Zobacz pełną wersję : Przesiadka na D90 a może coś innego ...
slawek14
08-07-2010, 09:47
Od lat jestem posiadaczem Nikon D50 i przyszła pora na nowsze body z dobrą -
użyteczną matrycą na ISO1600 (i LiveView też wskazane).
Fotografuję amatorsko używając obiektywów: Sigma 18-200/3.5-6.3(obiektyw
"wakacyjny-spacerowy"); Soligor 100/3.5(do makro 1:2; z soczewką 1:1);
Nikkor 50/1.8.
Myślałem o D90 - ale cena nowego ciągle wysoka - a na rynku wtórnym brak
ciekawych ofert.
Dlatego biorę pod uwagę zmianę systemu na Sony - ciekawa jest obecnie oferta
w Fotojokre A500+Sigma 18-200/3.5-6.3 za 2222PLN. Ponieważ chciałbym mieć
tutaj podobne szkła jak w sytemie Nikon - myślę, że Minolta 50/1.7 i coś
taniego do makro na rynku wtórnym też kupię (nie wiem czy dla mocowania
Sony/Minolta były Vivitary(Soligory, Cosiny) 100/3.5 1:2 (z soczewką 1:1).
Co sądzicie o A500 i jej matrycy/funkcjonalności w porównaniu z D90 - mnie
osobiście kusi nowa matryca (EXMOR) porównywalna podobno z D90, stabilizacja
matrycy, szybie LiveView'iu, odchylany wyświetlacz i użyteczny HDR. Trochę
mnie zniechęca stopka do lampy zewnętrznej do której nie mogę podłączyć
wyzwalacza radiowego - chyba muszę tutaj użyć jakiegoś adaptera.
Obserwując działania Sony od kilku lat - doceniam ich postęp w kategorii
lustrzanek i świetny marketing i dosyć ciekawe ceny na amatorskie modele.
Proszę o Wasze uwagi.
Pzdr, Sławek
A co to jest użyteczny HDR ?
=Marcin=
Antonioo
08-07-2010, 10:31
ALE KORPUS POD WZGLĘDEM ERGONOMII TO INNA LIGA>>>> do d90 nie ma portek!!! bierz d90....tyle powiem....a jak kasy niet, to czekaj.....kilka tyg czy mc Cię nie zbawi....
a swoją drogą potwierdzałeś tą cenę? wydaje mi się lekko nierealna....
slawek14
08-07-2010, 10:42
A co to jest użyteczny HDR ?
=Marcin=
Ostatni chwyt marketingowy w lustrzankach - HDR. W Pentax K-x czy K7 jest on składany z 3 zdjęć i wygląda - sztucznie; w Sony A500/550 jest składany z 2 zdjęć i wygląda - naturalnie (z 3 poziomami intensywności efektu). Używam czasami HDR robionego na PC z 3 do 5 zdjęć składowych - ale taka funkcja w body może być użyteczna i nie wymaga poświęconego czasu przed komputerem (zwłaszcza jeżeli nie potrzebujemy pełnego HDR - a jedynie zwiększyć zakres tonalny zdjęcia). Moim zdaniem HDR w A500 robione z dwóch zdjęć rozszerzy zakres tonalny lepiej niż funkcja D-Lighting w D90 (pomijam ujęcia dynamiczne - gdzie nie można składać dwóch kadrów). ;)
slawek14
08-07-2010, 10:46
ALE KORPUS POD WZGLĘDEM ERGONOMII TO INNA LIGA>>>> do d90 nie ma portek!!! bierz d90....tyle powiem....a jak kasy niet, to czekaj.....kilka tyg czy mc Cię nie zbawi....
a swoją drogą potwierdzałeś tą cenę? wydaje mi się lekko nierealna....
Na oficjalnej stronie http://fotojoker.pl/ w gazetce od 07-07-2010 spora promocja na zestawy Sonego (Alpha) z obiektywami Sigmy - i jest zestaw A500+ Sigma 18-200/3.5-6.3(bez silniczka i stabilizacji) za 2 222 PLN. :D
Antonioo
08-07-2010, 10:50
wiem, że jest na stronie, bo sprawdzałem, ale czy jest to "potwierdzone" (np telefonicznie cena i czy jest na stanie), a nie tak jak w sporej liczbie przypadków np. po kliknięciu zamów, okazuje się, że nie ma, lub jest w innej, wyższej cenie...
ok, ale odchodzimy od tematu......:)
wojtas0009
08-07-2010, 10:51
hmm... cena taka widnieje na stronce FJ, co do Soligora 100mm to był też z mocowaniem do Sony/ KM, ale łatwo dostępny to on nie jest... z resztą :) sam ostatnio się rozglądałem za nim do Nikona i też nie znalazłem...
w każdym razie, o ile dobrze pamiętam, ta matryca w Sonym może i jest ta sama, ale jeżeli chodzi o szumy i użyteczne iso 1600 to wydaje mi się to mało prawdopodobne ;) według mnie złap do ręki obydwa i sprawdź widok w wizjerze( tu według mnie plus dla D90), z resztą ergonomia według mnie lepsza jest w D90.
