Zobacz pełną wersję : D40 czy D80? Proszę o radę
Jestem początkujacym fotoamatorem i nie wiem dlaczego ale upodobałem sobie Nikona. Zastanawiam się nad zakupem. Mam dylemat: D40 czy D80? Nie chce aby aparat był dla mnie za trudny, a z drugiej strony nie chce się nim znudzić po krótkim czasie. Chcę, abym pracując z nim rozwijał się. Interesują mnie zdjęcia portretowe, a także modelek. Chciałbym pracować w agencji jako fotograf. Od czego mam zacząć? Prosze o rade...
spiritchaser
12-12-2006, 12:28
Jeśli masz takie plany, żeby robić zdjęcia zawodowo, to D40 zdecydowanie nie jest dla Ciebie.
Jezeli powiem, ze D40 jest polowa D80, to raczej nie bede mial powodu uwazac sie za oszusta ;)
Wbrew powszechnej opinii obydwa sa fajne, ale D80 znacznie mniej ogranicza. Powalajaco.
W razie czego, zawsze mozesz kawalek pojechac na zielonym, ale jesli lubisz manipulowac, to zapewniam, ze dlugo tak nie wytrzymasz ;). To wrecz uduchowiona puszka...
Nie ma o czym mówić - większość obiektywów nadająca się do fotografii portretowej nie będzie działała z D40. Chyba że będziesz ostrzył ręcznie.
Jezeli powiem, ze D40 jest polowa D80, to raczej nie bede mial powodu uwazac sie za oszusta ;)
Potwierdzam :-) I to nie tylko w kontekście ilości funkcji i możliwości ale również wymiarów fizycznych.
Miałem okazję wczoraj "pomacać" D40 - to jest naprawdę maleństwo ! Nie mam dużych dłoni ale nie bardzo sobie wyobrażam jak można stabilnie trzymać taką puszkę z jakimś większym szkłem (np. 70-200/2.8 VR).
Zdecydowanie polecam badanie "organoleptyczne" :-) - niejednego skutecznie wyleczy z myśli o D40.
pozdrawiam
Paweł
Mam dylemat: D40 czy D80?
d50:twisted:
d50:twisted:
Za przedmówcą ;-) ,
jeżeli masz kasę (nie tylko na samo body) to kup D80, jeżeli nie to kup D50 a odpuść sobie D40.
Aktualnie D70 także jest w dobrych cenach, samo body widziałem gdzieś za 1700.
dzięki za rady. już troche wiem na czym stoje
Jacek Wrzesińsk
12-12-2006, 21:29
Albo d70s,jest teraz w naprawdę dobrej cenie!
Archangel
12-12-2006, 21:59
ludzie piszcie D70s, bo wiele osob pomija sobie s
D70s albo D50 to dobry wybor, poki jeszcze sa! dzis chadzalem po sklepach i tylko w jednym jest D50 [bedzie moj :twisted:], a w jednym mogli mi zamowic D70s z 18-55mm, no chyba ze z neta bo tam jeszcze sa ;)
ludzie piszcie D70s, bo wiele osob pomija sobie s
Faktycznie miałem na myśli ;-) D70S,
ponieważ D70 nowego raczej nie kupisz.
Zauważyłem, że ostatnio z ofert kilku sklepów wycofano d50 a w jego miejsce pojawił się d40. Trochę mnie to niepokoi, ponieważ d40 mnie nie satysfakcjonuje. Zamierzam zaopatrzyć się w aparat mniej więcej za rok i boję się czy nie będę miał problemów z dostaniem d50. Czy ktoś może zna plany Nikona związane z tym modelem (tzn. czy pozostanie na rynku)?
Zauważyłem, że ostatnio z ofert kilku sklepów wycofano d50 a w jego miejsce pojawił się d40. Trochę mnie to niepokoi, ponieważ d40 mnie nie satysfakcjonuje. Zamierzam zaopatrzyć się w aparat mniej więcej za rok i boję się czy nie będę miał problemów z dostaniem d50. Czy ktoś może zna plany Nikona związane z tym modelem (tzn. czy pozostanie na rynku)?
proponuję poszukać na forum. Było już parę postów na ten temat
zupełnie bym sie tym nie martwił, że ich nie będzie.
kupisz w tej samej cenie d80. to chyba lepiej?
