Zobacz pełną wersję : sb28 vs sb50 DX
shaddixx
11-12-2006, 18:16
Mam pytanie do starych wyjadaczy. Od 3 miesiecy chce kupic lampke do d50. Marzyłami sie sb800 ale wyszlo tak a nie inaczej ze nie stac mnie na nią. Pd mlotek wziołem sb28 i sb80dx. Lampy róznią sie cenowo ale według tabelki na stronie http://support.nikontech.com/cgi-bin/nikonusa.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=886&p_created=1049998666&p_sid=U7uRWU2i&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9MzoyJ nBfcm93X2NudD0xMDA5JnBfcHJvZHM9JnBfY2F0cz0mcF9wdj0 mcF9jdj0mcF9zZWFyY2hfdHlwZT1hbnN3ZXJzLnNlYXJjaF9ub CZwX3BhZ2U9MQ**&p_li=&p_topview=1 wynika ze dostepne tryby pracy sa takie same. Pomija mrok produkcji. Wnisokuja z tego oplaca mi sie dokladac kase i brac sb80 dx czy raczej na poczatek jako pierwsza lampe powinienem wybrac sb25.
Zaznaczam ze to ma byc moja pierwsza lampa i wiem ze nici z ittla.
Na Allegro za używaną SB-80DX musisz zapłacić ok. 500-600 zł, a za nową SB-600 ok. 800 zł (używaną można znaleźć za ok. 650-750 zł). Nie wiem dlaczego bierzesz pod uwagę tylko SB-800 (jeśli chodzi o iTTL). Myślę, że warto dopłacić do 600-stki (http://www.kenrockwell.com/nikon/sb600vs800.htm). Ja mam SB-80DX, którą używam z moim D80 i już po pierwszym zdjęciu stwierdziłem, że brak mi TTLa. Trzeba też ręcznie ustawiać czułość, przysłonę i zoom. Co do różnicy między SB-28, a SB-80DX to ta druga obsługuje D-TTL (który Ci się nie przyda w D50) oraz większy zakres zooma (mało istotne) i szybkie mocowanie na stopce, więc po co przepłacać.
Może warto poczekać na SB-400?
shaddixx
11-12-2006, 21:56
Moje pierwsze zalozenie było takie ze jak kupic to z rozmachem. Zawsze latwiej z czase, kupic tansze lampki niz na koniec szukac sb800-ek. Ostatnio spotkałem sie z kolesiem który miał podpieta lampke pod d50 za jakies 50 zł odchylana tylko w pionie i zdjecia robil bardzo fajne. Stwierdziłem ze jak on potrafi roic zdjecia bez ittla to i ja sie naucze.
Faktem jest ze nie uzywałem jeszcze lampy zemnetrznej ale czy nie mozna podpierac sie trybem auto samej lampy?? Nie wiem jak to przeklada sie na efekty. Generalnie chciałem kupic cos do 400 zł i wydaje mi sie ze lepiej kupic dora lampe nikona np. sb-28 niz jakiegos tumaxa.
Fotografowałem kiedyś pożyczonym Nikonem D50 z SB-80DX ustawioną na tryb Auto i nie za bardzo się sprawdza. Musisz wziąść pod uwagę, że jest tylko jeden czujnik, a nie jak w TTLu 420 segmetów, więc ma ograniczone możliwości pomiarowe (bardzo "oszukuje"). Mnie przeszkadzało to że wszystko musiałem ustawiać sam (przysłona, iso, zoom), uważam że za dużo z tym zabawy. Jednak jeśli to Cię nie przeraża, to polecam SB-28, a może nawet SB-26 uda Ci się znaleźć w korzystnej cenie.
P.S. Wspomaganie AF też nie będzie działać w tych lampach.
shaddixx
11-12-2006, 22:48
http://www.allegro.pl/item148754406_nikon_sb_25.html ??
http://www.allegro.pl/item146259568_nikon_sb_28.html ??
shaddixx
15-12-2006, 00:59
To jeszcze jedno szyko: jutro ide rozmawiac z kolesiem który ma sb28 w cenie 430 zł za prawie nowa. Byla jako zapasowa. Zaninteresowac sie ta lampa czy lepiej zbierac na sb-600...
danz1ger
15-12-2006, 04:07
dozbieraj, nie będziesz żałował
Valdek_Tychy
15-12-2006, 10:31
Zaninteresowac sie ta lampa czy lepiej zbierac na sb-600...
Sb28 to bardzo dobra lampa ale niestety do analogów do cyfry jednak lepiej wybrać lampę dedykowaną której wszystkie funkcje będą działały prawidłowo,dozbieraj na SB600
wiadomo że lepiej dozbierać do sb600 albo wziąść mały kredycik i sb800, ale jak dla mnie argument 350zł za sb28 był wystarczający!-tymbardziej że zawsze się bawiłem manualna lampą z jedną mocą błysku, więc troche wprawy mam a sb28 w trybie A to dla mnie wystarczająca rzecz i do tego nigdy nie miałem z nią problemu z naświetleniem, a używam jej często przy 10mm i jeśli do tego doliczyć że i tak potrzebuje w sumie 3lampy to cena całości wychodzi już śmiesznie niska :)
shaddixx
15-12-2006, 14:58
wrociłem z zabawy ta sb28. Uczucia mieszane. Widac ze lampa potencjał ale niestety w analogach. W trybie A lampy wszystko bylo przeswietlone. Czlowiek mi tez powiedział lepiej kupowac lampy z dedykacja... tylko latwo gadac jak sie ma w studio 4 sb800. ehhh . Kredytu tez nie wezme bo kto da studentowi bez dochodu?? I weż tu badz człowieku mądry.
na A ustawiam jedną lub dwie działki przesłony mniejsze w lampie niż mam na aparacie i jest super. A skoro nie masz teraz $$ a nie pasują Ci małe utrudnienia to zbieraj na sb600, a ja będę za ten czas delektował się przyjemnie naświetlonymi zdjęciami z fleszem :P
Jeżeli potrzebujesz błyskograta na wczoraj. To kup jakiegokolwiek błyskograta z automatyka tyrystorową (np. metza z serii CT). Dostaniesz za grosze, a jak dojdziesz do kasiory do kupisz dedykowaną.
Jeśli jednak zakup nie jest pilny, to lepiej odwlec go w czasie i nabyć coś w pełni funkcjonalnego.
maciasas
20-05-2008, 01:26
A sb 28 z dopiskiem DX jak sie sprawdza z cyfrakami??
A sb 28 z dopiskiem DX jak sie sprawdza z cyfrakami??
Bardzo dobrze, ale tylko z D100, D1(h,x) i D2. Z resztą gada tak jak wszystkie inne nie obsługujące iTTL.