PDA

Zobacz pełną wersję : odkurzacz dla posiadaczy zwierząt

burza1979
10-07-2010, 18:38
Witam!
Właśnie przymierzam się do zmiany odkurzacza i mam pytanie , czy ktoś z Was może używał taki model http://www.bliskiemedia.pl/?mod=produkty&act=zobacz&id=85311 . Chcę kupić odkurzacz , który pomoże mi szybko sprzątać domek z sierści mojego kota (kot linieje przez cały rok).Proszę o sugestie na temat tego lub podobnego odkurzacza , który będzie sobie dobrze radził z sierścią . Najlepiej żeby cena była nie za duża . Pozdrawiam i czekam na propozycje.
Michał

gadzeciarz
10-07-2010, 19:54
Miałem do czynienia z takimi odkurzaczami a jeden taki miałem nawet w domu,wniosek jeden nigdy więcej!
Sprawdzają się odkurzacze z filtrem wodnym i to w 200% ,obecnie mam zelmera od 3 lat,wcześniej używałem jakiś wodny polskiej produkcji lecz innej firmy,działał by do dziś lecz miał wypadek z mojej winy ;-) i na zdrowie,
Odkurzacz z filtrem wodnym to stała bardzo duża siła ssąca i jak skończysz to do kibla zawartość wylewasz,nic się nie kurzy i czysta chałupa.

Adamson
10-07-2010, 20:20
a ja polecam "tylko" turbo szczotkę zelmera, ta z "rolką" i własnym silnikiem(koniecznie). Podłącza się to ustrojstwo do odkurzacza i zbiera pięknie :) koszt to około 200-300zł. Mam psiaka który notorycznie gubi sierść i sobie chwalę, znajoma za moją namową też kupiła i też zadowolona :)

KaleidoStar
10-07-2010, 22:32
Hm..ja używam zwykłego odkurzacza (Zelmer, Elf 2 ), przy kupowaniu którego kryteriami były cena i ... wygląd (ten zieloniutki odkurzaczyk jest prześliczny ;) ).
Mam mocno kłaczącego kota, ale odkurzacz radzi sobie z tym świetnie (pod warunkiem, że go używam ;) )
Fakt, że nie mam nigdzie dywanów. Więc jest łatwiej. Ale np odkurzanie materaca i prześcieradła to norma (kot śpi w rogu materaca, koło mojej twarzy. Po dwóch dniach prześcieradło jest w tym miejscu czarne od futra) i mój Elfik bez problemu daje radę...

drhardware
10-07-2010, 22:47
Gąbka z gumowymi kolcami, taka do czesania zwierząt i wałek do zdejmowania sierści z ubrania. Wałek jest z klejącej się substancji, zbieramy sierść po czym całość zmywamy pod wodą. I dopiero odkurzacz. Mam trzy futszaki, przy czym jedna nie dość że liniej, to jeszcze wyrywa sierść.

burza1979
10-07-2010, 22:51
Ja do tej pory używam dirt devil-a, ale mam już dosyć odkurzania jednego pokoju prawie 1h co drugi dzień.Dlatego szukam czegoś co skróci czas odkurzania i zarazem poprawi jego skuteczność.

burza1979
10-07-2010, 22:54
Wałek do czyszczenia ubrań to podstawa ,bez tego to ani rusz .Kot jest regularnie wyczesywany ,ale z niego sierść można garściami wyciągać(czasami boję się ,że będzie łysy od tego czesania).Ciężko całą chatę wałkiem sprzątać ,dlatego chcę kupić dobry odkurzacz.

szelas
10-07-2010, 22:58
i mój Elfik bez problemu daje radę...

Potwierdzam, też mam elfika, wciąga kłaki razem z prześcieradłem ;)

wasilewk
10-07-2010, 23:02
Przyłączam się do pytania.

Używałem Zelmera wodnego i ten mokry worek do czyszczenia mnie ciągle wkurzał. Poza tym taki "czołg" w domu...
Moja córka ma dwa koty i odkurzacz Elektrolux z elektroszczotką. Twierdzi, że daje radę. Sęk w tym, że ona ma wersję, której już nie ma w sprzedaży, a nowe typy są chyba gorsze...

