PDA

Zobacz pełną wersję : Pierścienie pośredni + kit = brak ostrości

hipcio_stg
08-07-2010, 07:56
Witam!

Kupiłem niedawno pierścienie pośrednie, by bawić się makrofotografią. Link do aukcji: http://allegro.pl/item1095010838_pierscienie_posrednie_nikon_z_autom atyka_eco.html

Tydzień czekałem na przesyłkę. Gdy żona zadzwoniła, że paczka przyszła nie mogłem się doczekać kiedy ruszę na polowanie robali. Po powrocie do domu jeszcze przed obiadem założyłem jeden pierścień, by zobaczyć jak działa. Po podpięciu pierścienia i mojego kita 18-105 aparat w ogóle nie łapie ostrości. Automatyka jest przekazywana, AF biega po całej skali, jednak nic nie może złapać. Ani obiektów z odległości ok 1m, ani z dłuższych ok 10m. Po podpięciu więcej niż jednego pierścienia jest jeszcze gorzej (większe mydło). Coś robię nie tak? Gdzieś przez sekundę słyszałem o programowaniu pierścieni do obiektywu. To prawda? W załączonej "pseudo instrukcji" nic takiego nie piszą. Jest informacja, że działają ze stałkami, zoomami i tele.

PS. Jeżeli temat w złym miejscu to przeprasza i proszę o przeniesienie do odpowiedniego.

tol2di
08-07-2010, 08:07
Spróbuj ustawić ostrość na obiekt w odległości mniejszej niż 10 cm. Pierścienie ogólnie zmniejszają odległość ostrzenia

darko
08-07-2010, 08:11
Oj chłopie podstawy fotografi i optyki się kłaniają.
Co się dzieje jak zwiekszasz odległość soczewek od matrycy?
Zmniejsza się odległość w jakiej obiektyw łapie ostrość i zwiększa się skala odwzorowania, chyba nie?
I teraz tak na chłopski rozum skoro kupiłeś pierścienie do makro to po jaką cholerę łapiesz ostrość na 10 m?
To służy do robienia zdjęć z bliska a nawet bardzo bliska

hipcio_stg
08-07-2010, 08:21
Dzięki za informację! Spróbuję na pewno jeszcze raz z krótszej odległości. Nie spodziewałem się, że aż z tak bliska trzeba focić.

Jatin
08-07-2010, 10:43
A tak z ciekawości ile tych pierścieni zapinasz do tego kita?
Nie odsuwaj szkła o więcej niż ogniskowa, np. przy ogniskowej 35mm pierścień 35mm daje Ci skalę 1:1 a w praktyce z tym szkłem musisz łapać ostrość dotykając obiektu soczewką.
Z autopsji mogę Ci powiedzieć że przy tym szkle wystarcza pierścień 20mm.

hipcio_stg
08-07-2010, 12:08
Na razie jeszcze nie wykonałem ani jednego zdjęcia, więc czekam. Na pewno będę próbował różne kombinacje i nie wykluczone, że więcej niż 20 nie będzie sensu podpinać pod obiektyw.

hipcio_stg
09-07-2010, 07:37
Po próbach focenia z mniejszych odległości idzie złapać ostrość. Prawda jednak jest taka, że AF szaleje i co chwilkę się przestawia. Jak nie ustawię ręcznie to nie zdążę chlapnąć migawką, a już łapie ostrość na coś innego.

marciing
09-07-2010, 08:45
tak to jest przy używaniu AF przy makro. Prawdą jest że przy tej dziedzinie fotografi trzeba ostrzyć na tzw chorobę sierocą :D czyli bujasz się w przód i tył aż złapiesz ostrość ;)

ozi1024
09-07-2010, 11:26
tak to jest przy używaniu AF przy makro. Prawdą jest że przy tej dziedzinie fotografi trzeba ostrzyć na tzw chorobę sierocą :D czyli bujasz się w przód i tył aż złapiesz ostrość ;)

I to wcale nie jest wada fotografii makro. Tak po prostu jest to tylko możliwe, no i jest szybciej.
AF nie ma najmniejszego sensu.

