Zobacz pełną wersję : Nikon SB-400 czy Metz 28 AF3N
Witam,
Stanąłem przed dylematem, jaką małą dedykowaną lampę z TTL wybrać.
Potrzebna mi mała ( wystarczająco lekka i gabarytowo mała) lampa do doświetlania pierwszego planu w plenerze.
Podczas częstych wyjazdów z ograniczonym bagażem nie mogę sobie pozwalać na zabieranie całego sprzętu, podróżuje wtedy tylko z jednym obiektywem wraz z filtrami. Często zdarzy się tak iż wbudowana lampa jest za słaba bądź też osłona uniemożliwia poprawny dobłysk. Na korzyść Nikona wypada zasilanie,ale znowu gabaryty i waga jest zaletą Metza. Uchylny palnik-zbędny w zastosowaniu- zbyt słabe lampy. Metz ma lepszą cenę. Co byście poradzili?
Miałem SB-400. W tej roli sprawdzała się nader dobrze.
Tylko czy warto do niej dokładać. Jest ponad 2x droższa i 2x większa. Do Metza mam zaufanie gdyż użytkuje lampy tej marki od kilku lat. Czy testował ktoś z forumowiczów tego Metza, jak u niego z powtarzalnością, mocą błysku itp.
Zdecydowałem i zakupiłem.
Metz 28 AF3N v2 siedzi w sankach.
Pierwsze spostrzeżenia:
Lampa na prawdę malutka, zgrabna i lekka.
Stopka plastykowa z blokadą wysuwania, lekko ruszająca się ( osobny moduł nie połączony z obudową ) lecz siedzi ciasno i pewnie w sankach.
Naświetla poprawnie i powtarzalnie w 100%, czas ładowania po błysku z pełną mocą mniej niż 5 sekund.
Cztery tryby pracy iTTL, TTL-BL, M1/1, M1/8 zmieniane przyciskiem "Mode" sygnalizowane na czytelnym wyświetlaczu
Trzy zmienne tryby pracy: Normal, Tele i Wide (nasadki w komplecie) zmieniane osobnym przyciskiem i sygnalizowane na wyświetlaczu.
Sygnalizacja gotowości lampy, poprawnego naświetlenia oraz zasięgu błysku w metrach.
Błysk testowy z mocą 1/1 i 1/8
Palnik umieszczony prawie o 3cm wyżej niż w SB-400 oraz w tej samej płaszczyźnie co sanki mocujące(jest to dużym plusem jak i minusem). Brak jakichkolwiek cieni od osłony przeciwsłonecznej :)
Minusy:
Brak futerału w komplecie :( trzeba samemu coś zaadoptować.
Lampa jest wąska i wysoka, trzeba uważać żeby jej nie wyłamać z sanek.Plastykowa stopka.
Minimalny luz na obudowie(przy połączeniu ze stopką lampy)
Zasilanie z ogniw 2xAAA-około 100 błysków z pełną mocą (SB-400 ogniwa AA 140 błysków)
Brak uchylnego palnika w pionie.
Zalety:
Gabaryty i waga.
Dodatkowe tryby pracy lampy (SB-400 i-TTL)
Czytelny wyświetlacz choć mógłby być z podświetleniem.
Szybkie ładowanie.
Nasadka rozpraszająca i tele.
Bardzo przystępna cena.
Moim zdaniem udany zakup. Bardzo dobry stosunek ceny do możliwości i jakości.