PDA

Zobacz pełną wersję : Zmieniejszanie rozmiaru a ostrość.

tyszcz
09-07-2010, 15:32
Mam pytanie jak i w jakim programie obcinać, zmniejszać rozmiar i zmieniać kadr żeby najmniej ucierpiała na tym ostrość. Tylko PS??

tatusiek
09-07-2010, 15:41
W każdym jednym tylko trzeba wyostrzyć po zmniejszeniu a nie przed:) Ewentualnie możesz wołać z Nef'a w docelowym rozmiarze i nie ma problemu. Pamiętaj też o tym, że zdjęcie w JPG'u może być skompresowane z różną "siłą" patrz jakością. Dodatkowo unikaj wielokrotnego zapisu tego samego zdjęcia w JPG'u.
Poszperaj też trochę o tym jak powinien wyglądać workflow przy pracy z cyfrowymi zdjęciami.

tyszcz
09-07-2010, 15:48
Dzięki za odpowiedź czyli w u każdego fotografa można wywołać zdjęcia w Nef'ie?

tatusiek
09-07-2010, 15:55
Przepraszam za skrót myślowy i już się tłumaczę: wywoływaniem nefa nazywa się czasem przejście z nef'a do innego formatu np: JPG lub TIFF który możesz swobodniej edytować (filtry, warstwy, itp). U "fotografa" (tj. w punkcie foto) z nefami możesz mieć problem:)

de Fresz
09-07-2010, 16:13
W każdym jednym tylko trzeba wyostrzyć po zmniejszeniu a nie przed:)

Nie do końca. Teoryj na ten temat jest mnustffo, jedne zakładają ostrzenie przed zmniejszeniem, inne po. Każdy musi sam sobie wybrać taką, która ma najbardziej odpowiada.

tyszcz
09-07-2010, 16:21
Jestem jak na razie w tym temacie zielony ale... Można w PS'ie edytować zdjęcia na różne rozmiary obcinać i wyostrzać ?? Jeśli tak to dopiero wtedy otrzymamy gotowe dobre zdjęcie w formacie np.JPG

Greg77
10-07-2010, 11:35
Jestem jak na razie w tym temacie zielony ale... Można w PS'ie edytować zdjęcia na różne rozmiary obcinać i wyostrzać ?? Jeśli tak to dopiero wtedy otrzymamy gotowe dobre zdjęcie w formacie np.JPG

Tak mozna!
Wiekszosc programow do edycji zdjec ma taka opcje.
Najlepsze efekty jednak osiagam PSem;)