Pzdr.

prezio
10-07-2010, 23:10
Moze cosik takiego: http://allegro.pl/item1114859134_odkurzacz_wodny_1600w_filtr_hepa_wo dny.html

http://allegro.pl/item1107424090_elektroszczotka_zelmer_lepsza_jak_t urboszczotka.html

wasilewk
10-07-2010, 23:15
Moze cosik takiego: http://allegro.pl/item1114859134_odkurzacz_wodny_1600w_filtr_hepa_wo dny.html

http://allegro.pl/item1107424090_elektroszczotka_zelmer_lepsza_jak_t urboszczotka.html

Chyba 1600W to za mało na ściągnięcie wszystkich włosów z dywanu...

prezio
10-07-2010, 23:19
Chyba 1600W to za mało na ściągnięcie wszystkich włosów z dywanu...

To zalezy od dywanu - ja mkam 1600 (niestety nie wodny tylko Zelmerek zwykly) i turboszczotke i psa boksera - krotka siersc - i jakosc ladnie ciagnie;)

KaeF
11-07-2010, 02:01
Mój kot też linieje cały rok i chyba go ogolę na łyso.. Po co odkurzać, skoro ten rudy szatan przebiegnie i zostawi za sobą dywan z sierści..

KaleidoStar
11-07-2010, 02:44
Polecam w przerwach między odkurzaniem wyczesywać zwierzaki. To naprawdę pomaga. A najlepiej, jak gość jakiś przyjdzie.. dać mu szczotkę w rękę, kota na kolana i heja. Trzeba tylko odpowiednio to rozegrać (jak bodajże Tomek Sawyer z malowaniem płotu)

gadzeciarz
11-07-2010, 09:59
Trzeci rok używam tego modelu,odkurzasz,wylewasz,płuczesz i jest O.K Duża moc i stała duża siła ssąca to w odkurzaczu najważniejsze,możesz też użyć do malowania .
http://www.ceneo.pl/Click/Offer/?e=RYnhR5eIIr1o4kUUuzcMCDf298gQSOdu0fkEQty4RnXeSh4 djE5KmAI3TAglLpjk7OPKNJKW42bBGOIDcDXrfGZYKw2DqtR_A lq1n06kRzupuutp9kfvlWSzNckEFvyrIW-KoSBli8E%3d i długa gwarancja 5 lat.
1600 wat i to czuć aż dywan unosi. Ma możliwość elektronicznej regulacji siły ssącej. manualnie też ;-)

Paweł M
11-07-2010, 10:32
Kup sobie odkurzacz na wodę firmy Rainbow, po pierwsze super odkurza, po drugie, jak by co masz trzepaczkę do dywanów tapczanów itd, a po trzecie zawsze do wody możesz dodać jakiś zapach i użyć jako odświeżacza powietrza, który przy okazji usunie kurz z niego (znaczy z powietrza) ;)

Ja tam jestem zadowolony

gadzeciarz
11-07-2010, 10:36
Rainbow fajny jest lecz to samo to znaczy taki sam efekt daje zelmer po dokupieniu szczotki z silnikiem a całość dużo mniejsza i tańsza i chyba czyszczenie prostsze.

wasilewk
11-07-2010, 10:40
Mój kot też linieje cały rok i chyba go ogolę na łyso.. Po co odkurzać, skoro ten rudy szatan przebiegnie i zostawi za sobą dywan z sierści..

...A na dodatek: śpi na TV, nie mogłem kupić LCD tylko kineskop, bo za płaski i miejsca nie było na kota.

Boryszuk
11-07-2010, 10:47
(...)wyczesywać zwierzaki (...) gość (...) dać mu szczotkę w rękę, kota na kolana i heja. Trzeba tylko odpowiednio to rozegrać (...)

A to dlatego byłaś taka zawiedziona, że nie przyjeżdżam do Polski ;)

Rafał_Sz
11-07-2010, 10:48
Kup sobie odkurzacz na wodę firmy Rainbow, po pierwsze super odkurza, po drugie, jak by co masz trzepaczkę do dywanów tapczanów itd, a po trzecie zawsze do wody możesz dodać jakiś zapach i użyć jako odświeżacza powietrza, który przy okazji usunie kurz z niego (znaczy z powietrza) ;)

Ja tam jestem zadowolony
Za 600 zł OK. Nie za 6000....

