Zobacz pełną wersję : Kalibracja wyświetlaczy laptopa
Witajcie,
mam takie oto pytanie: czy można mniej więcej skalibrować wyświetlacz w laptopie (HP dv5-1199ew z kartą graficzną GF9600M GT) ładując skalibrowany wcześniej profil o rozszerzeniu *.nvp? Pytam ponieważ odwzorowanie kolorów to zmora większości fotografujących. Jeśli taka kalibracja jest możliwa to pomogłoby to niejednemu forumowiczowi
Pozdrawiam
ps. Jeśli wątek nie pasuje tutaj proszę o jego przeniesienie w odpowiednie miejsce
Jezeli wrzucisz gotowy profil to i tak nie bedziesz mial prawidlowych kolorkow;)
Najlepiej skalibrowac matryce za pomoca kalibratora......
Za chwile pewnie znowu zostane objechany ze to nie kalibracja:D
To nie daje tobie idealnych kolorow ale zblizona temperature i kontrast do prawidlowych;)
Zaraz, to czegoś tu nie rozumiem, kalibracja polega na Ustawieniu suwaczków (chyba bez znaczenia czy sprzętowo czy ręcznie - mam tu na myśli że i tak suwaczki) tak?
to skoro da się zapisać to co ustawiliśmy to dlaczego nie da się wczytać czegoś co zostało poprawnie ustawione? Choćby mniej więcej. Nie chodzi mi też o jakiś uniwarsalny plik do wszystkich monitorów (te są przecież różne), ale o dzielenie się wynikiem kalibracji. Czy to jest możliwe i czy by się sprawdziło. Moze trzeba by zrobić próbę ?
Profil kolorow dla danego monitora jest tworzony pod hardware ktory masz w srodku i oparty o sterowniki.......oczywiscie mowie o amatorskiej kalibracji za poomoca amatorskiego kalibratora jak Spyder.....
U mnie po aktualizacji driverow musze kalibrowac na nowo.....kiedys tez probowalismy wrzucic profil z HPka na ACERA i wyszla papka......
de Fresz
11-07-2010, 23:18
Zaraz, to czegoś tu nie rozumiem, kalibracja polega na Ustawieniu suwaczków (chyba bez znaczenia czy sprzętowo czy ręcznie - mam tu na myśli że i tak suwaczki) tak?
Nie. Kalibracja, a precyzyjnie określając - profilowanie polega na zbudowaniu profilu ICC danego toru wyświetlania (system+karta+monitor). I jedynym rozsądnym sposobem, jest zrobienie tego za pomocą kalibratora. Suwaczkami to można się pobawić na kiecce dziewczyny, z "kalibrowaniem" monitora nie mają nic wspólnego.
Nie. Kalibracja, a precyzyjnie określając - profilowanie polega na zbudowaniu profilu ICC danego toru wyświetlania (system+karta+monitor). I jedynym rozsądnym sposobem, jest zrobienie tego za pomocą kalibratora. Suwaczkami to można się pobawić na kiecce dziewczyny, z "kalibrowaniem" monitora nie mają nic wspólnego.
Przepraszam......powinienem uzyc slowa "profilowanie"
i teraz juz wiem, zatem dziękuję wam za informacje, zawsze pod górkę eeeh
Nie należy mylić kalibracji z profilowaniem, to są dwie różne sprawy. Kalibracja polega na optymalizowaniu sposobu wyświetlania/drukowania przez dane urządzenie wyjściowe, profilowanie natomiast jest charakteryzacją owego sposobu. Czynności kalibracyjne to np. zmiana jaskrawości/kontrastu, temperatury punktu bieli, linearyzacji krzywej odpowiedzi tonalnej. Profilowanie polega na scharakteryzowaniu sposobu, w jaki dane urządzenie wyświetla/drukuje dane wartości RGB (ew. CMYK).
W przypadku monitorów profilowane mylone jest z kalibracją, bo oprogramowanie najpierw dokonuje się kalibracji punktu bieli i linearyzacji krzywej odpowiedzi tonalnej, a następnie dokonywana jest charakteryzacja, tj. pomiar kolorymetrycznych wartości odpowiadających danym koordynatom RGB (CMYK). By sprawę jeszcze bardziej zamotać - korekta linearyzacyjna utworzona podczas kalibracji zapisywana jest w znaczniku vcgt (Video Card Gamma Tag) doczepionym do profilu ICC, dlatego mylnie utożsamiana jest z profilowaniem.
de Fresz
11-07-2010, 23:51
Wszystko prawda, a język potoczny sobie ;-)
Wszystko prawda, a język potoczny sobie ;-)
Potocznie uważa się, że kalibracja stanowi panaceum na całe zło tego świata i przypisuje się jej nieomal siłę sprawczą - tymczasem jest to tylko jeden z elementów skomplikowanej CMS-owej układanki ;)
Dziękuję wam za odpowiedzi