PDA

Zobacz pełną wersję : SB-600. Problem

mateuszeczek
08-07-2010, 15:02
Witajcie,

Od ostatniego ślubu nie daje mi spać moja SB-600. Mianowicie o ile w kościele(na szczęście) wszystko poszło gładko i sprawnie, to na zabawie zaczęło się dziać coś dziwnego. Lampa nie odpalała raz na 3-5 strzałów. :/ Nie dała nic zmiana aku na nowe(nowe bo świeżo zakupione i nowe, bo naładowane do pełna- eneloopy). Póki co nie błyskałem nią od tamtej pory, do wczoraj. Wpakowałem świeże aku i znowu tak samo. W CLS zachowuje się jeszcze gorzej, TTL nie dopala zdjęcia, pomimo, że wcześniej wszystko śmigało jak należy. Używam D80.

Apropo jeszcze tych świeżych aku-> świeżo ładowane, pstryknięte dosłownie 45- zdjęć i lampa została wyłączona i odłożona do torby. Dnia następnego ponowna próba i co? I po każdym pstryknięciu lampie schodzi chwilę zanim się naładuje. O tym niedopalaniu co piątego zdjęcia nie wspomnę.

Spotkał się ktoś z takim zachowaniem wcześniej? Dodam, że przed tym ślubem nic takiego się nie działo, lampa śmigała jak należy.

Z góry dzięki za odpowiedź
Pzdr

Dreadunio
08-07-2010, 15:12
A nie pokazuje ci na wyświetlaczu z tyłu przypadkiem że nie doświetla o 3EV ( -3.0EV) podczas tego błyskania? Jak jest z powtarzalnością błysków w trybie manualnym?

mateuszeczek
09-07-2010, 19:39
Tak, przyglądnąłem się i faktycznie nie dopala o -3.0. Próbowałem CLS z manualnymi ustawieniami i też zdarzało się nie dopalić. Po zmianie baterii na świeże(wczoraj) niby odpalała normalnie, jednak dzisiaj znowu zdarzyło się jej nie dopalić. To wygląda tak z mojego punktu widzenia, jakby ona "wysysała" moc z aku, nawet po jej wyłączeniu. o.O Ale chyba to nie jest możliwe. Dodam, że jeden komlpet aku mam nowy, ładowany dosłownie dwa razy, drugi już kilka razy, ale to nie ma znaczenia, bo na tym i na tym tak się dzieje.

Dreadunio, to co z tym niedopalaniem? Jaka przyczyna? Słabe aku w jeden dzień, po 10 błyskach? :/ O dziwo, wcześniej, na tych samych akumulatorach tak się nie działo.

Dreadunio
10-07-2010, 18:41
Śmierć palnika. U mnie też czasami można było błysnąć mimo tego że był walnięty, niemniej jednak albo nie dało się za każdym razem albo błysk był słabszy niż powinien.
No i charakterystyczne niedoświetlanie o 3EV. Nic tylko serwis, wymiana palnika samemu albo sprzedać komuś kto jest świadom uszkodzenia ;)

mateuszeczek
11-07-2010, 07:54
Kurcze. Właśnie tego się obawiałem, bo przez przypadek wczoraj natrafiłem na jakiś topic o tym. No nic, dzięki za odpowiedź. Czas szukać czegoś nowego. ;)

Szprychu
11-07-2010, 12:39
Kurcze. Właśnie tego się obawiałem, bo przez przypadek wczoraj natrafiłem na jakiś topic o tym. No nic, dzięki za odpowiedź. Czas szukać czegoś nowego. ;)

Nowy palnik czy lampę? :)

mateuszeczek
11-07-2010, 19:48
Wiesz, chyba i palnik i lampę. Wczoraj miałem po raz drugi SB-900 i po pierwszym, dosyć kiepskim wrażeniu(lampa się przegrzewała pomimo niewielkiej ilości pstryknięć), jednak chyba się przekonałem. ;) A SB-600 zapewne zostawię jako zabezpieczenie, na wszelki wypadek.