Zobacz pełną wersję : intuos 4 - jakie opinie?
Witam, mam pytanie do użytkowników tabletu intuos 4, jakie są wasze opinie na temat tego tabletu? Jak jest z zużyciem wkładu do piórka, szybko się zużywa czy wolno w porównaniu np do intuosa 3?
Przymierzam się do zakupu Intuosa 4 i się zastanawiam czy to będzie dobry wybór ponieważ nie chciałbym zmarnować pieniędzy.
Ogólnie tablet byłby używany prawie codziennie.
Pozdrawiam.
Witam, mam pytanie do użytkowników tabletu intuos 4, jakie są wasze opinie na temat tego tabletu? Jak jest z zużyciem wkładu do piórka, szybko się zużywa czy wolno w porównaniu np do intuosa 3?Tak samo. To sa chyba dokladnie te same koncowki...
Przymierzam się do zakupu Intuosa 4 i się zastanawiam czy to będzie dobry wybór ponieważ nie chciałbym zmarnować pieniędzy.Ale nie bardzo rozumiem, bo wlasciwe pytanie zadales tylko na temat koncowek piorka, a to przeciez jest normalna czesc eksploatacyjna i zuzywa sie w kazdym. Kupienie dodatkowego kompletu koncowek to przeciez g... a nie wydatek (w porownaniu do ceny tabletu).
de Fresz
08-07-2010, 08:56
A to już nie dokładają ze 2 zapasowych do każdego nowego Intuosa?
A to już nie dokładają ze 2 zapasowych do każdego nowego Intuosa?Dokladaja, dokladaja, ale nawet te sie w koncu zuzyja... ;)
Ja osobiscie najbardziej lubie te miekka koncowke ze sprezynka. Sciera sie najszybciej, ale i tak wymienilem ja dopiero wraz z tabletem (po prawie 3 latach). Tyle, ze u mnie tablet tylko do retuszu sluzy. Jesli jednak ktos pracuje codziennie, ale uzywa zwyklych, twardych koncowek, to i tak ze dwa lata na komplecie pojedzie...
Ale nie bardzo rozumiem, bo wlasciwe pytanie zadales tylko na temat koncowek piorka, a to przeciez jest normalna czesc eksploatacyjna i zuzywa sie w kazdym. Kupienie dodatkowego kompletu koncowek to przeciez g... a nie wydatek (w porownaniu do ceny tabletu).
Pytam o końcówki dlatego, że czytałem na jakimś forum że bardzo szybko się zużywają w porównaniu do Intuosa3.
Ktoś pisał że w 3 dni mu się końcówka spłaszczyła w piórku rysując po Intuosie4. Niby to nie wydatek dokupić końcówki, ale tablet to ma być tablet a nie ołówek ścierający się bardzo szybko.
Co do działania tabletu to domyślam się że jest podobnie jak w Intuos3 tylko ze Intuos4 ma więcej poziomów nacisku i powierzchnie bardziej szorstką.
Tak jeszcze pytanie do użytkowników czy ogólnie to zadowoleni jesteście z intuosa4?
Jakieś wady i zalety moglibyście wymienić z własnego doświadczenia z tym tabletem?
Pytam o końcówki dlatego, że czytałem na jakimś forum że bardzo szybko się zużywają w porównaniu do Intuosa3.
Ktoś pisał że w 3 dni mu się końcówka spłaszczyła w piórku rysując po Intuosie4.Jesli mial zalozona najbardziej miekka koncowke, a do tego te 4 dni to byly faktycznie 4 x 8 godzin "dlutowania", z sila rzezbiarza-kamieniarza, to jak najbardziej jest mozliwe, ze sie koncowka lekko splaszczyla.
Niby to nie wydatek dokupić końcówki, ale tablet to ma być tablet a nie ołówek ścierający się bardzo szybko.W tablecie akurat nie chodzi o tansza eksploatacje. ;)
Co do działania tabletu to domyślam się że jest podobnie jak w Intuos3 tylko ze Intuos4 ma więcej poziomów nacisku i powierzchnie bardziej szorstką.To jedno. Dwa -- swietne kolko sterujace.
