Zobacz pełną wersję : 18-55 a 18-105 VR pytanie.
Witam.
Ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem nowego słoika mianowicie 18-105 VR. Poprzednio używałem 18-55 który dostałem wraz z moim D60. Pierwsze wrażenie jest takie że jest ciemniejszy, tzn wydaje mi się że potrzebuje więcej światla żeby czas baswietlania był ok 1/60 sek.
Teraz moje pytanie, czy ktoś też sie przesiadał z jednego obiektywu na drugi i czy ma podobne odczucia, czy mi trafił sie jakiś lewy egzemplarz? Dodam jeszcze że obiektyw kupiłem na ebuy-u nówke sztuke od "chińczyka". Teraz zastanawiam śie czy dobrze zrobilem.
Jeżeli ktoś może rozwiać moje wątpliwości z góry dziekuje.
Pozdrawiam Krzysiek.
Poprzednio używałem 18-55 który dostałem wraz z moim D60. Pierwsze wrażenie jest takie że jest ciemniejszy, tzn wydaje mi się że potrzebuje więcej światla żeby czas baswietlania był ok 1/60 sek.
Tylko Ci się wydaje. Jest to niemożliwe - o ile obiektyw jest sprawny. Przy takich samych przysłonach i ogniskowych czasy naświetlania dla obiektywów nie powinny się różnić (dla tej samej sceny). Tudzież nie powinny się różnić znacznie (bo przy pomiarze matrycowym może wpływać winietowanie na pomiar światła).
od "chińczyka". Teraz zastanawiam śie czy dobrze zrobilem.
Jeżeli ktoś może rozwiać moje wątpliwości z góry dziekuje.
Hmmm... Od chińczyka powiadasz... Może i obiektywy zaczęli podrabiać... Wykonaj test porównawczy - o ile masz jeszcze 18-55.
Witam,
mam 18-55vr i 18-105 vr i aparat ustawia identyczne parametry ekspozycji. Zauważalne jest jednak, że zdjęcia zrobione 18-105 są o jakieś 0,3 EV jaśniejsze.
Przy okazji postanowiłem podłączyć się pod wątek bo tytuł akurat bardzo pasuje.
Jako, że niedawno szukałem porady czy warto zamienić 18-55 vr na 18-105 vr i tak naprawdę znalazłem głównie subiektywne opinie a nie rzeczowe fakty załączam zdjęcie pokazujące porównanie cropów centrum tych samych ujęć z obu obiektywów.
Poniżej załączam zdjęcie sklejone z 4 par.
W każdej identycznej parze zdjęcie z lewej jest robione 18-105 vr a prawej 18-55 vr.
Parametry to odpowiednio:
18mm - f/3,5 - stosunkowo mała różnica
35mm - f/5,3 - niewielka różnica
55mm - f/5.6 - bardzo duża różnica
55mm - f/8 - niewielka różnica
________________________________18mm - f/3,5 __________________________________________________ _____________35mm - f/5,3 __________________________________________________ _____________55mm - f/5.6 __________________________________________________ _____________55mm - f/8
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img38.imageshack.us/img38/4610/porownaniel.jpg)
Widać, że 18-55 musi być bardziej przymknięty żeby był w miarę ostry.
Także podsumowując zaletą 18-105 jest lepsza ostrość w centrum, większy kontrast i szerszy zakres ogniskowych, natomiast 18-55 jest lżejszy, tańszy, mniej zniekształca.
Zniekształcenia i winieta powyżej 70mm to duży minus 18-105.
Na całych pomniejszonych i lekko wyostrzonych zdjęciach rzadko widać różnicę.
Może komuś się przyda takie porównanie. Ja chyba zostanę z 18-105 bo fotografując synka na placu mam naprawdę dużą uniwersalność. Do domu zostaje 35/1.8 bo jednak 18-105 jest za ciemny.
Tylko Ci się wydaje. Jest to niemożliwe - o ile obiektyw jest sprawny. Przy takich samych przysłonach i ogniskowych czasy naświetlania dla obiektywów nie powinny się różnić (dla tej samej sceny). Tudzież nie powinny się różnić znacznie (bo przy pomiarze matrycowym może wpływać winietowanie na pomiar światła).
Hmmm... Od chińczyka powiadasz... Może i obiektywy zaczęli podrabiać... Wykonaj test porównawczy - o ile masz jeszcze 18-55.
jest to możliwe, f jest obliczeniem matematycznym, a nie faktycznym pomiarem światła, jest dużo tematów i obiektywów, że f nie jest równe f
Powodem różnic jest najprawdopodobniej winietowanie. Na 18mm obiektywy winietują podobnie, potem się rozjeżdżają na korzyść 18-55. Im większa winieta tym centrum kadru będzie jaśniejsze przy pomiarze matrycowym, co generalnie chyba się zgadza (jeżeli są to kropy z centrum kadru). Ale 1/3 EV to chyba nie jest tragedia...
jest to możliwe, f jest obliczeniem matematycznym, a nie faktycznym pomiarem światła, jest dużo tematów i obiektywów, że f nie jest równe f
Fakt! Nie da się powtórzyć idealnie tego samego w dwóch różnych konstrukcjach.
Dzieki wielkie za odpowiedzi. Zrobie jeszcze porównanie jak mi sie uda pożyczyć mój 18-55 ;) i dam znać co i jak.
Pozdrawiam.
Powodem różnic jest najprawdopodobniej winietowanie. Na 18mm obiektywy winietują podobnie, potem się rozjeżdżają na korzyść 18-55. Im większa winieta tym centrum kadru będzie jaśniejsze przy pomiarze matrycowym
To co piszesz ma jak najbardziej sens.
Ja zauwazyłem jednak coś innego.
Pomiar światła daje identyczny czas przy tej samej przysłonie ale zdjęcie, pomimo identycznych parametrów naświetlania jest nieco jaśniejsze.
Pomiar światła daje identyczny czas przy tej samej przysłonie ale zdjęcie, pomimo identycznych parametrów naświetlania jest nieco jaśniejsze.
Skoro tak jest, w takim razie dla danej ogniskowej przykładowo f/5.6 dla 18-55 nie jest równe f/5.6 dla 18-105 (co też kolega bogdi64 zauważył). Błąd 1/3 EV może być jaknajbardziej realny.
Może to wynikać z precyzji określenia ogniskowej bo przecież wielkość otworu podaje się względem ogniskowej.
Ale w sumie jakie to ma znaczenie w aspekcie robienia ciekawych zdjęć :) ....
Podłącze się do tematu. Mam takie małe pytanko odnośnie 18-55 a mianowicie kiedy jest jaśniejsze zdjęcie ? po ustawieniu na 18 czy 55?
nikoniarz
31-05-2015, 12:48
Podłącze się do tematu. Mam takie małe pytanko odnośnie 18-55 a mianowicie kiedy jest jaśniejsze zdjęcie ? po ustawieniu na 18 czy 55?
Jaśniejsze jest wtedy, kiedy ustawisz parametry w taki sposób by było jaśniejsze...
Z całą pewnością na 55mm będziesz mieć wyższe ISO lub dłuższy czas. Jasność zdjęcia będzie taka sama.
???, zawsze mi się wydawało, że decydują o tym ustawione parametry