Paweł M
11-07-2010, 10:55
Za 600 zł OK. Nie za 6000....

tu masz zdecydowana rację, ale jak ze wszystkim, za jakość się płaci :D

burza1979
11-07-2010, 12:30
Szwagierka ma odkurzacz rainbow i miałem przyjemność go używać do odkurzania samochodu .Za tą cenę myślałem , że będzie lepiej odkurzał , a no dodatek jest strasznie nieporęczny.
Cieszę się, że wątek się rozkręcił i proszę o więcej propozycji.
Pozdrawiam!
Michał

fistaszek20
11-07-2010, 17:44
może kotu karmę zmień;) - czasem to pomaga jeśli aż tak gubi sierść

wasilewk
11-07-2010, 17:50
może kotu karmę zmień;) - czasem to pomaga jeśli aż tak gubi sierść

Ja mam już drugą kotkę: tamta pierwsza była szaro-bura (zaginęła), ta jest ruda. Tamta tak nie lniała: okresowo 2x w roku. Natomiast ta ruda gubi sierść cały czas, a karmę ma taką samą: Whiskas Junior z kurczakiem - nic innego nie chce jeść. Chyba ten typ tak ma...

burza1979
11-07-2010, 18:09
Kot je lepiej ode mnie , karmę kupuję od weterynarza.Próbowałem wszystkiego, łącznie z jajkami przepiórki . Dostawała różnego rodzaju specyfiki od weterynarza i nic.Ponoć to taki urok białych kotów ,że są jakość upośledzone,mój po prostu linieje przez cały rok.
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co do odkurzacza.
Po weekendzie chcę coś kupić.
Czekam na propozycję.
Michał

mOSAd
11-07-2010, 18:17
Przepraszam nie znam się za bardzo, ale temat mnie zainteresował (mam psa). Natomiast czy ma ktoś z was może w domu nawilżacz? Jestem po prostu ciekaw, czy to nie kwestia wilgotności. Co prawda byłoby to chyba za proste, ale kto wie... ;)

wasilewk
11-07-2010, 18:19
Kot je lepiej ode mnie , karmę kupuję od weterynarza.Próbowałem wszystkiego, łącznie z jajkami przepiórki . Dostawała różnego rodzaju specyfiki od weterynarza i nic.Ponoć to taki urok białych kotów ,że są jakość upośledzone,mój po prostu linieje przez cały rok.
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co do odkurzacza.
Po weekendzie chcę coś kupić.
Czekam na propozycję.
Michał

Ja też po niedzieli jadę coś wybrać. Pojadę do Saturna, bo jest duży wybór - a i tak chciałbym Electroluxa z elektroszczotką, o mocy ponad 2k. Badziewie mnie nie interesuje. Gorzej jest z dostępnością i dlatego zamierzam sam obejrzeć (może jakiś Bosch albo inny zamiennik), a żonę zabiorę, żeby trochę nosem pokręciła - co do wyboru koloru i wyglądu zewnętrznego. Nie chcę 'czołgu wodnego' ani żadnego 'bezworkowca'. Ten temat już był przerabiany i się nie sprawdził.

Pzdr.

burza1979
11-07-2010, 18:26
Ja też po niedzieli jadę coś wybrać. Pojadę do Saturna, bo jest duży wybór - a i tak chciałbym Electroluxa z elektroszczotką, o mocy ponad 2k. Badziewie mnie nie interesuje. Gorzej jest z dostępnością i dlatego zamierzam sam obejrzeć (może jakiś Bosch albo inny zamiennik), a żonę zabiorę, żeby trochę nosem pokręciła - co do wyboru koloru i wyglądu zewnętrznego. Nie chcę 'czołgu wodnego' ani żadnego 'bezworkowca'. Ten temat już był przerabiany i się nie sprawdził.

Pzdr.

Jeśli coś znajdziesz godnego polecenia , to proszę podziel się wiedzą.

wasilewk
11-07-2010, 18:31

Ok. Nie ma sprawy.

Pzdr.

burza1979
16-07-2010, 18:23
wasilewk- czy udało Ci się coś kupić . Ja jeszcze się waham , więc czekam na propozycje .

terpsych
17-07-2010, 08:10
wasilewk- czy udało Ci się coś kupić . Ja jeszcze się waham , więc czekam na propozycje .

