Zobacz pełną wersję : jaki obiektyw - d5000
witam i prosze o radę , od razu zaznaczę że jestem kompletnym laikiem w dziedzinie fotografi , umiem jedynie obsługiwac aparat ( dzięki ci wielki za instrukcje obsługi ) i to nie wszystkie funkcje bo jest ich za dużo :) i zgrać sobie zdjęcia na kompa . mój problem polega na tym ze obiektyw który byl w zestawie z d5000 jest za słaby tzn. potrzebuję takiego ktory zrobi mi w miarę dobre , wyrażne zdjęcie poruszającego się obiektu oddalonego o ok. 80-100 m . a równocześnie po chwili będącego np. 20 m odemnie . zdjęcia są robione podczas zawodów jeżdzieckich , gdy córka jest na odległym końcu parkuru wówczas recznie przybliżam obiektywem ją w kadrze ( na max. ) aparat mam ustawiony na zdjecia sportowe , seryjne , jak póżniej zgram na kompa i obrabiam programem to owszem programem wyciągnę ją jeszcze blizej ale np. twarz jest już niewyrażna , np. mocno zacieniona , czy mogłabym prosić o podanie symbolu obiektywu który będzie lepszy do takich zdjęć ? tylko pliss konkretny symbol , bo te przesłony , czasy itp to dla mnie czarna magia . teraz użytkowany obiektyw to ten o symbolu 18-55 VR , granice cenowe to do 1300 zł za nowy albo używany , wiem że to mało no ale cóż więcej raczej nie ,,uskrobię ,, . prosiłaby też o radę na co zwrócić uwagę kupując używany , ewent gdzie sa jakieś gieldy sprzętu używanego godne polecenia . dziękuję wszystkim za cierpliwość czytania , mam nadzieję że problem przedstawiłam przejżyście :)
niezabitowski
08-07-2010, 00:13
W temacie lustrzanek dopiero raczkuję ale ja bym brał albo 18-105 VR jeśli chcesz mieć także szeroki kąt albo 55-200VR jeśli chcesz mieć szeroki kąt i zostawiasz obiektyw, który masz. Obydwa są tak jak Twój ze stabilizacją. Ew. możesz polować na 70-300 VR. Poczytaj trochę o ogniskowej, itp to zajarzysz co znaczą te liczby w obiektywach a najlepiej kup jakąś porządną książkę:)
Pozdrawiam
Edit: Nie lepiej było kupić jakąś hybrydę, np Fujifilm FinePix HS10 (nie wiem czy wolno reklamować) z 30 krotnym zoomem i zdjęciami seryjnymi 7-10 klatek na sekundę?
marciing
08-07-2010, 00:18
W temacie lustrzanek dopiero raczkuję ale ja bym brał albo 18-105 VR jeśli chcesz mieć także szeroki kąt albo 55-200VR jeśli chcesz mieć szeroki kąt i zostawiasz obiektyw, który masz. Obydwa są tak jak Twój ze stabilizacją. Ew. możesz polować na 70-300 VR. Poczytaj trochę o ogniskowej, itp to zajarzysz co znaczą te liczby w obiektywach a najlepiej kup jakąś porządną książkę:)
Pozdrawiam
nic z tego nie rozumiem co napisałeś ale ok.....
Co do pytania to potrzebujesz teleobiektywu. Za 1300 zł mogę polecić obiektyw Nikkor 70-300 VR (używkę kupisz już w tej cenie) Jest to najlepszy tele w swojej klasie cenowej. Poza tym doskonale uzupełni wspomniany obiektyw 18-55, który posiadasz.
używany Nikon Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR - za 1300 można znaleźć.
Witam.
Z opisu można wywnioskować, że Koleżanka szuka teleobiektywu. Taki obiektyw pozwala na wykonywanie większych zbliżeń niż 18-55VR. Dla sceny statycznej (tzn. koń nie biegnie) pewnie wystarczy podstawowy (kitowy) tele-zoom Nikkor AF-S DX 55-200 mm f/4-5.6G IF-ED VR, który kosztuje ok. 800 zł. Problem może się pojawić, gdy koń galopuje w kierunku fotografującego - pytanie czy silnik taniego obiektywu zdąży przestawiać soczewki by ustawiać na bieżąco ostrość.
Kolejny tele-zoom ze stajni Nikkora to AF-S 70-300 f/4.5-5.6 G VR IF-ED, niestety kosztuje ok. 1700 zł.
Można też spojrzeć na ofertę producentów niezależnych (Sigma, Tamron). Oni swoje 55-200 sprzedają taniej niż Nikon, ale diabeł tkwi w szczegółach, jedne nie mają stabilizacji, inne silnika do ustawiania ostrości. Przed zakupem trzeba dobrze wybadać teren, by nie wpaść na "minę".
