Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Asystent fotografa - wspolpraca, place

akinom
05-07-2010, 10:50
Witajcie, mam mały dylemacik :-) i w związku z tym pytanie. Jeżeli zatrudniacie asystentów/ pomocników, to jak wygląda sprawa wynagrodzenia. Czy dajecie stałe wynagrodzenie, czy jednak jest to jakiś procent od każdego zlecenia.
Myślę właśnie o takiej osobie i zupełnie nie wiem jak powinnam się z nią rozliczać. Chciałabym być w porządku.
Jak to jest u Was? Każda sugestia mile widziana.

wĄs
05-07-2010, 11:01
Tak z ciekawości...jaką funkcję pełni taki "asystent"? Jeśli ma to być ktoś na zasadzie "przytrzymaj, podaj, przynieś torbę" to myślę , że wielu fotoamatorów chciałoby poasystować w ramach wolontariatu w zamian za wiedzę nabytą podczas sesji. Wystarczy popytać.

akinom
05-07-2010, 11:28
To też, ale dodatkowo będzie to również prowadzenie kalendarza spotkań/zleceń z małym interview z klientami...
Mam już taką osobę na myśli, ale zanim zaproponuję współpracę, chciałabym znaleźć sposób w jaki moglibyśmy się rozliczać i jaka to byłaby kwota...

pawel
05-07-2010, 12:27
Normalnie umawia się na stawkę godzinową.
Ktoś, kto chciałby poasystować w ramach wolontariatu raczej się nie sprawdzi, bo to jest normalna, czasem ciężka praca. Dla tego nie można zawsze liczyć, że taka osoba ciągle będzie zasuwała na pełnych obrotach i zawsze będzie na miejscu kiedy trzeba. Poza tym asystent też musi być doświadczony i zaufany.

To też, ale dodatkowo będzie to również prowadzenie kalendarza spotkań/zleceń z małym interview z klientami...
Jeśli tak, to ta osoba w zasadzie ma również być managerem studia. To zmienia postać rzeczy, bo takiej pracy nie da się włożyć w konkretne ramy czasowe i płacić za godzinę. W takim wypadku najbardziej logiczna wydaje się stawka godzinowa, plus ryczałt. Lub etat.

akinom
06-07-2010, 10:02
OK. Dzięki Paweł.