.osronline.com/page.cfm?name=analyze i podaj analizę.

manfred
08-04-2013, 18:45
Czarna magia

Crash Dump Analysis provided by OSR Open Systems Resources, Inc. (http://www.osr.com)
Online Crash Dump Analysis Service
See http://www.osronline.com for more information
Windows 7 Kernel Version 7601 (Service Pack 1) MP (2 procs) Free x64
Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS
Built by: 7601.18044.amd64fre.win7sp1_gdr.130104-1431
Machine Name:
Kernel base = 0xfffff800`0305d000 PsLoadedModuleList = 0xfffff800`032a1670
Debug session time: Mon Apr 8 11:50:34.846 2013 (UTC - 4:00)
System Uptime: 0 days 0:42:25.920
************************************************** *****************************
* *
* Bugcheck Analysis *
* *
************************************************** *****************************

WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (124)
A fatal hardware error has occurred. Parameter 1 identifies the type of error
source that reported the error. Parameter 2 holds the address of the
WHEA_ERROR_RECORD structure that describes the error conditon.
Arguments:
Arg1: 0000000000000000, Machine Check Exception
Arg2: fffffa8003631038, Address of the WHEA_ERROR_RECORD structure.
Arg3: 00000000b6000000, High order 32-bits of the MCi_STATUS value.
Arg4: 0000000000000181, Low order 32-bits of the MCi_STATUS value.

Debugging Details:
------------------

TRIAGER: Could not open triage file : e:\dump_analysis\program\triage\modclass.ini, error 2

BUGCHECK_STR: 0x124_AuthenticAMD

CUSTOMER_CRASH_COUNT: 1

DEFAULT_BUCKET_ID: WIN7_DRIVER_FAULT

PROCESS_NAME: chrome.exe

CURRENT_IRQL: f

STACK_TEXT:
fffff800`00ba8ac8 fffff800`03026a3b : 00000000`00000124 00000000`00000000 fffffa80`03631038 00000000`b6000000 : nt!KeBugCheckEx
fffff800`00ba8ad0 fffff800`031e9633 : 00000000`00000001 fffffa80`03631ea0 00000000`00000000 fffffa80`03631ef0 : hal!HalBugCheckSystem+0x1e3
fffff800`00ba8b10 fffff800`03026700 : 00000000`00000728 fffffa80`03631ea0 fffff800`00ba8e70 00000000`00000000 : nt!WheaReportHwError+0x263
fffff800`00ba8b70 fffff800`03026052 : fffffa80`03631ea0 fffff800`00ba8e70 fffffa80`03631ea0 00000000`00000000 : hal!HalpMcaReportError+0x4c
fffff800`00ba8cc0 fffff800`03019e8f : 00000000`00000200 00000000`00000001 fffff800`00ba8ef0 00000000`00000000 : hal!HalpMceHandler+0x9e
fffff800`00ba8d00 fffff800`030d152c : 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 : hal!HalHandleMcheck+0x47
fffff800`00ba8d30 fffff800`030d1393 : 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 : nt!KxMcheckAbort+0x6c
fffff800`00ba8e70 00000000`5dce3c94 : 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 : nt!KiMcheckAbort+0x153
00000000`0274ea18 00000000`00000000 : 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 : 0x5dce3c94

STACK_COMMAND: kb

FOLLOWUP_NAME: MachineOwner

MODULE_NAME: AuthenticAMD

IMAGE_NAME: AuthenticAMD

DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP: 0

FAILURE_BUCKET_ID: X64_0x124_AuthenticAMD_PROCESSOR_CACHE

BUCKET_ID: X64_0x124_AuthenticAMD_PROCESSOR_CACHE

Followup: MachineOwner
---------

Są jeszcze inne pozycje ale w sumie nie wiem jaką podać.

markB
08-04-2013, 19:01
Czarna magia
WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (124)
A fatal hardware error has occurred. Parameter 1 identifies the type of error
source that reported the error. Parameter 2 holds the address of the
WHEA_ERROR_RECORD structure that describes the error conditon.
Arguments:
Arg1: 0000000000000000, Machine Check Exception
Arg2: fffffa8003631038, Address of the WHEA_ERROR_RECORD structure.
Arg3: 00000000b6000000, High order 32-bits of the MCi_STATUS value.
Arg4: 0000000000000181, Low order 32-bits of the MCi_STATUS value.

To najczęściej jest związane z przetaktowanym procesorem (overclocking).

manfred
08-04-2013, 19:03
No tak tylko ze ja jestem niewinny i nic nie podkręcałem bo chyba o to chodzi?

freefly
08-04-2013, 19:26
Procesor, lub jego chłodzenie.

markB
08-04-2013, 19:32
No tak tylko ze ja jestem niewinny i nic nie podkręcałem bo chyba o to chodzi?

Nie musiałeś, mogli Tobie sprzedać z podkręconym, a problem pojawił się po jakimś czasie.

Johanan
09-04-2013, 00:08
Nie musiałeś, mogli Tobie sprzedać z podkręconym, a problem pojawił się po jakimś czasie.

