Zobacz pełną wersję : Lampa Tumax 880AFZ
proszę o opinię na temat
Lampy Tumax 880AFZ
http://www.allegro.pl/item148731423_tumax_880afz_do_d50_d70_d200_5700_88 00_itp_.html
Zdecydowanie odradzam kupowanie tanich lamp. Jeżeli fotografujesz dużo i lubisz eksperymentować to zdecydowanie SB 800, jeżeli lampy używasz okazjonalnie to całkiem spokojnie wystarczy SB 600. Z lampami alternatywnymi zawsze są kłopoty. Przeważnie źle działają z podniesionym palnikiem (bardzo niedoświetlają). Używałem Sigmy z D50, ale po wymianie body na D80 okazało się że lampa nie działa (pisałem już o tym na forum). Sprzedałem ją za połowę wartości i kupiłem SB 800. Każda pozorna oszczędność wywołuje dodatkowe wydatki. Firmówki potrafią w pełni wykorzystać możliwości sprzętu. Alternatywy tylko emulują funkcje oryginału. Sposób sterowania jest objęty ścisłą tajemnicą, dlatego tylko w przypadku oryginału można oczekiwać dobrych efektów.
dzięki za odpowiedź
dużo fotografuję ale wolę naturalne światło :-|
to moja "druga połówka", która tak z doskoku się interesuje fotografią naciska na zakup lampy
pozdrawiam