Kolekcjoner
13-12-2006, 22:46
(...) Czy ktoś może zna plany Nikona związane z tym modelem (tzn. czy pozostanie na rynku)?
Niestety nie. To jest wątek o tym. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=14712
zupełnie bym sie tym nie martwił, że ich nie będzie.
kupisz w tej samej cenie d80. to chyba lepiej?
Bardzo prawdopodobne że tak. Cena D80 już jest zawyżona także myślę, że w przeciągu roku poleci na łeb.
bacanski
15-12-2006, 11:17
jak Cie stac to bierz d80 i nie zastanawiaj sie...
bartoszek
15-12-2006, 15:30
Podpisuje się pod tym co napisał poprzednik,jak tylko się ma kaskę to D80.
Chociaż D70s teraz też jest w dobrej cenie...
bartolinik
16-12-2006, 00:39
D40 czy D2xx ? Co radzicie ? A moze jak kupie D2 to D40 dorzucą gratis ?
wielebny0
16-12-2006, 01:22
Łeeee!!!! na to bym nie liczył! Ale kto wie, kiedyś, może?, w mordeczkę jeżyczka.....
fotoamator
16-12-2006, 01:39
ja bym d40 za darmo nie wzial, nie potrzebna mi taka lustrzanka z prostatą
strangelove
17-12-2006, 14:13
no nie wiem,
ja bym proponowal pytanie D40 czy D200? albo:
co radzicie? mercedes czy lada?
przeciez autor chce porownywac aparaty z dwoch zupelnie innych klas, jeden prawie 2x drozszy od drugiego.
zero rozeznania w temacie- przeciez wiadomo ze nie kupic D80
tak sie zastanawiam czy w ogoloe warto na takie pytania odpowiadac :-)
pozdro
Pawel Pawlak
17-12-2006, 14:33
Jestem początkujacym fotoamatorem i nie wiem dlaczego ale upodobałem sobie Nikona. Zastanawiam się nad zakupem. Mam dylemat: D40 czy D80? Nie chce aby aparat był dla mnie za trudny, a z drugiej strony nie chce się nim znudzić po krótkim czasie. Chcę, abym pracując z nim rozwijał się. Interesują mnie zdjęcia portretowe, a także modelek. Chciałbym pracować w agencji jako fotograf. Od czego mam zacząć? Prosze o rade...
Rozbrajające dylmat kandydata na fotografa w agencji...
Jeśli chcesz jeszcze gdzieś dostać D50 to mają ją w FOTO-MILu z Łodzi. Produkt dostępny od ręki.
http://www.foto-mil.pl/product_info.php/products_id/949
lub z dodatkami:
D50 + Nikkor AF 18-55 mm http://www.foto-mil.pl/product_info.php/products_id/950
D50 + Nikkor AF 18-70 mm http://www.foto-mil.pl/product_info.php/products_id/1819 (na zamówienie obiektyw)
Pozdrawiam.
Kolekcjoner
21-12-2006, 03:11
Jeśli chcesz jeszcze gdzieś dostać D50 to mają ją w FOTO-MILu z Łodzi. Produkt dostępny od ręki.
--------------------------------------------------
lub z dodatkami:
D50 + Nikkor AF 18-55 mm --------------------------------------------------
D50 + Nikkor AF 18-70 mm -------------------------------------------------- (na zamówienie obiektyw)
Pozdrawiam.
Nie chcę Cię martwić kolego ale tego typu reklama o ile wiem jest niezgodna z regulaminem forum. Zwłaszcza że na CB też jakoś dziwnie dajesz linki do tego samego sklepu przy każdej możliwej okazji :).
Nie ma problemu z dostępnością D50. Aktualnie u mnie D50 + kit 18-55 Nikkor kosztuje 2050 zł.
Jesli aparat nie ma byc "trudny" to ustaw na poczatek "auto" i rób te portrety, zdecydowanie D80, jak juz zauwazysz że ustawienia auto nie wystarczające to zaczynasz ustawiać co tylko przyjdzie do głowy i już, najwazniejsze zacząć :)