Jeszcze nie słyszałem o laptopach z fabrycznie kręconymi prockami, tym bardziej, że musiałoby to się odbywać na poziomie sprzętowym, co jest już absolutnym absurdem.

-----------------------------------------

manfred, to wygląda jednak na niekompatybilność baterii z Twoim HP, więc raczej kup firmową bez względu na koszt.

markB
09-04-2013, 01:54
Jeszcze nie słyszałem o laptopach z fabrycznie kręconymi prockami, tym bardziej, że musiałoby to się odbywać na poziomie sprzętowym, co jest już absolutnym absurdem.

-----------------------------------------

manfred, to wygląda jednak na niekompatybilność baterii z Twoim HP, więc raczej kup firmową bez względu na koszt.

A skąd my wiemy, że kolega kupił laptop fabrycznie nowy? A skąd wiadomo, że kolega kupił nieoryginalną baterię? Nic takiego nie można wyczytać z postów. Nie przeczę, że może to być problem z baterią, jednakże kody błędów sygnalizują problem z procesorem. Przegrzewanie procesora też możliwe.

Greg77
09-04-2013, 04:23
Jezeli po wyjeciu baterii laptop dziala na kablu prawidlowo to nic innego jak reklamowac baterie, moze bateria daje za wysokie napiecie i stad "podkrecony procesor" w kodzie ktory podales, choc nie powinno sie tak stac i sam procesor nie powinien sie sam przetaktowac.
Zobacz, czy masz mozliwosc zresetowania biosu lub przywrocenia go do ustawien fabrycznych, jezeli procesor jest przetaktowany to reset powinien rozwiazac problem, ale z tego co wiem to wiekszosc laptopow ma bardzo okrojony bios a raczej poblokowany, wiec podkrecic dosc trudno...

Kurtz
09-04-2013, 09:59
Od baterii do processora, daleka droga. I nie, jak nawet damy processorowi 1kV to nie podkreci sie sam ;)

Pojawiła się informacja o OC, ze względu na to, że taki BSOD i generalnie, błąd http://en.wikipedia.org/wiki/Machine_Check_Exception może być spowodowany nie tylko OC. Na wiki jest podany nawet przykład, dość bliski do tego co może być przyczyna problemu w tej sytuacji - złe zasilanie. Laptopy mają wbudowane różne dodatkowe układy, których nie spotkamy w stacjonarnych komputerach - dbające o baterie, sprawdzające "kompatybilność" podzespołów, etc. Takie rzeczy mogą spowodować w prostszy bądź trudniejszy sposób, właśnie Machine Check Exception. Jeżeli stało się tak po zakupie baterii - to tutaj, czyli w układzie zasilania szukałbym problemu. Bardzo możliwe, że bateria to zamiennik bądź jest podróbką i przez to ma inne właściwości - od braku zintegrowanych układów, do problemów z napięciem i charakterystyką ładowania/rozładowania.

manfred
09-04-2013, 10:05
Tak bateria to zamiennik i problem występuje tylko i wyłącznie gdy bateria jest naładowana na full i odłączone zasilanie. Co dziwniejsze wysypuje sie tak w połowie wyładowanej baterii. Nie pozostaje mi nic innego jak wysłać baterię na reklamację.

Greg77
09-04-2013, 17:11
Od baterii do processora, daleka droga. I nie, jak nawet damy processorowi 1kV to nie podkreci sie sam ;)

Napisalem, ze nie powinno sie tak stac...

choc nie powinno sie tak stac i sam procesor nie powinien sie przetaktowac.

Tak bateria to zamiennik i problem występuje tylko i wyłącznie gdy bateria jest naładowana na full i odłączone zasilanie. Co dziwniejsze wysypuje sie tak w połowie wyładowanej baterii. Nie pozostaje mi nic innego jak wysłać baterię na reklamację.

Reklamowac baterie!

bialogardzianin
18-06-2013, 19:15
Cześć. Podpinam się do wątku prosząc drogich forumowiczów o pomoc. Wczoraj żona siedząc przy laptopie Samsung RC 510 zauważyła kątem oka jakby monit związany z blue toothem. Ja już spałem, nie zawołała mnie. Następnie, po tamtym monicie (dziś mi opowiedziała jak wróciłem z pracy historię) uaktywniła się kamera internetowa, zapaliła się obok webcamu wbudowanego w matrycę niebieska dioda (żona nie uruchamiała softu). Bbawiam się, że życzliwy sąsiad mógł za pośrednictwem modułu BT włamać się do laptopa, co jest dziwne, bo przecież żeby podłączyć się trzeba mieć jakiś klucz dostępu/ przyłączenia. Na laptopie zainstalowany jest Bit Defender Internet Security, ale jak sama nazwa jego wskazuje, widocznie nie obejmuje ochrony BT. Próbowałem dziś uruchomić system, ale za każdym razem, po wpisaniu nazwy użytkownika przy starcie windows 7, pojawiał się biały ekran. Próbowałem naprawić system za pomocą płyty startowej Windows 7 (przy restarcie wszedłem do biosa ustawić botowanie z cd/dvd), za pomocą narzędzia przywracania systemu zainstalowanego przez Samsunga, próbowałem też oczyścić komputer dyskiem bootowalnym Kasperski AV Rescue Disc- nic to nie dało. Potem, nie wiedzieć jak, udało mi się uruchomić komputer,

ale klikanie na jakiekolwiek ikony powoduje wyświetlenie Blue Screena jak poniżej:

