Zobacz pełną wersję : nikon d70 zdjecia seryjne z lampa i wyzwalacz radiowy
bartek_8000
11-12-2006, 22:48
witam. chce kupic lustrzanke cyfrowa nikon d70 ale potrzebuje najpierw kilku informacji. przede wszystkim czy ten model apartatu dziala z wyzwalaczami radiowymi lapm blyskowych (albo z wyzwalaczami na podczerwien)? mam starszy model lampy (metz 60 ct1) i juz wiem ze przy bezeposrednim polaczeniu z aparatem jest problem z napieciem, a jak jest przy wyzwalczach na odleglosc?
druga watpliwosc dotyczy zdjec seryjnych. przy jakich czasach migawki (najdluzszych) moze tan aparat robic seryjki? chodzi mi o seryjki wlasnie przy uzyciu ww metza i wyzwalacza radiowego (ktory podobno tez ma opoznienia i czas synchroniacji trzeba utawic na mniejszy, chyba w tym przypadku na 1/250- czy to prawda?)
bede bardzo wdzieczny za wszelkie inforamcje i pomoc. jestem zielony jesli chodzi o cyfraki a chcialbym zaczac z nimi przygode
jeśli chodzi o wyzwalacz radiowy (nie żaden cls) to radyjko wpinasz na aparat i jedziesz wszystko na manualu (wiec jak Ci pasuje to możesz nawet mieć 1/4000 i f22 a to że zdjęcie bedzie czarne to już na Twoj problem nie aparatu ;) )
Co do drugiego pytania to chyba Ci chodziło o najkrótsze czasy migawki ( 3kl/s co nie znaczy ze migawka nie może być 1/8000 więc ogranicza Cie w serii jedynie sama jej szybkość), no chyba rzeczywiście masz na myśli najdłuższe czasy to wtedy 30" lub bulb :D !-a jak już w tym wszystkim wyrobi się Twoja lampa to sam nam opowiesz jak sprawdzisz. A co do tych opóźnien przez radio to może wkrótce będę specjalista bo wlasnie jedzie do mnie cała armia sb i radyjek :D
a własnie jesli juz mowa o wyzwalaczach radiowych to czy moge kupic taki niby do lamp studyjnych a uzywac go ze zwyklymi palnikami? wiadomo ze trzeba przejsciowke bo raczej nie ma l.blyskowych z wejsciami na duze jack'i :)
a własnie jesli juz mowa o wyzwalaczach radiowych to czy moge kupic taki niby do lamp studyjnych a uzywac go ze zwyklymi palnikami? wiadomo ze trzeba przejsciowke bo raczej nie ma l.blyskowych z wejsciami na duze jack'i :)
tak.
co do pytań bartka:
d70 jak i kady inny aparat działa z wyzwalaniem radiowym i na podczerwień. Tu nie ma żadnej filozofii. Jest impuls z apartu (zwarcie styków) - jest sygnał w podczerwieni lub radiowy.
co do czasów - to nie rozumiem też.
d70 ma migawke hybrydową, czyli opóźnienie raczej nie będzie miało znaczenia.
żeby robić zdjecia seryjne 3kl/s musisz mieć czas 1/250 lub 1/500
przy dłuższych czasach (np 1/30) spadnie ci czętotliwośc robienia zdjęć. przy krótszych - kłopot z błyskiem bo na 1/1000 może się okazać że błysk trwa za długo (nie znam czasu błysku metza 60) albo, że radioflesz ma przesunięcie takie, że się synchro rozjedzie.
Choć na 90% nawet przy 1/1000 (z d70) będzie działało dobrze.
bartek_8000
12-12-2006, 11:39
bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi. duzo mi pomogliscie. co do tego pytania michalha to jest problem z wyzwalczami studyjnymi. bo sa 2 typy wyzwalaczy: 1- odbiorniik zasilany 230 v (do lampy studyjnej sie podlacza odbironik sygnalu i stad ma on zasilanie) i 2- odbiornik zasilany bateriami (mozna go uzywac ze zwyklymi lampami bo ma wlasne zasilanie). jesli chcesz kupic wyzwalacza studyjny (a czasem kuszą nizsza cena) to sie musisz powaznie zastanowic co z zasilaniem odbiornika. mozna co prawda pobawic sie elektronika i podlaczyc jakos bateryjke to wyzwalacza na 230 v ale to duzo zabawy i nie warte doplacenia paru zloty do wyzwalacza zasilanego bateria. mam nadzieje ze o to chodzilo w twojm pytaniu ;]
w sumie to sie nie spotkałem z radiowkami na 230V... widziałem same na allegro za niecałe 200zł na baterie AA i to jeszcze z roznymi wejsciami
są odbiorniki na 230V - też na allegro (oprócz bateryjnych oczywiście)
nadajniki są najcęściej na nietypową baterię
a ja jeszcze tak spytam gdzie mogę kupić, jeśli wogóle mogę, jakieś radio odrazu z gorącą stopką czyli bez cudownych kabelków JACK lub chociażby przejściówke z JACKa na synchro bo niestety po 100latach poszukiwań nadal nic nie mam i czuję się jak dziecko we mgle którego nikt nie rozumie :P
sam sie dziwię, ale tez nie widzę odbiorników radiowych z taką stopką.
przewidują odbiorniki jakby tylko do lamp studyjnych, nikt nie bierze pod uwagę lampek reporterskich.
chyba zacznę robic przejściówki i sprzedawać na allegro.
to ja chetnie kupie takie nawet dwie :D
jak zaproponujesz dobrą cenę (czyli myślę części + do 15zł zarobku) to ja potrzebuje 4 takie cuda :)
...post mi się zdublował :P