Zobacz pełną wersję : Akumulatory z Lidla i ich jakość
Bartek1218
09-07-2010, 19:33
Otóż mam do was pytanie. Od poniedziałku w Lidlu będą akumulatory jakiejś nieznanej mi firmy w dość atrakcyjnej cenie - 4 x AA 2500 mAh po 12 złotych. I tu jest moje pytanie czy ktoś miał kontakt z tymi akumulatorami i jak je ocenia. Miały by mi one służyć w mniejszym bracie mojej D60 w L100 jako zapas później ewentualnie w lampie.
nie wiem, nie znam, nie widziałem, ale ja bym tego do swojego sprzętu nie wsadził.....
zaraz będzie dyskusja jakich wiele, typu mb-d10 czy zamiennik....
no to się wypowiedziałem jak zwykle... :)
Można się spodziewać, że jakość będzie szła za ceną. Kiedyś kupiłem aku AAA podobnej klasy cenowej. Trochę się trzymały, ale ostatnio moja druga połowa (bo to ona je użytkowała) narzeka, że szybko się rozładowują.
Przychylę się do opinii poprzedników. Uważałabym z takimi akumulatorkami. Miałam kilka kompletów "dziwaków" jako zapas i szybko traciły pojemność w porównaniu z markowymi.
Z całą stanowczością ODRADZAM!!!Miam je i nadają się tylko do budzików, latarek,pilotów itp.Szybko tracą energię-najlepiej od razu używać bo jak dłużej poleżą to...
Miam je i nadają się tylko do budzików, latarek...
Ekhm ;) Do latarki to moim zdaniem trzeba najwyższej jakości akumulatory. Z naciskiem na li-ion, żeby ładnie i długo świeciło. Tak, musiałem o tym wspomnieć, przepraszam, to takie moje małe zboczenie. :mrgreen:
A co do tematu to odpuść sobie. Zasilanie MUSI być dobre, bo bez tego to nie da rady...
krzysztofz24
09-07-2010, 23:43
Nie ma co oczekiwac nawet jakiejkolwiek jakosci po takiej cenie...niestety.
opisywanych przez Ciebie akumulatorów nie używałem, ale z czystym sumieniem mogę polecić Ci akumulatory Sanyo Eneloop które możesz znaleźć na popularnym u nas serwisie aukcyjnym już od 26zł, dwa razy tyle co te z lidla, a są pewne, dłużej trzymają energię, są wydajniejsze niż akumulatory rzędu 2700 mAh, mam 3 komplety i bardzo je sobie chwalę
ThomasVoland
10-07-2010, 01:49
opisywanych przez Ciebie akumulatorów nie używałem, ale z czystym sumieniem mogę polecić Ci akumulatory Sanyo Eneloop które możesz znaleźć na popularnym u nas serwisie aukcyjnym już od 26zł, dwa razy tyle co te z lidla, a są pewne, dłużej trzymają energię, są wydajniejsze niż akumulatory rzędu 2700 mAh, mam 3 komplety i bardzo je sobie chwalę
Ale ten co ma je za 26 zł, liczy tak za przesyłkę, że cena końcowa wychodzi tak jak u innych sprzedawców...
Ja notomiast mam m.in. jeden komplet całkowicie markowy, który też się rozładpwuje w błyskawicznym tempie - po 2 tygodniach nieużywania jest prawie pusty. Ale jak naładować przed użyciem, to pojemność trzyma.
Zwykle "jeżeli kupujesz tanio, to dostajesz to za co zapłaciłeś", czyli badziew.
Kupiłem wysyłkowo śliczne akumulatorki AA 2700mAh. Wżiałem do ręki i wiedziałem że będzie lipa - były leciutkie.
A rzeczywista pojemność nie przekraczała 300mAh.
jackrabbit
10-07-2010, 09:35
baterie to chyba najtansze akcesoria do aparatu nie liczac dekielka na obiektyw, porzadne eneloopki kosztuja 30-40zl i starczaja na 3x dluzej niz markowe energizery, no i nieuzywane trzymaja pojemnosc
a z lidla kupilem kiedys sok pomaranczowy i mial kuleczke plesni w srodku ktorej malo nie polknalem wiec teraz omijam szerokim lukiem ten sklep
Z całą stanowczością ODRADZAM!!!Miam je i nadają się tylko do budzików, latarek,pilotów itp.Szybko tracą energię-najlepiej od razu używać bo jak dłużej poleżą to...
Do budzikow i pilotow lepiej zwykle baterie (szczegolnie do tych drugich) - akumulatorki sie stosunkowo szybko rozladuja.
