Zobacz pełną wersję : TTl BL w SB800
Niby trochę używam tej lampy, ale tak naprawdę nie wiem do końca kiedy użyteczna jest funkcja TTL BL. Instrukcję czytałem, ale.... Używałem w warunkach, gdy światło zastane powala poprawnie naświetlić kadr i dopalałem wtedy lampką. Czasem też z palnikiem odchylonym. Konkretnie: w jakich sytuacjach używacie tego trybu, kiedy odradzacie? Dodam, że używam D70s i lampy zwykle w samym TTL-u.
Jeśli znasz angielski, zajrzyj do http://www.planetneil.com/nikon/flash.html.
Generalnie jest tak jak piszesz - BL używa się na zewnątrz gdy światło zastane dominuje i chce się tylko lekko dopalić pierwszy plan. W pomieszczeniach BL może spowodować niedoświetlenie. :(
ten tryb to podstawa w używaniu tej lampy gdy jest jasno - dużo światła zastanego.
ja tylko wtedy uzywam lampy, bo nie robię zdjęć na imprezach, w domu itp.
ustawiasz sobie o ile błysk ma być słabszy (lub silniejszy) od światła zastanego.
najlepej robić tak, by był mało zauważalny, najczęściej mam na około -2 EV do -1EV
ale bywa, że trzeba dać na +, to zalezy od otoczenia, oświatlenia
ten tryb to rewelacja, naprawdę. Stosuje się go gdy fotografujesz coś od ocienionej strony, a chciałbyś mieć te strone jasną. Taki zamiennik ekranu odblakowego.
Nie ma sensu jego stosowanie w ciemnościach. Nie działa gdy pomiar światła w body jest ustawiony na punktowy.