Podsumowując, ja nie pozbywałbym się tak szybko np. Twojego Soligora 100 i nie przesiadałbym się na Sony ;)
poczekaj, jak możesz bo D90 powinno( ale pieron wie... bo ostatnio podrożało) potanieć
Kundzior
08-07-2010, 11:23
Sony od A500 w górę bardzo fajny sprzęt, funkcjonalnie N D90, a nawet deko wyżej. Ergonomicznie niżej :) Zdjątka fajne wypluwa.
cervandes
08-07-2010, 15:28
a to iso nikona 1600 to... przy ustawieniu 1600 realnie jest około 1200. Dobrze że jeszcze bardziej nie przegięli bo by się tu 90% userów podniecało "użytecznym" 3000...
a to iso nikona 1600 to... przy ustawieniu 1600 realnie jest około 1200. Dobrze że jeszcze bardziej nie przegięli bo by się tu 90% userów podniecało "użytecznym" 3000...
Sony a550 jest pod tym względem baardzo podobne...
slawek14, pamiętaj, że kupując sony nie zmieniasz tylko body ale system
Drukowales cos ze tak mowisz? Na druku ISO 1600 daje doskonale rade!
W porownaniu do D80 to duzy skok i bym tak nie krytykowal.....
A co do Sonego i HDR z puszki dajacy "lepsze efekty" niz Dlighting Nikona.....hmmmmmm.......no nie byl bym taki pewien bo jak by sie uprzec to D90 tez ma edycje a w niej opcje HDR, obojetnie czym bedziesz robil te zdjecia to i tak musisz uzyc statywu.......a wtedy to nawet w D90 skleisz fote;)
A i co do matrycy, nie chce zapeszac ani pisac bzdur bo nie znam tego Sonego od strony RAWow ale NEFy z D90 daja naprawde duze mozliwosci i HDR nie jest potrzebny;)
dareknik
10-07-2010, 12:39
Kup Nikona d5000, matryca ta sama co d90, cvzyli nisko szumi na ISO 1600, tyle że body nie ma silniczka (nie obsługuje AF w N50/1.8).
slawek14
10-07-2010, 13:58
Kup Nikona d5000, matryca ta sama co d90, cvzyli nisko szumi na ISO 1600, tyle że body nie ma silniczka (nie obsługuje AF w N50/1.8).
Moje wszystkie obiektywy nie posiadają silniczka ;-(
Tak i jeszcze musisz miec raczki jak niemowle......
Drukowales cos ze tak mowisz?
Napisal prawde, deklarowane przez producenta ISO 1600, to zmierzone ISO 1125. Dla porownania w D50 jest to 1467.
wojtek87
10-07-2010, 21:51
to i ja sie podczepie pod temat, zeby nie smiecić na forum.
planuje zmienić puche, przesiadka i tak bedzie duza bo z entry-levelu: d40 :P
w sumie to w gre wchodzi pare opcji: d90, d200, d300. FX'y moze kiedys jak będe miał juz takie umiejętności zeby mnie puszka nie osmieszyła :D
Ze szkieł (po sprzedarzy zestawu d40+kit) pozostaną mi: Sigma 50 1.4, Jupiter :P i Helios. Co bede focił:
1. Portret @ plener (50%)
2. Macro (20%)
3. Krajobraz (15%)
4. Wesela - reszta (tu planuje sie nieco rozwinąć i mozliwe ze zarobkowo w przyszłości)
Zdjeć w studiu raczej nie planuje, a i fotografia u ciotki na imieninach to też nie bedzie.
Teraz tak 50tki na 200% nie sprzedam moim zdaniem genialne szkło. Chciałbym wkoncu wykorzystac w pełni Jupitera a nie strzelac po 15 zdjeć na czuja bez pomiaru swiatła. Uszczelnienia - fajna sprawa ;) korekcja FF BF i czyszczenie matrycy - jeszcze fajniejsze. Pytanie czy warto i czy potrzebne?
Cena: let say up to 3800,-
Szklarnia sie wzbogaci o stałki 35 1.8, 85 1.4 ale to juz tak na marginesie
Napisal prawde, deklarowane przez producenta ISO 1600, to zmierzone ISO 1125. Dla porownania w D50 jest to 1467.
Przepraszam, nie doczytalem dokladnie....zwracam honor;)
w sumie to w gre wchodzi pare opcji: d90, d200, d300. FX'y moze kiedys jak będe miał juz takie umiejętności zeby mnie puszka nie osmieszyła :D
arto i czy potrzebne?