Z drugiej strony, 3zl za sztuke to prawie jak baterie.
a z lidla kupilem kiedys sok pomaranczowy i mial kuleczke plesni w srodku ktorej malo nie polknalem wiec teraz omijam szerokim lukiem ten sklep
Nie słyszałeś nigdy o witaminach? :mrgreen:
Swojego czasu na popularnym serwisie aukcyjnym było dużo "akumulatorów" firmy Jiabao. Jakieś 2.50-3zł za sztukę. Pojemność na opakowaniu 3000mAh, a w rzeczywistości niecałe 300 i to przy pierwszym ładowaniu, bo po drugim już spadała niemal do zera. Tutaj można się zapoznać z tymi akumulatorami http://archi.inosak.org/db/item158714412_1.html z tym że nie każdy sprzedawca tak ironizował...
Ja używam do lampy akumulatorów GP 2700mAh i Hähneli 2500mAh. Nigdy na nie nie narzekałem, mimo że nie mają łatwego życia. Jak mi któreś padną, to kupię Sanyo Enloop.
Jakieś pół roku temu potrzebowałem pilnie akumulatorków do zabawki dla dziecka. Akurat były w Lidlu. kupiłem 8 szt. Używam ich w zabawkach i w 2 lampach błyskowych. Te co kupiłem, jak na razie nie ustępują markowym. Przyznam się, że poluje co jakiś czas w Lidlu na te akumulatory. dzięki za info, że będą.
stecarlos
10-07-2010, 19:13
Jakieś pół roku temu potrzebowałem pilnie akumulatorków do zabawki dla dziecka. Akurat były w Lidlu. kupiłem 8 szt. Używam ich w zabawkach i w 2 lampach błyskowych. Te co kupiłem, jak na razie nie ustępują markowym. Przyznam się, że poluje co jakiś czas w Lidlu na te akumulatory. dzięki za info, że będą.
Zgadzam się. Mają pojemność około 2k mAh po roku. Tylko trochę za szybko się same rozładowywują .(tak 2 tyg>)
adolfik9501
12-07-2010, 10:14
Za to ładowarka uniwersalna zapowiada się całkiem całkiem. Wielokanałowa można ładować od 1 akumulatora. Brak regulacji wartości prądu lecz jest wartość dość dobra dla AA - 1000mA. Oczywiście pomiar prądu Delta, funkcja refresh, co do rozładowania to nie pamiętam. Jakby co to polska instrukcja w zestawie. Cena tak sobie: 50 PLN, za 30 PLN byłaby super.
petrus33
06-08-2010, 17:53
Od poniedziałku w Lidlu będą akumulatory jakiejś nieznanej mi firmy w dość atrakcyjnej cenie - 4 x AA 2500 mAh po 12 złotych
Zapewne te akumulatorki będą jak ta kiełbasa, którą kiedyś kupiłem w Lidlu. Na opakowaniu napisane było, że jest wieprzowa, smakowała jak drób, a odbijało się śledziem.
petrus33 - a tak naprawdę to była kiełbasa z nutrii
tbogdanowicz
06-08-2010, 19:32
Kiełbasa z nutrii jest bardzo smaczna i chuda, w dodatku droga. Jadłem już różne rzeczy włącznie z wspomnianym rodzajem kiełbasy, a np. koninę uwielbiam.
monikowska
06-08-2010, 22:09
Kiełbasa z nutrii jest bardzo smaczna i chuda, w dodatku droga. Jadłem już różne rzeczy włącznie z wspomnianym rodzajem kiełbasy, a np. koninę uwielbiam.
ja też jadłam ponoć jako małe dzieciątko, zachwycałam się, teraz miecha sienie tknę...
kup baterie Lidla i nie zdziw się jak Cię zawiedzie ten wynalazek.
mateo912
06-08-2010, 23:34
Ja używam w/w baterii z lidla i nie narzekam. Mam 4 komplety od przeszło 2 lat i nie zawiodły mnie ani razu.
mateo912 - a do czego używasz tych aku - do lampy błyskowej czy do czegoś innego?
mateo912
07-08-2010, 09:35
do sb-800
Kup paczkę, naładuj, zmierz napiecie, zrób kilkanascie błyskow na pełnej mocy (bedziesz widzial jak odświerzają) zmierz ponownie napięcie. Bedzie wiadomo co są warte po spadku napięcia. Albo prościej. Naładuj, włóż do lodówki na 6 godzin i pobłyskaj :) i jeszcze jak bedziesz je ładował szybką ładowarką może się zdażyć że ciśnienia nie wytrzymają i popuchną. Kilka ładowań i po aku.
Moje zdanie-lepiej komplet eneloop'ów niż 2-3 komplety standardowych akumulatorów, z jednym wyjątkiem jeżeli będziesz używał ich dużo i często (ładowanie-praca, żadnego zalegania i dociążania torby) np 500 cykli ładowania i doladowywania, oraz trafisz dobre sztuki, to może bedziesz zadowolony. Większość "no name" akumulatorów jest zlecanych do "produkcji" w chinach, znaczy się chiński "producent" kupuje tone odpadu lub IIgo, IIIgo gatunku ogniw od potentatow takich np.jak GP, Sanyo i dla swojego nowego kontrahenta sprawdza je z chińskim standardem jakości , ładnie pakuje, oczywiście pojemność ogniwa od razu wzrasta i siup mamy piękny "AKU"