Zobacz pełną wersję : CNX2 wielkość obrazka
luckynyc
11-07-2010, 00:59
witam
od kilku miesięcy mam d90 i w końcu postanowił zmierzyć się z nikonowskimi rawami - NEFami.
Zainstalowałem więc ViewNX oraz Capture NX2 w wersji trial.
Przy wywoływaniu NEFów do jpeg-ów przez ViewNX jest możliwość m.in. ustawienia wielkości obrazka oraz usuwania dodatkowych danych XMP/IPTC, dzięki czemu można stworzyć małe pliki.
Odpowiednich opcji nie mogę jednak znaleźć w Capture NX 2,2,4. Co gorsze, plików obrobionych w CNX2 nie można wywoływać w ViewNX - opcja Convert Files... jest niedostępna.
Szukałem rozwiązania na forum i w podręczniku i nie znalazłem. Aż mi się nie chce wierzyć, że dużo prostszy ViewNX ma tą opcję a płatny CNX2 jej nie ma. Wiem, że można wywołać do TIFFa a później innym programem zmniejszać ale to nie jest zbyt wygodne.
Koledzy czy CNX2 pozwala określać wielkość obrazka w wywoływany pliku jpeg?
Druga sprawa, czy są filmiki z kursami do CNX2?
witam
od kilku miesięcy mam d90 i w końcu postanowił zmierzyć się z nikonowskimi rawami - NEFami.
Zainstalowałem więc ViewNX oraz Capture NX2 w wersji trial.
Przy wywoływaniu NEFów do jpeg-ów przez ViewNX jest możliwość m.in. ustawienia wielkości obrazka oraz usuwania dodatkowych danych XMP/IPTC, dzięki czemu można stworzyć małe pliki.
Odpowiednich opcji nie mogę jednak znaleźć w Capture NX 2,2,4. Co gorsze, plików obrobionych w CNX2 nie można wywoływać w ViewNX - opcja Convert Files... jest niedostępna.
Szukałem rozwiązania na forum i w podręczniku i nie znalazłem. Aż mi się nie chce wierzyć, że dużo prostszy ViewNX ma tą opcję a płatny CNX2 jej nie ma. Wiem, że można wywołać do TIFFa a później innym programem zmniejszać ale to nie jest zbyt wygodne.
Koledzy czy CNX2 pozwala określać wielkość obrazka w wywoływany pliku jpeg?
Druga sprawa, czy są filmiki z kursami do CNX2?
Oczywiscie ze CNX2 daje mozliwosxc zmniejszenia zdjecia i wywolania go nawet do JPGa...
Siedze w pracy i nie moge sprawdzic ale wydaje mi sie ze w edit na dole gdzie jest resize czy cos takiego.....po czym po prawej wpisujesz rozmiar docelowy i zastosuj;)
Po czym wybierasz zapisz jako i wybierasz JPGa....jak nie znajdziesz funkcji to wieczorem sprawdze dokladnie gdzie jest co;)
Filmikow jest sporo na YouTube;)
przejdź do menu edit- edycja i tam prawie na samym dole masz Size/resolution rozmiar/rozdzielczość i możesz zmienić co chcesz. W razie czego skrór Crtl+Alt+S
luckynyc
11-07-2010, 12:15
Dzięki koledzy. Jakoś nie pomyślałem aby szukać tego w edit.
W mojej ocenie w ViewNX jest to jednak lepiej rozwiązane, ale może to kwestia gustu.
Dla mnie lepsza niż Resize będzie opcja Fit Photo. Niestety dalej nie widzę opcji aby usunąć ze zdjęcia camera setting, XMP/IPTC co znacząco zmniejsza rozmiar zdjęcia.
Edit---> Preferences---> XMP/IPTC Presets
Dzięki koledzy. Jakoś nie pomyślałem aby szukać tego w edit.A niby gdzie? W Adjust, Batch, Filter, View czy Window? Generalnie najlepiej szukac w menu Help. ;)
Niestety dalej nie widzę opcji aby usunąć ze zdjęcia camera setting, XMP/IPTC co znacząco zmniejsza rozmiar zdjęcia.Jak znaczaco? Poza tym jesli nie wpiszesz nic w XMP/IPTC, co nic tez nie bedzie w pliku. :)
luckynyc
11-07-2010, 23:11
Dziś cały dzień straciłem na walkę z Fit Photo i niestety coś działa nie tak.
W niektórych zdjęciach jak ustawiam w Fit Photo rozdzielczość 1024 x 768 to wychodzi zdjęcie 1023x768. Zdjęcie przed konwersją miało 3984x2420. PS prawidłowo zmniejsza ale CNX2 obcina ten jeden piksel na szerokości.
Podobnie przy rozdzielczości 1920x1080 część zdjęć ma 1919. Nie potrafię przy tym znaleźć prawidłowości dlaczego w niektórych zdjęciach ginie ten piksel szerokości. Zmniejszane były zdjęcia NEF z D90 wykonane w maksymalnej rozdzielczości, lekko przycięte na obydwóch krawędziach.
Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje?
Druga sprawa to te metadane. Niestety ustawiając w Preferencjach nic nie daje bo tam są pola do wpisywania dodatkowych danych a nie usuwania danych dotyczących aparatu. Ostatecznie usunąłem metadane przez FastStone. Nie ma jakiejś opcji w CNX2?
dominikpl72
12-07-2010, 10:57
To 1023 zamiast 1024 (i 1919 zamiast 1920) wynika czasem z zaokrągleń do wartości całkowitej przy zmniejszaniu (nie da się zrobić np 667,8 pixela), a czasem z dokładnych proporcji pliku z matrycy. Np w moim D70 plik wyjściowy ma 3008x2000 i te "8" powoduje ze fotki nie zmniejszają się dokładnie w sposób oczekiwany co do piksela w pionie i w poziomie - np po podaniu proporcji kadrowania 2:3.
luckynyc
12-07-2010, 12:01
tylko jak ten sam plik konwertuje do TIFa u zmniejszam przy użyciu PS to powstaje zdjęcie dokładnie o takich wymiarach jak potrzebuje, tj. 1024x768 lub 1920x1080
To jest chyba jednak błąd programu?
Nigdy wcześniej na innych programach nie miałem takiego problemu.
RomanZWrocławia
14-07-2010, 10:34
"Druga sprawa, czy są filmiki z kursami do CNX2?"
http://www.capturenx.com/en/lessons/lessons/index.html
luckynyc
17-07-2010, 17:51
Wysłałem problem do supportu Nikona i jak na razie nie znaleźli rozwiązania.
Zastanawia mnie czy to nie jest przypadkiem wina mojego kompa, systemu lub instalacji CNX2
Tutaj jest link do przykładowego pliku NEF w którym występuje błąd
http://chomikuj.pl/luckynyc/DSC_1851.NEF
oraz zapisanymi ustawieniami Fit Photo w pliku .set
http://chomikuj.pl/luckynyc/1024x768.set
Jakby ktoś mógł ściągnąć te pliki i sprawdzić czy u niego na CNX2 po zastosowaniu do mojego NEFa funkcji Edit -> Fit Photo z parametrami szerokość 1024 wysokość 768 powstanie plik o szerokości 1024 czy 1023 pikseli. Można to sprawdzić używając funkcji Resize lub Konwertując do JPEG.
z góry dzięki
luckynyc
23-07-2010, 09:54
koledzy widziałem, że parę osób ściągnęło pliki - czy ktoś mógłby napisać czy u nich funkcja działa prawidłowo