PDA

Zobacz pełną wersję : Thermomix

gadzeciarz
11-07-2010, 11:22
Nazwali to urządzenie najmniejszą kuchnią świata,coś w tym jest:
http://www.vorwerk.com/pl/thermomix/

Aktor Andrzej Grabowski swojego czasu też kupił to urządzenia i chwali do dziś.
Ja od momentu gdy zobaczyłem to pierwszy raz na prezentacji zakochałem się w tym robocie kuchennym,lecz cena mnie powaliła na kolana.
Minęło trochę czasu i na rynku wtórnym kupiłem to urządzenie w stanie idealnym za 80% wartości rynkowej.
4 lata temu w lombardzie.
Mamy do dziś a ktoś z was może również posiada i ma chęć podzielić się opinią to zapraszam.
Warto było!

oper
11-07-2010, 11:38
"Posiadam" w dalszej rodzinie, i najbardziej sobie cenię przetwarzanie wsadu w postaci 0,5l, kilku jajek i puszki mleka skondensowanego w zarąbistego domowego advocata :)

gadzeciarz
11-07-2010, 11:56
Jajcak o tak doby jest i nie ma szans by się zważyło ;-)
Podobnie z majonezem,inne jak ten z thermomixa przestały dla mnie istnieć.
A co do urządzenia to najlepszy numer był jak znajomi przyszli by zobaczyć co kupiłem a noże szlak trafił ,ciśnienie mi skoczyło że hej.
Na szczęście była jeszcze końcówka gwarancji i telefon do przedstawiciela,mocno zdziwiony zabrał stare zepsute noże i po dwóch dniach dostałem nowe.
Działają do dziś.

pmsphotography
11-07-2010, 12:00
Hehe u mnie w rodzinie jest kilka tych cudenek. Bardzo sobie wszyscy chwalimy, a to już przeszło 5 lat albo i lepiej :-D
Jakbyście byli zainteresowani zakupem tego urządzenia albo super książek z kuchniami świata, daniami okolicznościowymi itp. dedykowanych do thermomixa to śmiało do mnie na PW, dobre ceny się załatwi jako, że moja mama jest przedstawicielem ;-)

Stach2008
11-07-2010, 15:00
my też posiadamy tego robocika już ponad rok. Jest super. Ja np robię w nim szybciutko super ciasto do pizzy i przygotowuje składniki na pizze typu ser, cebula, czosnek itd itp. Wogóle chyba przepisów jest nieskończona nieskończoność :)

HYPER
11-07-2010, 15:12
no coz, nigdy nie widzialem i nie slyszalem. z ciekawosci wszedlem na strone internetowa i przyznam, ze durniej zrobionej strony to dawno nie widzialem. klikam na jeden z trzech 'robotow' i zamiast na pierwszym miejscu miec cene 'jednostki centralnej' dostaje mase akcesoriow, z ksiazkami na pierwszym miejscu!! jak mam, wiec kupic to cos? ile to kosztuje? jaki jest koszt calego zestawu ze wszystkim co mozliwe?

Stach2008
11-07-2010, 15:22
my płaciliśmy niecałe 4tys zł - one są rozprowadzane na takiej samej zasadzie jak avon lub oriflame, coś w stylu MLMu

prz3mo
11-07-2010, 15:32
Reklama dźwignią handlu.

marszull
11-07-2010, 18:54
Reklama dźwignią handlu.

:)

mikkay
11-07-2010, 19:44
Moja mama używa od dłuższego czasu i bardzo sobie chwali, zwłaszcza przy wypiekach, a robi to często. Różnicy w smaku nie ma, za to zaoszczędza dużo czasu.

Fajne kiedyś widziałem określenie na termomixa: "termomix - śpiewa, tańczy i gotuje, daje d**y i miksuje" :)

Rafał_Sz
11-07-2010, 20:19
4 koła za nieco rozbudowany mikser? Nie no, spoko!
;)

Korchez
11-07-2010, 20:32
4 koła za robota????? kosmos

Marian K
11-07-2010, 21:04
no coz, nigdy nie widzialem i nie slyszalem. z ciekawosci wszedlem na strone internetowa i przyznam, ze durniej zrobionej strony to dawno nie widzialem. klikam na jeden z trzech 'robotow' i zamiast na pierwszym miejscu miec cene 'jednostki centralnej' dostaje mase akcesoriow, z ksiazkami na pierwszym miejscu!! jak mam, wiec kupic to cos? ile to kosztuje? jaki jest koszt calego zestawu ze wszystkim co mozliwe?

