Zobacz pełną wersję : Ładowarka BC700 nie widzi akumulatorków...
siwyyy77
10-07-2010, 20:45
Spotkał się ktoś z problemem :)
Mam ładowarke BC700 i zdziwiłem się gdy chciałem naładować przed chwilka aku sanyo eneloop, ładowarka nie widzi dwóch aku pokazując null :(
Wcześniej miałem podobną sytuacje ze starymi aku ale uznałem, że mają swoje lata więc mogły paść te sanyo są w miare nowe.
Było gdzieś o tym... można wsadzić do innej ładowarki, która jest bardziej tolerancyjna jeśli chodzi o minimalne napięcie na elektrodach akumulatorka, żeby troszkę je podładował, albo na krótko zewrzeć z innym podczas ładowania. Pewnie są zbyt mocno wyładowane i BC ich nie wykrywa.
ja tak czasem mam na skrajnych polach ładowarki, aku dużej pojemności np 2700 są jak na sterydach "gabarytowych" i pin + ledwo wystaje z akumulatorka i czasem obudowa aku opiera się o fragment obudowy ładowarki......wystarczy troche przekręcić aku, lub zmienić miejsce ładowania na środkowe
siwyyy77
10-07-2010, 22:32
inne miejsca nic nie dają jak i ich obrót... podładowałem troszkę w innej ładowarce i działają :)
inne miejsca nic nie dają jak i ich obrót... podładowałem troszkę w innej ładowarce i działają :)
Dokładnie tak należy robić - cokolwiek (choćby kwadrans) naładować w najzwyklejszej ładowarce bez automatyki, potem BC700 i jest już z górki.
W takich przypadkach inna ładowarka nie jest konieczna. Wystarczy potrzymać jest w BC przez kilka godzin (czasem wystarczy krócej), a potem wyjąć i z powrotem włożyć, i powinna je już widzieć. Po prostu ładowarki BC podają jakieś małe napięcie na styki nawet, jak nic nie jest włożone i akumulatorek się troszkę podładowuje.
W takich przypadkach inna ładowarka nie jest konieczna. Wystarczy potrzymać jest w BC przez kilka godzin (czasem wystarczy krócej), a potem wyjąć i z powrotem włożyć, i powinna je już widzieć. Po prostu ładowarki BC podają jakieś małe napięcie na styki nawet, jak nic nie jest włożone i akumulatorek się troszkę podładowuje.
Powinna je widzieć, ale często nie widzi.
Trzymałem pod prądem i 24h, i nic. A w innej kwadrans i można ładować dalej w 700ce.
robertG7
15-07-2010, 23:56
Miałem z eneloopami i BC700 identyczną sytuację. W sabinie włączonej leżały kilka dni i kompletnie się rozładowały. Na 2-3 minuty wsadziłem do "zwykłej" szybkiej ładowarki i akumulatorki ożyły.