Tak jeszcze pytanie do użytkowników czy ogólnie to zadowoleni jesteście z intuosa4?Ja bardzo. Aczkolwiek z 3jki takze nadal bylbym zadowolony.
Jakieś wady i zalety moglibyście wymienić z własnego doświadczenia z tym tabletem?Kurz i slady palcow bardziej widac na tych blyszczacych bocznych powierzchniach...
de Fresz
08-07-2010, 09:22
Nie przykładałbym zbyt dużej wagi do jednostkowej opinii - mógł gość trafił na jakąś felerną sztukę, może ma niezwykle ciężką rękę. Chyba że ludzie masowo się na to skarżą. Używam tabletów Wacoma od z górką 10 lat i nie przypominam sobie w żadnym konieczności wymiany końcówki, ale podobnie jak Stig za piórko łapię tylko przy retuszu/maskowaniu, bo do innych operacji wg. mnie mysz jest szybsza i wygodniejsza. Bardziej bym się na Twoim miejscu interesował rzeczywistą czułością (czy aby lepsza od I3), użytecznością dodatkowych przycisków (w I3 taka sobie) czy doborem optymalnej wielkości tabletu. To nie jest raczej firma, której zdarzają się jakieś straszne wtopy jakościowe.
Stig dziękuję Tobie za odpowiedź, czyli jak miałbyś wybierać intuos3 A4 albo intuos4 A4 (Large) to który byś wybrał?
Stig dziękuję Tobie za odpowiedź, czyli jak miałbyś wybierać intuos3 A4 albo intuos4 A4 (Large) to który byś wybrał?Gdyby byly w tej samej cenie (+100-200 pln za I4) -- to oczywiscie I4.
Nie przykładałbym zbyt dużej wagi do jednostkowej opinii - mógł gość trafił na jakąś felerną sztukę, może ma niezwykle ciężką rękę. Chyba że ludzie masowo się na to skarżą.
Znalazłem ten wątek o którym pisałem -> http://forum.wacom.eu/viewtopic.php?f=2&t=1438
wychodziło by na to że większość ludzi zaobserwowało ten problem, zbyt szybkiego ścierania się końcówki.
wychodziło by na to że większość ludzi zaobserwowało ten problem, zbyt szybkiego ścierania się końcówki.Widocznie wiec tak jest. Ja tego nie zauwazylem, bo 4ke mam troszke ponad pol roku, a jak juz pisalem -- nie uzywam go do suwania ikonkami i okienkami (myszka jest dla mnie efektywniejsza w tej kwestii).
Widocznie wiec tak jest. Ja tego nie zauwazylem, bo 4ke mam troszke ponad pol roku, a jak juz pisalem -- nie uzywam go do suwania ikonkami i okienkami (myszka jest dla mnie efektywniejsza w tej kwestii).
Byłbyś w stanie określić ile mniej więcej przez te ponad pól roku, łącznie godzin używałeś Intuos4? I ile razy wymieniłeś końcówkę?
Gdzie można kupić jeszcze I3? przeglądałem kilka sklepów internetowych i nie mogłem znaleźć, a jak było to pisali że brak towaru.
Byłbyś w stanie określić ile mniej więcej przez te ponad pól roku, łącznie godzin używałeś Intuos4? I ile razy wymieniłeś końcówkę?Naprawde nie wiem. Jednego dnia siedze i dlubie przez 8 godzin, potem przez tydzien, dwa kompletnie wcale, pozniej jednego dnia 20 minut, znowu 2-3 dni nic, a pozniej np. przez 3 dni non-stop po 10-12 godzin. Nie jestem w stanie tego oszacowac. To moglo byc 50 godzin, ale tez i 120. Koncowka jest splaszczona, ale to jak dla mnie w miare naturalny ksztalt -- w niczym nie przeszkadza. No i oczywiscie to jest ta najbardziej miekka, wiec sciera sie duzo szybciej od innych. W podstawce piora mam jeszcze dwie takie i kilka twardych, wiec przy mojej pracy wystarczy mi na kilka lat jeszcze. ;) A potem znowu 20pare zlotych i po problemie. ;)
ja mam 4-ke od 7 miesiecy i koncowke wymienilem 1 raz, jakis miesiac temu. tabletu uzywam do wszystkiego - jakies 4 godziny dziennie.
