PDA

Zobacz pełną wersję : 58mm 1:2 Zenit a D90

d90
06-07-2010, 18:21
58mm zenita a d90 - czy gra warta swieczki?

1. Jako ze wakacje, zawitalem do rodzinnego domu i wreszcie odnalazlem po dwoch latach swojego ET.
Niestety nie potrafie odkrecic obiektywu - niby smieszne, ale nigdy tego nie robilem na zenicie.
Pomozcie. ;(

2. Co mi potrzeba zeby go podpiac pod d90? i czy warto, czy jednak kupic nikorowska 50mm?

3. Pierscienie do tego sloiczka to gra warta zachodu, czy odpuscic? Do robali oczywiscie... hehe...

Jutro do sklepu sie wybiore, tak wiec Wasze opinie sa jak zawsze niezastapione.

ps, szukalem na forum, ale nie bylo, albo jestem cajmer i nie znalazlem
pozdr.

wilk325
06-07-2010, 18:30
Przejściówka to około 50-80 PLN i ostrzenie tylko ręczne:(, wg mnie lepiej dołożyć i kupić N50/1.8, co do pierścieni się nie wypowiem ( nie mój dział;) ).

d90
06-07-2010, 19:55
Tak wlasnie od dlugiego czasu myslalem o N/50 1.8, te piec stowek bym przebolal, tym bardziej ze w zasadzie wszyscy sobie chwala to szkielko.

Czyli sugerujesz zeby zostawic zenitowi co zenitowe i bawic sie na calego klisza,
a do d90 jednak wydac pieniazki na N/50 1.8.

Powiem szczerze, ze reczne ostrzenie raczej mnie nie przeraza, ale wydac te osiem dyszek, i pierniczyc sie dalej bez AF... moze masz racje ze nie warto.

Ktos probowal takiej przekladki o jaka pytam?

A jesli N/50 1.8, to jakie pierscienie? Jakies sugestje? Pytam zeby dupy nie zamoczyc...

Photoartbox
06-07-2010, 20:02
Powiem szczerze, ze reczne ostrzenie raczej mnie nie przeraza, ale wydac te osiem dyszek, i pierniczyc sie dalej bez AF... moze masz racje ze nie warto.

Ktos probowal takiej przekladki o jaka pytam?

Adapter Nikon - M-42. Masz dwie mozliwosci: z soczewka i bez. Z soczewka masz mozliwosc ostrzenia na nieskonczonosc, ale powaznie tracisz na jakosci, bez odwrotnie. Z D90, nie bedziesz mial rowniez pomiaru swiatla. Powiem tak, tylko dla jednego Heliosa nie pchalbym sie w przelotki, jesli mialbys wiecej fajnych szkielek M-42 i do tego puszke z pomiarem swiatla, to inna sprawa ;)

PS. Obiektyw po prostu odkrec, owrotnie do ruchu wskazowek zegara.

d90
06-07-2010, 20:19
dzieki za dobre slowo

tak se mysle, ze majac na uwadze wasze opinie/zdanie - kupie nowy N/50 1.8 .

Teraz jeszcze tylko jedno pytanie
- co do robaczkow? do tego N 50? jakies konkretne propozycje?
- jak sie ma wysoka cena pierscieni do ich jakosci?
- no i jakie pierscienie?

mpwt
06-07-2010, 22:11
Teraz jeszcze tylko jedno pytanie
- co do robaczkow? do tego N 50? jakies konkretne propozycje?
- jak sie ma wysoka cena pierscieni do ich jakosci?
- no i jakie pierscienie?

Tu znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania: http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=75

karabud
06-07-2010, 22:49
tylko dla jednego Heliosa nie pchalbym sie w przelotki,

ja sie pchalem i nie zaluje, to bardzo fajne szklo z unikalnym charakterem ;) jedna z moich ulubionych 50tek, wszystko zalezy od tego do jakich celow potrzebne i czy zalezy na latwosci pracy. zawsze mozesz korzystac z obu - to 2 zupelnie inne szkla.
zdjecia opinie itp sa na forum w dosc duzej ilosci ale ja polecam baze http://www.flickriver.com/groups/helios44/pool/interesting/

kazwita
07-07-2010, 00:42
Witam.

Proponuję zwrócić uwagę na fakt, że przy użyciu tanich pierścieni pośrednich zarówno omawiany Helios jak i Nikkor 50/1.8 będą działać jako szkła manualne. Dopiero zakup znacznie droższych pierścieni z przeniesieniem automatyki pozwoli na komunikację D90 - N50/1.8 - będzie pomiar światła. Do zadziałania układu AF w obiektywach bez silnika potrzebne jest dodatkowo mechaniczne przeniesienie napędu z tzw. "śrubokręta". Takie "wypasione" pierścienie (np. Kenko) potrafią kosztować dobrze ponad 800 zł. Do zdjęć makro najczęściej jednak używam makroobiektywu, okazjonalnie Heliosa, N50/1.8D, pierścieni pośrednich oraz pierścienia odwrotnego mocowania.
Jest aktywny drugi wątek o podobnej tematyce - można poczytać: Nikon D3000 , średnica mocowania. (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=150524)

Pozdrawiam.

Ps. Odnośnie pierścieni z przeniesieniem automatyki - można ku przestrodze zajrzeć tu:
Pierścienie pośrednie do macro a zwarcie w puszce Nikona d50? (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=148329)

Photoartbox
07-07-2010, 06:58
ja sie pchalem i nie zaluje, to bardzo fajne szklo z unikalnym charakterem ;) jedna z moich ulubionych 50tek, wszystko zalezy od tego do jakich celow potrzebne i czy zalezy na latwosci pracy. zawsze mozesz korzystac z obu - to 2 zupelnie inne szkla.
zdjecia opinie itp sa na forum w dosc duzej ilosci ale ja polecam baze http://www.flickriver.com/groups/helios44/pool/interesting/

Dlatego napisalem, ze ja nie pchalbym sie, co zrobi ktos inny, to jego sprawa. ;) Sam posiadam dwie wersje Heliosa , no i kilka innych szkielek M-42, no ale wlasnie nie jest to tylko jeden Helios, do tego jeszcze nie sprawdzony, a z ich jakoscia roznie bywa...

d90
08-07-2010, 00:16
Zakupilem dzisial zestaw pierscieni posrednich DELTA. 13,21,31 mm. oznaczonych symbolem C-AF. Po podpieciu dziala jak nalezy. Af dziala na podpietym jednym, na dwoch cos tam probuje, a na trzech razem tylko MF idzie.
Co do jakosci zdjec to obiektyw 18-105mm srednio nadaje sie do wykorzystania razem z nimi. Znaczy efekty mizerne...

Stary helios jest sprawdzony, na ET ladnie ostrzyl, i sadze ze od lezenia na polce nic sie z nim nie stalo.
Dokupie do niego adapter, i sie zobaczy co i jak... zawsze doloze tylko ze dwie dychy, a zabawa bedzie fajna. N50/1.8 nie kupilem dzisiaj, poniewaz i tak po zsumowaniu zakupow, rachunek siegnal w zasadzie tysiaca zlotych. A przeciez mamy wakacje.