Zobacz pełną wersję : Niższa temperatura barwowa w starszych lampach.
EagleEye
11-07-2010, 11:32
Czesc, wszystkim.
Nie używam niestety Nikona, ale do swojego sprzętu mam komplet lamp Metza 40 mz3i. One nie są jakieś stare. Jedna ma 1,5 roku. Natomiast gdy robię zdjęcie z nałożonym dyfuzorem lub przez blendę, to wychodzą nieco pomarańczowe.
Kiedy patrzę na przednią szybę palnika, to jest ona troszkę pomarańczowy. Postanowiłem więc, że ją zdejmę, ale wtedy zdjęcia wychodziły niebieskie.
Czy lampy tak szybko się zużywają? Jakie są Wasze doświadczenia ze starszymi lampami?
Kupiłem dwa lata temu używke SB80 DX i ma ślady na szybce od palnika ale w żaden sposób nie wpływa to na kolory na zdjęciu. Lampa pracuje razem z SB900.
EagleEye
11-07-2010, 16:04
Cześć, dzięki za odpowiedź.
Ale pewnie regulujesz temperaturę w cyfraku?
-40 mz3i to lampy ktorych produkcja zakonczyla sie pare jesli nie parenascie lat temu wiec jak rozumiem te 1.5 roku lampy sa w twoim posiadaniu co nie oznacza ze maja 1.5 roku.
- z wiekiem gaz w "blyskajacej rurce" a w zasadzie jego wlasciwosci ulegaja degradacji, elektrody miedzy ktorymi przemieszcza sie ladunek powodujacy wyladowanie tez sie "wypalaja" co powoduje wolniejsze wygaszanie po blysku a co za tym idzie bardziej czerwony zafarb
- metze (przynamniej te z serii 30mz 40mz mialy zawsze nieco zolte soczewki co nie wplywalo na temperature
- blenda.... jesli wezmiesz 3 rozne blendy biale od roznych producentow bedziesz mial inny zafarb odbitego swiatla
- proponuje ustawiac custom WB na nieco dluzszym czasie niz czas synchronizacji
EagleEye
11-07-2010, 17:26
Dzięki, Conik. W dużym stopniu opisałeś problem.
Spotkałeś się kiedyś z operacją wymiany palnika na nowy?
Niestety operowanie temperaturą odpada, ponieważ korzystam z negatywów.
Dreadunio
11-07-2010, 17:49
Skoro już trąca pomarańczem to może najszybciej i najtaniej byłoby na stałe przyczepić filtr CTB na palnik? ;)
EagleEye
11-07-2010, 18:31
Dreadunio, proponujesz cerowanie skarpety. Niestety interesuje mnie zakup nowej pary.
Spójrzcie, załączam fotki zrobione cyfrakiem na temperaturze 5400 K (a nie 5500 K). Co o tym myślicie?
http://img1.aukcjoner.pl/gallery/002888941/1_f.jpg
Pierwsza fotka bez niczego na lampie. Druga z plastikowym dyfuzorem. Trzecia przez blendę.
jesli nie filtry na lampe to imo tylko nowe lampy albo cyfra
pewnie w fototechnice wymieniliby ci palniki ale kosztowaloby to jak sadze wiecej niz nowa lampa
szkoda ze nie wstawiles jeszcze mniejszego zdjecia ;)
jesli liczac od lewej masz na tym gola lampa dyfuzor i blende to wywal w cholere ten dyfuzor bo moze to nie kwestia palnika tylko jakiegos badziewnego plastiku albo co bardziej prawdopodobne kiedy swiatlo jest bardziej rozproszone odbija sie od czegos w otoczeniu plany co daje cieplejszy zafarb
EagleEye
12-07-2010, 02:22
Ej, to nie ja zmniejszyłem, tylko ten serwis obrazkowy :D
Tu powinien być większy format.
http://img1.aukcjoner.pl/gallery/002891269/thumbnails.jpg
dla mnie wniosek jest jeden... bez modyfikatorow lampa swieci ok
jesliu upierasz sie przy filmie dobierz stosowne filtry do dyfuzora i blendy.
EagleEye
12-07-2010, 23:00
Na pewno jest to biała biel? Tam w oryginale?