Zobacz pełną wersję : Prosba o pomoc Nikon D90
Tomek9210
04-07-2010, 16:19
Witam wszystkich, z gory przepraszam z moje banalne pytanie, poniewaz jutro rano wylatuje na wakacje i nie mam czasu przegladac forum
wczoraj zakupilem Nikon D90, nigdy wczesniej nie mialem do czynienia z takim statkiem, w cyfrowkach zawsze uzywalem ustawien automatycznych i wszystko bylo OK, np: jak fotografowalem osobe na jakims tle to zawsze wszytko wychodzilo ostre, niestety przy ustawieniach auto mojego Nikona zawsze cos jest nie ostre, albo fotografowana osoba albo tlo. Prosze o pomoc co powinienem zmienic w ustawieniach aparatu, nie jestem nawet fotografem amatorem, po prostu zawsze chcialem miec taki aparat i teraz moje marzenie sie spelnilo.
Z gory dziekuje za pomoc
Jako ze nie masz czasu powiem Tobie o co chodzi........w ustawieniu auto aparat otwiera tobie przeslone do maksymalnej wartosci (zeby uscislic to bedzie pewnie f3,5) zeby czas byl optymalny do wykonania dobrze naswietlonego zdjecia........
Aparat ustawia ostrosc tam gdzie w danej chwili zlapie co juz widac w wizjerze, powoduje to tzw. plytka glebie ostrosci to jest powodem tej "nieostrosci" (to jest zaleta a nie wada), najprosciej....zwracaj uwage na to gdzie aparat lapie ostrosc;)
A jezeli chcesz tego uniknac to uzywaj priorytetu przeslony (na pokretle to jest A) ustawiajac przeslone na f8 i juz bedziesz mial inne efekty...czyli bedzie ostrzej za fotografowana osoba (choc nie do konca tak to wyglada).....
A poza tym to powinienes poczytac zanim zaczniesz wyzywac sprzet.......najlepiej biegiem do empiku i kup sobie na wakacje ksiazke o podstawach fotografii......FOTOGRAFII a nie malpko aparatach.....
Wakacje to swietny czas na lektore i bedziesz mial sporo czasu na nauke.......a z tego co przeczytalem sporo jeszcze przed Toba! Aaaa i w instrukcji tez jest sporo o tym wiec bierz ja ze soba obowiazkowo!
Zycze udanych wakacji;)
pioter m
04-07-2010, 16:32
Sprzedaj i kup kompakt. Polecam fuji hs10.
Mozesz uzywac ustawien na krajobraz. Aparat bedzie domykal przyslone i wszystko bedzie ostre. Uzywaj tez krotszych ogniskowych.
Nie byloby zle, gdybys zakupil ksiazke o fotografi i ja przestudiowal, bo... (nie chce cie obrazic). W twoim przypadku problemem jest glebia ostrosci. Nawet na googlach cos znajdziesz.
Tomek9210
04-07-2010, 16:36
Jeden maly problem, jako ze mieszkam w UK do emkiku mam ladny kawalek, i choc z angielskim jestem w miare biegle to instrukcja w jezyku angielskim sprawia mi klopoty jesli chodzi o techniczne sprawy, ale dzieki za pomoc.
..............
Mozesz uzywac ustawien na krajobraz......................
Zapomnialem....przeciez Nikon D90 jako aparat amatorski (tzw entry level) ma ustawienie programowe krajobraz......ustaw sobie na to i zobacz wtedy co wychodzi a jak bedzie niezadowolony to zobacz jak wychodzi tak jak opisalem;)
jeden maly problem, jako ze mieszkam w UK do emkiku mam ladny kawalek, i choc z ankielskim jestem w miare biegle to instrukcja w jezyku angielskim sprawia mi mal klopoty jesli chodzi o techniczne sprawy ale dzieki za pomoc
Widze ze z Ladka jestes......to nie problem....google.pl i poszukaj artykuly o fotografi o zaleznosci czasu i przeslony....druknij i zabieraj ze soba na urlop;)
Tomek9210
04-07-2010, 16:43
dzieki za szybkie info, na razie to dla mnie czarna magia nawet to o czym piszesz ale od czegos trzeba zaczac:)
dzieki za szybkie info, na razie to dla mnie czarna magia nawet to o czym piszesz ale od czegos trzeba zaczac:)
A najlepiej jak wejdziesz na strone Nikon Polska i zarejestrujesz swoj aparat (co warto zrobic) i sciagniesz sobie polska instrukcje;)
pioter m
04-07-2010, 17:37
Ja tez polecam sciagniecie instrukcji. Nawet ta angielska duzo pomoze. Manuale nikona sa bardzo przejrzyste i przyjazne uzytkownikowi.
Ksiazki z empiku juz raczej nie sciagniesz, ale i tak sporo tego w sieci. Wydrukuj cos. Nada sie do czytania w samolocie.
Już o tym pisałem w wątku o następcy D90, że dziewięćdziesiątka robi się najpopularniejszą małpką na rynku i pewnie niedługo będą ją dodawać jako bonus przy zakupie proszku do prania.
Pan_Żabka
06-07-2010, 10:15
Już o tym pisałem w wątku o następcy D90, że dziewięćdziesiątka robi się najpopularniejszą małpką na rynku i pewnie niedługo będą ją dodawać jako bonus przy zakupie proszku do prania.
:-) Poległem ;-)...
Do autora wątku: Tomek, trochę od d..py strony zacząłeś przygodę z lustrzanką. Trzeba było najpierw poczytać o nich, pooglądać zdjęcia, trochę się pouczyć podstaw, jest tego dużo, więc starczyło by, gdybyś wiedział co to jest głębia ostrości, jaki wpływ ma zmiana przysłony i migawki... Ja widzę, że Ty nie masz nawet czasu poczytać instrukcji, więc skoro taki zabiegany jesteś, to naprawdę dokonałeś złego wyboru kupując lustrzankę. Trzeba było dobrą "małpę" kupić, skoro nie masz czasu ogarnąć lustrzanki.
P.S
Tak jak koledzy radzą - mógłbyś chociaż popróbować znaleźć różnicę w tym jak wyglądają zdjęcia zrobione na różnych automatycznych programach (portret, krajobraz, sport, P)
Już bez przesady z tym proszkiem do prania ... co najwyżej do pralek.
Czytać, czytać i jeszcze raz czytać :>, jest duzo kursów w internecie do przeczytania, video tutoriali tez sporo :)
Polecam, tak na szybko, Canon G11
Dobra, autor wie, że musi się doszkolić -- zamykam.