Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Kłosy,zachód,kobita :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/07/4776966702_7997a96752_b_d-1.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4082/4776966702_7997a96752_b_d.jpg)
co sądzicie o tym ujęciu?
zdjęcie nie jest zbyt ciemne? mam je w rawie także można by pokombinować :)
Pozdrawiam!
na niebie źle się dzieje... a ujęcie podoba się
słowografia
09-07-2010, 11:59
faktycznie, co zniebo sie zkaszanilo
jw. ujecie na +, ale chyba jednak nieco za ciemnio
Za ciemno na twarzy, przydałaby się lampka z full cto przez prasolkę lub blenda. Za to modelka fajna, próbuj dalej.
no faktycznie, jak przeczytałem o tym niebie to sam zauważyłem, także popraw, a resztą się nie przejmuj :mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/07/4776623931_74a33fd0b0_b_d-1.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4100/4776623931_74a33fd0b0_b_d.jpg)
rozjaśniłem oraz poprawiłem niebo. trochę tonacja się zmieniła.. moim zdaniem na gorsze ;p
Jak wiekszosc ...niebo... ;) Ale twarzyczke sympatycznej modelki tez mozna bylo ladniej wyeksponowac.
Przy tego typu ujęciach poproś modelkę o poprawienie odzieży. Wystające stanik i ramiączka uroku nie dodają.
2 wersja poszła w zieleń. Poprawić na 1 niebo, a reszty nie ruszać.
Tak mnie się zdaje ;)
Ubior to calkiem inna spraw,bo moze fotograf chial wlasnie pokazac nam to co widzimy ...?
ejme a może trochę ożywić to zdjęcie ? Bo motyw fajny, dziewczyna fajna tylko jak na zachód słońca trochę szaro.
Moja wersja jest może trochę zbyt żółta, ale myślę o czymś w tym stylu. Wydaje mi się, że taka tonacja pasuje i zdjęcie jest trochę żywsze :)
Jedynie ten stanik trochę przeszkadza.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img820.imageshack.us/i/oooooo.jpg/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/07/4778068122_eb7fda7385_b_d-1.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4136/4778068122_eb7fda7385_b_d.jpg)
pikselozę nieba z pierwszego ujęcia mogę poprawić jedynie zmniejszając tam szczegóły... to też zrobiłem. rozjaśniłem również delikatnie modelkę .
Magda, jednak mi widzi się ciemnijesza tonacja, taki miałem zamysł , imo zdjęcie ma lepszy klimat ;)
Jasność teraz ok, tylko niebo jeszcze dopracój i będzie całościowo fajnie. Na bieliznę już niestety nic teraz nie poradzisz.
lupragen
10-07-2010, 17:04
Jasność teraz ok, tylko niebo jeszcze dopracój i będzie całościowo fajnie. Na bieliznę już niestety nic teraz nie poradzisz.
Bierzesz się za testy obiektywów a pisać nawet nie potrafisz!
Hahaha, przed "a" stawiamy przecinek :P. Możecie już sobie odpuścić :).
Wracając do tematu , zdjęcie mi się podoba.
Przypominam to nei sa testy z ortografii !!! Mysle ze kazdemu z nas zdarza sie napisac cos szybko , bez zauwazenia bledu .
lupragen
10-07-2010, 18:30
Hahaha, przed "a" stawiamy przecinek :P. Możecie już sobie odpuścić :).
Wracając do tematu , zdjęcie mi się podoba.
...to chyba Ty je tam stawiasz :)
Bierzesz się za testy obiektywów a pisać nawet nie potrafisz!
No rzeczywiście, bo przecież żeby robić testy obiektywów trzeba być mistrzem ortografii...
Dobry pomysl na zalozenie nowego watku , ktory bedzie czyms w rodzaju testu naszej ortografii ;)
Akurat niestety pisałem to z iPada, co czasem pozwala się przemknąć takim babolom, gdy nie doczytam ponownie tekstu. Póki co polskiej wersji systemu, a tym samym słownika brak. A klawiatura wraz z pośpiechem to niekoniecznie super sprawa. Szczególnie jak edytuję niektóre posty po kilka razy. Tam to nie jest zbyt proste. Choć wystarczające. Natomiast lupragen z 15 postami, gratuluję wzroku, teraz niechcący zaglądając do tego wątku, oczywiście też błąd zauważyłem, ale niestety modzi zablokowali możliwość edycji i nie mogę już poprawić. Natomiast jeżeli uważasz, że złapanie jednego błędu ortograficznego, wśród ponad 4700 postów - z których średnio większość pojedynczego przewyższa swoją objętością wszystkie Twoje wypociny na forum - to sukces, w takim razie gratuluję! Jak to mówi przysłowie - "ten się nie myli, co nic nie robi". Normalnie dopiekłeś mi tak, że nie wiem co zrobić ze wstydu. Chyba dokonam samospalenia. A pośpiech robi swoje oczywiście. Ale to prawda szanse na popełnienie błędu by zmalały do zera, gdybym rzucał jeden komentarz na kilka miesięcy. Dodatkowo czytanie tekstów z błędami znacznie potrafi odczulić i to w sumie była kwestia czasu, kiedy jakiś gruby błąd popełnię. No cóż, do usłyszenia za kolejne 5000 postów w takim razie. Liczę na Ciebie, że z równą uwagą będziesz śledził kolejne moje nieprofesjonalnie opisane testy oraz wyszukiwał kolejne błędy.
Wątek do nie tyle testu ortografii, co wytykający ciekawsze błędy istnieje. Anonimowy oczywiście. I sam tam dorzucam coś od czasu do czasu, ponieważ nie lubię niechlujstwa w pisowni. Natomiast błędy się zdarzają i zawsze będą. Od tego jest też korekta w każdym wydawnictwie. By je minimalizować. Ale jeśli ktoś czytał przynajmniej kilkanaście książek w życiu, to wie, że nawet tam, zdarzają się pomyłki, choć bardzo rzadko grube ortograficzne.