Bierz czwórkę, o dziwo jest znacznie lepsza od trójki. Końcówkami się nie przejmuj, ja w 3-ce używam od kilku lat tej ze sprężynką i dalej się nie zużyła, więc to kwestia ręki - kolesie muszą mocno dociskać, albo cholernie zajadle rysować. Intka używam do retuszu i pracy w Indyku oraz Illku.
Chyba się zdecyduje na 4 + zapas końcówek sobie zrobię ;)
Z jakich formatów tabletu korzystacie? A5, A4?
Ogólnie to tak myślę sobie aby dopłacić parę zł i kupić A4
de Fresz
08-07-2010, 10:35
Ja bym odradzał A4. Miałem okazję już pracować na Intousach z różnych epok w rozmiarach: A3, A4Oversized, A4, A5Wide i A5. Najwygodniej dla mnie jest na A5Wide (tak, wiem że teraz Wacom trochę namieszał w formatach), choć i on mógłby być kapkę mniejszy, A6 jest już dla mnie za mały. Na dużym tablecie trzeba się bardziej namachać ręką, biurko kurczy się zastraszająco i zaczyna być problem jak to wszystko na nim sensownie zmieścić, a wzrost precyzyji przy pracach retuszerskich jest nieistotny. No chyba że jesteś rysownikiem albo inżynierem, w tych zastosowaniach większa precyzja bywa potrzebna. Lub siedzisz przed dwoma monitrami 30". A tak wogóle to najlepiej przejść się do salonu, poprosić o podłączenie i samemu się przekonać jaki rozmiar najbardziej podasuje.
Chciałbym właśnie przetestować przed kupnem ale u mnie w Zielonej Górze nie mam nawet gdzie tego zrobić.
W sumie tabletu będę używał do retuszu, projektowania i rysowania. Może faktycznie lepszym rozwiązaniem będzie A5 bo miejsca za wiele na biurku nie mam ;)
I3 mialem w wersji A5 wide, a I4 wzialem L. Jest wiekszy, ale jakos specjalnie nie odczulem roznicy na niekorzysc.
de Fresz
08-07-2010, 10:58
A wyskok do Poznania nie wchodzi w grę? Cortland, Perfekt – tam powinni mieć do obmacania (oczywiście najpierw warto zadzwonić).
W 4-ce można jednym kliknięciem ograniczyć pole akcji, więc można spokojnie brać nawet eLkę, na codzień jest to zbędne, ale przydaje się podczas rysowania ilustracji, bo można wyprowadzać pociągnięcia swobodniejszym gestem.
A wyskok do Poznania nie wchodzi w grę? Cortland, Perfekt – tam powinni mieć do obmacania (oczywiście najpierw warto zadzwonić).
Dzięki za propozycje, nie wiedziałem o tym sklepie ;)
A w MM czy Komputroniku nie ma? Ew. kup poprzez internet. Masz 10 dni na oddanie towaru.
O, popatrz: http://allegro.pl/item1090616413_tablet_wacom_intuos_4_wireless_f_va t.html
Sprzedawca z Zagania.
A w MM czy Komputroniku nie ma? Ew. kup poprzez internet. Masz 10 dni na oddanie towaru.
O, popatrz: http://allegro.pl/item1090616413_tablet_wacom_intuos_4_wireless_f_va t.html
Sprzedawca z Zagania.
Byłem w komputroniku i MM, w MM mają jakieś pentagramy i stare wersje bamboo, a w komputroniku jedynie mogą zamówić bo na stanie nie mieli.
Dzięki za link ;) znacznie bliżej jak poznań