Zobacz pełną wersję : Czy jest na sali stomatolog?
Orkaniusz
04-07-2010, 12:51
W poniedziałek 28.06 miałem wyrwaną górną ósemkę. Zabieg był prosty, bezbolesny (znaczy znieczulenie dobre), bez komplikacji, ząb wyszedł w całości. Tyle, że boli do dzisiaj, czyli już 6 dzień. Jestem na ketonalu od 2 dni, przedtem na ibupromie. No i pytanie - czy to powinno tak długo boleć? Byłem na kontroli, łyżeczkowaniu i włożeniu jakiegoś tam lekarstwa. Niby wsio w pariadkie tyle, że ... boli.
podobno z ósemkami tak właśnie jest, zawsze są jakieś problemy - nie jestem dentystą, ale bywam i rozmawiam ;)
W kwietniu miałem usuwaną prawą dolną 8:)
Bolało jak cholera 3 dni, spuchłem jak chomik, też byłem na Ketonalu ale jakieś 3-4 dni jak pamietam.
Nie wiem czy 6 dni to nie za długo? trudno powiedzieć może każdy inaczej reaguje.
Chyba tak czy owak, warto podejść jeszcze raz do dentysty i sprawdzić czy nie ma jakiegoś stanu zapalnego etc
KaleidoStar
04-07-2010, 13:36
Znajomy po skomplikowanym rwaniu (ząb się kruszył mocno) dostał ketonal, a oprócz tego antybiotyk jakiś. Nie wiem, czy to teraz taka praktyka, że ten antybiotyk dają? Ja miałam rwany ząb kilka lat temu, nie dostałam żadnych recept, w efekcie po zejściu znieczulenia leżałam i płakałam z bólu. Gardan mi pomógł, brałam dwa dni chyba, późnij już tylko ćmiło, więc odstawiłam (zwłaszcza, że pojawiły się efekty uboczne). Ale sześć dni.. to chyba nieco za długo.. lepiej podejść do dentysty i skontrolować sprawę...
warto podejśc do innego dentysty.....
tak dla odmiany i spokojnego sumienia.....
ja tak kiedys zrobiłem i nie mogłem wyjść z podziwu, że to co, wczęsniej wydawało mi sie w porządku było tak naprawdę dojeniem ze mnie kasy i robieniem mi na uzębieniu całkowicie niepotrzebnych zabiegów.....
no ale tak to jest jak człowiek jest naiwny i myśli że jak lekarz i jeszcze drogi to musi byc uczciwy i fachowiec.... niestety nie zawsze tak jest....
oczywiście życze ci i zakladam że u ciebie wszystko ok i problem jest inny i mniejszego kalibru.... ale pisze o swoim przypadku ku przestrodze...
Tak, to norma. Do każdej wyrwanej 8 dają zestaw Ketonal + Klimicin. Ja po rwaniu odstawiłem ketonal na następny dzień bo walił mnie po żołądku jak diabli, zresztą nie bolało już. Mnie dentysta ostrzegł że może boleć po zabiegu, bo z korzeniem wyszło kilka kawałków kości.
Ja na przestrzeni ostatnich 3 lat mialem usuwane chyba z 5 zebow (slaby kosciec i zaniedbalem niestety szczene). Moja zonka miala rwane kilka korzeni i tyz jakiegos tam zeba w calosci. Zadnych ketonali, antybiotykow czy innych srodkow przeciwbolowych ani ja ani zonka nie bralismy. Bolec po zabiegu tez nic nie bolalo. Tyle ze my wyszlismy z prostego zalozenia - od rwania zebow to jest chirurg szczekowy a nie dentysta. Po zabiegu lody bez bakalii albo zimna wodka. Byle gazowenego nie pic. Tak nam nasz ulubiony chirurg zalecal zaraz po kazdym rwaniu. Prawda ze przyjemniej niz jakies prochy w siebie ladowac ?