Na tym to polega.Żeby kupić garnek, zamiast do sklepu trzeba iść na przepierkę mózgu.

Stach2008
11-07-2010, 22:15
zawsze znajdą się zwolennicy i przeciwnicy, takie życie...

Marian K
11-07-2010, 22:29
To prawda.A człowiek ma rozum i wolną wolę.No,może nie "wszystki człowiek":)

frostic
12-07-2010, 09:06
Termo to genialna sprawa ale oczywiście 80%ceny to marketing.
Warto polować na używkę ok 600-1000 zł - najlepiej 2 odsłonę sprzętu

W 1996 sprzedawałem te potworki, więc wiem co potrafią ;)

Rafał_Sz
12-07-2010, 09:10
Termo to genialna sprawa ale oczywiście 80%ceny to marketing.
Warto polować na używkę ok 600-1000 zł - najlepiej 2 odsłonę sprzętu

W 1996 sprzedawałem te potworki, więc wiem co potrafią ;)
I to mnie wkurza w tego typu sprzęcie. Bo samo urządzenie jest spoko, ale absolutnie nie za te pieniądze.

mikkay
12-07-2010, 09:43
My kupiliśmy wersję "po prezentacyjną" za niecałe 3 tyś.

frostic - druga odsłona jest uboższa. Rsz, Korchez - wbrew pozorom to nie jest zwykły robot kuchenny.

frostic
12-07-2010, 09:56
frostic - druga odsłona jest uboższa.

Pewnie, że jest nieco uboższa od 3 (i chyba już nawet 4 - straciłem rachubę) ale za bardzo nie ustępuje tym wyższym a cena używek na pewno będzie ciekawsza.
Ja działałem jeszcze na pierwszej wersji, w porównaniu z którą 2-ka to kosmos ;)

mazilis
12-07-2010, 10:20
Mam prośbę, może ktoś z posiadaczy napisze, co w thermomixie jest takiego rewelacyjnego?

prz3mo
12-07-2010, 10:42
zawsze znajdą się zwolennicy i przeciwnicy, takie życie...

To nie chodzi o zwolenników i przeciwników. Wierzę, że ten robot sporo potrafi, ale cena 4k pln jest moim zdaniem z kosmosu i gdyby ten robot był sprzedawany z półki sklepowej raczej nie byłby hitem sprzedaży. Sposób dystrybucji zapewnia pewnie większą "sprzedaż", bo takie spotkania mają na celu wmówienie klientowi, że tego produktu właśnie potrzebuje :)

Ruppel
12-07-2010, 11:12
Mam prośbę, może ktoś z posiadaczy napisze, co w thermomixie jest takiego rewelacyjnego?

Oszczędność czasu, wszechstronność, zupy, kremy, dipy, napoje, szejki, do tego opcje kruszenia i rozdrabniania, np. bułka tarta, kawa, cukier, do tego opcja gotowania na parze - zdrowo i smacznie. Przepisów do Thermomixa w necie od groma, więc zabawa z tym urządzeniem przednia.

gadzeciarz
12-07-2010, 17:30
Powiem szczerze że choć zacząłem ten wątek i samo urządzenie jest bardzo funkcjonalne,zaje-fajny ale tylko robot kuchenny!
Super możliwości w jednym kuble,które służy za mixer,czajnik,vok,młynek itp.
Cena mnie też przeraziła lecz mi tak jak wspomniałem udało się kupić w lombardzie za niecałe 1000pln. 3 lata temu to jeszcze w Olsztynie było na tyle nowe że właściciel sklepu chyba nie za bardzo dawał wiarę w cenę jaką mógł mu zaśpiewać potencjalny pierwszy posiadacz tego robota kuchennego a że internet jeszcze był mało popularny to się zakup udał.
Jak na ironię losu miałem prezentację u siebie w domu i cena w tym czasie była 4.600 pln.