A lupragen zachęcam do wątku testowego, może też znajdziesz jakieś błędy, ewentualnie coś wskażesz mylnego w merytorycznych wynurzeniach. Na pewno to pomoże wielu czytelnikom oraz mnie oczywiście!
PS. Takie mi skojarzenie się nasunęło... Student idzie do pierwszej pracy, na budowie. Jest kilka osób w zespole, po wstępie przystępują do pracy. W pewnym momencie widzi jak jego przełożony, stary wyga, nie trafił młotkiem w gwóźdź. Normalnie polewka. Student śmieje się przez bite pięć minut. Myśli sobie: nie no, będę miał ubaw przez cały tydzień. Po czym sam bierze się dalej do roboty..... Po całym dniu zrobiło mu się mniej do śmiechu.
mOSAd daj spokuj nikt cie nie bedzie krytykowal ,lupragen chlopak co dopiero na forum sie pojawil , no i myslal ze zapunktuje jak pokaze jaki to on dobry z j. polskiego ? Trzeba mu jednak przypomniec (pomimo jego "bystrosci" ) ,ze to forum na troszke inne tematy .
lupragen
10-07-2010, 21:27
mosad -ja też walę błędy ale nie robię testów:)bo jeśli ktoś jest niechluj w ortografii i samokontroli to w testach też nim będzie:)wiec głowa do góry:)
witold68
10-07-2010, 21:36
....."tyle słońca w całym mieście, nie widziałeś tego jeszcze, popatrz..o popatrz....."
mOSAd daj spokuj nikt cie nie bedzie krytykowal ,lupragen chlopak co dopiero na forum sie pojawil , no i myslal ze zapunktuje jak pokaze jaki to on dobry z j. polskiego ? Trzeba mu jednak przypomniec (pomimo jego "bystrosci" ) ,ze to forum na troszke inne tematy .
Owszem, będzie krytykował, niezależnie od tematyki forum. Nieistotne, czy wysyła się posty z iPada, czy z czegokolwiek innego, błędy ortograficzne są niemile widziane oraz kompromitujące autora. Uprasza się o ich niepopełnianie, a komentowanie ich nie jest (na szczęście) zabronione.
PS "spokuj" pisze się troszeczkę inaczej... może "spokój"?
A lupragen zajrzałeś w ogóle do wątku testowego? Masz pojęcie o czym piszesz? To nie są optyczne.pl czy dpreview.com gdzie jest jakaś metodologia testów, ważne uzyskanie powtarzalnych wyników, stabilnego środowiska itp. - zerknij, przeczytaj w czym rzecz, może poczytaj opinie osób, które na tym skorzystały i się dopisały. Akurat nie jest tam wymagana żadna samokontrola ani "chlujstwo", a wystarczą chęci pokazania zdjęć z zachowanymi EXIFami i wycinkami. Też nie robię testów, bo mnie to nie bawi. W obu poprzednich firmach, były od tego specjalne zespoły, które jako deweloper oprogramowania wspierałem, gdy nie dawali sobie z czymś rady. Lub gdy tak było po prostu szybciej, czy znalazłem coś co oni przeoczyli. To zupełnie nie moja dziedzina i niekoniecznie lubię to robić. Natomiast wiem, że byłbym znakomitym testerem, gdyby mnie to w jakimkolwiek stopniu interesowało. Niestety bardzo dobrze wyszukuję różne luki - do tego akurat wystarczy czasem logiczne myślenie plus jakaś tam spostrzegawczość i zdolność analitycznego rozwiązywania problemów. Natomiast brak mi cierpliwości to takiej beznadziejnej roboty. Wolę coś tworzyć niż sprawdzać jak to zrobili inni.
Co do głowy do góry, to dzięki! Normalnie byłem już tak załamany, że chciałem skończyć mój marny testerski żywot. A swoją drogą jakbyś trochę wcześniej forum czytywał, to być może zauważyłbyś, że moja stopka ulega zmianom co jakiś czas. Akurat o zdjęcia z 85-ki czy opis wrażeń prosiło mnie sporo osób, stąd taki wątek akurat mi się tam ostał. Może ktoś skorzysta. A właściwie jeżeli się nie mylę, to po jego lekturze już ładnych kilka osób się na obiektyw zdecydowało. I raczej są zadowolone sądząc po braku tych obiektywów na giełdzie. Zatem wątek swój cel spełnia i nie wymaga nadludzkich zdolności oraz mnisiej dyscypliny. Zawsze jednak możesz dopisać, co byś poprawił - zachęcam! :D
PS. Autora zdjęć przepraszam za kontynuację offtopu, ale mam cichą nadzieję, że jakiś mod się wkurzy i tu po prostu posprząta, włącznie z korektą mojego orta. ;) A ja się krytyką mojej osoby kompletnie nie przejmuję, a nawet zachęcam! Wesoło ją się czyta i równie miło ripostuje. Przynajmniej jakaś odskocznia.
PS2. Oczywiście, że zwracanie uwagi na błędy ma jak najbardziej sens. Ja na przykład czasem pisuję do modów, by poprawili jakiś temat wątku, bo ort w oczy kłuje. Niestety PM do autora tekstu nie poskutkuje, ze względu na brak możliwości edycji po pewnym czasie. Natomiast chamskie komentowanie czyichś błędów ortograficznych, jest mi dość obce. Ale widać nauka dobrych obyczajów przychodzi z większym trudem, niźli wyłapywanie błędów i potknięć.