Cena: let say up to 3800,-
Jak dasz rade to D300.......D90 mozesz osiagnac podobny efekt ale na klijenta dziala rozmiar aparatu....no i sama puszka bardziej poreczna jest;)
dareknik
11-07-2010, 07:01
Ze szkieł (po sprzedarzy zestawu d40+kit) pozostaną mi: Sigma 50 1.4, Jupiter :P i Helios. Co bede focił:
1. Portret @ plener (50%)
2. Macro (20%)
3. Krajobraz (15%)
4. Wesela - reszta (tu planuje sie nieco rozwinąć i mozliwe ze zarobkowo w przyszłości)
Puszka d700 Ciebie nie ośmieszy, na pewno Ci pomoże, wybacza też błędy bo Możesz dużo wyciągnąć w PS. Kupując d300 i zmieniając ja później na d700 dużo tracisz na sprzedaży d300. To co Będziesz focił i planujesz kupić z obiektywów świetnie nadaje się do d700.
slawek14
11-07-2010, 09:01
Chciałbym wkoncu wykorzystac w pełni Jupitera a nie strzelac po 15 zdjć na czuja bez pomiaru światła.
A propo obiektywów manualnym - NIKON jest chyba jedynym systemem ograniczającym w tym względzie funkcjonalność między Dxx a Dxxx. Oznacza to, że mając amatorski Dxx jestem gorszym klientem od posiadacza Dxxx - to też będę brał pod uwagę wybierając między Nikon D90 a Sondy A500 (jako amator po prostu nie potrzebuję np. D300 - dla mnie byłby to niepotrzebny wydatek i dodatkowa waga do noszenia :???:).
A jak wygląda sprawa współpracy z "manualami" w innych systemach:
Pentax - pomiar światła i potwierdzenie ostrości (IDEAŁ :-))
Sony(Minolta),Canon - pomiar światła ale potwierdzenie ostrości z dodatkową przejściówką
Nikon (pomijam Dxxx) - brak pomiaru światła i potwierdzenie ostrości
Pzdr, Sławek
wojtek87
11-07-2010, 09:17
Puszka d700 Ciebie nie ośmieszy, na pewno Ci pomoże, wybacza też błędy bo Możesz dużo wyciągnąć w PS. Kupując d300 i zmieniając ja później na d700 dużo tracisz na sprzedaży d300...
Powiem tak, d700 duuzo razy mi sie przewinęło przez myśl i wniosek był taki ze to byłby to najlepszy wybór, tylko kwestia finansów. Napewno nie kupie FX'a za taka kwote jak pisze. Do tego zostaje mi tylko 50tka, a do wszystkiego jej nie wykorzystam wiec musze mysleć o zakupie np. 35tki.
Kropka jest wszedzie a pomiar swiatła w 3cyfrowych. Było o tym wiele tematów.
Nie siej fermentu, potwierdzenie ostrosci jest!
Zabrakło słowa "jest". Myślę, że kolega chciał napisać, że jest potwierdzenie ostrości.
Wyczyściłem temat z nic nie wnoszących wpisów typu "Sony... to ci od telewizorów?".
Proponuję powstrzymać się od tego typu komentarzy.
BTW
Moim zdaniem Sony ma bardzo fajną ofertę dla foto-amatorów (oczywiście nie tylko), ich produkty są świetnie wykonane, opinie o serwisie są zdecydowanie lepsze od opinii serwisu na "Podstępu", ceny są naprawdę dobre.
Abstrahując od tego konkretnego tematu polecam naprawdę przyjrzeć się temu systemowi, wszystkim tym, którzy np. wybierają pierwszy system bo jest "już" naprawdę całkiem fajny i może być dobrą (a tańszą) alternatywą dla C i N.
Ja tam nie widze nic fajnego i w dobrej cenie w ofercie Sonolty. Wykonanie - nie wiem jak teraz, ale korpusy A200/300/350 to byla megatandeta z plastikiem mogacym konkurowac z najtanszymi zabawkami made in china.
prz3mo Ty chyba miałeś w reku inne sony niż ja bo z tym "ich produkty są świetnie wykonane" z naciskiem na świetnie to pojechałeś trochę po bandzie. Zwłaszcza jeśli chodzi o ich produkty amatorskie.
Sławku, jeśli się nie zdecydowałeś jeszcze, to w sobotę albo niedzielę będę miał dostęp do swojego komputera i tam powinno być 'kilka' RAWków i może JPGów.
Chętnie Ci podeślę RAWy wykonane podczas mojej z A500 zabawy.
PS. moim zdaniem jest to fajny aparacik. Nawet z tych ichnim kitem 18-55. LiveView jest dla mnie fanomenalną sprawą przy macro.