Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dziwna sprawa w nikkorze 14-24 2.8

lok_men
08-07-2010, 23:47
Witam,
Ostatnio zakupiłem nowego nikkora 14-24 2.8. Moje pytanie brzmi czy jest to normalne, aby przy lekkim potrzęsieniu obiektywu było wyczywalne jakies obijanie się wewnętrznych elementów? dosyć dziwnie to brzmi być może jestem przewrażliwiony, ale ostatnio dla sprawdzenia lekko nim potrząsłem i wyraźnie nie jest to do końća zwarta konstrukcja coś tam w środku ma luz. Być może to jest normalne i wszystko ok, ale dlatego Was prosze o odpowiedź. Szczególnie użytkowników tego obiektywu:) pozostałe elementy obiektywu z zewnątrz pierścienie oczywiście bez żadnych luzów itp.

deep
09-07-2010, 06:44
U mnie nic nie lata. Może masz VRa? :)

Matey3000
09-07-2010, 07:53
Mi tez nic w nim nie lata.

Mariusz888
09-07-2010, 12:48
Ja wczoraj delikatnie sprawdzałem i też chyba nic nie lata - może za delikatnie trząsłem? ;)

fafniak
11-07-2010, 09:04
lekki luz jest - ale to szalenie delikatne jest - ciężko wyczuć.
Ja ze swoim szkłem byłem w serwisie bo przy przekręcaniu szkła wyczuwalne było przemieszczenie się elementu jakiegoś.
Szkło prosto ze sklepu nei miało tego efektu. Natomiast wszystkie używki które miałem w ręku (używane a nie takie co stoją na półce) maja taki efekt. zaznaczam że to jest bardzo delikatne.

lok_men
11-07-2010, 10:25
Dzięki wielkie za rozwianie wątpliwości. Dodam, że po dodaniu tego posta miałem możliwość sprawdzenia obiektyw od znajomego i u niego też jest ten minimalny luz. Nie ma co gadać trzeba zabrać sie za zdjęcia a nie szukać dziury w całym- komentarz do samego siebie:) Myślę, że temat do zamknęcia.