PDA

Zobacz pełną wersję : Plecak, z możłiwością podpięcia statywu

matios
04-07-2010, 21:57
Witam

Koniecznie muszę w najbliższej przyszłości kupić plecak na aparat do którego będę miał jak podpiąć statyw (mf x190prob z głowicą 496 rc2).\
Zainteresował mnie taki:
http://www.allegro.pl/item1095020299_plecak_safepaq_profi_bp2_wroclaw_fv _gwarancja.html
Jest dość tani, lecz obawiam się o jakość. Plecak musi być porządny bo często jeżdżę na zdjęcia na rowerku, przez co plecak jest narażony na dynamiczne wahania obciążenia.
Co byście polecili?

kux
04-07-2010, 22:58
kup raz a dobrze.....
lowepro, tamrac, kata....

tanio nie będzie, ale jeden na lata

prezio
04-07-2010, 23:01
Przelicz wartosc sprzetu w plecaku w stosunku do jego znaczenia i ceny.
Zastanow sie w co lepiej inwestowac - w bezpieczenstwo czy serwis naprawczy ?

Ja tez zamierzam kupic plecak ale to odwlekam bo zbieram kase i sadze a raczej mam nadzieje ze w 600-700 sie zmieszcze

maszkara
04-07-2010, 23:14
Super mocowanie do statywu ma Lowepro CompuRover, ale to jest duży plecak i na rowerze może być Ci nie wygodnie z nim.
Kiedyś woziłem rowerem statyw na bagażniku przymocowany troczkami, trochę z tyłu wystawał, ale było to całkiem wygodne rozwiązanie :D

markB
05-07-2010, 19:40
Ten plecak z linku bardzo fanie wygląda. Jednak wygląd to jest bardzo złudna rzacz. Plecaka firmy, o której nie mam pojęcia, nie kupiłbym bez zdrowego wypróbowania. To może być wyrób dobrze wygladający, ale też szybko ulegający unicestwieniu (łatwe prucie się szwów itp.), mało wygodny w noszeniu itd. Ponieważ sporo jeżdżę z plecakami na rowerze, to polecam Lowepro Mini Trekker AW (http://www.lowepro.com.pl/Products/Backpacks/allWeather/Mini_Trekker_AW.aspx). Bardzo wygodny w noszeniu, pakowny, ma ochronny "ortalion" na deszcz, a statyw mocuje się centralnie (lub z boku), na szczęście nie za pomocą upierdliwych linek (od tratwy) jak większe Lowepro. Jeśli masz normalnej wielkości aparat (nie profi lub z gripem), to trudno znaleźć lepszy plecak.

dem
05-07-2010, 21:59
No więc ja polecę to co sam posiadam, czyli Lowepro Flipside 400. Dla mnie jest idealny, ale warto najpierw pomacać przed zakupem i sprawdzić, czy taki system będzie odpowiadał przyszłemu właścicielowi.

matios
05-07-2010, 22:08
właśnie, tylko że u mnie na wsi łodzi nie mogę znaleźć sklepu gdzie byłby wybór SENSOWNYCH plecaków. Ktoś zna jakiś sklep? Zastanawiam się w takim razie pomiędzy mini trekkerem a flipsidem 400, bo 200 perspektywicznie troszkę mały może się okazać

pedro
05-07-2010, 22:40
No więc ja polecę to co sam posiadam, czyli Lowepro Flipside 400. Dla mnie jest idealny, ale warto najpierw pomacać przed zakupem i sprawdzić, czy taki system będzie odpowiadał przyszłemu właścicielowi.

A jak do Flipside'a przypniesz statyw?

lok_men
05-07-2010, 22:51
polecam Kata 3n1- 33

matios
06-07-2010, 06:57
A jak do Flipside'a przypniesz statyw?
Z tego co widzę w necie to zdaje się, że można podpiąć statyw
http://photo.net/filters-bags-tripods-accessories-forum/00R3eg

pedro
06-07-2010, 08:15
Z tego co widzę w necie to zdaje się, że można podpiąć statyw
http://photo.net/filters-bags-tripods-accessories-forum/00R3eg

A rzeczywiście, tego nie zauważyłem.
Czy jednak rozwiązanie z mocowaniem statywu do plecaka na tylnej klapie jest dobrym rozwiązaniem do jazdy rowerem? Ja np jadąc rowerem zdecydowanie wolałbym mieć statyw przymocowany z boku plecaka.

jaś
06-07-2010, 09:31
A rzeczywiście, tego nie zauważyłem.
Czy jednak rozwiązanie z mocowaniem statywu do plecaka na tylnej klapie jest dobrym rozwiązaniem do jazdy rowerem? Ja np jadąc rowerem zdecydowanie wolałbym mieć statyw przymocowany z boku plecaka.

Dobrze zrobione mocowanie na tylnej klapie przesuwa statyw do tyłu i trzyma go daleko od głowy, co jest dobre.
Padła nazwa kata więc napiszę że używam kata 3N1-22 głownie na rowerze jedyne co mi delikatnie doskwiera to odrobinę za mała przestrzeń na rzeczy osobiste. używam głownie na rowerze ostanio pakuję dwa korpusy (jeden się mieści bez obiektywu, bo mnie na analogowe bw wzięło) trzy obiektywy, filtry (całą wielką kupę filtrów), kurtkę, czasem spodnie no i oczywiście drugie śniadanie w pudełku plastikowym, komórka. I druga drobna wada widziałbym gdzieś siatkę na małą butekę z wodą - ale producent nie przewidział.

Pinczer
07-07-2010, 13:02
jaś jakiego statywu uzywasz?

coder
07-07-2010, 16:00
Ja używam czegos takiego: http://www.allegro.pl/item1114625504_jpa_plecak_foto_na_canon_400d_nikon _d80_sony_alfa.html
B.dobrze wykonany. Nie wiem jak sprawdziłby się na rowerze ze statywem. Bez napewno b.dobrze. Mieści się d80+grip+podpiety tamron 17-50. 2 lampy na glowicach z wyzwalaczami +falcon 85 + jeszcze mozna jakis obiektyw wrzucic :)

matios
08-07-2010, 22:10
Więc miałem okazję przetestować flipside'a 300 i padło na niego. Jedyna wada (jak do tej pory) to za mało dodatkowych kieszonek na pierdoły typu komórka, portfel itp, oraz brak trzeciego, górnego, paska trzymającego statyw, przez co troszkę się odchyla do tyłu (podczas chodzenia, bo na rowerze statyw ładnie się kładzie na plecaku i nie telepie się na boki), ale tutaj można zaimprowizować z własnym paskiem podpiętym do górnego uchwytu. Kupiona 'igła' używka w atrakcyjnej cenie, także wilk syty i owca cała.
Dziękuję za wszystkie pomocne rady.