Temat w sam raz dla mnie. Idealny timing ;)

A może ten ssak?
http://www.ceneo.pl/1419992 w sumie same pochwały.

wasilewk
17-07-2010, 09:18

Jeszcze nie byłem w sklepie - upały trochę odwlekły mój zakup, ale już niedługo...

burza1979
19-07-2010, 18:20
http://www.electro.pl/produkt-ZELMER_Odkurzacz_ZELMER_Solaris_Twix_5500_0M14HT-52944,168.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2010-07&utm_content=139683#show_description , a może ktoś używa ten odkurzacz - proszę o opinie.
Pozdrawiam!

fistaszek20
19-07-2010, 19:36
wasilewk - whiskas to akurat szału nie robi ;) A zaproponowałam zmianę karmy dlatego, że znajomi mają kotkę, wcina purinę pro plan i prawie nie gubi włosa. Ale na kotach się znam słabo (na psach to co innego ;) ), więc być może faktycznie niektóre tak mają i nic nie pomoże, skoro kolega już u weterynarza karmy kupuje, a i tak gubi.

KaleidoStar
20-07-2010, 17:26
bawię się właśnie z moim kotem i rozdmu****ąc kłeby unoszącego się futra przypomniałam sobie zdanie przeczytane na kocim forum. Jak radzić sobie z wszechobecną sierścią? Pokochać :P

Psychotrop
20-07-2010, 21:09
bawię się właśnie z moim kotem i rozdmu****ąc kłeby unoszącego się futra przypomniałam sobie zdanie przeczytane na kocim forum. Jak radzić sobie z wszechobecną sierścią? Pokochać :P

true true :)

odpaliłem na te upały duży wentylator wolnostojący ....
jezusicki jakie tumany kociego się uniosły :D

a co do odkurzacza .... wywaliłem dywan, zostały panele i mam spokój :D
rada może głupia, ale praktyczna.

dywan jest tylko w dużym pokoju. ot koty mają tam zakaz wstępu, drzwi się zamyka i finito, a wszędzie indziej są panele :)

wcześniej gdy kocie miały wstęp do dużego pokoju, to 2 super hiper wypas odkurzacze sobie nie radziły - zelmer jakiś i drugi to chyba tysiąc pińcset miliardów watt rowenta, czy inne ustrojstwo.
trzeba było się ostro namachać, a dywan wełniany.
cóż - poszedłem na łatwiznę :)

burza1979
24-07-2010, 11:43
Po długim poszukiwaniu kupiłem odkurzacz ZELMER Solaris Twix 5500.0M14HT . Przekonały mnie jego parametry , oraz 4 lata gwarancji. Jestem po pierwszym odkurzaniu i mogę powiedzieć , że jestem zadowolony. Siła ssąca jest bardzo duża , a po założeniu turboszczotki odkurzanie dywanu dużo łatwiejsze i szybsze.
Pozdrawiam!
Michał

Boryszuk
24-07-2010, 11:47
Tylko sąsiadom z dołu żyrandola nie wciągnij ;)

burza1979
24-07-2010, 11:56
mieszkam na niskim parterze , więc nie ma obaw bym coś wciągnął sąsiadom

Madź
24-07-2010, 12:16
Do wyczesywania sierści ze zwierzaków świetny jest furminator. Pełno tego na allegro. Ja z mojego kota wyczesuję codziennie duuużo, duuużo sierści. Nie zmienia to niestety faktu, że dalej sypie się jak choinka.
Do radykalnego ściągania sierści z dywanów polecam końskie zgrzebło gumowe ( koszt ok. 7 zł) http://www.csj.com.pl/img/zgrzblogum.gif
I mój autorski sposób odkryty przez przypadek: kapciuszki z antyposlizgową podeszwą gumową. Poszurać kapciuchami po dywanie, wszystko się pięknie ściąga.

