Zobacz pełną wersję : nikon f90x jak sprawdzic po zakupie
bartmika
12-12-2006, 12:19
Witam,
Jutro odbieram Nikona F90x. Ze zdjec wynika, ze byl bardzo malo uzywany, zadnych rys, otarc, guma z tylu nienaruszona...
Jednak chcialbym go w miare mozliwosci dobrze sprawdzic. Moze macie jakies dobre sposoby?
pozdrowka.
Z tego co słyszałem, to jest do niego kabel, dzięki któremu podłączysz F90X do komputera i przy użyciu odpowiedniego programu sprawdzisz jego przebieg.
Chyba nic nie pomyliłem...
trzeba sobie kupic kabelek do kompa i odpowiedni soft (np. SoftTalk).
Parę postów niżej pisał o tym szymony
po zrobieniu filmu, zobacz czy są równe odstępy między klatkami,
jeżeli nie to czeka Cie wymiana migawki :)
do reszty musisz mieć soft
oczywiście po wyglądzie też czasami można coś wywnioskować
po zrobieniu filmu, zobacz czy są równe odstępy między klatkami,
jeżeli nie to czeka Cie wymiana migawki :)
.... jaki ma to ze soba zwiazek????
Witam,
Jutro odbieram Nikona F90x. Ze zdjec wynika, ze byl bardzo malo uzywany, zadnych rys, otarc, guma z tylu nienaruszona...
Jednak chcialbym go w miare mozliwosci dobrze sprawdzic. Moze macie jakies dobre sposoby?
pozdrowka.
po pierwsze gratuluje wyboru
po drugie po co Nikona sparwdzac?
Nikon sie sam sparwdza - jesli nie wydoli sie wylaczy i jest spokoj ;-)
a tak serioo :-) po trezcie kup sobie jakies negatyw do C-41, włacz program (na Nikonie) i walnij serie, idz do labu
niech wgaldówkę Ci zrobia...
popatrz na wyswietlacze czy nic sie nie rpzlewa, na stki w komorze baterii
i ciesz sie, ciesz ....
zadna wydmuszka digital(*) tego sprzetu nie przezyje
:
bartmika
12-12-2006, 22:50
OK. Dzieki za sugestie :)
No wlasnie juz zakupilem kilka slajdow i negatyw czarno bialy.
W wolnej chwili wybiore sie w plener.
pozdrawiam serdecznie.
Pilot-Pirx
13-12-2006, 14:38
Witam
Mój F90x pokazał prwdziwe oblicze po 3 latach od kupna. Kupiłem go na giełdzie w Stodole, jako prawie nowy. Teraz wrócił z serwisu i opisali, że ma pęknięte uchwyty główengo fleksu? prawdopodobnie po upadku. Mnie nigdy nie upadł, przebywał tylko w moich rękach, więc wniosek nasuwa się sam. No ale pracował przez 3 lata i nic do niego nie mam, wręcz przeciwnie.
Pozdrawiam
posluchaj migawki, czy nie jest zeszmacona. roznica dzwieku jest naprawde duza.
Sprawdź na czasach długich i krótkich. na slajdzie najlepiej załórz lampe błyskową sprawdż synchro czy na 1/250 sec jest cały obraz na klatce
Jak bedziesz kiedys w WLKP to daj znac to moge go podlaczyc do kompa i spr ile razy migawka "klapala".