PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Krzyżtopór

wandrzejrze
03-07-2010, 23:37
Zamek Krzyżtopór - Ujazd.

Ponieważ to pierwsza moja praca z działu architektura na tym forum (mam nadzieję, że to zdjęcie się do niej zalicza) - bardzo proszę o opinie i ewentualne rady.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.wandrzej.eu/temp/Krzyztopor1000.jpg)

Dziękuję i pozdrawiam.

lewAp7
04-07-2010, 10:34
Przyzwoite zdjęcie jako pamiątka z wycieczki - nie jest złe, ale też nie porywa... Można było tutaj pokombinować trochę z kadrem: trochę szerzej, niebo nieciekawe, więc może więcej dołu kosztem góry (więcej lewego dołu - może wyszłoby ciekawiej). Światło takie sobie... Prawdę mówiąc, aby zrobić tam naprawdę dobre zdjęcie trzebaby być tam przez dłuższy czas (liczony w dniach) i "szukać chwili" lub... mieć fart.

P.S.
Co to był za dzień, że nie widać tam ludzi?

wandrzejrze
04-07-2010, 12:25
Odnośnie dnia - to było wczoraj ponad godzinę po zamknięciu zamku. Ludzie byli ale się w końcu doczekałem żeby przeszli.

Jeżeli twierdzisz, że zdjęcie jest tylko dobrą pamiątką z wycieczki - to zdecydowanie dam sobie spokój ze zdjęciami architektury: bo to moja piąta wizyta w tym zamku od 2 lat i pierwszy raz mz światło było rozsądne, bo panorama złożona z 8 kadrów powinna być czymś więcej.

Szerzej się nie da bo sztuczne wyczyszczenie całego placu budowy zaczyna być sztuką dla sztuki a nie fotografią zamku w Ujeździe.

Dzięki za zdanie.

lewAp7
04-07-2010, 15:20
[...]Jeżeli twierdzisz, że zdjęcie jest tylko dobrą pamiątką z wycieczki - to zdecydowanie dam sobie spokój ze zdjęciami architektury: bo to moja piąta wizyta w tym zamku od 2 lat i pierwszy raz mz światło było rozsądne, bo panorama złożona z 8 kadrów powinna być czymś więcej.[...]
Mojego zdania o zdjęciu nie bierz sobie do serca, bo ja znawcą nie jestem. Z tym dawaniem sobie spokoju ze zdjęciami architektury to przesadzasz... Jeśli zrobiłeś zdjęcie, które jest "dobrą pamiątką z wycieczki", to nic tylko się cieszyć: masz dobą pamiątkę w postaci przyzwoitego/dobrego zdjęcia. Mając wiedzę, że nie dało się za bardzo inaczej tego zrobić (bo rusztowania, remonty itp.) tym bardziej można być zadowolonym.
Ja chyba mam trochę inne podejście do zdjęć, bardziej "lajtowe": mnie cieszy w miarę dobra pamiątka (co nie oznacza, że nie dążę do ideału), Ciebie martwi, że jest tylko dobra...

A wizyta, to tylko wizyta... może ich być i 20 i można nie trafić na odpowiedni moment...

jaś
05-07-2010, 19:33
Może by tak nie robić panoramy tylko poszukać kadru, dla mnie w panoramach często brak "cukru w cukrze" czyli "brak kadru".