W moim odczuciu obecna cena jest wyssana z palca,max 1500pln i mieli by utarg znacznie większy niż kilka na rok.
Tak czy inaczej urządzenie bardzo fajne i ogromnie pomocne,świetnie się w nim drinki robi.

eagis
12-07-2010, 17:37
Miałem do czynienia z tym urządzeniem - fajne, ale z całą pewnością nie warte takiej kasy.

MrQba
12-07-2010, 17:41
Używam cały czas. Zupy krem z książki (cebulowa i paprykowa) miażdżą :) Ciasto do pizzy też zajefajne wychodzi. Już sobie zażyczyłem w prezencie to urządzenie jak pójde na swoje :)

thor88
12-07-2010, 17:52
robot to kasy takiej nie warty mimo że super pomaga w kuchni, usprawnia prace, jedzenie dobre. Ale szkiełko by biegać za komarami i muchami za kilka tysięcy jest dobre:) hahaa...

eagis
12-07-2010, 18:07
Szkiełko to urządzenie precyzyjne, koszty opracowania i wytworzenia są z pewnością wyższe niż zrobienie czegoś na kształt miksera z grzałką i timerem;)

thor88
12-07-2010, 18:18
tak to sobie tłumacz. :):) ja też sobie ostatnio tłumaczę, że sprężyny i amorki za 4 tyś do mojego patrola to niezbędny wydatek;)

Marian K
12-07-2010, 19:02

Cena,oczywiście z punktu widzenia sprzedawcy. :)
Przy okazji tematu kulinarnego,wiecie że: gdzie kucharek sześć,tam nie ma co jeść,ale można -osoby małoletnie proszone o nie czytanie,a dorosłe się domyślą.:)

thor88
12-07-2010, 19:39
gdzie kucharek sześć tam... cycków dwanaście:)

Ruppel
12-07-2010, 20:16
zmieszczenie tylu funkcji w jednym urządzeniu, do tego wykonanie, stal nierdzewna i metalowe bebechy też kosztują.
Cena jest wysoka jak na nasze zarobki, chociaż przyznam, że na "zachodzie" nie spotkałem się z tego typu sprzętem u ludzi, a jeżdżę sporo. Generalnie większość tego urządzeń z tzw małego AGD swoje kosztuje, czego przykładem może być choćby odkurzacz Rainbow ( o zgrozo to już przeszło 6k ), czy inne roboty kuchenne Boscha z serii MUM, czy też wyciskarki do soków ( nie mylić z sokowirówką ) Omega Juicers. Wygoda kosztuje i rujnuje;)

shaddixx
13-07-2010, 01:21
ja tez podchodziłem to tego robocika z dystansem, ale od roku użwywam namiętnie. Ciasto na pizze w 7 min;)

KaeF
13-07-2010, 01:29
Tak przez moment mnie zastanowiło.. Jak można za robota kuchennego do domu (a nie do pracy, bo to inna bajka) zapłacić 4 KAFLE?! Ale hmm.. idąc tropem dziwnie drogich sprzętów kuchennych w domu doszedłem do tego, że... cholera, mam zestaw kilku garnków i rondelek za 3 KAFLE:D

shaddixx
13-07-2010, 02:01
naprawde patrząc wg kryteriów urządzenia kuchennego to 4 kafle wydaje sie dużo. Ale jak sie pozna to urządzenie jak ono jest przemyślane, jak dostosowane w każdym calu do przepisów dodanych w dośc okazałej książce kucharskiej, jak sie policzy ile czasu sie zaoszczędza na obiadach i innych daniach, i to nie takich wcale banalnych (np, kurczak curry na parze w sosie brzoskwiniowo musztardowym w 16 min), można śmialo powiedziec ze nie jest to taki ot robot kuchenny;)

frostic
13-07-2010, 08:49
gdzie kucharek sześć...