Takze sugeruje sie udawac do fachowcow. Dentysta od latania, chirurg od usuwania
jackrabbit
04-07-2010, 16:35
Ja po rwaniu odstawiłem ketonal na następny dzień
moze zrobimy machniom? ;)
W poniedziałek 28.06 miałem wyrwaną górną ósemkę. Zabieg był prosty, bezbolesny (znaczy znieczulenie dobre), bez komplikacji, ząb wyszedł w całości. Tyle, że boli do dzisiaj, czyli już 6 dzień. Jestem na ketonalu od 2 dni, przedtem na ibupromie. No i pytanie - czy to powinno tak długo boleć? Byłem na kontroli, łyżeczkowaniu i włożeniu jakiegoś tam lekarstwa. Niby wsio w pariadkie tyle, że ... boli.
Zadaj pytanie na:
http://forum.dentonet.pl/
w dziale dla wszystkich
ja usuwałem 2 górne ósemki jedna była nawet rozpoławiana i nic w dniu usunięcia zażyłem Ibuprom i następnego dnia też i to wszystko, zero bólu. Coś ten stomatolog do kitu wczesnej też mi jeden taki eksperymentował to obecny stomatolog się przeraził tym co zobaczył, idź na kontrole do innego stomatologa tak na wszelki wypadek.
Orkaniusz
05-07-2010, 01:32
No cóż, ząb dalej boli, a tu mi się znienacka syn urodził :-)
To tylko pogratulować :) a z zębem to kij wie mnie kiedyś 6 bolała z tydzień po wyrwaniu . ketonal brałem ale mi ćmił głowę i nie mogłem się skupić miałem mętlik z myśli ;/
Marian K
05-07-2010, 07:46
Z wyrazami współczucia i gratulacji !Marian.
A swoją drogą dzieci potrafią zaskoczyć.:)
Zeby tez :mrgreen:
Gratulacje
Gratulacje!!
Teraz go zapijesz i nie będzie bolał :D
Dokładnie - lej mu ile wlezie;)
ps. Gratulacje!!!
Orkaniusz
05-07-2010, 21:23
Dzięki za gratki. A ząb jakoś przestał. Cud jaki czy co? :-D
Szanowni Moderatorzy - Wątek można już w kosmos... :-D
kronos28
05-07-2010, 21:34
Gratulacje!
A co do rwania ósemek. Może boleć do dwóch dni po zabiegu (dlatego chirurg przepisuje leki przeciwbólowe) jeżeli boli dłużej to już jest coś nie tak. Jeżeli nie przyjąłeś antybiotyku PRZED zabiegiem i bezpośrednio po (po powrocie do domu) to mogło się wdać jakieś zakażenie albo inne badziewie. Generalną praktyką jest podawanie antybiotyku przed rwaniem 8 (bo wiąże się to często z przecięciem dziąsła). Mnie osobiście praktycznie w ogóle nie bolało (a miałem rwane 2 na raz - góra i dół) a zabieg miałem 2 tygodnie temu. Dostałem dwie dawki antybiotyku (przed i po zabiegu), po zabiegu jedna dawka leku przeciwbólowego i potem spokój jeno lekko spuchło ;). Idź z tym do lekarza bo nie powinno boleć tak długo ale to zależy od rozmiaru zabiegu (czy była ostra jatka ;))
Ja mialem usuwana osemke lezaca pod dziaslem - rozcinane i dlutowane przez 90 min w narkozie - obudzilem sie po 2h.
Osemka wrastala w korzen 7 wiec ten sie odslonil - cos zle zszyte i korzen na wierzchu, jak napilem sie zimnego piwa po prawie tygodniu to sie prawie z bolu metr nad ziemie unioslem.
Ogolnie bolalo przez ponad 4 miechy - wiec 6 dni... ;) krotko mowiac moze bolec.
I na koniec.
Gratulacje z powodu synka :)