Ponowne uruchamianie powoduje, że przy okienku zapytania win czy uruchomić się w trubie awaryjnym, kiedy zaznaczam kursorem ten tryb, system startuje (nie ma białego ekranu), ale nie daje się klikac na żadne ikony.
Klikanie PPM powoduje wyświetlenie takiego czegoś

Raz pojawiło mi się białe okienko eksploratora, po kliknięciu na nie, otworzyło się drugie, potem trzecie, co uwieczniłem aparatem

Podpowiedzcie proszę czy pada hardware czy komputer został przejęty przez nieżyczliwego sąsiada. Jakby co, bateria została wypięta, laptop zasilany bezpośrednio z kabla. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Kurtz
18-06-2013, 19:21
Wygląda mi to na soft. Niekoniecznie jednak musi być to sąsiad.

Sławol
18-06-2013, 22:33
Komunikatów i problemów jest tyle, ilu użytkowników :)

Przede wszystkim spisuj to, co widzisz, bo masz podane: win32k.sys i komunikat PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA, a potem Google i heja. Tak tutaj nie dojdziemy. Pracowałem kiedyś w serwisie komputerowym i znałem mnóstwo problemów, ale wciąż pojawiały się nowe i też musiałem dochodzić przyczyny. Tutaj na żywca na odległość Ci nie pomogę, poza tym, że pliki *.sys to pliki systemowe, więc coś się może z jądrem Windy obsługiwanym przez dany fragment pamięci krzaczyć. Bo podejrzewam, że to może mieć związek z adresowaniem (widzę komunikat na dole "win32k.sys ADDRESS FFF..."), ale tutaj strzelam. Równie dobrze może to być sterownik grafiki albo inny ciul... Zanim zaczniesz grzebać, to zapisz sobie najważniejsze dane gdzieś obok i wtedy majstruj, bo szkoda stracić (tfu tfu) partycję ze zdjęciami z wakacji czy weekendu, a potem prosić w serwisie "odzyskajcie mi panowie, proszę" ;)

Zwróć uwagę, że sprzętu i sterowników jest multum, systemy się różnią (XP i Win7 na przykład), więc nazwy, numery, kody mogą się różnić, ale sam problem może być tego samego rodzaju.

Sam trochę poszukałem i na początek może Ci to pomoże. Niektóre porady są stare, ale może Cię nieco naprowadzą. Niewygodnie jest pomagać na odległość, gdy nie mam sprzętu w łapach i sam w nim nie grzebię :D

Tutaj linki, ale poczytać wszystko musisz sam:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2225029.html
http://forums.techguy.org/windows-xp/816095-bsod-page-fault-non-paged.html
http://www.pcreview.co.uk/forums/bsod-win32k-sys-crashes-t94921.html
http://forum.dobreprogramy.pl/page-fault-nonpaged-area-win32k-sys-podczasz-gry-t468621.html
http://ohonei.hubpages.com/hub/What-Is-Page-Fault-in-Nonpaged-Area

P.S. Nie zaszkodzi przelecieć pamięci programem diagnostycznym.

bialogardzianin
19-06-2013, 08:56
Komunikatów i problemów jest tyle, ilu użytkowników :)...

P.S. Nie zaszkodzi przelecieć pamięci programem diagnostycznym.
Dziękuję za zaangażowanie, czeka mnie długa droga... chyba.

freefly
19-06-2013, 09:10
Wyłuskaj plik minidump i wrzuć tutaj.

http://www.osronline.com/page.cfm?name=analyze

bialogardzianin
19-06-2013, 09:12
a jak go wyłuskać, poproszę o podpowiedź.

Sławol
19-06-2013, 09:35
http://forum.dobreprogramy.pl/szukanie-przyczyny-bsod-pomoca-bluescreenview-t376739.html
http://www.blackhats.pun.pl/hardware-15.html
http://pc-com.pl/topic/30-poradnik-debugging-tools-for-windows-obsluga-plik-minidump/

Kurtz
19-06-2013, 13:58
Uruchom memtest86+ na noc. Jak nie będzie błędów Wymaż zawartość dysku używając np ultimate boot CD. Zainstaluj na czysto windowsa.

Takie BSOD zazwyczaj pojawiają się przy problemach z softem, dokładnie sterownikami. Biorąc pod uwagę, że rootkity, też są realizowane na poziomie jądra ( czyli de facto jako sterowniki są do niego wprowadzane ), to możliwe jest, że ktoś/coś wykorzystało podatność w Twoim systemie i zainstalowało rootkita, który jednak, będąc napisany błędnie, bądź do innej wersji windowsa, powoduje takie błędy.