(...) tam nie ma co jeść ale jest co .........................! ;)

mikkay
13-07-2010, 08:53
Ech 4 tysiące, 4 tysiące... i teraz wiecie co żony myślą o nowym obiektywie :)

frostic
13-07-2010, 09:12
Ech 4 tysiące, 4 tysiące... i teraz wiecie co żony myślą o nowym obiektywie :)

Dokładnie! Tyle kasy za trochę szkła, plastiku i odrobinę metalu!
W sumie coś w tym chyba jest... ;)

b202
29-01-2011, 18:55
ja tez podchodziłem to tego robocika z dystansem, ale od roku użwywam namiętnie. Ciasto na pizze w 7 min;)

dokładnie shaddixx, dla mnie plus to ciasto i inne ułatwiacze kuchennych przygód

odkopuję bo też niedawno zostałem posiadaczem przez prezent tego cacka i polecam

cena duza, ale jak poznałem urządzenie to już kuchnia mi taka nie straszna (w końcu) a powiem Wam jeszcze, że jak znajome słyszą, że potrafię ugotować czy upiec to zyskuję plusy hehehe :-P więc panowie, kobiety bardzo chwalą sobie gotujących facetów a od kiedy posiadam robocika słyszałem to od 6 panien hehe, więc gdyby ktoś chciał to znajomy zajmuje się sprzedażą

costi
29-01-2011, 19:35
Musze sie kumpla dokladnie dopytac, ale jest produkt jakiejs hiszpanskiej firmy, ktory jest owego Thermomixa dokladnym odpowiednikiem (nawet akcesoria sa te same) a kosztuje jakas 1/3 ceny... do tego np. przepisy sa gratis na stronie, a nie "kup pan ksiazke".

b202
29-01-2011, 19:54
do tego np. przepisy sa gratis na stronie, a nie "kup pan ksiazke".

książki można kupić, nie trzeba ;) www.przepisownia.pl <- przepisy do thermomixa :D za free oczywiście

a odpowiednik to pewnie Kitchen Aid, kuzyn z hiszpanii miał i przeszedł na Termola

edit:
no i nie takie 1/3 ;) http://sklep.vivamix.pl/miksery-cat-134.aspx

ekonet
29-01-2011, 20:19
Podobno równie dobry, a może i lepszy, jest Kohersen.
Co do ceny to trudno dyskutować, każdy towar ma swoją cenę i swojego nabywcę.

velaskez
29-01-2011, 20:32
Ja tam jestem wyznawcą gara, patelni i zestawu dobrych noży :-P I roboty mnie nie przekonują.

b202
29-01-2011, 20:42
Krzysiek widziałeś cenę i wygląd Kohersena? Wolę termola ;) hihi

ekonet
29-01-2011, 20:43
Krzysiek widziałeś cenę i wygląd Kohersena? Wolę termola ;) hihi
Widziałem, mam w domu sprzedawcę tegoż. ;)

b202
29-01-2011, 20:48

aaaaa rozumiem, pozdrów żonkę ;)

swider
29-01-2011, 20:53
Podobno równie dobry, a może i lepszy, jest Kohersen.

Po Tobie nie spodziewałem się takiej kryptoreklamy. Zawiodłeś mnie na całej linii... :D

Co so ceny [...]
Ale o so chozi? ;)

[...] zestawu dobrych noży :-P
A jakich używasz?

wilk325
29-01-2011, 21:02
temat jakich wiele, co komu potrzeba i za ile. Można się zapytać:
1. Po co komu zestaw stereo za 1.000.000PLN i więcej?
2. Po co komu sprzęt foto ( tu mam na myśli amatora ) za ........ i więcej?
3. Po co komu samochód za 1.000.000PLN i więcej?
4. Do tego mamy zegarki za nie wiadomo ile ( te tańsze też ponoć dobrze wskazują godzinę ), odkurzacze za 10.000 ( inne też potrafią posprzątać ), ekspresy do kawy za 10.000 ( z tańszego ponoć też jest dobra;) ) i więcej, i jeszcze duuużo różnych innych rzeczy, które mają swoje tańsze i dużo tańsze zamienniki.
Ja tam mam Kohersen'a, siostra Termomix'a i ani ja ani ona ich nie wymienimy na normalne garnki;) - to nie reklama.