Zakładając pierścień 12mm, a szkło ustawiając na najszersze 18mm również można uzyskać ciekawe efekty, spróbuj:)

alpaczino
13-07-2010, 19:08
Od siebie dodam, że nie bez przyczyny ktoś wymyślił obiektywy makro. :twisted:
A tak bez uszczypliwości - wszystko, co napisali koledzy powyżej, to prawda. Trochę teorii i twój obiektyw będzie hulał z pierścieniami, że hej.

pioter m
13-07-2010, 19:39
Od siebie dodam, że nie bez przyczyny ktoś wymyślił obiektywy makro. :twisted:
A tak bez uszczypliwości - wszystko, co napisali koledzy powyżej, to prawda. Trochę teorii i twój obiektyw będzie hulał z pierścieniami, że hej.

Niby tak, ale ze szklem makro i AF tez nie jest rozowo. Do makro dobrze miec statyw i sanki. Makro 'z reki' jest cokolwiek trudne.

alpaczino
13-07-2010, 21:09
Niby tak, ale ze szklem makro i AF tez nie jest rozowo. Do makro dobrze miec statyw i sanki. Makro 'z reki' jest cokolwiek trudne.

Prawda. Zgadzam się ze wszystkim co napisałeś. Nikt nie mówił, że będzie łatwo.

pioter m
13-07-2010, 22:51
Prawda. Zgadzam się ze wszystkim co napisałeś. Nikt nie mówił, że będzie łatwo.
Niby prawda, ale wielu sie wciaz wydaje, ze zakup szkiel makro rozwiaze wszystkie problemy. A tak nie jest. Wciaz jest trudno trafic, bo GO papierowa i latwo poruszyc.
Niestety, cierpliwosci i samozaparcia nie sprzedaja na kilogramy w warzywniaku za rogiem...

alpaczino
14-07-2010, 12:12
Niby prawda, ale wielu sie wciaz wydaje, ze zakup szkiel makro rozwiaze wszystkie problemy. A tak nie jest. Wciaz jest trudno trafic, bo GO papierowa i latwo poruszyc.
Niestety, cierpliwosci i samozaparcia nie sprzedaja na kilogramy w warzywniaku za rogiem...

Ponownie prawda.

gang65
04-01-2011, 12:04
Czy moglby ktos wrzucic przykladowe foty z kita wraz z pierscieniami posrednimi?

Czy winietowanie nie przeszkadza w tym przypadku?

pioter m
04-01-2011, 17:11
Nie ma sie czym przejmowac.
Fotek ci nie pokaze, bo pierscieni nie mam juz, ale znajomi sobie chwala.

JacekCz
04-01-2011, 18:44
Ani obiektów z odległości ok 1m, ani z dłuższych ok 10m. Po podpięciu więcej niż jednego pierścienia jest jeszcze gorzej (większe mydło). Coś robię nie tak? Gdzieś przez sekundę słyszałem o programowaniu pierścieni do obiektywu. To prawda?

Koledzy chyba już doradzili, żeby coś poczytać. jak ja rozumiem, w "tych" czasach czytanie czegoś dłuższego niż SMS to dyshonor.
Czytanie odprysków wiedzy z trzeciej ręki może być dobre do błyszczenia w towarzystwie zasłyszanymi słówkami ("mydło" - to coś zupełnie innego) bez ich zrozumienia, ale nie bardzo stawia w dobrym świetle. Spostrzeżenie ogólne, myślę o wielu dziedzinach, nie tylko fotografii ...

TOP67
05-01-2011, 14:44
Czy moglby ktos wrzucic przykladowe foty z kita wraz z pierscieniami posrednimi?

Czy winietowanie nie przeszkadza w tym przypadku?

Jakie winietowanie? Czego?
Przecież dokładając pierścienie zmniejszasz kąt widzenia, czyli pozbywasz się winiety.

JacekCz
05-01-2011, 15:22
Jakie winietowanie? Czego?
Przecież dokładając pierścienie zmniejszasz kąt widzenia, czyli pozbywasz się winiety.

Teoretycznie, na pełnej klatce i jakimś starym malutkim bagnecie/gwincie, jakieś m39 czy coś podobnego, daleko odsunięty obiektyw o większej średnicy by mógł dać winietę ze względu na gwint.

Ale to dyskusja akademicka, bagnet Nikona jest zdecydowanie większy od klatki, a tu chodzi o DX.