coach_lodz
24-07-2010, 13:59
dobry temat... ja ze swojego Labradora codziennie mogę zrobić drugiego z sierści.... ehhh

jackrabbit
24-07-2010, 14:06
nie lepiej bylo jakies normalne zwierze sobie kupic? ptasznika albo piranie? ;)

coach_lodz
24-07-2010, 23:22
hmmm jakbym przyniósł ptasznika to już bym był martwy (moja żona nie toleruje pajączorów) a z rybkami to ja nie mam tyle zacięcia żeby im czyścić akwarium...

wasilewk
13-08-2010, 19:41

Zgodnie z danym słowem: kupiłem odkurzacz - oczywiście w Saturnie w Jankach. Wyboru dużego niestety nie było. Z wystawionych ok 50-ciu sztuk (a może 100) nie interesował mnie Zelmer i Gorenije ani żaden bezworkowy. Za to chciałem coś z elektroszczotką o mocy min 2000W. Wtedy okazało się, że cena > 2000zł. Jeszcze nie zgłupiałem ! (Jaki obiektyw mógłbym za to kupić !). Dlatego poszedłem na 'łatwiznę': wybrałem odkurzacz z turboszczotką. Różni się ona od elektroszczotki tym, że nie ma własnego silnika a jest napędzana strumieniem powietrza. Pomyślałem: "Jeśli strumień powietrza potrafi ją napędzać, to musi być odpowiednio silny - to mi powinno wystarczyć".

Kupiłem Philipsa FC9086 o mocy 2000W - coś ok. 600zł.

Ta turboszczotka jest jak by dodatkowo, bo podstawowe ssawki są w komplecie. Zaraz po przywiezieniu uruchomiłem odkurzanie sierści. Ta turboszczotka powoduje dość znaczne spowolnienie pracy silnika ale za to ani jeden włosek na żadnym z trzech dywanów nie ostał się ! Worek (na szczęście wszystkie tego typu worki są standardowe !) zapełniony w połowie samą rudą sierścią. Gwarancja jest na dwa lata (niestety) i jeśli po tym czasie odkurzacz będzie pracował tak samo, to będę bardzo zadowolony z zakupu.

Pzdr.

Jungle
10-11-2010, 01:25
Całkiem niezłe odkurzacze (http://www.zadowolenie.pl/odkurzacze) mają na tej stronie. Wiem, bo sam u nich kupiłem jakiś czas temu i się nie zawiodłem. Co prawda to na początku bałem się jak diabli, bo to jednak zakupy on-line i wysyłka, ale wszystko poszło tak gładko i szybko, że aż się sam zdziwiłem. Generalnie są godni zaufania i na szczęście mają w miarę tanie produkty.

Psychotrop
10-11-2010, 01:57
zadowolenie.pl to internetowy oddział Mix-Electronics z Krakowa :)
też polecam.

Kasandra
10-11-2010, 08:17
O matko, jak ja się cieszę, że mam psy, które nie linieją!;-))
Polecam Wam te rasy, co nie gubią kłaków.
I wtedy wystarcza zwykły, najtańszy odkurzacz, który mam od 4 lat;-)

sokrates
10-11-2010, 10:01
napiszę krótko - turboszczotka i każdy odkurzacz da radę :-)

wasilewk
10-11-2010, 10:40
napiszę krótko - turboszczotka i każdy odkurzacz da radę :-)

Też tak uważam. Jest tylko jedno ale: turboszczotki są zazwyczaj pod konkretne modele odkurzaczy i podłączenie ich do innych - jest utrudnione (ale taśma przylepna działa).

Pzdr.

P.S.
Ostatnio podłączałem (na taśmę) turboszczotkę od Philipsa do odkurzacza centralnego w domku jednorodzinnym. Działa i odkurzacz też nieznacznie zwalnia. Tutaj (jak we wszystkich odkurzaczach centralnych bez pilota) brak jest regulacji ciśnienia ssania - trudno, pracuje cały czas na pełnej mocy.

Pzdr.

coach_lodz
10-11-2010, 11:57
zamiast odkurzać dom trzeba odkurzać psa... :)

wasilewk
10-11-2010, 11:59
I jedno i drugie.

Pzdr.

P.S.
Gdybym próbował odkurzać mojego kota, to wizyta u chirurga pewna.

marek7001
10-11-2010, 12:09
Tak jak wcześniej, Zelmer + Turbo szczotka z własnym silniczkiem. Z moim psiakiem zdaje egzamin 100%