Zobacz pełną wersję : Zimny kotlet - jaki zoom 2.8
Witam
Na wstępie proszę o nie odsyłanie mnie do innych wątków - przeczytałem większość z nich ale nie rozwiązują mojego problemu.
Chce kupić standardowy jasny zoom. Obecnie mam D80 planuje zmianę ale wątpie żeby znalazły się pieniążki na Dxxx raczej wymienię puszkę na następce D90.
Interesuje mnie zakres 16(17)-50 Kwota jaką che wydać to max 1659 (Tamron 17-50 2.8 VC)
Zastanawiam się jak to jest z tymi Tamronami - z silnikiem, bez silnika, z VC itd. . . do tego jakieś inne opcje? Jakie?
Odgrzewam temat bo większość ze starych nie obejmuje najnowszego Tamrona (czy wogole warto go brać pod uwagę?) Będe wdzięczny za jakieś opinie propozycje i informacje gdzie najlepiej kupować (jestem z Warszawy).
Z góry dziękuje i jeszcze raz przepraszam za zaśmiecanie tematem "odgrzewany kotlet" ale bije się z tymi myślami już pare tygodni.
marciing
09-07-2010, 10:31
Kup u kolegi Ciechego na popularnym portalu aukcyjnym. Gość testuje obiektywy przed wysyłką i masz pewność że dostaniesz ostrą sztukę bez bf/ff
ale którego? wersję z silnikiem i z VC czy też bez silnika? Który lepszy - głównie fotografuję dzieci (swoje i na różnych imprezach) tak więc szybkość działania AF jest b. ważna - czytałem dużo złych opinii o silnikach w Tamronie - czy w wersji VC jest ten sam problem?
marciing
09-07-2010, 10:38
Nie mam wersji VC. Mam wersję z silnikiem i nie jest tak źle. Fakt faktem nie jest to demon prędkości.
A jak wygląda u Ciebie problem doostrzania? Czy rzeczywiście jest tak że obiektyw po złapaniu ostrości jeszcze coś kombinuje?
Kurcze muszę chyba wybrać się na giełde foto i obejrzeć wszystkie możliwośći bo już sam nie wiem jak to jest . . .
Kup u kolegi Ciechego na popularnym portalu aukcyjnym. Gość testuje obiektywy przed wysyłką i masz pewność że dostaniesz ostrą sztukę bez bf/ff
A jaką masz pewność, że ten sam obiektyw (testowany) będzie dobrze pracował z twoim egzemplarzem D700 i z moim.
Czy tak samo dobrze będzie z D90 czy innym?
Kup nikkora 24-70/2.8 i masz rozwiązane wszystkie problemy. I tylko mi nie mów, że nie masz tyle kasy :-)
marciing
09-07-2010, 14:09
A jaką masz pewność, że ten sam obiektyw (testowany) będzie dobrze pracował z twoim egzemplarzem D700 i z moim.
Czy tak samo dobrze będzie z D90 czy innym?
po pierwsze z D700 nie będzie pracował u mnie bo to jest obiektyw DX
po drugie taką że jeżeli źle będzie pracował to problemem jest puszka tzn. nie będziesz miał tylko z Tamronem problemów ale z 90% szkieł!!!
po drugie taką że jeżeli źle będzie pracował to problemem jest puszka tzn. nie będziesz miał tylko z Tamronem problemów ale z 90% szkieł!!!
mam 2 body i obiektyw sigmy który na obu ma BF/FF... idąc Twoim tokiem rozumowania mam dwa trafione body... dziwne tylko, że inne obiektywy działają normalnie... :]
Pugisan chyba nie bardzo załapałeś o co chodziło koledze marciing, napisał On o dwóch d700 a nie o d300s i d80. Czytać ze zrozumieniem!!!
marciing
09-07-2010, 16:30
Jezeli obiektyw na innym body chodzi ok i nie ma bf/ff to na 2 puszce tez musi byc ok. Jak nie jest to znaczy ze pucha ma problem. To chyba logiczne?!?
lukaszD1x
10-07-2010, 10:51
A ja powiem weś puszke idz do sklepu wykonaj pre fotoek i zobaczysz sam:)Ja osobiście nie polecam 17-50 tamrona wypożyczyłem go z pracy i był fatalny może to wina egzemplarza,bo ogólnie szkło jest dosyć popularne.