Są też produkowane obiektywy uniwersalne, które pozwalają zarówno na duże zbliżenia oraz na fotografowanie szerokich ujęć. Popularnie nazywają się "spacer-zoom". Za cenę pewnych kompromisów w jakości obrazu oferują wygodę - nie trzeba zmieniać obiektywów. Zamiast zestawu dwu szkieł (18-55 i 55-200), można używać jednego 18-200. Niestety 1300 zł to zbyt mało na Nikkora AF-S 18-200 f/3.5-5.6 G DX VR II (ok. 2200 zł), ale powinno prawie wystarczyć na stabilizowaną Sigmę 18-200 f/3.5-6.3 OS DC (ok. 1350 zł). Zakup wersji bez stabilizacji (Sigma 18-200 f/3.5-6.3 DC) odchudzi kieszeń o ok. 850 zł. Niestety, bez stabilizacji mamy większą szansę na wykonanie poruszonych zdjęć.
Z obiektywów uniwersalnych warto też wspomnieć o Nikkorze AF-S 18-105 f/3.5-5.6 G DX ED VR - nie oferuje tak dużych przybliżeń jak 18-200, ale jest dosyć porządny optycznie i kosztuje ok. 950 zł.
Pozdrawiam.
Uzupełnienie do ostatniego posta.
Wspomniany używany Nikkor AF-S 70-300 f/4.5-5.6 G VR IF-ED za ok. 1300 zł, wydaje się być (na tle nowych 55-200) naprawdę łakomym kąskiem. Jest to sprzęt ze średniej półki, oferuje lepszą jakość zdjęć, większe zbliżenie i porządny (dosyć szybki) silnik do ustawiania ostrości.
Pozdrawiam.
andrstac
08-07-2010, 09:18
Bez zbędnego wyjaśniania (to zrobili już poprzednicy): szukaj używanego Nikkor 18-200 AF-S VR. Jak już kupisz to sprzedaj tego co masz teraz (weźmiesz za niego jakieś 250 - 300zł, więc możesz więcej wyłożyć na kupowanego). Będziesz zadowolona:)
Zdecydowanie polecam 18-200 VR
dziękuję bardzo za wszystkie informacje :)
hipcio_stg
09-07-2010, 11:59
Można się też zdziwić kupując tylko spacer-zooma 18-200 (który jest super). Jednak nie zawsze będziesz chciała dzwigać tego kolosa. Mając 18-55 (mały, zgrabny, lekki - dobry na szybkie focenie bez "paraliżującej" lufy fotografowanych osób). Dokupując drugi 55-200 (dość ciemny co prawda, ale w miarę tani), lub 70-300, który polecam zyskujesz drugie szkło. Idąc na łapanie ptaków bierzesz 70-300, a robiąc zdjęcia w domu, lub dzieciom itd masz 18-55. Jak nie zależy Ci na super świetle dla tele i np masz statyw, który pozwoli na dłuższe czasy to powinien wystarczyć 55-200 uzupełniając Twoją 18-55.
Jak nie zależy Ci na super świetle dla tele i np masz statyw, który pozwoli na dłuższe czasy to powinien wystarczyć 55-200 uzupełniając Twoją 18-55.
Ale oczywiście o ile pozwolą Ci na to finanse, warto zainwestować w 70-300VR, a jeżeli cenisz sobie przede wszystkim wygodę - 18-200vr.
Warto poszukać używki np. 18-200 na tym forum w giełdzie.
Może wstaw po prostu ogłoszenie np.:
kupię 18-200 (czy na co tam w końcu padnie wybór) do 1300 zł itp itd
Moim zdaniem, kupno używki tutaj, od pewnego, polecanego użytkownika jest ciągle bezpieczniejsze niż w innych miejscach.
Zawsze możesz też skorzystać z pomocnej dłoni czy poprosić kogoś z Twoich okolic o sprawdzenie sprzętu etc.
Marcin Borkowski
11-07-2010, 22:02
W Twoim przypadku najwygodniejszym obiektywem byłby Nikkor 18-200. Myślę że warto rozejrzeć się za używką, za 1500zł spokojnie znajdziesz, wiem że ta kwota przekracza twój aktualny budżet, ale po zakupie 18-200, twój 18-55 stanie się bezużyteczny, sprzedasz go za ok 300zł i patrząc na twój budżet starczy Ci jeszcze na książkę Bryana Petrsona pt: "Ekspozycja bez tajemnic", która zapozna Cię ze wszystkimi podstawowymi zagadnieniami fotograficznymi.