Zobacz pełną wersję : Zdjęcia w pomieszczeniach
Proszę o wskazówki jakie najlepiej wybrać ustawienia podczas robienie zdjęć w czasie małej imprezki w pokoju oświetlonym światłem dziennym oraz wieczorem gdy będzie oświetlenie z żarówek energooszczędnych. Aparat D5000+18-105 lampa na razie tylko ta wbudowana.
Powiedzcie czy dyfuzor na wbudowaną lampę ma sens?
http://www.allegro.pl/item1093235952_dyfuzor_uniwersalny_3kolory_nikon_d 5000_d3000_d40.html
w dzień pokuś się o wyższe ISO i bez lampy. Masz VR więc powinieneś dać radę. A wieczorem to zależy od mocy tego sztucznego światła. Jeśli wystarczy by odpuścić sobie błyskanie to tak zrób. Jeśli nie to zdjęcia rób z dużą korekcją lampy na minus.
Pozdrawiam
P.S. Dyfuzor ma sens.
w dzień pokuś się o wyższe ISO i bez lampy. Masz VR więc powinieneś dać radę. A wieczorem to zależy od mocy tego sztucznego światła. Jeśli wystarczy by odpuścić sobie błyskanie to tak zrób. Jeśli nie to zdjęcia rób z dużą korekcją lampy na minus.
Pozdrawiam
P.S. Dyfuzor ma sens.
co będzie lepsze "średnie" ISO np 800 i dłuższy czas czy ISO 1600 i krótszy czas. Pomiar światła centralny czy lepiej w takich sytuacjach uśredniony?
teh_14m3
10-07-2010, 10:43
co będzie lepsze "średnie" ISO np 800 i dłuższy czas czy ISO 1600 i krótszy czas. Pomiar światła centralny czy lepiej w takich sytuacjach uśredniony?
:D:D:D
a co do twojego pytania to proponuję jeszcze wrócić (albo zacząć?!) do podstaw. Nauczysz się m. in. że nie ma cudownej recepty na zdjęcia, wszystko zależy od warunków.
:D:D:D
a co do twojego pytania to proponuję jeszcze wrócić (albo zacząć?!) do podstaw. Nauczysz się m. in. że nie ma cudownej recepty na zdjęcia, wszystko zależy od warunków.
Wiem że nie ma reguły i wszystko zależy od warunków. Ćwiczę uczę się chciałem po prostu uzyskać informację jakim torem się poruszać w tej nauce.
dziękuję
No i nie wiem czy z lampa wbudowana i z tym Nikkorem poszalejesz;)
Zrob kilka zdjec i zobacz czy nie masz cienia....
Wybierz ustawienie "P", użyj lampy. Jak założysz wspomniany dyfuzor, to zwiększ moc lampy (na pewno pomoże).
Po imprezie i analizie zdjęć dojdziesz do wniosku, że jednak musisz kupić dobrą zewnętrzną lampę.
endomorfina
12-07-2010, 15:55
Odbijaj światło lampy od sufitu
Odbijaj światło lampy od sufitu
a to wbudowaną tak się da ?
na 100 % przy 18 mm jest cień, także albo dłuższa ogniskowa, albo np. SB900