Zobacz pełną wersję : sigma 24-70 ex dg macro 2.8 VS tokina 28-70 AT-X PRO SV - co wybrać?
Witam,
niedługo stanę przed wyborem zakupu średniego zooma ze światłem 2.8. Nikkor odpadł w przedbiegach z powodu na cenę a tamron ze względu na wszystkie jaja związane z ff bf i podobnymi historiami, w których nie chcę uczestniczyć. a poza tym mi się nie podoba:P
zawęziłem poszukiwania do tokiny i sigmy (chodzi mi jeszcze po głowie także nikkor 24-85 2.8-4). Dlatego chciałbym zapytać użytkowników jak wypada porównanie obu obiektywów wymienionych w tytule.
Będę tego szkła używał zarówno do reporterki jak i do studia, w analogu i cyfrówce...
Oczywiście najbardziej zależy mi na tym by szkło było świetne optycznie, ale także jakość materiałów i solidność wykonania mają dla mnie spore znaczenie.
cenowo zdecydowanie wygrywa Tokina, ale nie ma 24 na szerokim końcu i ostrzy z nieco większej odległości. Nie mam natomiast pojęcia jak się przedstawia sprawa jakości obrazu i trwałości obiektywu.
proszę o Wasze opinie!
Pozdrawiam
co prawda to kolejny post z podobnym pytaniem ale że sam jestem na kupnie to proszę również o pomoc (mogą być nawet stronnicze opinie bo tak naprawde te 24mm to w moim przypadku 70% przewagi dla sigmy :D -więc chyba musiałaby mieć szkła z denka od jabcoka żeby jej nie wziąść ;) )
niekrasz
13-12-2006, 21:21
bierz s24-70/2.8 ale ta macro
sam mam to szklo i uwarzam ze jest swietne jak na zoom juz od 2.8
http://climbing.niekrasz.de/tmp/siennicka1.htm
http://climbing.niekrasz.de/tmp/siennicka2.htm
prawie wszystko to f2.8/3.3 iso800 niestety czasu od 1/125 do 1/30
wyglądają bardzo ładnie, znam takie warunki oświetleniowe i wiem że nie są one lekkie, tak więc zbliżam się do podjęcia decyzji :) -tylko że chyba dopiero na wiosne się zdecyduję bo teraz to bym musiał chyba kompa do lombardu oddac :P
nieźle to wygląda!
chyba się skuszę na tą sigmę...
wyczytałem gdzieś w necie że niby "jakość optyczna" (szeroko pojęta) nikkora 18-70 jest wyższa niż tej sigmy (nielicząc jasności) ale zastanawiam się czy aby nie jest to czcze gadanie przesadnych fanów nikona.??
jeśli możesz proszę, wymień wady tego szkła.. będę wdzięczny :)
pozdrawiam!
Witam.
Nie chcę po raz n-ty powtarzać oklepanego frazesu pt. "podepnij, sprawdź itp" ale tylko tak uchronisz się przed niespodzianką. Popatrz ile na tym forum krańcowo różnych opini na temat tych samych obiektywów. A to dlatego, że w tym przedziale cenowym liczy się konkretny egzemplarz. Ale do rzeczy, pytałeś o Tokinę. Ten obiektyw ma na tym forum generalnie "złą prasę" :) Ale pojawiają sie również w sieci bardzo dobre opinie. Wielu ludzi powtarza zasłyszne legwndy nie widząc szkłą na oczy. Ja testowałem tę Tokinę (może ją kupię, zresztą) i wypadła (jak dla mnie) całkiem dobrze. "Szkło" jest bardzo ostre, poza 2.8, gdzie nie jest wprawdzie tragicznie, ale mogłoby być lepiej. Autofocus jest szybki, choć nieco głośniejszy niż w "kicie" 18-70. Wykonanie - poezja, choć niektórym waga obiektywu mocno przeszkadza. Mnie nie, lubię tak wykonane i leżące w ręce przedmioty :)
Żeby było śmieszniej, mieliśmy "kita" 18-70, który nigdy do końca nie był w stanie wyostrzyć. Bez względu na "dziurę" i ogniskową. Na odbitkach 10x15 niby wszystko OK, ale na monitorze nie dało się tego oglądać. Nikkorek nowiutki, dbany, chuchany itp :)) A obiektywy te mają generalnie b.dobrą opinię.
Tak więc widzisz, że opinie opiniami, a życie życiem. Jeżeli będziesz miał okazję wypróbować tę Tokinę to koniecznie to zrób. Możesz zostać bardzo mile zaskoczony :)
Pozdrawiam.
niekrasz
19-12-2006, 01:36
wkrotce dam linka do kolejnych zdjec na f2.8 i tez w ciezkich warunkach iso800
ale jak dla mnie jakosc na 2.8 powala a przy f/4 czy 5.6 moze byc tylko lepiej;)
niekrasz
19-12-2006, 01:37
co do wad to waga i filtr 82mm
ale pogodzilem sie z tym juz i dla uniwesalnosci tego zooma przy tej jakosci
sprzedalem 20/2.8d i 50/1.8d
hehe
bierz s24-70/2.8 ale ta macro
sam mam to szklo i uwarzam ze jest swietne jak na zoom juz od 2.8
http://climbing.niekrasz.de/tmp/siennicka1.htm
http://climbing.niekrasz.de/tmp/siennicka2.htm
prawie wszystko to f2.8/3.3 iso800 niestety czasu od 1/125 do 1/30
...ale zaraz zaraz, pokażcie jakieć cropy 1:1 bo te zdjęcia o ostrości kompletnie nic mi nie mówią... ;/
niekrasz
19-12-2006, 16:19
wrzucalem juz kiedys nefy porownujace sigme z 24/2.8d i 50/1.8d
wyraznie sigma jest lepsza od tamrona 28-75 i szersza
od s18-50/2.8 tez, ale juz nie szersza
choc moze nowa s18-50/2.8 z dopiskiem macro bedzie lepsza
...ale zaraz zaraz, pokażcie jakieć cropy 1:1 bo te zdjęcia o ostrości kompletnie nic mi nie mówią... ;/
Ano właśnie. Też chciałbym się przekonać na ile ta Sigma bije moją Tokinę przy 2.8 (o ile bije).
Ano właśnie. Też chciałbym się przekonać na ile ta Sigma bije moją Tokinę przy 2.8 (o ile bije).
...a ja chciałem porównać z moim Tamronem bo nad tą sigmą też się zastanawiałem tylko, że cena nowej jest o ok. 400zł wyższa od Tamrona.
http://img72.imageshack.us/img72/2594/tamron28753ls7.jpg
Co to Sigmy i Tej tokiny to wziąłbym raczej do porównania Tokinę 28-80 2.8 bo Pro SV jest o prawie połowę tańsza.
niekrasz
20-12-2006, 14:34
ale zeby cokolwiek porownywac trzeba wykonac te same ujecia roznymi obiektywami